TİFLİS’E HOŞGELDİNİZ
Vizesiz Tiflis Gezi Rehberi
Hafta içi yoğun bir şekilde çalışanlar için, vizesiz bir ülkeye 2-2.5 saatlik bir yolculuk yaparak yeni bir ülkeye gidip, yeni bir kültürü deneyimleyebilmek büyük nimetlerden biri. Uygun uçak bileti bulup, 2 gün kaçamak yapabileceğiniz şehirlerden biri de Gürcistan’ın başkenti Tiflis. Peki bu Tiflis‘te neler yapılır, ne alınır, ne yenir merak ediyorsan okumaya devam edin derim. Karşınızda Vizesiz Tiflis Gezi Rehberi …
Tiflis Hakkında Kısa Bilgiler;
Başkenti Tiflis olan Gürcistan, Türkiye’nin doğusunda yer alan Sovyet Mimarisi‘nden etkilenmiş bir ülkedir. Doğu Ortodoks Hristiyan kültürü hakim olan Tiflis’te bolca katedral bulunuyor.
Para birimi GEL ve mart 2019 kuruna göre 1GEL= 2.25 TL’dir. Gürcistan, Türk vatandaşlarından 90 güne kadar vize istemiyor.
Tiflis‘te dikkat edilmesi gereken hususlardan biri ise, araç trafiği. Ben Tiflis’i gezdiğim süre boyunca yaya geçidi görmedim. Yayalar caddenin karşısına geçme işini alt geçitlerden gerçekleştiriyorlar. Sürücüler ise kurallara pek uymuyor ve hızlı araç kullanıyorlar. Seyahatiniz boyunca buna dikkat etmenizde fayda var.
Tiflis Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım;
Bu 2 günlük hafta sonu vizesiz Tiflis kaçamağında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı‘ndan yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrası Tiflis Uluslararası Havalimanı‘na ulaşıyorsunuz. Gürcistan‘a girerken kalacak yer dahi sorulmuyor (en azından benim için öyle oldu). Kur farkı şehir merkezinde ve havaalanı arasından önemsenecek düzeyde değil. Bu yüzden bu kısa seyahat için tüm paranızı havaalanında bozdurabilirsiniz.
Tiflis’te Nerede Kalınmalı?
Tiflis merkezde turistik noktalara her yer yürüme mesafesinde. Bu yüzden bütçenize uygun olacak bir otel ayarlayabilirsiniz. 3 kişi bir gece için 45 € ödedik. Rezo Gabriadze Theatre’in Tiflis’in saat kulesi tarafındaki oteller kalınması için ideal yerler.
Tiflis’te 2 Günde Nasıl Bir Rota İzlenmeli? Bizim Rotamız
1. Gün Rotası – Vizesiz Tiflis Gezi Rehberi
2 günlük hafta sonu kaçamağımız olan vizesiz Tiflis gezisi için sabah 10’da havalanacak olan uçağımız için arkadaşlarımla İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı‘nda buluştuk. Yaklaşık 2.5 saat süren bir uçuş sonrası Tiflis Uluslararası Havalimanı‘na vardık. Pasaport kontrolünden sonra döviz bürosundan Euro‘ları Gel‘e çevirttik. Tiflis şehir merkezine ulaşmak için, ulaşım aracı olarak taksi tercih ettik. Yalnız taksiye binmeden önce mutlaka pazarlık yapın. Önce 50 Gel söylüyorlar sonrasında ise 40 Gel’e kadar düşüyorlar.
Tiflis şehir merkezinde Rustaveli Caddesi‘nde Opera and Ballet Theatre‘da taksiden indik ve 2 günlük hafta sonu kaçamağımız başlamış oldu. Rotadaki amacımız bu bölgeden başlayıp, günü Mother of Georgia‘da bitirmek. Opera binasından sonra sırasıyla Kasvethi Church, Özgürlük Meydanı‘nı geçtikten sonra acıktığımızı farkedip, Erekle Street bölgesinde bulunan birden fazla yöresel restorandan Stelzen Haus‘ta yöresel gürcü yemeklerini tattıt. Karnımızı doyurduktan sonra hemen yanında bulunan Sioni Kathedrali‘nde bir nikah töreni izledik.
İzlediğimiz güzel törenden sonra Metekhi Köprüsü‘nün ucunda bulunan “I love Tbilisi” yazısı önünde fotoğraflarımızı çektirdikten sonra Sülfür Hamamları‘na ulaştık. Burada en çok dikkat çeken gelinlerin ve damatların nedimeler eşliğinde fotoğraf çektirmeleriydi. Sülfür Hamamları düğün fotoğraf çekiminde arka plan olarak önemli bir yer olsa gerek. Bizde vaktimiz kısıtlı olduğundan hamama girmeyip kubbelerin üstüne çıkıp fotoğraf çektirmeyi tercih ettik.
