Halfeti Gezi Rehberi | Halfeti’de Konaklama ve 1 Günde Gezilecek Yerler
Halfeti Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz. Yıllardır günü birlik gittiğim Şanlıurfa’nın en ünlü turistik mekanlarından ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tek Cittaslow yani Sakin Şehri olan Halfeti’de, bu sefer gece de konaklayarak karanlık çökünce Halfeti’nin nasıl bir yer olduğunu görmek istemiştim. Bu yazımda da ne kadar doğru bir karar verdiğimi, özellikle civar şehirlerden buraya gelip kalmak isteyenler için bir rehber hazırlamak istedim.
Halfeti’ye Ulaşım
Halfeti, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın hemen hemen tam ortasında yer alıyor. Gaziantep’e 103, Şanlıurfa’ya 112 km mesafede bulunuyor. Gaziantep’te de yaşadığımdan dolayı hızlı bir şekilde karar alıp Cuma akşamı 1 saat 15 dakika süren bir yolculukla Halfeti’ye ulaştım. Zaten yolun 80 km’sini otobandan gidebiliyorsunuz. Sonrasında Birecik çıkışından çıkıp Halfeti sapağından çoğu zaman duble olan yoldan devam ediyorsunuz. Herhangi bir yere sapmadan önce Yeni Halfeti’ye 10 km sonra da asıl gezilecek yer olan Eski Halfeti’ye ulaşacaksınız.
Halfeti’ye Ne Zaman Gidilmeli?
Halfeti yaz aylarında inanılmaz sıcak olan bir yer. Ama yine de geç saatte gidip akşam tekne turlarına da katılarak gezebilirsiniz. Ocak ve Şubat aylarında aşırı olmasa da biraz soğuk olabiliyor. Bu yüzden Temmuz – Ağustos ve Ocak – Şubat ayları dışında gitmelisiniz. Özellikle Nisan – Mayıs / Eylül ve Ekim aylarında doğanın da rengarenk hale gelmesiyle bu bölge daha da güzel oluyor. Ama dediğim gibi çok sıcak ya da soğuk havayla derdi olmayanlar varsa ve Gaziantep ya da Şanlıurfa’yı herhangi bir ayda gezmek için geliyorsanız buraya da aynı şekilde gelebilirsiniz.
Halfeti’nin Hikayesi – Halfeti Gezi Rehberi
Aslında bu ilçemiz 2000’lere kadar Fırat kıyısında bulunan, turistik açıdan oldukça önemli bir geçmişe sahip olmasına rağmen ülkemizde hiç bilinmeyen, arada bir Türk filmlerinden adını duyduğumuz sıradan bir ilçeydi. Ancak 2000 yılında GAP projesi kapsamında inşa edilen Birecik Barajı’nın sularının altında kaldıktan sonra kaderi her iki açıdan değişti. Her ne kadar bir çok insan evlerini yurtlarını terk etmek zorunda kalsa da, turizm ve ticari açıdan oldukça önemli bir hale geldi. Ortalama 60 metre derinliğe sahip bir baraj gölü tüm alanı kapladı. Bu yüzden özellikle Fırat’a kıyısı olan bir çok köy ve Halfeti’nin önemli bir kısmı sular altında kaldı. Son zamanlarda da dalış turizmi açısından bu su altında kalan kısımlar oldukça popüler bir hale geldi.
