Türkiye’nin Az Bilinen 10 Harika Gölü – Gezelim, Görelim, Koruyalım
Biz gezginler, salgın tehlikesini ciddi oranda atlatınca yeni normalimiz ile gerçekleştirmek istediğimiz geziler için planları elbet yapmaya başlayacağız, yoksa başlandı mı dersiniz? Şuan içinde bulunduğumuz karantina sürecinden çıkışta bir süre başka ülkeleri ziyaret edemeyecek olmak fakat böyle çeşitli bir coğrafyada yaşıyor olmak büyük şans!
Türkiye’de 100’ün üzerinde doğal göl bulunmakta. Ülkemizdeki doğal göller oluşumlarına bakacak olursak tektonik, volkanik, karstik, buzul ve doğal set gölleri ile karma göller olarak ayrışmaktadır. Bu doğa değerleri, herkes için ama özellikle gezginler ve fotoğrafçılar için uçsuz bucaksız bir deniz. Ben bu yazımda sizlere adını Van ve Tuz Göllerine kıyasla daha az duyduğumuz 10 gölü anlatacağım. İşte Türkiye’nin Az Bilinen 10 Harika Gölü
Borabay Gölü – Amasya
Doğal heyelan set gölü olan ve Orta Karadeniz’in en güzel gölü olan Borabay Gölü Amasya Taşova ilçesinde yer almaktadır.
Burası aynı zamanda bir tabiat parkı olup, piknik, doğa yürüyüşü, göl bisikleti, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi faaliyetlere müsaittir. Ayrıca konaklamaya uygun evler de bulunmaktadır.
İznik Gölü – Bursa / Türkiye’nin Az Bilinen 10 Harika Gölü
İznik, İstanbul’a yakın ve keyifli bir şehirden kaçış rotasıdır. Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5. büyük gölü olan İznik Gölü, tektonik hareketler sonucu oluşmuş tatlı su göllerimizden biridir.
İznik Gölünde tekne turu yapabilir ve gölü kano ile turlayabilirsiniz. Ayrıca kamp severler için de göl çevresinde çadır kurabilir ve camping alanlarında konaklayabilirsiniz. Keyifli bir gün batımına da hazır olun:)
Tortum Gölü – Erzurum / Türkiye’nin Az Bilinen 10 Harika Gölü
Tortum Gölü, Tortum İlçesi’nin 35 kilometre kuzeyinde, Erzurum-Artvin yolu üzerinde yer almaktadır. Tortum Gölü‘nün güneyinde küçük bir kuş cenneti bulunmaktadır. Yırtıcı kuşların uğrak yeri olan gölün bulunduğu vadide, Türkiye’nin dört akbaba türünü de görmek mümkündür.
Işıklı Gölü-Denizli
Çivril Gölü olarak da bilinen göl, aslında bir tatlısu gölü. Işıklı Gölü, su kuşlarının üreme alanı ve bir balık çiftliği aynı zamanda. Mayıs ayında ise Işıklı Gölü‘nün üstü nilüferle kaplanıyormuş.
Göl çevresinde piknik alanları mevcut. Camping alanları da bulunuyor fakat istediğiniz yere de çadırınızı kurabilirsiniz.
Uluabat Gölü – Bursa / Türkiye’nin Az Bilinen 10 Harika Gölü
Uluabat eski adıyla Apolyont, Türkiye’nin en büyük tatlı su göllerinden biri. Tektonik bir yapısı olan göl, kuş varlığı açısından Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli sulak alanlarından biridir. Öyle ki, Ulubat Gölü’nde günümüze kadar 200’ün üzerinde kuş türü kaydedilmiş. Uluabat Gölü içindeki turistik köy olan Gölyazı, köprü ile anakaraya bağlanıyor. Baharda köye giderseniz birçok leylek yuvası ve göl kenarında leylek görebilirsiniz:) Göl çevresindeki köylerde ise her sene “Leylek Şenliği” düzenleniyor
Ayrıca Gölyazı ve Uluabat köylerinden hareket eden kayıklarla gölde gezinti yapabilirsiniz.
Seyfe Gölü-Kırşehir
Adını sık duymadığımız bir diğer göl olan Seyfe Gölü, Kırşehir’de bulunmakta olup Orta Anadolu’da turizmin en yoğun olduğu bölge olan Kapadokya’ya yakındır. Gölde kıyıya yakın sazlıklardan oluşmuş pek çok adacık vardır. Bu adacıklar ve göl çevresinde toplam 187 kuş türünün varlığı mevcuttur.Gölde, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından biri ( 320 bin adet) barınmaktadır.
