Türkiye’nin En Güzel Antik Yürüyüş Rotaları – Gezelim, Görelim, Koruyalım
Birçoğumuz için senenin en güzel zamanları geldi, bahar ayları ! Doğanın baharlarda tüm güzelliğini gösterdiği söylenir. Baktığımız her yer bir renk paletine dönüşür. Havalar bunaltmaz ferahlatır. Bu durumda kendimizi doğaya bırakmamamız için bir sebep göremiyorum:) Ülkemiz bizlere doğa yürüyüşleri için sayısız rota sunar. Gerek kısa rotalar gerek uzun. Ama ben bu yazımda sizler için sadece doğayla değil, arkeoloji, tarih ve kültürle harmanlanmış uzun mesafeli yürüyüş rotalarından bazılarını derledim. Bakalım Türkiye’nin En Güzel Antik Yürüyüş Rotaları yazımızdaki rotaların kaç tanesini daha önce duydunuz. Yolları tamamlamak ya da belli bir kısmını yürümek tercih sizin, keyif sizin. Doğa hepimizin!
Likya Yolu
En bilinen antik uzun yürüyüş yollarından biri olan Likya Yoluyla başlayalım.
Muğla-Fethiye ile Antalya-Konyaaltı arasında uzanan 509 kilometrelik rota, dünyanın en uzun 10 trekking parkurundan biri. Türkiye’nin de ilk uzun yürüyüş rotasıdır. Rota boyunca 19 Antik Likya kenti, birbirinden harika mavi yeşil yollar, manzaralar ve konaklama tesislerinin içinden geçiyorsunuz. Aynı zamanda rota, Ölüdeniz, Kabak Koyu, Yediburunlar, Patara, Kalkan, Kaş, Demre, Finike, Adrasan, Çıralı gibi ülkemizin en önemli turizm bölgelerine uğruyor.
Ortalama 29 gün süren işaretlenmiş bu rotada yürüyüş için ilkbahar ya da sonbahar öneriliyor. Yazın yapılması havanın çok çok sıcak olmasından dolayı tavsiye edilmiyor.
Konaklama için küçük oteller bulabilir veya kamp yerlerinde kalabilirsiniz. Unutmayın ki rota üzerinde birçok sahil köyünün içinden ve yakınından geçiyorsunuz. Likya Yolu
Hitit Yolu
Kış ayları hariç her mevsim yürüyebileceğiniz bir rota. Aynı zamanda 6 dağ bisikleti parkuru ile bisiklet severlere de hitap ediyor.
Günümüzden yaklaşık 3500 yıl önce yaşamış, döneminin süper gücü kabul edilen Hititler, tarihteki en önemli uygarlıklardan biridir. Hitit Yolu ile Hititleri daha iyi tanıyabilir, zamanda yolculuk yapabilir bir yandan da Çorum’da kültür ve doğa turizmini birleştirebilirsiniz.
Unesco Dünya Mirası listesine giren on üç yerden biri olan Hattuşa Antik Kenti tarih, kültür ve doğa meraklıları için dünyanın en özel yoludur. Eski kervan ve göç yollarından geçen 236 kilometre boyunca işaretlenmiş 17 yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Tabelalarla, ayrıntılı bir harita ve GPS koordinatlarıyla belirlenen Hitit Yolu parkurları; günübirlik kısa, kamplı uzun ve bisiklet rotaları olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Rota, Hititlerin önemli kentleri Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi yollar kullanılarak oluşturulmuştur.
Karia Yolu
Bu yol Türkiye’nin 820 kilometrelik en uzun trekking rotasıdır.
Adını antik çağda bu bölgede yaşamış Karia Uygarlığından alır. Muğla ve Aydın illerini kapsamaktadır. Akdeniz’den Ege’ye uzanan muazzam doğa ile koyların mavisine, zeytin, badem ağaçlarının yeşiline, bakir koyların sessizliklerine, antik şehir kalıntılarının yanlarında kurulmuş köylere tanıklık edeceğiniz bir yol sizi beklemektedir. Akdeniz’den Ege’ye, geçmişten günümüze uzanan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Akdeniz ve Ege kıyılarından geçen yürüyüş parkuru ana hattı, Bozburun Yarımadası, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi ve Milas-Beşparmak Dağları olmak üzere 4 ana bölümden oluşuyor. İçmeler, Bayır, Bozburun, Selimiye, Hisarönü, Eski Datça, Palamutbükü, Knidos, Akyaka, Ören, Bozalan, Bodrum, Milas, Labranda, Çomakdağ, Kapıkırı, Bağarcık, ve Karpuzlu rota üzerinde bulunan yerleşimlerden bazılarıdır.
Yol üzerindeki köylerde genellikle konaklama imkanı pek bulunmadığından kamp yapmayı tercih eden yürüyüşçüler için daha uygun bir rotadır.
Aziz Paul Yolu
Öncelikle Aziz Paul kimdir? Kendisi Hz. İsa ile hiç tanışmamış olmasına rağmen onun öğretilerini yorumlayarak günümüzdeki Hıristiyanlık inancının şekillenmesine büyük katkıda bulunmuş ve Hıristiyanlığın Batı Avrupa’ya yayılmasını sağlamıştır.
Türkiye’nin ikinci en uzun mesafeli yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu, Antalya’nın 10 km doğusundaki Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasındaki güzergahtır. Yaklaşık 500 km uzunluğundaki bu işaretlenmiş yol 27 gün sürmektedir. Deniz seviyesinden başlayıp 2200 metreye kadar tırmanan bu rotayı takip edenler, Roma yolları, patikalar ve orman yollarından geçerek Aziz Paul’ün Anadolu’daki ilk seyahatinde geçtiği yerlerle ilgili fikir edinirler.
Yürüyüş için en uygun zaman ilk ve sonbahardır. Havanın çok sıcak olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında bu yürüyüşü önerilmez. Rota boyunca pek çok köyde konaklamak için pansiyon bulabilir veya campinglerde de kalabilirsiniz.
Frig Yolu
Frig Yolu, antik dönemde Friglerin hüküm sürdüğü Frig Uygarlığının, günümüzde Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan Frig vadilerinde izlerini sürebileceğimiz yürüyüş ve bisiklet yoludur. Bu ünlü yürüyüş yolunun toplam uzunluğu 506 km kadardır. Yolun takibi için rota, uluslararası standartlarda kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiştir. Ayrıca yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rotaların başlangıç ve bitiş noktalarına bilgilendirici panolar yerleştirilmiştir. Üç noktadan; 1-Gordion (Polatlı, Ankara) 2-Seydiler (Afyonkarahisar) ve 3-Yenice Çiftliği (Ahmetoluğu Köyü-Kütahya) başlayıp Frig vadilerine deyin uzanan bu güzergahlar, Friglerin kalbi Yazılıkaya Midas’ta birleşmektedir. Rotaların çoğunluğu bisikletler için de uygundur.
Bu rotayı yılın her mevsiminde yürümeniz mümkün olsa da, önerilen mevsimler ilk ve sonbahardır. Karasal iklimin etkili olduğu bu bölgede yaz ve kış mevsimleri zorlayıcı olacaktır.
Evliya Çelebi Yolu
Türkiye’nin ilk at binme yolu olan rotasıdır. Evliya Çelebi Yolu bisikletçi ve yürüyüşçülerin yanı sıra ata binmeyi sevenlerin de tercih edebileceği bir rotadır.
Evliya Çelebi, 17. yüzyılda İstanbul’da doğmuş bir gezgin, tasvirci, derviş, müzisyen ve dilbilimcidir. 40 yıl boyunca Osmanlı sınırları içinde ve dışında gerek resmi görevlerle gerek keyfi olarak yollarda bulunmuş, bu gezileri sırasında da döneme dair gözlemlerini belirttiği Seyahatname’yi yazmıştır. Bu rota, Evliya Çelebi’nin 1671 yılında çıktığı hac yolculuğunda izlediği güzergâhın bir bölümü esas alınarak hazırlanmıştır. Yol boyunca Rota genellikle nehirleri, keçi patikalarını ve zaman zaman Roma ve Osmanlı döneminde yapılmış yolları takip ettiğinden harika manzaralar görmek mümkündür.
330 km uzunluğunda olan yürüyüş rotası dinlenme ve ziyaret yerleri hariç yaklaşık olarak 22 gün sürer.
Bodrum Leleg Yolu
Bodrum’un en eski yerlileri olan Leleg’lerin kullandığı antik yol Leleg Yolu olarak adlandırılmıştır.
2400 yıllık Pedasa Antik Kenti’nin en önemli ticaret yollarından biridir. 185 km’lik olan Bodrum Leleg Yolu patika ve işaret takibi yapılarak herkesin rahatlıkla yürüyebileceği bir rotaya sahiptir.
Lelegler savaş döneminde saklanmak için kentlerinin bir çoğunu şuan yerleşik Bodrum beldelerinin aksine tepelere kurmuşlardır. Dolayısıyla rota boyunca bol deniz manzaraları yürüyüşçüleri beklemektedir.
Türkiye gibi zengin bir coğrafyada doğada vakit geçirmeyi de seviyorsanız sizi çok keyifli zamanlar bekliyor diyebilirim. Daha farklı rotalar için Kaz Dağları Gezi Rehberi | Hafta Sonu Doğa Rotaları // Türkiye’nin Az Bilinen En Güzel 50 Şelalesi – Türkiye Şelaleler Rehberi // Türkiye’nin Az Bilinen 10 Harika Gölü – Gezelim, Görelim, Koruyalım yazılarımızı da okumayı unutmayın.
Keyifli, sağlıklı geziler dilerim!
Seren Aydın #kuşmisalikıvırcık