İnsanları günümüz dünyasından alıp Ortaçağ’a götürecek olan bir şehir neresi var diye sorsanız, sizlere bu şehirin Fes olduğunu söylerim. Afrika, Arap ve Akdeniz kültür mozaiğinin kendini buram buram gösterdiği bu şehirde sizleri bir gezintiye çıkaracağım.
Berberi kültüründe berberilere ait olan ülkeler hep başkentlerinin isimleri ile anılır. Buna örnek olarak Tunus, Trablus ve Fas’ı verebiliriz. Fes, Fas’a başkentlik yapmış bir şehirdir ki 2014 nüfus sayımına göre Fas’ın 2. büyük şehiridir. Dilimize geçen ülkenin ismi de bu şehirden kalmıştır.
Fes Şehri Nerede?
Fes şehri Fas ülkesinin kuzeyinde bulunmaktadır. Bu nedenle geçmişte birçok medeniyet bu topraklarda zaman zaman hakimiyet kurmuşlardır. Bu medeniyetlerden bazıları İspanya, Portekiz, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğudur.
Fas’ta araba kiralayarak gezecekseniz sizler için bu konuda bilgi vermesi için yazdığım yazıyı aşağıdaki linkten ulaşıp okuyabilirsiniz.
Bir Afrika Macerası: Fas’ta Araba Kiralamak
Ayrıca Fas’ta dikkat etmeniz gereken şeylerin yazdığı yazımızı aşağıdaki linkte sizlere yol gösterici olması için paylaşıyorum. Bu yazıda nelere dikkat etmeniz gerektiği ve gezinizin daha güzel geçmesi için verilmiş başımızdan geçen olayları sizler için paylaşıyoruz.
Fas’ta Dikkat Etmeniz Gereken Herşey – Acı-Tatlı Gerçekler
Fes’de Konaklama
Bu şehir çok turistik bir yer olduğundan birçok çeşitli konaklama tesislerine sahiptir. Bütçenize göre en üst düzeyden tutun en alt düzeye kadar yüzlerce seçenek bulanbilirsiniz. Konaklama tamamiyle kişilerin zevkine, ekonomisine ve tercihlerine göre değiştiğinden dolayı sizlere şurada gidip kalın demeyeceğim. Ama şu aklınızda bulunsun Fas ülkesinde bizdeki konak kültürünün karşılığı olarak Riad yer almaktadır.
Bu şehirde o tarihi ve kültürel havayı iliklerinize kadar hissetmek isterseniz mutlaka Riad denen konaklarda kalmanızı tavsiye ederim. İlgili rezervasyonunuzu dünya çapı bir site olan Booking.com’dan yapabilirsiniz.
Fes’de Şehir İçi Ulaşım
Bu şehir dünyada araç trafiğine kapalı olan en büyük şehir ünvanındadır. Gezip görülmesi gereken tüm yapılar araç trafiğinden arındırılmış bu alan içinde kaldığından dolayı gezmek için tek çareniz yürümek. Ayrıca sokakları birbirine benzediği ve labirent gibi olduğu için gezinizi yerel bir rehber yardımı ile gerçekleştirmenizi tavsiye ederim. Bu sayede gezip görmek istediğiniz yerleri hem daha kolay hem de daha hızlı bulup gezebilirsiniz.
Fes Mutfağı
Bu şehirdeki mutfak kültürü Fas’taki diğer şehirlerdeki mutfak kültüründen çok farklı değildir. Ama bu şehirin en meşhur yiyecekleri arasında ülkemizde Mardin ve Siirt dolaylarında çok tüketilen “Harire”nin aynısı vardır. Muhtemelen arap kültürüne ait olan bir çeşit tatlı olduğundan birbirine uzak bu iki coğrafyada da bulunmaktadır. Bir diğer yemek ise bizim yediğimiz ve hepimizin çok hoşuna giden “Kefta Mkaouara Tagine” yani köfteli güveç diyebiliriz. Gerçekten çok lezzetliydi. Sizlere tavsiye ederim.
Fez Gezilecek Yerler
Bizim bu şehirde gittiğimiz ve her turistin mutlaka uğradığı noktaları sizler için tek tek anlatacağım.
