Türkiye’deki Dalış Bölgeleri | Türkiye’nin Su Altı Cenneti 10 Mekan
Tatillerimi hep dolu dolu geçirmeyi seven biri olarak rotamı da hep farklı aktiviteler yapabileceğim yerlere çeviriyorum haliyle. Söz konusu Türkiye’de tatil olunca da, özellikle yaz aylarında seçenekler saymakla bitmiyor. Bu konuda oldukça şanslıyız 🙂 Benim gibi düşünenlerin işini biraz olsun kolaylaştırmak adına Türkiye’deki en güzel dalış noktalarını şöyle bir sıralayayım dedim. Farklı aktiviteler arayanlar için işte Türkiye’deki En Güzel Dalış Noktaları! Seçin, beğenin, alın 🙂
1.Kömür Limanı (Saroz / Gelibolu / Çanakkale)
Saroz’un eşsiz denizini düşününce bu listeye oradan bir şeyin girmemesi mümkün değildi zaten 🙂 O yüzden bir numarayı bu güzel coğrafyaya vereyim dedim.
Çanakkale’ye bağlı, Saroz kıyılarının gizli bu limanına Gelibolu’dan Eceabat’a dönerek Fındıklı Köyü üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu koyun dalış için en güzel noktalarından biri de farklı seviyelerdeki dalgıçlar için ideal oluşu. Ayrıca bu Kömür Limanı‘nda çeşitli dalış kulüpleri de pratik ve teorik eğitim vermektedir. İlk defa böyle bir aktiviteyi tercih etmek isteyenler için de bu durum bir artı tabii ki. Ayrıca dalışa ek olarak kampçılar için de tercih edilen noktalardan biri bu güzel liman.
Bonus olarak da eklemek isterim ki; Fındıklı Köyü yöresel ürünler bakımından da oldukça zengin. O yüzden yolunuz buralara düşerse mutlaka keçi peyniri, domates ve kuru fasulye alın derim.
2.Ortunç Koyu (Cunda Adası / Ayvalık / Balıkesir)
Mavi Bayraklı olan bu değerli koy Cunda Adası’nın batısında yer alıyor. Yeşillikler içine saklanmış bu güzel diyarda dalış tutkunları için okullar yer almaktadır. Ortunç Koyu‘nun çevresinde aşağı yukarı 35 adet dalış noktası bulunmaktadır. Mercanları ve anforaları görmek isteyenler için bu koy için altın dolu bir sandık gibi aslında.
Ortunç Koyu’nun bir diğer güzel özelliği ise Cunda merkezine sadece 4 km uzaklıkta oluşu. Böylece tarihi Cunda evlerini görebilir, Ayvalık adalarını tekne ile dolaşabilir ve yine yöreye özgü yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
3.Demircili Plajı (Urla / İzmir) – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri
Dalış tutkunlarının ve sörfçülerin adreslerinden biri olan Demircili Plajı, Urla merkeze 24 km uzaklıkta yer alıyor. Sisam Adası’nın karşı komşusu olduğu bu güzel plajda dalış kursları da veriliyor. Ayrıca bu yörenin en önemli özelliklerinden birisi Titus&Feronia Motor ve Doğa Sporları Kulübü’ne sahip olması. Yani bu şu demek oluyor ki; buraya gelen ziyaretçiler dağ bisikleti turları, trekking, tırmanış ve safari gibi sporları da tecrübe edebilir.
4.Kargacık Koyu (Bodrum / Muğla)
Bodrum gibi her sezon binlerce insana ev sahipliği yapan yerlerde tesisleşmemiş veya özel mülk olmayan bakir koylar bulmak gerçekten zor. Ama işte zoru başaranlardan biri olan Kargacık Koyu tam da bu nedenle dalış yapın veya yapmayın görülmeye değer. Yalıçiftlik ve Çiftlikköy‘den geçerek koya ulaşabilirsiniz. Kargacık Koyu, Türkiye’nin önemli dalış noktalarından biri ve yine bu koyda da dalış okulu misafirlere konu ile ilgili yardımcı oluyor.
5.Kumlubük Koyu (Marmaris / Muğla)
Marmaris‘in bakir kalan duraklarından birindeyiz bu defa. Denizin 3-4 metreden sonra derinleştiği bu güzel koy kendi malzemelerini getiren profesyoneller için en iyi dalış noktalarından biri. Ayrıca koya gelen misafirler farklı su sporlarını da deneyebilirler. Buna imkan sağlayan tesisler mevcut.
Koyun yakınlarında yer alan Amos Antik Kenti de bu dalış noktasının bonuslarından biri olarak gelsin size.
