Kuzey Afrika’nın incisi, Sahra Çölü ile Akdeniz arasında köprü konumdaki ülkelerden biri olan Tunus, özellikle vizesiz ve kurlara rağmen ekonomik bir seyahat arayanlar için doğru bir seçenek olacaktır. Daha önce bu ülke hakkında seyahat rehberi ve görülmesi gereken şehirleri yazmıştık. Bu sefer ülke çapında görmeniz gereken tarihi ve doğal mekanları bu videoda bulabilirsiniz. Tunus Gezi Rehberi
Tunus’ta Görmeniz Gereken 17 Turistik Mekan
1. Kartaca Antik Kenti
Roma’ya kafa tutan ünlü komutan Hannibal ile özdeşleşen Kartaca, bir zamanlar Kuzey Afrika’nın en önemli şehirlerinden biriydi. Hannibal ya da diğer adıyla Annibal MÖ 247 – MÖ 183/181 yılları arasında yaşamış, Sami ırkından gelen Kartacalı siyasetçi ve general. Tüm zamanların en büyük askeri dehalarından ve savaş stratejisi uzmanlarından biri olarak kabul edilen Hannibal, Scipio ve Philopoemen ile birlikte çağının üç büyük generalinden biriydi.
Fenikelilerin kurduğu bu şehir Roma İmparatorluğu’na karşı verilen ilk 2 büyük savaşta da direnmiş ve galip gelmişti ancak son savaşta Roma tüm gücüyle bu şehre saldırmış ve Hannibal ve ordusu mağlup etmişti. Bundan sonra da kenti yakıp yıkmıştı. Hatta zamanında dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan ve 95.000 eserin yer altı Kartaca Kütüphanesi’de nasibini aldı. Büyük beklentilerle gittiğimiz bu antik kentte maalesef çok fazla bir eser kalmasa da tarihi önemi açısından mutlaka görülmesi gerekiyor. Bu antik kente 12 Tunus Dinarı’na (120 TL – 2024) giriş yapabilirsiniz. Kartaca Antik Kenti
2. Sidi Bou Said
Patrick Bruel’in ünlü şarkısı Le café des délices gibi pek çok şarkıya ilham kaynağı olan ve bir çok seyahat araştırmasına göre Dünya’nın en romantik 10 köyünden biri olan Sidi Bou Said, ilk bakışta size Santorini havası veren bir yer. Yamaçlara kurulmuş mavi kubbeli, kapılı ve pencereli beyaz evleri, rengarenk sokakları ve muhteşem manzaralar sunan butik otel ve restoranları ile mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Tunus Kartaca Havalimanı’na sadece 25 km uzaklıkta bulunan bu şehirde ayrıca da deniz turizmi için şahane plajlar ve koylar da var. Sidi Bous Said
3. El Jem Kolezyumu
Sırada dünyanın en büyük 3. Kolezyum’u olan El Jem, Antik Roma döneminden kalma, 35.000 kişilik tarihî bir amfitiyatro. M.S 3. yy’da inşa edilen bu yapı. UNESCO tarafından da 1979 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne de dahil edilmişir.
El Djem, Roma İmparatorluğu’nun Kuzey Afrika’ya egemen olduğu dönemin çok açık ve güçlü bir göstergesi. Bu Kolezyum’a 12 Tunus Dinarı’na (120 TL – 2024) giriş yapabilirsiniz. El Jem
4. Hammamet Medina
Medina Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde eski bölge ya da sur içi anlamında kullanılıyor. Ve pek çok şehirde bu eski bölgeleri benzer şekillerde görebilirsiniz. Surlarla çevrili bu alanlara onlarca ve farklı özelliklere sahip kapılardan giriş – çıkış yapılabiliyor.