Halfeti’de Konaklama
Başta söylediğim gibi Halfeti daha çok tur firmalarının ya da civarda yaşayan halkın günü birlik gelmeyi tercih ettiği bir yer. Hatta maalesef turlarla gelenler ilçede en fazla 1-2 saat kalabiliyor. Aslında bakarsanız gecelemek isteyenler için oldukça fazla imkana ve aktiviteye de sahip bir yer. Bu yüzden ben de bu sefer konaklamak istedim ve konaklama tercihimi en güzel Eski Halfeti manzarası sunan Şitamrat Otel’den yana yaptım. Bu otelin her bir odası muhteşem bir manzaraya sahip. Yatağınızdan kalkmadan bile Fırat Nehri’nin, gün doğumun / batımının, eski evlerin manzarasına sahip olabiliyorsunuz. Odalar oldukça ferah ve temiz. Bir de suit odalar var ki gerçekten muazzam. Her odada pencere kenarında bulunan jakuzi sayesinde manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Şitamrat Websitesi
Halfeti’deki en büyük otel olan Şitamrat özellikle kalabalık grupların kalabileceği tek otel diyebilirim. Kahvaltı dahil oda konsepti ile hizmet veren otelin restoranı da en üst katta bulunuyor. Artık tekrar manzarasını övmeme gerek yok sanırım. Bunun dışında otelin önünde bulunan yüzme havuzu da eşsiz bir manzara eşliğinde yüzme imkanı veriyorlar. Öğrendiğim kadarıyla havuz tekrardan inşa edilip sonsuz havuz trendine katılacakmış. 2021 Haziran ayında 2 kişilik oda fiyatları 300 Süit da Fiyatı ise 600 TL idi. Otelin Instagram Adresi: Şitamrat
Bunun dışında Halfeti’de onlarca butik otel de var. Bu zamana kadar denemediğim hiç bir yeri anlatmadığım için şimdilik bu kısımda tavsiye veremeyeceğim. Tekrar gittiğimde Butik Oteller açısından da tavsiyelerim olacaktır.
Halfeti’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler
Halfeti tek başına aslında yarım günde gezilecek bir yer. Ancak son zamanlarda farklı aktiviteler de hizmete alındığından dolayı zaman geçirme süreniz size bağlı olarak artacaktır. Haydi neler yapabileceğinize tek tek bakalım. Bu yazımda sadece Halfeti ilçe merkezinde bulunan yerleri ve Çekem Köyü’nü anlattım. Rumkale ve Savaşan köyünü zaten tekne turları ile görebileceksiniz.
1- Tekne Turu | Halfeti Gezi Rehberi
Buraya gelen herkesin istisnasız yaptığı ilk aktivite ve gezme şekli tekne turudur. Bu yazı Halfeti’ye özgü olduğu için Rumkale ve Savaşan Köyü’nden bahsetmedim. Ancak bu tur sayesinde aslında turlar sayesinde bütün halinde olan bu iki mekanı da görebiliyorsunuz. Rumkale, Gaziantep sınırında olan ve tarihi, özellikle de Hristiyanlar için inanç turizmi açısından oldukça önemli bir nokta. Burayı detaylı olarak diğer yazı ve videolarımda anlatmıştım. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kalenin tam karşısında Türkiye’nin En Büyük Cam terası da inşa ediliyor. Sanırım 1-2 aya hizmete girecek. Geceleri de ışıklandırma sayesinde kalenin görüntüsü muazzam oluyor. Savaşan Köyü de ülkemiz tanıtım videolarında ve sosyal medyada bol bol gördüğümüz batık minarenin olduğu köy. Her iki mekanda da tekneler bir süre durup fotoğraf çekmenize imkan sağlıyor.
Tekneler Halfeti Marina’dan kalkıyor. Dilerseniz kişi başı 20 TL (2021) ödeyerek büyük teknelerde başkaları ile beraber tekne turuna katılabilirsiniz. Gişe marinada bulunuyor. Ama tavsiyem bir kaç arkadaşınızla gidip özel tekne kiralayarak gezmeniz. Teknelerin boyutlarına ve firmalara göre fiyatlar değişebiliyor ama ortalama 250 TL civarında tüm tekneyi kiralayarak 1 – 1,5 saatlik bir tur yapabilirsiniz. Havalar iyice ısınınca dilediğiniz yerde tekneyi durdurup yüzebilirsiniz. Hatta kaptanla konuşup anlaşmalı oldukları restoranlardan teknede masa kurdurarak gezerken yeme-içme keyfi de yapabilirsiniz. İletişim için: Fırat Yüzer Restoran
2- Çekem Köyü
Halfeti’ye sadece 5 km uzaklıkta bulunan Çekem Köyü adeta bir hayalet köy. Karagül serasının yanından geçen yoldan devam ederek buraya ulaşabilirsiniz. Yolu biraz kötü. Baraj suyunun dolması ile bölgede boşaltılan onlarca köyden biri ancak sunduğu manzara, evlerin Fırat üzerindeki konumu itibariyle fotoğrafçılar ve dalış tutkunları için kesinlikle görülmesi gereken bir mekan. Çekem Köyü Konumu
3- Karagül Serası
Halfeti denince akla gelen ilk şeylerden biri Karagül. Endemik bir bitki türü olan Karagül her yıl Nisan – Mayıs ayları arasında yaşıyor. Söylenene göre de bu bölge dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Belediye de bu çiçeği 12 ay boyunca gözlemleyebilmek ve hakkında bilgiler verebilmek amacıyla AB ve yerel desteklerle bir sera kurmuş. Halfeti Marina’nın hemen arkasında bulunan ve 5-10 dakikada gezebileceğiniz bu alanda Karagül’ü yakından tanıyabilirsiniz. Dilerseniz ilçe merkezinde de yine bu bitkiye ait kolonya, sabun, parfüm gibi ürünleri de satın alabilirsiniz. Tohum satışı da yapılıyor.