6.Hisarönü Koyu (Marmaris / Muğla)
Taşı, toprağı yeşil ve mavi olan Marmaris‘ten benim listeme bir koy daha giriyor; Hisarönü Koyu. Yaklaşık 1 km’lik bir kumsala sahip olan bu yörede Marmaris Resort Hotel’e ait ama dışarıdan gelenlerin de yararlanabildiği bir dalış kulübü var. Tabii ki profesyonelseniz ve kendi imkanlarınızla, tekne ile buralara gelebiliyorsanız bu tesise ihtiyacınız kalmıyor.
7.Günlüklü Koyu (Fethiye / Muğla)
Fethiye ile Göcek’in arasında konumlanmış olan bu güzel koy saklı cennetlerden bir diğeri. İnce kuma sahip kumsalı, Lagos balıklarının da yumurtalarını bıraktıkları duraklardan biri. Tesis bulunan bu plajda dalışın yanı sıra at safari, trekking gibi aktiviteler de yer alıyor.
8.Ölüdeniz – Afkule (Fethiye / Muğla)
Ünü dünyaya yayılmış Ölüdeniz, aslında orijinal formundaki plajı ve yamaç paraşütü ile bilinir daha çok. Ancak bu coğrafyanın ucundan kıyısından parçası olan her yer şanslıyız ki çok daha fazlasına sahip. Fethiye’deki en iyi dalış noktası ise Afkule. İleri seviye dalgıçlar için tercih edilen bu dalış noktası en fazla 50 metre derinliğe sahiptir. Suyun altında ise eşsiz bir manzara bekler bizi. Mağara oluşumuna sahip bu güzel dalış noktasında daha derine gitmek isteyenler yanlarından fenerlerini ayırmasınlar derim ben 🙂
Mercanları izlemek veya aksiyon kameralarıyla enfes fotoğraflara da sahip olmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.
9.Hidayet’in Koyu (Kaş / Antalya) – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri
Kaş‘ın tartışmasız en güzel köşelerinden biri olan Hidayet’in Koyu dalış tutkunları için de en güzel noktalardan. Burayı özel yapan, dalış sırasında çok net görüntülere sahip olabilmek aslında. Şnorkel ile birlikte yüzerek bile enfes görüntülere şahitlik edebileceğiniz Kaş, daha fazlasını cömertçe sunuyor.
Kaş gibi dopdolu bir yöreyi daha fazlasıyla keşfetmek isterseniz, Kaş Gezi Rehberi‘ni de okumanızı tavsiye ederim 🙂
10.Karaloz Koyu (Kekova / Antalya)
Kekova Adası’nda bulunan bu muazzam güzellikteki koy Salyangoz Koyu olarak da bilinir. Kaş’a 38 km uzaklıkta bulunan gizli saklı bu cennet burayı bilenler için bir sığınak aslında. Dalış için burada bir tesis yok ancak özel olrak tekne ile buraya gelebilir ve devamında çevrede yer alan Kaleköy, Batık Şehir, Tersane Koyu‘nu görebilirsiniz. Kaleköy ve Karaloz Koyu iyi bir dalış noktası olmanın yanı sıra konaklama için de güzel bir seçenek.
11.Emirgan Plajı (Alanya / Antalya)
Emirgan Plajı, amatör dalış için Alanya‘daki en iyi seçeneklerden biri. Burada bulunan dalış kulüpleri bu aktivite için gelmiş olanlara yardımcı oluyor. Dalış noktalarından birisi olmasının yanında aynı zamanda plajın tesisleşmemiş olması, güzel kumu ve masmavi denizi Emirgan Plajı‘na gelmek için diğer nedenlerimizden sadece birkaç tanesi.
12.Karakum Plajı (Sinop)
Güneyden şöyle kuzeye doğru hızlı bir çıkış yapalım ve Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Sinop‘a gelelim hadi. Bu coğrafyada dalış için doğayla bu kadar iç içe olan bir nokta bulmak gerçekten de büyük şans. Karakum Plajı, Boztepe Yarımadası‘nın güneydoğusunda konumlanmış durumda. Yarımada, bir zamanlar gerçekleşen volkanik patlamalarla bugünkü şeklini almış ve denizin dibinde de bu doğa olaylarının izlerini hala görmek mümkün. Bu güzel plaj Türkiye’nin en iyi dalış noktaları arasında yerini alıyor. Sinop Merkez’de bulunan dalış kulüpleri de yine ziyaretçilere hizmet vermek için hazır 🙂
Güzel Sinop’a gelmişken; Hamsilos Koyu‘nu da görmeli, meşhur Sinop Mantısı yemeli, Karakum‘da gün doğumunu izlemeli ve Erfelek Tatlıca Şelaleleri ziyaret edilmeli.
