Van Gezi Rehberi
Van ruhuyla, doğasıyla ve ihtişamlı coğrafyasıyla benim büyüyüp olgunlaşma yolculuğuma eşlik eden bir şehir oldu. 27 yıllık yaşam serüvenimin iki en önemli senesini geçirdiğim ve bana da kültürel, sosyal anlamda pek çok şey katan şehirler arasında yerini aldı. Yaşadığım bu güzel coğrafyayı bir de benim gözümden görün. Hep Batı’yı gezecek değiliz ya! Haydi, gelin de biraz o meşhur ‘Doğunun Paris’i olan Van’ı gezelim. Van Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz.
Van Hakkında Bilgiler – Van Gezi Rehberi
Van nüfus bakımından Doğu’nun en kalabalık şehri olarak yerini alıyor. 2019 sonu itibarıyla da nüfusu 1.136.757 kişiye ulaşmış. Doğu sınırından İran’a bağlı olması nedeniyle de oradan sık sık turistler ziyaret etmekte.
Van isminin nereden geldiği tam olarak bilinmese de Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Büyük İskender’in Van Kalesi’nde bulunan “Vank” adlı bir tapınaktan ilham alınarak şehre Van adının verildiğini anlatmış. Geçmişten günümüze hep adını duyuran Van şehri, günümüzde de Doğu’nun Paris’i olarak bilindiğinden yerli ve yabancı turistler tarafından çok ilgi çekiyor.
Dünya’nın hala yaşanılan en eski kentlerinden biri. Ne kadar değerli değil mi? Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar arasında Selçuklular, İlhanlılar da yer almış. O nedenle geçmiş döneme dair pek çok eser de karşımıza çıkıyor.
Van şehri, turistik bakımdan oldukça zengindir. Van kedisi ve Van Gölü en popüler olanlar arasında yer alırken buna birçok kale de eşlik etmektedir. Tüm bu güzellikleri keşfetmek için ortalama 3 gün yeterli olacaktır. Öyleyse artık Van nasıl bir yermiş bakalım ve keşfetmeye başlayalım.
Van’a Nasıl Gidilir?
Haydi, öyleyse hemen bir gezi planı yapıp nasıl gideceğimize bakalım. Doğu’nun Paris’i denilen bu şehri görmeden olmaz!
Van’a otobüs, tren ve uçak seferleri ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin batısından geliyorsanız geldiğiniz yere bağlı olarak otobüs yolculuğu en az 15 saat sürüyor bunu göz önünde bulundurmalısınız. Van’a hava yoluyla gitmek için ise Van’da yer alan Ferit Melen Havalimanı’na bilet almanız gerekiyor. Uçuşlar İstanbul ve İzmir’den 2 saat civarı, Ankara’dan da 1 buçuk saat kadar sürüyor. Bir diğer seçenek ise trenle ulaşım sağlanıyor. Trenle seyahat yapacaksanız bunun 1 gününü trene ayırmanız gerekiyor. En güzel yolculuklardan biri elbette ki tren yolculuğu olacaktır.. Tren sadece Ankara’dan kalkmaktadır. Ankara Van arası ise 24 saat sürüyor. Van Gölü Ekspresi Yurt İçi Tren Rotaları
Van Gezilecek Yerler
Van Gölü – Van Gezi Rehberi
İlk sırayı elbette Van Gölü alıyor. Boşuna Doğu’nun Paris’i demiyorlar herhalde! Göl bu şehrin sembolleri arasında yer alıyor ve bu coğrafyaya inanılmaz bir ambiyans katıyor. Göl, Van ve Bitlis arasında yer alan volkanik bir set gölü olma özelliğine sahip. Türkiye’nin en büyük gölü olduğunu zaten biliyoruz.
Eşsiz bir güzelliğe sahip olan bu gölde aynı zamanda ulaşım da yapılıyor ve bundan dolayı da ulaşım yapılan tek göl olarak adını duyuruyor. En önemli şeylerden biri de sıcak havalarda serinlemek adına bu gölde yüzmek mümkün. Üstelik göl kenarında plajlar da mevcut. Hiç şaşırmayın derim. Önce bir görmeniz lazım. Çünkü görünce söyleyeceğiniz ilk şey “Burası göl değil adeta deniz.” olacaktır. Her günbatımında hayrete düşüren o görsel şöleni de mutlaka seyredin. Son olarak da Edremit sahilinde teknelerin bulunduğu alanlarda göle karşı balık ekmek yemeden bu gezinizi sonlandırmayın.
Van Kalesi
Van’ın simgesi haline gelen ve en önemli yapıları arasında bulunan aynı zamanda da Tuşba adı ile bilinen Van Kalesi, muhakkak listenizde yer almalı! Şehir merkezine beş altı kilometre mesafede yer alan kale, Urartu Devleti’ne uzun bir süre başkentlik yapmış. Bunun yanı sıra Osmanlı’da da askeri amaçlı kullanılmış.
Geçmişte pek çok savaşa şahitlik etmesi nedeniyle savaş kalıntılarına kale içerisinde rastlamak mümkün. Van Gölü’nün yakınlarında olmasından dolayı da kaleden şehir ve göl manzarasını da keyifle seyredebiliyorsunuz.
Van Kedisi
Van Kedileri’nin soyu tükenmek üzere olduğundan neslinin korunması adına bölgede bir kedi evi kurulmuştur. Van Kedi Evi adında olan bu yer Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kampüsünde yer almaktadır. Buranın hafta sonu kapalı olduğu biliniyor. Yine de gitmeden önce arayıp bilgi almakta bir fayda var.
Akdamar Adası – Akdamar Kilisesi
Van’ın en güzel durak noktalarından birisi Akdamar Adası’ydı elbette. Van Gölü’nün en büyük ikinci adası olarak biliniyor. Adını Ah Tamara Efsane’sinden alan ada Gevaş ilçesine 10 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Adaya 20 dakika süren feribot yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Adanın içerisinde Akdamar Kilisesi de bulunuyor.
Bir Ermeni Kilisesi olan Akdamar’da her sene ayin düzenleniyor. Sadece kiliseyi gezmekle kalmayın, adada muhakkak dolaşın hatta kıyıdan göle girip yüzebilirsiniz bile. Adaya giriş kişi başı 15 TL ve müze kart ile de ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz.
Muradiye Şelalesi
Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Bendimahi Çayı üzerinde yer alan ve şehir merkezine 80 kilometrelik mesafede bulunan Muradiye Şelalesi görülmeye değer yerler arasında. Şelale aynı zamanda İnci Kefali’nin üreme alanı. Şelalenin üzerinde 50 metre uzunluğunda bir asma köprü de yer alıyor. Buradan harika manzaralara şahit olabilirsiniz.
Van Şehirlerarası Otogarından kalkan halk otobüsleri veya minibüslerle ulaşmak mümkün, ancak araç kiralayıp gitmek daha konforlu olacağından ulaşımı bu şekilde sağlamanızda fayda var. Yılın her mevsimi ayrı güzel fakat kışın kartpostaldan fırçalaşmışçasına görüntülere yol açabiliyor. Hatta kışın donduğu bile görülüyor. Çevreden gelen ziyaretçileri nefes kesen doğasıyla büyülüyor.
Van’da Ne Yenir?
Van deyince hemen kahvaltısı akla geliyor. Hele birde otlu peynirini duymayan yoktur herhalde! Kahvaltısını tatmadan dönmeyin derim. Van Kahvaltısı’nın Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdiğini biliyor muydunuz? “Yok, artık daha neler” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, bu doğru bir haber arkadaşlar. Guinnes Rekorlar Kitabı’nda daha önce ABD’ye ait olan 18 bin 941 kişilik “kahvaltı” rekoru, tam 51 bin 793 kişilik Van Kahvaltısı ile kırıldı. Bu kadar önemli olmasının nedeni, her ürünün doğal ve Van’a özgü olmasındır.
Tatmanız gereken bir diğer şey ise, sadece tuzlu-sodalı sulara sahip Van Gölü’nde yaşayan endemik tek balık türü olan nam-ı diğer “İnci Kefali”dir. Diğer yeme içme seçenekleri arasında ise, kavut ve murtua yer alıyor.
Konaklama
Van’da nerede kalınır? Sorusuna gelelim şimdi. Şehir merkezinde bulunan şehrin en eski caddelerinden biri olan Maraş Caddesi ya da Cumhuriyet Caddesi boyunca uzanan sırada birçok otel bulabilirsiniz.
Merkezde kalmanız her yere ulaşım açısından daha rahat olacaktır. Fakat aracınız var ise de Edremit Sahil şeridinde yer alan otellerde konaklamanızı öneririm. Böylece gün sonunda yorgunluğunuzu atarak manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. 🙂
Bu arada doğal güzellikler açısından harika bir şehir ve Van’ın komşusu olan Bitlis’e gitmek isteyenler için buraya ilgili yazımızı da bırakıyorum. Bitlis Gezi Tavsiyeleri