Karaköy Gezilecek Yerler | Beyoğlu Gezi Rehberi
Evet, Beyoğlu gezimize kaldığımız yerden devam edelim. Bir önceki Beyoğlu-Taksim gezimizi Galata’da bitirmiştik. Şimdi Galata’nın yan sokağından aşağı doğru inelim. İnerken karşımıza çıkacak olan Kamondo Merdivenleri’nde fotoğraflarımızı çekip Bankalar Caddesi’nden Karaköy’e yürüyelim. Karaköy Gezilecek Yerler | Beyoğlu Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz! 🙂
Kamondo Merdivenleri
Kamondo Merdivenleri 1870 ve 1880 yılları arasında yapıldı. Son halini alması için ise toplamda 3 yıllık bir çalışma gerekti. Kamondo Merdivenleri ismini, dönemin ünlü ve varlıklı ailesi olan Kamondo Ailesi’nden alıyor. Ailenin büyüklerinden Abraham Salomon Kamondo bu merdivenleri yaptırıyor. Sonrasında merdivenler halk tarafından Aşıklar Merdiveni olarak da isimlendiriliyor. Kamondo Merdivenlerinin hikayesi Abraham Kamondo’nun torunları o dönemde Avusturya Lisesi’nde okuyor. Bu torunlar eve varabilmek için bayağı uzun bir yolu yürümek zorunda kalıyorlar. Bunu fark eden Abraham Kamondo torunlarının daha rahat eve varabilmeleri için bu merdivenlerin yapımını başlatmış.
Kamondo Merdivenlerin döner bir şekilde ve iki parça tasarlamasının sebebi; Abraham Salomon , torunlarının rahatını çok düşünen biri olduğu için merdivenlerin yukarıdan aşağıya doğru birinin düşebilme ihtimaline karşı en azından bir noktada durabilmesini sağlamak istemiş. Ve tabii ki torunlarının başına gelebilecek kötü bir şeyin de önlemini almak istemiş olmasıdır.
Osmanlı Bankası Müzesi
Osmanlı Bankası Müzesi, Karaköy gezinize dahil edebileceğiniz keyifli bir ziyaret noktası olabilir. Osmanlı Bankası Osmanlı döneminde uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun bankası olarak kullanılmış. 1863 yılında Bank-ı Osman-i Şahane adı altında kurulan Osmanlı Bankası, Karaköy Bankalar Caddesi No 11’de bugün müzeye dönüştürülmüş olarak Osmanlı’nın son dönemleri ve cumhuriyetin ilk yılları hakkında belgeler ve eserler sergilemektedir.
Karaköy Meydanı
Karaköy gezimize Karaköy’ün kalbi olan işlek meydandan başlayalım. Meydanın bir ucu Galata Köprüsü’ne açılır. Köprü tarafındaki köşesinde Ziraat Bankası’nın, karşı köşesinde Nordstern Han ve çaprazında İtalyan mimar Mongeri’nin Karaköy Palas’ının bulunduğu meydanda Bağcılar – Kabataş arası giden tramvay hattının durağı, 100 metre ötesinde ise yaklaşık 150 yıldır Beyoğlu’na yolcu taşıyan ulaşım anıtı, Nostaljik Tünel bulunuyor.
Karaköy’den Beyoğlu’na gidenleri dik yokuşları tırmanmaktan kurtarmak için yapılan Tünel, tramvayıyla birlikte sadece Karaköy’ün değil İstanbul’un da simgelerinden biri. Karaköy Rıhtımı İstanbul’un en meşhur Rıhtımıdır. Bölgedeki en eski yapı antik Galata Limanı’dır. Eski Ceneviz Mahallesi olan Galata ahalisi, binlerce yıl boyunca bu limanı kullanmış. Bu liman uzun seneler boyunca Asya’yı, Avrupa’ya bağlamış. Günümüzde ise, Karaköy ‘den Üsküdar ve Kadıköy arasındaki vapur seferlerinin yapıldığı yenilenmiş iskeleye sahip rıhtımdır. Ayrıca Rıhtım Caddesi üzerinde balık lokantaları ve kafeler bulunmaktadır.
Galata köprüsünde olduğu gibi burada da balık tutan oltacıları görme şansınız büyüktür. Beşiktaş yönüne doğru ilerlediğinizde solunuzda kalacak şekilde belki hiç görmediğiniz ya da görüp de dikkatinizi çekmeyen Yer Altı Cami var. Düz ilerlediğinizde kendinizi dünyaca ünlü Baklavacı Güllüoğlu’nda bulabilirsiniz
Karaköy Yeraltı Cami
Karaköy Cami Karaköy sahilindeki Kemankeş Caddesi’nde Kemerli sütunları, yeşil ışıklandırması ve türbesiyle yer altında bulunan benzersiz Osmanlı Camisi’dir
Aslında cami olarak yapılmış bir yapı değil. Çünkü bilindik camiler gibi değildir. Kubbesi olmayan, minaresi de sonradan yapılmış bir yapıdır. Bir diğer bilindik adı Kurşunlu Mahzen olarak bilinir. Mahzen olarak bilinmesinin nedeni;
Burası, 570’li yıllarda Doğu Bizanslı gemilerin Haliç’e girişini engellemek için Galata-Sirkeci arasına çektiği zincirin bir ucunun bağlandığı Kastellion Kulesi’nin mahzeni… İstanbul’un fethi sırasında da Haliç’i kapatan zincirlerin bu mahzene bağlandığı söyleniyor. Fetihten sonra da Sultan-ı Mahzen olarak anılmaya başlanmış.
Bu mekan 1725 yılında Çorlulu Mustafa Bahir Paşa tarafından camiye çevrilir. Ashâb-ı Kiramdan Süfyan ibni Uyeyne’ye, Amr İbnü-As’dan, Vehb İbni Huşeyre’ye kadar bir çok alimin kabirleri ve ışıklı Kabe maketiyle Peygamberimize ait eşyaların resimleri de caminin içinde yer alır. Kaynak; yeraltıcami
Karaköy Kafeler ve Fransız Geçidi
Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi’nde bulunan sokaklar son yılların en çok tercih edilen kafe ve sokaklarına sahip olma özelliği taşıyor. Grafiti sanatı ile çeşitli resimler çizilerek boyalı duvarları, tarihi binaları ve ışıklandırılmış dekore edilmiş sokakları gezdikçe şaşırmaya devam edeceksiniz. Kahvaltı, kahve ve akşam yemeği için gidebileceğiniz farklı tarzlar, konseptler ve yiyecek-içecek menüleriyle çok fazla kafe bu bölgede hizmet veriyor.
Fransız Geçidi, Karaköy’ün en meşhur yerlerindendir. Karaköy’de Rıhtım Caddesi ile Mumhane arasında yer alan ve 1800’lü yıllarda inşa edilen tarihi Fransız Geçidi, aslına sadık kalınarak restore edildi. Aslı üç katlı olan eski binaya, camla kaplı üç modern büro katı daha eklendi.
Bu geçit, içerisinde butik kafelerin mağazaların bulunduğu Kemankeş Caddesi (eski Gümrük Sokak) ile Galata Mumhanesi Sokak’ı birbirine bağlar. Esas girişi Kemankeş Caddesi’ndedir. İkinci girişi Mumhane sokaktır.
İstanbul temalı yazılarımızı hızla yayınlamaya devam edeceğiz. İstanbul Kategorisi
Sağlıklı seyahatler dileriz.
3 yorum
Her yeri ayrı güzel aşık olduğum şehir
Seviyorum İstanbul’u
Evet, Bir başka seviyoruz İstanbul’u ❤️