13.Çeşme Fener Adası (İzmir)
Foklarla yüzme ihtimali bile Fener Adası’nı en iyi dalış noktaları arasına sokar. Fok mağaraları nedeni ile deniz altında muazzam görüntülere tanık olabilirsiniz. Çeşme’nin her seviyeden dalış tutkunu için ideal oluşu da tabii ki bu coğrafyayı popüler hale getiriyor.
14.Delikli Mağara (Bodrum / Muğla)
Yine inanılmaz manzaralara tanık olabileceğiniz bir dalış noktası daha. 14 metre derinlikte yer alan mağaraya buradan girerek 3 metre derinlikte bulunan çıkışından çıkılabilir. Bubble Cave olarak da bilinen dalış noktası, bu adını dalgıçların çıkarken bıraktıkları kabarcıklardan ve onun enfes görüntüsünden alıyor.
15.Sakarya Batığı (Kalkan / Antalya)
Kalkan açıklarında bulunan Sakarya Batığı ve İngiliz kargo gemisi batığı dalış tutkunlarına ilginç manzaralar vaat ediyor. Sanırım bu nedenle de bölgenin en dikkat çekici dalış noktalarından biri haline gelmiş durumda. Her seviye dalgıç için uygun olan bu nokta, kıyıdan da ulaşılabilir bir konumda.
16.Minnoş Adası (Saroz / Çanakkale)
Saroz‘daki ikinci dalış durağımız Minnoş Adası. Bu bölge özellikle yakınlığından dolayı İstanbul’daki dalış sevdalılarının ilk tercihlerinden biri. Daha önce bahsettiğim Fındıklı Köyü yakınlarında yer alan bu ada kıyıya sadece 150 metre uzaklıktadır. Bu nedenle kendine güvenenler bu adaya yüzerek de ulaşabilirler ancak dalış amaçlı yapılan ziyaretler için ekipmanı da taşımak gerektiğinden tekne daha kolay bir ulaşım yolu oluyor haliyle. Mercanlar, resifler ve çeşitli deniz canlıları dalış sırasında bol bol görülebilecek manzaralardandır.
17.Sivriada (İstanbul)
Sivriada İstanbul’un bir parçası olmasına rağmen çoğu kişi tarafından pek de bilinmez. Adalar ilçesinin 9 parçasından biri olan Sivriada Bizans döneminden gelmiştir bu günlere. Yapılaşmadan uzak oluşu bu adanın çevresini dalış noktaları arasına sokuyor tabii ki. Özellikle İstanbul’da yaşayan ve yaz kış dalış tecrübesi edinmek isteyenler için küçük de olsa bir seçenek.
18.Büyük Resif (Bodrum / Muğla)
Bodrum’un en renkli dalış noktalarından biri olan Büyük Resif, ahtapottan iskorpite, orfozdan mürenlere birbirinden ilginç ve görülmeye değer canlıya ev sahipliği yapıyor. Haliyle de dalış söz konusu olduğunda yine efsane güzellikteki bu canlılar doğal ortamıyla misafirlerini ağırlıyor. Yer yer 4, 32 ve 36 metre derinliğe sahip olan resif dalış tutkunlarının mutlaka uğraması gereken duraklardan biri.
19.Flying Fish Resifi (Kaş / Antalya)
Kaş açıklarında, Meis Adası yakınlarında bulunan Flying Fish, bu yörenin en iyisi olarak bahsettiriyor adından. Derin bir dalış noktası olmasından dolayı amatörlere göre değil ancak bu spora gönül vermiş olanların da cenneti. Yani bir gün öyle ya da böyle dalış ile iç içeyseniz bu güzel noktada siz de kendi anılarınızı biriktirmelisiniz. 30 metre derinlikte deniz canlıları ile karşılaşmaya başlanılan resifte 65 metreye gelindiğinde bir İtalyan uçağı enkazı ile karşılaşılıyor.
20.Karaburun (İzmir)
Dalış denildiğinde ilk aklan gelen noktalardan biri olan Karaburun ile yapmak istedim kapanışı özellikle. Yol çalışmaları ile birlikte son zamanlarda ulaşımı da kolaylaşan bu yöre dalış merkezleri açısından da oldukça zengin. Karaburun’da yer alan dalış noktaları ise Büyük Ada, Küçük Ada, Domuzburnu, Aslan Kayası şeklindedir. Yaz aylarından bu ilçeye Foça‘dan da feribot seferleri düzenlenmektedir.
Türkiye derya deniz olunca bu gibi listeler uzar gider aslında ama ben bilinenlerin yanına saklı kalmışları da koymak istedim. Profesyonellik ve dikkat gerektiren bu sporu yapanlar kendi seviyelerine, isteklerine ve imkanlarına göre rotalarına çizebilirler.
Yazıyı okurken doğanın ne kadar yüce olduğunu hep hatırlayalım ve onu hep koruyalım 🙂
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz 🙂
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi.