Türkiye’nin Doğu’sunda Görmeniz Gereken En Güzel Kasabalar
Cennet Ülkemiz birbirinden güzel mekanlara ev sahipliği yapıyor. Ancak yıllardır hem yatırımlar açısından hem doğudaki siyasi ve sosyal sorunlar sebebiyle hem de basın-medya kuruluşlarının taraflı yayın politikası açısından diğer bir çok konuda olduğu gibi turizmde de batı ile doğu arasında ciddi bir tanıtım eksiliği var. Hal böyle olunca medeniyetin beşiği olan ve bakir doğal mekanlara ev sahipliği yapan bir çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ilçesi geri planda kaldı.
Neyse ki sosyal medya sayesinde bu güzel mekanların adını daha fazla duymaya ve tanımaya başladık. Yine yeterli mi? Tabiki değil. Çünkü maalesef sosyal medyada turizm ve gezi alanında paylaşım yapan arkadaşlarımızda da ağırlık Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara mekanlarını tanıtmak üzere bir eğilim var. Bu yazımızda bu güzel mekanlardan biraz bahsetmek istedik. İşte Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba
Malum her iki bölgede görülebilecek onlarca tarihi ve doğal mekan var. Ancak bu yazımızda biraz daha güzel vakit geçirebileceğiniz, görülecek ve gezilecek mekanları barındıran, kendisine has bir dokusu olan ilçe merkezlerini ve yakın civarında bulunan yerlere göre anlatmak istedik.
1. Halfeti – ŞANLIURFA | Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk Cittaslow yani Sakin Şehri olan Halfeti, Gaziantep’in Rumkale bölgesi ile birlikte son zamanların en popüler yerlerinden. Birecik barajının yapılması ile sular altında kalan eski Halfeti ve Rumkale bütünleşerek Güneydoğu’nun kuraklık algısını yıkan yerler. Turizm hamleleri sayesinde burası tamamen restore edilerek ve yatırımlarla açılan tesisler, bot turları sayesinde özellikle yerli turistlerin vazgeçilmez bir bölgesi oldu. Bu arada Halfeti Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan tek yavaş şehir (Citta Slow) ünvanına sahip.
2. Eğil – DİYARBAKIR
Burası da hem tarihi mekanlara ev sahipliği yapması açısından hem sunduğu doğal güzellikler açısından hem de baraj yapılmasından dolayı sular altında kalmasından dolayı Halfeti-Rumkale’ye benziyor. Tek farkı burası İnanç Turizmi açısından da önemli bir yer. Elyesa ve Zülkifl Peygamber’lerin naaşlarını da bu ilçemizde bulunuyor. Ayrıca Asur Krallığı’ndan günümüze uzanan 3000 yıllık kral mezarları da baraj gölü kıyısında ziyaretçilerini karşılıyor. Diyarbakır’a 45 dakika uzaklıkta bulunduğu için yarım gününüzü ayırarak gezebileceğiniz bir yer.
3. Harran – ŞANLIURFA
Şanlıurfa’ya 44 km mesafede bulunan M.Ö 2 bine yakın geçmişe sahip Harran’ı herkes Kümbet evleri ile tanıyor. Kuzey Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Harran dünyanın ilk üniversitesine sahip bir yer. Hz. İbrahim’in Filistin’e geçmeden önce burada yaşaması da buranın önemini bir kat daha arttırmış. Burada bulunan Kümbet Evlerde yöresel kıyafetleri giyerek 1991’e kadar yerel halkın yaşayıp sonrasında turizme kazandırılan evleri gezmelisiniz. İtalya’nın Alberobello ve Halep’in köylerindeki emsalleriyle birlikte kümbet mimarisiyle yapılan evlerin bulunduğu 3 yerden biri olan Harran dünyanın 4 bir yanından turist çelen bir yer. Burası ile ilgili tüm detaylı bilgileri aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
4. Ahlat – BİTLİS | Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba
Ahlat; Van Gölü kenarındaki sırtlardan birine yaslanmış olan, doğal güzelliklerin fazlalığı ve tarihi ile çok eski olan bir ilçedir. Coğrafi konumu ile doğu ve batı uygarlıkları arasında tarih boyunca köprü durumunda olmuştur.
Türkiye’de belki de tarihi eserleri açısından eşi benzeri olmayan bir belde konumundaki Ahlat’ın tarihi MÖ. 1500 yılına kadar uzanmaktadır. Asurlular’ın bir uç beyliği olan şehir daha sonra Urartular’a geçiyor ve ismini de bu dönemde alıyor.