Teleferik Zamanı
Sülfür Hamamları‘yla vedalaştıktan sonra Mother of Georgia için teleferiğe gittik. Burada Tiflis Kart‘ı alıp, içine 10 Lari yüklettik. Mother of Georgia‘dan iniş içinde kart okutmanız gerektiğinden içine gidiş dönüş yetecek kadar Lari yükletmeyi unutmayın. Metekhi Köprüsü‘nden geçip Metekhi Kilisesi‘ni sağımızda bırakarak teleferiğe geldik. Kısa ve bol manzara dolu bir yolculuk sonrası Narikala Castle ve Mother of Geogia’ya ulaştık. Bu bölgeden yine magnet, kupa tarzı hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Fiyatlar diğer bölgelerle aynı. Arkadaşlarımla beraber birer kadeh sıcak Gürcü Şarabı alıp, banklara oturup bir süre Tiflis manzarasını izledik.
Biraz da Tekne Keyfi
Artık hava kararmaya başlamıştı. Teleferikle aşağı indiğimizde etrafımızı tekne turu organizatörleri sardı. Kişi başı 10 Lari’ye (bir kadehde gürcü şarabı içinde) Kura Nehri‘nde yarım saat süren bir tekne turuna katıldık. Yaptığımız bu aktiviteler sonucu yorulmuş ve acıkmıştık. Rezo Gabriadze Theatre’ın arka sokağında kalan otelimize dönüş için The peace of Bridge‘i (Barış köprüsü) kullandık. Otelimizde biraz dinlendikten sonra yemek için, Old town bölgesindeki Erekle Street de Bloom adlı restoranda canlı müzik eşliğinde güzel bir yemek yiyip, günü bitirdik.
2. Gün Rotası:
Kasım ayının 2. haftası soğuk bir zamanda gitmiş bile olsak şansımıza Pazar günü hava çok güzeldi. Uyandıktan sonra Hotelde kahvaltımızı yaptık, hotel sahibimize teşekkürlerimizi sunarak sabah 10’da yola çıktık. Önceliğimiz Sameba Katedrali‘ni görmekti. Bunun için Google Maps‘te işaretlediğimiz Sameba Katedrali‘ne giderken alt geçitleri kullandık. Tiflis‘te alt geçitlerin hepsi ayrı bir sanat eseri. Bu eserlerle fotoğraf çekmekten yaklaşık yarım saatimizi burada harcadık. Bir dolu yokuş ve merdivenden sonra Sameba Katedrali‘nin girişine ulaştık. Buraya gelirken Tiflis’in daha fakir yerleşimlerinden geçiyorsunuz. Buradaki yerel market ve hediyelik eşyacıları merkeze göre daha ucuz. Magnet, kupa, çan gibi hediyelik eşyalarınızı daha uygun fiyatlara buradan alabilirsiniz. Sameba Katedrali‘ne girdiğimizde ise muhteşem bir manzarayla karşılaştık. Bana nedense ilk gördüğümde hafif bir Tac Mahal’i anımsattı.
Sameba Katedrali‘nden çıktıktan sonra yarım saatlik bir yürüyüş sonrası Fabrika Tbilisi’ye ulaştık. Burası cafe, restoran, bar ve butiklerin olduğu grafittilerle kaplı çok hoş bir yer. Ayrıca Fabrika’nın hosteli de bulunuyor. Fabrika da Tone isimli pub da biralarımızı yudumladıktan sonra İstanbul’a dönmek için Tiflis Havalimanı‘na yola çıktık. Havalimanı için ulaşım tercihimiz taksiden yana oldu. Fabrika-Havaalanı arası 40 Lari ödedik. Böylece, iki günlük vizesiz hafta sonu Tiflis gezisi arkada güzel anıları bırakarak sona ermiş oldu.
Tiflis’te Nerelere Gidilir?
Sameba Katedrali
Sameba Katedrali, Tiflis Barış Köprüsü‘nden yaklaşık yarım saat uzaklıkta bol yokuşlu bir yürüyüş sonrası varılabiliyor.
Sameba Katedrali, Gürcistan’ın en büyük katedrali. 2004 yılında açılan katedralin 10.000 kişilik bir kapasitesi var. Yüksek bir tepede bulunan Sameba, Tiflis‘te birçok yerden görünüyor. İlk gördüğümde çok etkilendiğim muhteşem bir yapı Sameba Katedrali. Avlusunda ufak bir de cafe bulunuyor. Bu cafede kahve içip bu güzelliği izlemeden gitmeyin.
Mother of Georgie
Mother of Georgia Kartlis Deda, Tiflis’in ulusal anıtıdır. Tiflis‘te birçok yerden görülen bu anıt bir kadın figürüdür. Bir elinde kılıcını tutarken, diğer elinde ise bir kase şarap tutmaktadır. Anlamı ise, düşmanlarına kılıç gösterirken, dostlarına ise bir kase şarap ikram etmektedir.
Barış Köprüsü (Bridge of Peace)
Üzerinde 30.000 LED ışık ve 240 sensor bulunan Kura Nehri‘nin üzerindeki köprüyü özellikle gece görmenizi tavsiye ediyorum
Sioni Katedrali
Tiflis’in Old Town bölgesinde yer alan 1810 yılında tamamlanmış bir Ortodoks katedrali.
Kasvethi Kilisesi
Rustavelli Caddesi‘nde Opera binasının hemen 2 dakikalık uzağında bulunan 1910 yılında açılmış bir Ortodoks kilisesi.
Sülfür Banyoları
Sülfürik doğal kaynak suyu bulunan bu hamamlara girebilmek 30 Lari’den başlıyor. Hamama girmek istemiyorsanız, yine de bulundukları bölgeye gidip kubbe şeklindeki hamamların üstüne oturup, fotoğraf çektirmeden dönmeyiniz.
Fabrika Tbilisi
Fabrika Tbilisi, cafe, restoran, bar, butik ve hostellerin bulunduğu duvarları graffitilerle kaplı, güzel keyif geçirmek için uğrayabileceğiniz bir yer.
Tiflis ne yenir, ne içilir?
Khinkali
Khinkali nam-ı diğer Hinkal bir çeşit Gürcü Mantısı. Tiflis‘te yöresel restoranlara gittiğinizde masada üzerinde ‘How to eat khinkali?’ (Hinkal nasıl yenir?) yazan kart göreceksiniz. Üç adımda bu güzel gürcü mantısının nasıl yendiğini öğreniyorsunuz. Sipariş ederken adet olarak söylüyorsunuz. Bu mantıların her bir adedi gayet büyük. Sipariş ederken bunu hatırlamayı unutmayın. Kişi başı max iki adet yeterli olacaktır.
Yemesi de şu şekilde: Önce bohça şeklinde olan Khinkali‘nin ucundan tutuyorsunuz ve bohça alt kısmından ufak bir ısırık alıyorsunuz. Bu şekilde Khinkali’nin alt kısmı açılıyor ve suyunu içiyorsunuz. Suyunu içtikten sonra Khinkali‘nizi afiyetle yiyebilirsiniz. Khinkali adet fiyat: 1 Lari. Yine de evde yapmak isteyenler için tarifini buraya bırakıyorum. Gürcü Mantısı Tarifi
Tolma
Tolma, bildiğiniz annelerimizin bir güzel yaptığı yaprak sarma. Tolma fiyat: 8 lari.
Assort of Phkali
Bu yemeğe ise Gürcü Tapas‘ı diyebiliriz. Soğuk gelen ve sadece sebzelerden oluşan bir yemek. Bizim yediğimiz biber ve patlıcanlardan oluşuyordu. Assort of Phkali fiyat: 16 Lari.
Khachapuri – Vizesiz Tiflis Gezi Rehberi
Khachapuri ya da Haçpuri denen lezzet şöleni işe peynirli yumurtalı pide olarak adlandırılabilir. Özelliği ise masaya geldiği an çatalınızla pidenin içinde olan yumurta ve peyniri karıştırıyorsunuz. Birbirine karışan lezzetlere pideden kopardığınız parçaları bana bana yiyorsunuz. Tiflis’e gittiğiniz zaman bu lezzeti tatmadan sakın gelmeyin.
Khachapuri fiyat: 14 Lari.
Tiflis’de Ne Kadar Harcanır?
2 günlük hafta sonu kaçamağı olan Tiflis de günlük 50 Euro ile gayet güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Tiflis Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler?
- Kura nehrinde tekne turu yapmadan,
- Sameba katedrali manzarasına karşı kahve içmeden
- Teleferiğe binmeden,
- Mother of Georgia’da Tiflis manzarasına karşı sıcak şarap içmeden,
- Yöresel lezzetlerini tatmadan
- I love Tbilisi yazısının önünde fotoğraf çektirmeden,
- Alt geçitlerindeki muhteşem grafittilerini görmeden,
- Tiflis uluslararası havalimanında free shop da bulunan testi şaraplarını almadan dönmeyiniz.
Tiflis’ten Ne Alınır? – Vizesiz Tiflis Gezi Rehberi
Tiflis‘te alabileceğiniz magnet, kupa gibi klasik hediyelik eşyaların yanında enfes lezzetli gürcü şaraplarından alabilirsiniz. Marketlerden alabileceğiniz gibi free shop’ta Tiflis evleri motifli testi şaraplarından almanız tavsiyemdir.
Bunun yanı sıra Sameba Katedrali‘nin giriş kapısında sağlı sollu takıcılar bulunmakta. Bu takıcılarda Gürcü dilinde yazılmış sözlerin bulunduğu bileklik ve takılar Tiflis seyahatinizi hatırlamanız açısından güzel bir hediyelik eşya olacaktır.
Gürcistan‘ın diğer şehirleri ile ilgili yazılarımızı da aşağıya bırakıyorum:
Kutaisi Gezi Rehberi – Gürcistan’nın Gençleşmeye Çalışan Kenti
İyi Seyahatler
2 yorum
Ne kadar güzel bir yazı … Kesinlikle gitmeliyim … Herkese çok teşekkürler…
Kesinlikle gitmelisiniz =)