Kadıköy Gezi Rehberi yazılarımın ikinci bölümünde İstanbul’un en sevdiğim yeri olan Moda’yı hem tarihi yerleriyle hem lezzetleriyle bir rotaya dönüştüreceğim. Bence Kadıköy her insanın kendinden bir şeyler bulabileceği bir yer. Gerek alışveriş gerek gastronomi aradığınız her şeyin cevabı; Kadıköy!
1.Haldun Taner Anıtı – Kadıköy Gezi Rehberi
Anıt, Moda Mühürdar Caddesinde bulunuyor. 2016 yılında bilinmeyen kişiler tarafından zarar verildikten sonra Kadıköy belediyesi tarafından yeniden restore edildi. Gezimize bu anıtı görerek başlayabiliriz. Size kısaca Haldun Taner ile ilgili bilgi de vereyim;
Haldun Taner, (16 Mart 1915, İstanbul – 7 Mayıs 1986, İstanbul), Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye’de epik tiyatro ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür. Adı, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Kadıköy’deki sahnesine verilmiştir.
Bilgi Yayınevi, bütün eserlerini dizi hâlinde yayımlamıştır. Milliyet gazetesi, Haldun Taner anısına 1987’den beri her yıl “Haldun Taner Öykü Ödülleri” töreni düzenlemektedir.
2. Moda Sokakları
1950 yılındaki büyük yangından önce Moda, bitişik nizami evlerden oluşmaktaymış. Mahalleler cumbalı evler ile doluymuş. Semt, 1960 yılından itibaren hızla kentleşmeye başlamış. Günümüzde ise batı mimarisine sahip çok katlı müstakil evler ve apartmanlar göze çarpıyor. Moda evlerini görebileceğiniz en özgün adreslerden biri Neşe Sokağı.
Kadıköy Gezi Rehberi | 10 Adımda Moda Rotası
3. Oyun Atölyesi
Moda’da bir çok küçük tiyatro görebilirsiniz. Oyun Atölyesi, Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer tarafından 1999 yılında kurulmuştur. Bu tiyatronun prömiyer oyunu; 1999 sonbaharında Steven Berkoff’un “Dolu Düşün, Boş Konuş” adlı oyunudur. O günden beri bir çok farklı oyuna sahne olmuştur.
4. Yeni Moda Eczanesi
Moda’nın en eski yapılarından biri olan Moda Eczanesi, hala modern eczanelere benzemiyor. Eczane antika eşyalarla döşeli ve hala nostalji kokuyor. Eczanenin 1902 yılından beri hizmette olduğu söyleniyor. Eczanede eski ilaç şişeleri , merhemler, kremler, losyonlar, teneke kutular, laboratuvar tüpleri bulunuyor. Aynı zamanda Ferit Safkan imzalı eski İstanbul fotoğrafları koleksiyonunu da görebilirsiniz. Burayı bir “müze dükkan” olarak adlandırırsak yanlış olmaz.
5. Lassomption Katolik Kilisesi
Moda Caddesinde, deniz kıyısına doğru ilerlerken solda kalan Cem Sokak’a doğru sapın ve bu gösterişli binayı bulun. İlk bakışta bir okulu veya esirgeme kurumunu andırabilir. 1860 yılında yapılan bu bina, hem yeni hem eski mimariden izler taşıyor. Dua salonu, papaz ve rahibelerin yaşam alanları, avlu ve cemaatin toplandığı kültür salonundan oluşan kilisede hala bölgede ikamet eden Hristiyan cemaate hizmet ediyor.
6. Ali Usta
Bu kadar dolandıktan sonra bence tatlı yemeyi hak ettiniz artık. Moda2da bulunan bu dondurmacıyı duymayan var mı? 1968 yılından bu yana kendi imalatı dondurmalarla herkesin sevdiği bir konum haline geldi. Ali Usta’da tüm dondurma çeşitleri günlük taze süt kullanarak yapılıyor. 30 dan fazla farklı lezzete sahip dondurma bulunuyor.
Meyveli olanlar mevsimine göre değişiyor. Benim favorim kesinlikle muzlu olan. İstanbul’un en iyi dondurmacıları listelerinde sürekli görebileceğiniz bir mekan.
7- Çay Bahçeleri
Özellikle bahar ve yaz aylarında yer bulmanın mümkün bile olmadığı Moda çay bahçeleri, dinlenmek, arkadaş ve aileniz ile vakit geçirmek için tercih edebileceğiniz yerlerden. Özellikle Moda Çay Bahçesi, Moda Burnu’na doğru ilerlediğinizde manzarayı kuşbakışı görebileceğiniz bir yer. Bu mekanı özellikle güneşin batışını izlemeniz için tavsiye edebilirim.
8- Moda Deniz Kulübü
Eskilerin Moda Deniz Hamamı diye bilinen bölgede olan Moda Deniz Kulübü, İstanbul’un deniz sporlarıyla uğraşan kişilerin tercih ettiği, sosyal amaçlı en eski mekanlarından biri. 1934 yılında Moda koyunda geziler yapan Atatürk’ün ‘denize inmenin medeniyetin şiarı’ olduğu görüşünü benimseyen Celal Bayar, Zeki Rıza Sporel ile görüşerek buraya bir deniz kulübü kurulmasını istemiş.
Bunun üzerine 1935 yılında yerli ve yabancı ortaklardan oluşan bir heyet liderliğinde ‘Moda Deniz Kulübü’ kurulmuş. 1950’li yıllarda Demokrat Parti İktidarının etkisi altına giren semtin en canlı mekanlarından biri burası olmuş. Yazları canlı orkestranın sahne aldığı kulüpte, yiyecek-içecek hizmetleri dönemin meşhur Süreyya Lokantası tarafından sağlanmış.
Geçmişte dönemin ileri gelen Türk bürokratlarının yanı sıra İran Şahı ve İngiltere Kralı gibi yabancı devlet adamlarının ağırlandığı kulüp, günümüzde yüze havuzu, tenis kortları, konferans salonları, restoran, kafeterya ve yelken ünitesi ile hizmet vermeyi sürdürüyor. Moda Deniz Kulübü Resmi Sitesi
9- Tarihi Moda İskelesi
Moda Deniz Kulübü’nün tam karşısında yer alan iskele, ünlü mimar Vedat Tek tarafından Birinci Ulusal Mimari üslubuna göre inşa edilmiş. İlk yıllarında Moda’da yaşayan İngilizler tarafından kurulan sosyal ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği bir yatçılık kulübüne ev sahipliği yapmış. Sonraki yıllarda ise Moda Deniz Kulübüne devredilmiş.
Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin ünlü simalarının uğrak yeri olmuştur. 1986 yılına kadar vapur seferleri yapılmış ancak bu tarihten sonra seferler kapatılmıştır. 2000’li yılların başında Deniz Ticaret Odası tarafından restore edilerek Kabotaj Bayramı’nın kutlandığı 1 Temmuz tarihinde tekrar hizmete girmesi sağlanmıştır.
10- Gezinti Yolu
Tarihi Moda İskelesi’nin hemen yanında, eski Mühürdar Bahçesi2nin altında kalan ve Moda’yı Fenerbahçe’ye bağlayan gezinti yolu, adının hakkını veren yerlerden. Sabah koşuları ve günün kenarında vakit geçirmek için sıklıkla tercih edilen bir yer.
Yürüyerek Kadıköy serimin ilk kısmı olan ‘Bahariye’ bölümünü bıraktığım linkten okuyabilirsiniz.. Kadıköy Gezi Rehberi
Diğer İstanbul rotalarım: