Merhaba değerli okurlarım,
Avrupa’yı birbirine bağladığı gibi, şehirler arasındaki yolculukları da birbirine bağdaştıran, köprü vazifesi gören bu şehre;
“HOŞGELDİNİZ ( Nie Ma Za Co WARSWAZA )“
Arayı pek soğutmadan diğer yazımı yazmaya başlayayım dedim 🙂 Malum Erasmus Dönemi başlıyor Eylül ayında 🙂 Sizi Polonya‘nın Başkenti Varşova‘ya götürme görevi de bana düşüyor tabii ki. Polonya’nın coğrafi konum cazibesi ve ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak, Avrupa’da yer alan Türkiye‘ye en yakın para birimine sahip ülkelerden birisidir. Küllerinden doğan ve virane halinden kendini yeniden onaran bu şehir, başkent olma ünvanını fazlasıyla hakediyor …
Polonya Hakkında
- Resmi dili: Lehçe,
- Para Birimi: Zloty
- Başkent: Varşova,
Polonya; Merkezi Doğu Avrupa’nın en geniş ve en kalabalık ülkesidir. Doğusunda Rusya, Güneyinde Çek Cumhuriyeti (Çekya), batısında Almanya ve kuzeyinde Baltık Denizi bulunur. Polonya’da yaz ayları sıcak, kış ayları soğuk ve uzun sürer.
Varşova Şehri
Varşova(Lehçe: Warszawa), Polonya’nın başkenti olup, aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Toplamda nüfusu 2 milyon 785 bin’dir. Bu şehir sadece Polonya’nın değil, Avrupa’nın da tarihi ve kültürel olarak en önemli şehirlerindendir.
Bir öğrenci olarak Varşova’da olmanızın en güzel yanı, türk yemekleri yiyebileceğiniz restaurantlar, nargile içeceğiniz kafeler, rengarenk ışıkları altında yürüyüp alışveriş yapabileceğiniz caddeleriyle, özellikle Green Cafe Nero ve Starbucks Türkiye’yi aratmayacak derecede kalabalık ve hoş dizayn edilmiş bulacaksınız …
Başkenti Varşova (Warszawa) olup diğer önemli şehirleri ; Krakow, Poznan, Wroclaw ve Gdansk’tır.
Varşova‘ya gittiğinizde unutmayacağınız uygulamalardan biride Jakdojade uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde bulunduğunuz konumu işaretleyip istediğiniz istikamete doğru giden tüm ulaşım yollarının size durak isimleri ile birlikte ayrıntılı bir şekilde şematize edip, işinizi ve ulaşımınızı acayip kolaylaştırıyorlar 😀
Varşova okadar sıcak bir şehir ki sanki kırk yıllık orada yaşayan birisiniz ve her şey sizin komutanızda, sadece elinizde bir kumanda eksik 😀
Özellikle Euro 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın bazı maçları da Varşova’da yapılmıştı. Avrupa Birliği projelerinin liderliğini de yine Varşova yapmaktadır. Ayrıca bu şehir iş adamları içinde biçilmiş kaftan, çünkü Microsoft, LG gibi büyük şirketler ve niceleri ticari yatırımları için bu şehri uygun buluyor 🙂
Ne Yenir ?
2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan bu ülke; kültür, sanat ve tarih kenti olmakla birlikte her damak zevkine uygun bir çok restauranta da ev sahipliği yapmaktadır.
Benim şahsi tercihim tabiki Türk restaurantı olmuştu; Sapko Kebap-Dürüm isimli bu mekan Türk eti (HELAL) olarak bulabileceğiniz yerlerden sadece birisi 🙂 Türk Kasabı bile bulabilirsiniz.
Çoğunlukla domuz eti tüketen bu ülke de, et reyonlarında domuzun her bölümüne ait parçaları görebilirsiniz.
Diğer yenilmesi gereken ve çeşitleri bol miktarda bulunan ‘Zapienka” bir diğer tavsiyemdir.
Diğer yiyecek türlerinden biri de Polonya’nın meşhur yemeği olan “Pierogi“dir. ? Görünüş olarak mantıya benzese de tadı pek onun kadar güzel olmuyor açıkçası… Kızartma ve haşlama olarak pişirme farklılığı olmakla birlikte patatesli, kıymalı, ıspanaklı gibi çeşitlerinin dışında birde tatlı olarak reçel, marmelat gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Bilinmesi Gerekenler ;
Polonya ekonomisi, İkinci Dünya Harbi ve çeşitli istilalar yüzünden büyük sarsıntılar atlatmıştır. Polonya halkının büyük bir bölümü katoliktir. Hristiyan aleminin bugünkü lideri olan Papa John Paul II, Polonyalıdır.
Oteller;
Avrupa’daki diğer otellerle karşılaştırıldığında uygun ve aşırı konforlu otellere sahiptir. Polonya’nın en meşhur özelliği şehrin ortasında Polonia Hotel adında büyük bir otel bulunmaktadır.
Diğer bilinen en ünlü oteller; Warsaw Mariott Hotel, Sheraton Warsaw, Mercure Warswaza Centrum ve Hostel Bristol isimli otellerdir.
Polonya GMT +2 zaman diliminde yer alır ve Türkiye ile saat farkı bir saat geridir.
Gece hayatı, Polonyalılar için su kadar önemli olan votkaları ile başlar ve gecenin geri kalanını da sarhoş olarak takılırlar. Klar, Berlin Warswaza Express, Hulakula ve Coctail Bar Max en meşhur barlarıdır. Srodmiescie bölgesi ve Old Town çevrelerinde sabahın ilk ışıklarına kadar etkinlikler, eğlenceler sürmektedir. Yılbaşında ise kocaman konser alanları yapılmaktadır. Eğlenmeyi en az biz Türkler kadar seviyorlar 🙂
Varşova’da şehir içi toplu ulaşımda; metro, tramvay ve otobüsler kullanılır ve öğrenci indirimleri, ulaşım süresi boyunca size uyan bilet süreleri ile avantajlı yolculuk geçirebileceğiniz bir şehirdir. Sadece sorun, gerçekten sıkı bir kontrol oluyor ve ciddi bir miktarda para cezası kesilebilir.
Birçok müzikal, Chopin konserleri, caz günleri, opera, klasik müzik ve sanat festivalleri mevcuttur.
Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler ;
1.Eski Şehir (Old Town, Stare Miasto)
Varşova Eski Şehir başkentin en eski parçasıdır ve en önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin kalbi restoran, kafe ve dükkanlar açısından oldukça zengindir. Etraftaki sokaklar surlar, Barbican Sarayı, kiliselerle çevrili ve birçok önemli insanların anıtlarının bulunduğu parklar mevcuttur.
Denizkızına olan inançları yüzünden meydanın tam ortasına yerleştirilen bu denizkızı heykeli ve rengarenk sıralanmış binaların yansıması ile sizi, şehrin ortasından selamlıyorum 🙂
Sigismund’s Column (Kral Sigismund’s Sütunu), meydanın girişinde bronz bir heykelin yer aldığı 22 metre uzunluğunda Sigismund Sütunu var.
Nasıl Gidilir?
Metro ile Ratusz Arsenal İstasyonuna gelin vebirçok otobüs sizi Old Town‘a götürecektir. Ya da Wilanow’dan 180 numaralı otobüs ile Old Town’a en yakın bölgeye gidebilirsiniz. Havaalanından gelen 175 numaralı, Ursynow bölgesinden gelen 195 numaralı otobüsler de yine Old Town’a bölgesinden geçmektedir.
2. Łazienki Królewskie Müzesi (Łazienki Królewskie Museum; Muzeum Łazienki Królewskie)
Varşova Metropolitan Bölgesi (Lehçe: Obszar Metropolitalny Warszawy) ise 6,100.43 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Polonya’nın dünyaca ünlü sanatçısı Fryderyk Chopin bir sure her Cumartesi ve Pazar Łazienki Królewskie Müzesi’nde Ücretsiz Piano Konseri vermiş ve müzik severleri hayran bırakmıştır. Tavus kuşları, ördekleri ve birçok hayvana kucak açmış mis kokulu büyük bir parktır ayrıca …
3. Wilanow Sarayı (Wilanow Palace; Muzeum Pałac w Wilanowie)
Varşova’nın en değerli ve en önemli saraylarından biri olan Wilanow Sarayı, birçok turistin ilgisini çekmekte olup, oldukça eskiye dayanan bir tarihte yaptırılmıştır. Saray ünvanını hakedecek derecede devasa büyük ve ışıklandırması ile hayranlık bırakan bu mekan, ışık ile tasarlanmış çiçek-kelebek-solucan gibi harika canlandırmalarla eşsiz bir saray olduğunu kanıtlıyor. Harika bir Barok kraliyet konutu olan Wilanow Sarayı’nın tarihi, bir köyün Kral John Sobieski III’ün mülkü olduğu 23 Nisan 1677’de başladı.
Nasıl Gidilir? Sluzew Metro’dan 117 numaralı, Stare Miasto gelen 180 numaralı(Sadyba’dan da geçer) otobüslerle Wilanow otobüslerinin son durağına geldiğiniz zaman hemen karşınızda Wilanow Sarayı’nı göreceksiniz.
4. Kültür ve Bilim Sarayı (Palace of Culture and Science (Pałac Kultury i Nauki)
Kültür ve Bilim Sarayı Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan çok katlı bir yapıdır. Yapı içinde sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulüpleri, bilimsel enstitüler, üniversite ve müzeler gibi birçok kurum barındırır. Hem tarihin, hem kültürün hemde sanatın birbiriyle dansı olan bu binanın 30. katında şehri seyre dalıp gidebilirsiniz. 🙂 Varşova Bilim ve Kültür Sarayının bir başka adı, “Stalin Sarayı”dır. Bu isim ise, Joseph Stalinin binayı kendi için yaptırması ve tüm yapıyı kendine adamasından ötürü bu isim ortaya çıkmıştır.
Nasıl Gidilir?
Metro Centrum İstasyonundan çıktıktan sonra hemen karşınızda göreceksiniz. Varşova’nın meydanı dediğimiz bölge Kültür Sarayı’nın etrafında kuruludur, ve ayrıca içine emanet eşyalarınızı kasalar içinde muhafaza ederek kaç saat bırakacaksanız ona göre zloty ile tamamen koruma altına alabilirsiniz. Bu duraktan polski.bus yada polonus otobüsleri ile şehirler arası ulaşımın kolaylığına erişebilirsiniz.
5. Varşova Ulusal Müzesi ( Warsaw National of Museum)
Varşova Ulusal Müzesi, Polonya’nın başkenti Varşova’nın en büyük müzesidir. 20 Mayıs 1862’de Varşova Güzel Sanatlar Müzesi adı altında kurulan müze, ülkenin en eski sanat müzelerindendir.
6. Barbican Sarayı (Warsaw Barbican)
1540 yılında inşa edilen, Old Town’ı çevreleyen ve karmaşık örüntüye sahip kapı şeklinde inşa edilen tarihi surlar ağının kalıntısı olan bir yapıdır. En son darbeyi de 2. Dünya Savaşı’nda alması üzerine, günümüzde epey turistlerin ilgi odağını çeken bir mekan haline gelmiştir.
7.Fryderyk Chopin Müzesi ( Fryderyk Chopin of Museum)
Ünlü bestecinin yaşamı hakkındaki interaktif, multimedya müzenin, bestecinin bebekken ailesi ile göçtüğü ve Paris’e gitmeden önce hayatının ilk 20 yılını geçirdiği Varşova kent merkezinde açılan bir müzedir.
Yeni müzede Chopin’in yaşamının değişik yönlerini içeren 11 ayrı bölüm bulunuyor.
Müzenin bir odasında ünlü piyano yapımcısı Ignace Pleyel’in ürünü, Chopin’in kullandığı son piyano bulunuyor.
Bestecinin ölümüyle ilgili son odada ise kahverengi saçlarından bir tutam ve öldükten sonra yüzünden alınan bir kalıba göre yapılan bir maske sergileniyor.(aa)
8. Nowy Swiat ve Krakowskie Przedmiescie Caddesi
Ankara’nın Kızılay’ı, İstanbul’un Taksim’i desem çok doğru olacak sanırım 🙂 Birçok hediyelik eşya alınacak yer bulunmasının yanı sıra kahve molası verebileceğiniz kahve durakları, yemek için çeşitli restaurantlar ve geceninde en az gündüz kadar canlı olduğunu görerek keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Zaten caddeyi takip ederseniz, Varşova Üniversitesi, Başbakanlık Sarayı’nı, kiliseleri ve daha da fazlasını görebilirsiniz.
9. Varşova Ulusal Stadyumu
Varşova Ulusal Stadyumu, Varşova, Polonya’da bulunan futbol stadyumu. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası için inşa edilen stadyum, 29 Ocak 2012 tarihinde Polonya ile Portekiz millî takımları arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumda buz pistinden tutun da birçok aktivite yapabilir, maç izleyebilir veya içerisinde hem gezip hem de kahve içebilirsiniz.
10. Varşova Kopernik Müzesi
Polonya’nın Başkenti olan Varşova kentinde bulunan, Kopernik adına oluşturulmuş bir bilim müzesidir. Güncel olarak giriş ücreti hafta içi öğrenci 21 zl, hafta sonu öğrenci 22zl, hafta içi tam 31 zl, hafta sonu tam ise 33 zl’dir. Bilimi yaşayarak tecrübe edip öğrenmek isteyenler içindir. Polonya’nın en gelişmiş müzesidir. Avrupa’nın da en gelişmiş müzelerinden birisidir.
https://www.instagram.com/p/BmjPMLuB5r7/?utm_source=ig_web_copy_link
Bu yerlerin dışında gezilebilecek yerler olarak; Warsaw Zoo (Varşova Hayvanat Bahçesi), Kraliyet Şatosu, Varşova Ayaklanma Müzesi, POLIN Museum of the History of Polish Jews (Polonya ve Yahudilere özgü Müze) ve son olarak ta Saxon Garden (Sakson Bahçesi) görülmeye değer mekanlardan bazılarıdır.
Benimle beraber Varşova’yı da gezdiğimize göre darısı diğer maceralara … 😀 Hoşçakalın:)