4- Halfeti Ulu Camii (Batık Camii)
2001 yılında baraj suları Halfeti’yi sular altında bırakınca bu camii de nasibini almış ve bir kısmı (40 cm) sular altında kalmış. Şehrin en ikonik mekanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor ve Halfeti görselleri söz konusu olduğunda bu camii karşımıza çıkıyor. 1804-1807 yılları arasında Ermeni taş ustaları tarafından yapılan camii fotoğrafçıların gözde mekanlarından.
5- Asma ve Yüzer Köprü
Halfeti’nin bir diğer ikonik noktası olan ve Halfeti Kaymakamlığı tarafından 2012 yılında inşaa edilen asma köprü görsel açıdan oldukça güzel bir yer. Hemen yanında bulunan dubaların üstüne kurulmuş yüzer köprü ile birlikte ikiz köprü olarak karşımıza çıkıyor. Halfeti’nin ana kısmı ile karşı kıyıyı birbirine bağlayan tek yer. Kıyının karşı tarafında da bungalov oteller ve Şanlıurfa belediyesine ait sosyal tesisler bulunuyor.
6- Halfeti Sokakları
Bir tepenin yamacına kurulan Halfeti sokaklarında gezmek biraz zor. Hemen hemen her sokak yokuş ve merdivenlerle çıkıyorsunuz. Bu konudaki en önemli tavsiyem gün ortasında sokaklarda gezintiye çıkmamanız. Halfeti evleri taş ev dokusuna sahip olduğu ive son zamanlarda yerliler ve işletme sahipleri tarafından bu evler restore edilerek turizme kazandırıldığı için bazı sokaklar gerçekten çok güzel bir ambiyansa sahip.
7- Halfeti Marina | Halfeti Gezi Rehberi
Karagül serasının hemen önünde uzanan koyda bulunan Halfeti Marina, tüm tekne turlarının başladığı nokta. Girişinde bulunan gişelerden ücretinizi ödeyerek turlara katılabilirsiniz.
8. Halfeti Gözlem Terası
Halfeti ilçe merkezine karayolu ile sadece bir yoldan gidip gelebilirsiniz. Tepeden aşağıya inmeden önce inişe göre solda Halfeti Belediye’si kocaman bir Halfeti yazısı koymuş ve yazının bulunduğu yerde muhteşem bir halfeti manzarası var. Özellikle gün batımında bu tepede oturup manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Halfeti’de Ne Yenir?
Halfeti Gezi Rehberi yazımızda sırada da yeme içme tavsiyeleri var. Fırat nehri kıyısında bulunmasından dolayı bu nehirde yaşayan ve endemik bir tür olan Şabut Balığı denemeniz gereken ilk lezzet.
Şanlıurfa’nın ünlü Haşhaş kebebı, Birecik ile bütünleşen Patlıcanlı kebap ve kuşbaşı kebap da oldukça lezzetli yapılıyor. Karagül dondurması, şerbeti, lokumu yöresel lezzetler olarak karşımıza çıkıyor. Bunların dışında hemen hemen her yerde bulabileceğiniz lezzetleri de Halfeti’de bulabilirsiniz.
Türkiye’nin Batık Şehirleri – Halfeti Gezi Rehberi
İyi seyahatler