Selçuklu Mezarlığı, Nemrut Krater Gölü, Nazik Gölü, Sütey Yaylası, Urartu İç Kale, Ulu Kümbet, İskender Paşa Külliyesi, Oda Mezarları ve daha birçok eser ile gezilecek yerler açısından zengin bir ilçemziz
5. Adilcevaz – BİTLİS
Bitlis ilimize 90 km uzaklıkta bulunan bu güzel ilçemiz Urartulardan Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Sadece tarihi açıdan değil doğal güzellikler açısından da muhteşem bir yer. Van gölü kıyısında bulunmasından dolayı bir sahil şehri havası var. Hemen yanında uzanından ülkemizin 3. yüksek dağı olan Süphan Dağı da ilçenin doğal güzelliğine ayrı bir güzellik katıyor. Sahil Kalesi, Ulu Camii, Tuğrul Bey Camii, Kef Kalesi, Aygır Gölü Adilcevaz’a geldiğinizde görmeniz gereken diğer mekanlar. Bu arada ilçe Sakin Şehir ünvanı almak için de hazırlanıyor.
6. Kemaliye – ERZİNCAN
Erzincan şehir merkezine 150 km uzaklıkta bulunan bu ilçemiz 1922’de buraya gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi adını buraya vermiş. İlçe tarih mekanlar açısından da oldukça zengin ancak bu bölgede bulunan özellikle Karanlık Kanyon, Türkiye‘nin en güzel kanyonlarından biri. Kendinizi Norveç Fiyortları‘nda geziniyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu bölgede de birçok kamp alanı bulunuyor. Farklı bir yer arayanlar için harika bir yer olacaktır.
7. Sarıkamış – KARS
Adını bölgede yetişen kamışlardan alan bu ilçemiz tarihsel açısıdan büyük bir trajediye sahne olan Sarıkamış Harekatının geçti ve ülkemizdeki en ünlü kayak merkezlerinden birinin bulunduğu yer. Her yıl düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini anma gününde özellikle buraya gelmenizi tavsiye ederimç
8. Baskil – ELAZIĞ | Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba
Son zamanlarda burada keşfedilen Karaleylek Kanyonu sayesinde adını sıklıkla duymaya başladığımız Baskil ilçesi Elazığ’dan 38 km uzaklıkta bulunuyor. Nesli tükenmekte olan ve sayıları 10-15 bin arasında olan Karaleyleklerin yuva yaptığı bu kanyon gerçekten bir doğa harikası ve sadece teknelerle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Doğal güzellikler açısından bir diğer ilçe olan Palu da özellikle kamp ve doğa turizmi meraklıları için görülmesi gereken bir yer.
9. Ovacık – TUNCELİ
Neredeyse herkes bu güzel ilçenin adını ülkemizin ilk Kominist Belediye Başkanı olan Fatih Mehmet MAÇOĞLU’nun muhteşem belediyecilik anlayışı ile duydu. Ancak siyasi durumunu bir kenara bırakırsak zaten başlı başına henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş doğal mekanlara fazlası ile ev sahipliği yapan Tunceli’nin en güzel ilçesi. Özellikle Munzur Vadisi boyunca bu ilçede keşfedilmeyi bekleyen onlarca mekan var.
10. Malatya – DARENDE
Malatya’ya bağlı bir ilçe olan Darende, doğası ve doğal güzellikleri ile büyüleyen bir ilçemiz. Geçmişi 7000 yıl öncesine dayanan Darende, Mezopotamya ve Anadolu arasında geçişi sağlayan önemli bir ilim ve ticaret merkeziydi. Tohma Çayı ve Vadisi, Somuncu Baba Külliyesi, Kudret Havuzu, Günpınar Şelalesi, Hamidiye Çarşısı, Zengibar Kalesi, Aslantaşlar, Balaban İçmesi ve daha bir çok tarihi ve turistik mekan bu güzel ilçemizi ziyaret ettiğiniz zaman görebileceğiniz yerler.
11. Karlıova – BİNGÖL
Tamam gün doğumu ve batımı denince bu bölgede herkesin aklına Nemrut Dağı geliyor ama Karlıova bence ülkemizde gün doğumunu izleyebileceğiniz en güzel yer.özelikle 15 Temmuz- 15 Ağustos arası bu görüntü çok daha güzel oluyor. Yüzen adalar, Kübik mağarası gibi doğal mekanlar da bu ilçemizde bulunuyor.
12. Midyat – MARDİN
Sonsuz Masal Mardin şehrimiz gerçekten muhteşem bir yer. Özellikle son yıllarda sosyal medyanın ve dizilerin de etkisiyle iyice popüler bir destinasyon haline geldi. Şehirdeki etnik kökenlerin zenginliği ve kültürel çeşitlilik şehrin dokusuna da yansıdığı için Mardin komşusu Diyarbakır ile birlikte daha da popüler turizm cazibe merkezleri olacağına inanıyorum. Küçük Mardin olarak nitelendirilen ve şehre 67 km uzaklıkta bulunan Midyat ilçesi de en az Mardin kadar büyüleyici ve görülmesi gereken bir ilçemiz. Midya’a 23 km uzaklıkta bulunan ve bence ülkemizdeki hatta dünyanın en güzel Süryani Manastırı olan Mor Gabriel Manastırı da burada bulunuyor.
13. Uzundere – ERZURUM
Coğrafya dersi uygulamalı olarak nerede işlenmeli diye sorsalar bunun cevabı kesinlikle Uzundere olmalı. İlçeyi gezdikten sonra ilçe dışında harika bir gözlem noktasından Uzundere topraklarına baktığınızda; mera, göl, şelale, dağ, ırmak, menderes, tepe, orman, karstik şekiller gibi birçok oluşumu aynı anda görebilirsiniz. Muhteşem bir deneyim için Uzundere’yi keşfedin derim. Türkiye’nin Sakin Şehirleri
Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum şelalesi, yelken, rafting ve kano gibi su sporlarının yapıldığı Tortum gölü ve çayı, Öşk Manastırı gibi değerlere sahip olmasını yanı sıra Uzundere biyoçeşitlilik açısından da önemli bir yer. Dünyanın en zengin biyololojik çeşitlilik bölgelerinden biri olan Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin batı ucunda, Çoruh Vadisi’nde yer alan Uzundere birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin yuvasıdır.
Erzurum’dan Artvin’e doğru giden yol üzerinde bulunan Uzundere’yi görmek isteyenler Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi ile birlikte aynı rotaya dahil ederek de görebilirler. Tortum Şelalesi’nin dışında Yedi Göller, Öşk Manastırı, Ergüzek Kalesi, Sapanca Kalesi, İnçer Cami’yi de listenize ekleyin. Ayrıca Türkiye’nin en çılgın rafting parkurlarından biri de bu bölgede. Yapmadan dönmeyin. Uzundere
14. Harput – ELAZIĞ | Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba
Şarkılara konu olan Harput kalesinin de bulunduğu bu ilçemiz, Elazığ’da görülmesi gereken bir diğer ilçe. Antik çağlardan günümüze onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Harput’ta görülmesi gereken bir çok tarihi mekan var. Harput Kalesi’nin dışında; Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, Dabakhane, Ahmet Baba Türbesi, Ulucamii, Şefik Gül Kültür Evi, Sarahatun Cami, Arap Baba Türbesi, Ağa Camii görülecek mekanların bazıları.
15. Çıldır – ARDAHAN
Son yıllarda Doğu Ekspresi sayesinde Kars ile birlikte civardaki il ve ilçeler de oldukça popüler turizm destinasyonları haline geldi. Özellikle kış turizmi için farklı mekanlar ve faaliyetler arayanlar için Çıldır ilçesi oldukça farklı bir deneyim olacaktır. Kars-Iğdır ve Ardahan’a komşu olan Çıldır Gölü kışın donunca inanılmaz bir mekan ortaya çıkıyor ve burayı ziyaret ettiğiniz zaman bir an için kendinizi Kuzey Kutbu’nda falan sanabilirsiniz.
16. Palandöken – ERZURUM
Kış turizmi denince akla gelen 3 önemli mekandan biri olan Palandöken, özellikle kayakseverler için çok önemli bir yer. Son yıllarda dünya çapında çeşitli sportif organizasyonların burada düzenlenmesinden dolayı adını dünyaya duyurmaya başladı. Yine buraya kadar gelmişken Yakutiye Medresesi ve Tortum Şelalesi’ni de görebilirsiniz.
17. Doğubeyazıt – AĞRI
Şüphesiz Doğubeyazıt denince akla ilk dünyaca ünlü İshakpaşa Sarayı geliyor. Bu muhteşem Osmanlı Eseri’ne ev sahipliği yapan Doğubeyazıt, bu ilçemizi neden görmeniz gereken tek cevap bile olabilir. Bunun dışında sunduğu muhteşem Ağrı Dağı manzarası, cennet mekanlardan biri olan Doğubeyaztı Sazlığı, ülkemizdeki en ilginç doğal oluşumlardan biri olan Meteor Çukuru, Türkiye’nin en yüksek göllerinden biri olan Balık Gölü, Buz Mağarası bu ilçemizde görmeniz gereken diğer mekanlar.
Ülkemiz gerçekten çok güzel tabi keşfetmesini bile. Ülkenin Ege ve Akdeniz’den ibaret olmadığını ve 81 ilin de muhteşem güzelliklere ev sahipliği yaptığını unutmayın. Özellikle yurtdışına çıkışın çok zor olduğu bu dönemlerde, bu durumu fırsata çevirerek bu güzellikleri gezebilirsiniz. Ama lütfen buraları kirletmeden, aslına zarar vermeden ve dokusunu bozmadan olur mu? İshak Paşa Sarayı Websitesi
Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba , Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba
İyi seyahatler Türkiye’nin Doğusunda Görmeniz Gereken 17 Kasaba