Fes el Bali
“Eski Fes” anlamına gelen “Fes el Bali” dünyada bulunan şehirler arasında araç ulaşımına kapalı en büyük şehir olma ünvanı taşımaktadır. Mardin’deki gibi taşıma ve kamu hizmetleri eşekler aracılığı ile yada el arabaları ile yapılmaktadır. Bu şehirdeki gezilmesi gereken tüm noktalar bu alan içerisinde bulunmaktadır. Labirente benzeyen bu şehirde kaybolmamak için kendinize bir rehber tutmanızı tavsiye ederim. Bu sayede görmek istediğiniz yerleri kaybolmadan ve çok vakit harcamadan gezebilirsiniz.
Şimdi bu şehirdeki gezilmesi, görülmesi gereken yerleri tek tek inceleyelim.
Ebu İnaniye Medresesi
Fes şehrinin en önemli tarihi yapılarından birisi Ebu İnaniye Medresesi’dir. Bu medrese 14.yüzyıldan kalma en önemli yapılardan birisidir. Magrib mimarisinin dünyaca ünlü el oymacılığının zirve yaptığı bir mekan. Bu eşsiz eseri 10 Mad yaklaşık 1 Euro gibi bir ücret ile gezebilirsiniz.
El-Attarine Medresesi
Abu Sa’id Uthman II tarafından 14.yüzyılda yapılmış bir başka önemli yapı olan bu medrese, adını yakınındaki baharat ve parfüm çarşısından almış. Bu eser de Fas’taki diğer tarihi binalar gibi eşsiz el işçiliği ile yapılmıştır. Giriş ücreti: 20 MAD
Chaouwara Tanneries
Kuzey afrikada bulunan en büyük deri imalathanesi Fes şehirinde bulunmaktadır. Bir çok turistin uğranması gereken yerler listesinde bulunan bu yer hayatınızda bulunduğunuz en farklı yerlerden biri olacaktır.
Buraya gelenlere koklaması için taze nane verilir, çünkü bu mekanda alışkın olmayanlar için çok yoğun ve bir o kadar da mide bulandıran deri kokusu buram buram burnunuza gelmektedir.
Karaviyyin Camisi ve Üniversitesi
Bu şehirde bulunan en eski yapılardan birisidir. 9.Yüzyılda yapılan bu yapı üstünden yüzlerce yıl geçmiş olsa bile yeni yapılmış gibi korunmuş bir işçiliğe sahiptir. Bu eser de diğer tarihi eserler gibi görülmesi gereken fevkalade bir el işçiliği ile bezenmiştir. Kısacası insanı imana getirir denebilecek güzelliktedir.
Fes el Jedid
“Fes el Jedid” Yeni Şehir anlamına gelmektedir. Eski Fes şehirini saran surların yeni şehire açılan kapının bulunduğu yerdir. Muazzam güzellikte bir kapı ile eski şehire girilmektedir.
Nejjarine Müzesi
Bu müzenin her köşesi birbirinden güzel taş ve tahta oyma işçiliği ile bezenmiştir. Bu dere taş ve tahta üzerine yapılan el işçiliğinin dünyada başka yerde olduğunu pek sanmıyorum.
Moulay Idriss II – Melle II. İdris Külliyesi
Bu şehirde bulunan her yapı gibi Melle İdris için yapılmış olan bu cami ve mezar da adeta görsel bir şölen içermekte.
Bu şehiri gezmek, sokaklarında yürümek sizleri adeta filmlerde gördüğünüz eski diyarlara götürecektir. Her bir sokağında farkli bir hayat, farklı bir yaşamın hüküm sürdüğü bu bölgede çok keyifli ve ilgi çekici vakit geçireceğinizden eminim. Biz gezerken çok eğlenmiştik. Umarım sizin geziniz de en az bizim gezimiz kadar keyifli geçer.
Daha fazlası için Instagram adresim olan reshontheway hesabını takip edebilirsiniz.
3 yorum
Maddi sıkıntılar geçim derdi ancak gezebildigimiz evden iş yerine kadar veya evden servise bindigimiz yere kadar yazınızı okuyunca sanki sizinle beraber oraları görmüş gibi olduk teşekkür ederim
https://www.tolum.site/2018/12/blog-yazarlgndan-neler-ogrendim.html
Öncelikle bu yorum beni mutlu ettiği kadar üzdü de. O kadar isterdim ki diğer ülkelerdeki insanlar gibi ülkemizin insanları da gezebilecek bütçelerini ayırabilsinler ama bu ülkede cidden yaşamak zor. Elimden geldiği kadar birçok yazıda minimum harcama yaparak nasıl gezebilirsiniz, bilet alabilirsiniz vs. yazdım. Umarım bir gün bir şeklide işinize yarar.
Güzel bir paylaşım tebrikler.