Seyfe Gölü içindeki en güzel görüntüler Seyfe Köyü yakınlarında bulunan tepeden izlenmektedir. Ayrıca Seyfe’nin Badıllı mahallesinden de göl kenarına kadar gelip, gölün güzelliğini ve flamingoları seyretmek mümkünmüş.
Beyşehir Gölü-Konya
Beyşehir Gölü, Göller Yöresi’nde yer almakta olup, ülkemizin en büyük tatlı su gölüdür. Barındırdığı yaban hayatı, doğal güzellikleri ile göller içerisinde özel bir yeri olan Beyşehir Gölü; mavi rengi, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsü ile ülkemizin en güzel göllerinden biridir.
Göl, Beyşehir Gölü Milli Parkı’na dahildir. Bu milli park alanı içerisinde su sporları, dağ sporları yapılabilmektedir. İki tane de plaj yer almaktadır.
Kovada Gölü-Isparta
Göller Yöresi’nin en önemli doğal göllerinden olan Kovada Gölü Isparta’da bulunmaktadır. Zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra çevresindeki antik kentler ve arkeolojik öneme sahip kalıntılarla da ünlenen Kovada Gölü Milli Parkı, bahar ve yaz dönemlerinin en sık ziyaret edilen yerlerinden biridir. İrili ufaklı gölleri çevresinde kamp, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ve piknik gibi etkinlikleri yapılabilmektedir.
Meke Gölü-Konya
Dünyada nazar boncuğu olarak nam salmış olan Meke Gölü, bir krater gölüdür ve sönmüş bir volkan kraterinin su dolması ile oluşmuştur. Meke Gölü’nün ortasında adacıklar bulunmaktadır. Fakat günümüzden yaklaşık 5 milyon yıl önce oluşmuş bu değerimiz alarm vermektedir, bilinçsiz tarımsal sulama ve yağışların yetersizliği sebebiyle su oldukça azalmış durumdadır. Çeşitli önlemler alınmıştır. Gölün eski sulak hali olmamasına ve kurumaya yüz tutmasına rağmen tamamen yok olmadan gidip görmek gerektiğini düşünüyorum. Aşağıda önceki ve şuanki halini üzülerek paylaşıyorum.
Manyas Gölü-Manyas Kuş Cenneti-Balıkesir
Türkiye’nin “kuş cenneti” olarak bilinen sulak alanıdır. Geniş bir fauna ve flora varlığına sahiptir. Göl, uluslararası öneme sahip sulak alan ve 1. dereceden doğal sit alanı olup korunmaktadır. Bugüne kadar yapılan gözlemler göl ve çevresinde 266 kuş türü lduğunu göstermektedir.
Manyas Gölü’nün, dünyanın en eski yerleşimlerinden olduğu söylenmektedir. Bölgede yürütülen kazılarda Bronz çağına ait kalıntılar bulunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar bölge Lidya, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlıların egemenliğinde kalmıştır. Bazı kaynaklarda Romalılar zamanında bugünkü Kuş Cenneti Milli Parkı’nın olduğu alanın cennetle (Paradise) aynı anlama gelen Paradiso olarak isimlendirildiği görülmektedir.
Kuş Cenneti Milli Parkı, alanın en çok tanınan ve ziyaret edilen bölümüdür. Milli park içinde bulunan müze ve gözlem kulesi bulunmaktadır.
Üzülerek belirtmek isterim ki size yukarıda özetlemeye çalıştığım yerel ve uluslararası miraslarımızın hemen hemen hepsi için tehlike çanları çalmaktadır. Su seviyeleri ciddi oranda azalmaktadır. Bunların sebepleri, bilinçsiz tarımsal sulama, tarım atıkları ve yetersiz yağışlar. Bu sebeple bir çok önlem alınmış ve alınmaktadır. Sizleri de elimizden geleni yapmaya davet ediyorum.
Göller ve tabiat parkları ile ilgili detaylı bilgi ve güncel giriş ücretleri için http://www.tabiat.gov.tr/ i ziyaret edebilirsiniz.
Sitemizdeki ülkemize ait yazılardan bazılarının linkini de aşağıya sizler için bırakıyorum, umarım seyahatlerinize ilham oluruz !
Türkiye’de Bulunan 18 Miras- UNESCO Kültür Mirası Listesi
TÜRKİYE’NIN SAKİN ŞEHİRLERİNİ TANIYALIM- CITTA SLOW TÜRKİYE
Türkiye’nin En Güzel Ücretsiz Kamp Alanları -Ekonomik Seyahat
Evde kalırken okuyabileceğiniz diğer yazılarımız için de #EvdeKal başlığına tıklayabilirsiniz..
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere:) Sağlıkla kalın.
Seren Aydın.
#Kuşmisalikivircik