Tunus’un en ünlü sahil kentlerinden biri olan Hammamet her ne kadar lüks ve devasa otelleri, uzun plajları ile ön plana çıksa da şehir merkezinde bulunan Medina bölgesi de oldukça güzel. Diğer şehirlerdekiler kadar büyük olmasa da sokakları, Ulu Camii’si, deniz kıyısısına paralel uzanan surlar boyunca uzanan şirin kafeleriyle gezmekten keyif alacağınız bir yer. Hammamet
5. Sousse Ribat ve Ulu Camii
Tunus’un 3. büyük şehri olan Sousse, başkent Tunus’a 150 km uzaklıkta bulunuyor. Devasa bir Medina ve bu Medina’da pek çok tarihi mekanı barındıran Sousse, UNESCO Kültür Mirası listesinde bulunan bir diğer yer.
Özellikle 851 yılında yapılan Amir Abu El Abbas tarafından yaptırılan Emevi ve Abbasi döneminde de eklentiler yapılan Ulu Camii ile, sınır boylarında ve stratejik mevkilerde askerî amaçlı kullanılma amacı ile yapılan Ribat bu şehirde görmeniz gereken en önemli yerlerden. Sousse
6. Kairouan Ulu Camii
İslamiyet’in Kuzey Afrika topraklarına girdiği ilk şehir olan Kairouan yani Kayravan şehrinde yine ilk cami olarak inşa edilen Ulu Camii, 9000 m2 alanı ve 12.000 kişilik kapasitesi ile Afrika’nın en büyük camilerinden biri. Sonradan Roma ve Bizans döneminde eklentilerle 520 sütun üzerine kurulan bu görkemli cami hem üniversite hem de dini merkezlerden biri olmuş.
Ayrıca bu camii sonraki dönemde yapılan yüzlerce Mağribi Camii’nin mimarisine de esin kaynağı oldu. Bunlardan biri de İspanya’nın Cordoba şehrinde bulunan ve bir dönem dünyanın en büyük camisi olan Kurtuba Camii. İçeri giril ücretsiz. Kayravan Ulu Camii
7. Matmata Bedevi Evleri
Tunus’un Sahra coğrafyasına doğru yolculuğumuza başlıyoruz. Bu bölgede 1000 yıldır Bedevilerin yaşadığı kasabalardan biri olan Matmata, yer altı ya da mağaralara yapılan Bedevi evleriyle meşhur bir yer. Yumuşak kayalara oyarak yapılan yaklaşık 3 bin mağara evin bir çoğu artık farklı amaçlarla da kullanılıyor. Kimi otel kimi restoran kimi kültür evi olarak kullanılan bu mekanları mutlaka görmelisiniz.
8. Hotel Sidi İdriss
Matmata bölgesinde bulunan Hotel Sidi İdriss, 1969 yılında açılan yeraltı berberi evi. Ancak burayı özel kılan şey, 1977’de Star Wars: Bölüm IV – Yeni Bir Umut ve 2002’de Star Wars: Bölüm II – Klonların Saldırısı filmlerinin çekim yerlerinden biri olması.
Şimdi de butik otel ve bar olarak kullanılıyor. Dilerseniz buraya geldiğiniz de hem çekim yerlerini gezip hem de bir şeylerler içerek dinlenebilirsiniz. Konaklama isteyenler için de ilginç bir deneyim olacaktır.
9. Ksar Ghilane
Çölde bir vaha sözünün tam karşılığı olan bir yerdeyiz. Çöle çok yakın bir yerde 30 dereceye yakın termal suyun çıktığı bu mekana ücretsiz giriş yapıp, termal suda yüzebilirsiniz.
Aynı zamanda etrafında bulunan bedevi restoranlarında yemek yiyebilir, kafelerde birşeyler içip hediyelik eşya da alabilirsiniz. Burada ayrıca yılda birkaç kez Ralli yarışları da düzenleniyor. Dilerseniz burada bulunan 4*4 araçlarla çöl turu da atabilirsiniz.
10. Sahra Çölü – Douiz
Sahra Çölü Afrika’da 11 ülkenin topraklarına yayılmış olan Sahra, Tunus için de önemli bir turizm merkezi. Douiz kasabasına gelip burada hem güzel otellerde konaklayabilir hem de develere binip Sahra Çölü’nde gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz. 2024 itibariyle 50 Tunus Dinarına yaklaşık 2 saatlik bir eğlence sizi bekliyor olacak.
11. Tatooine Star Wars Çekim Platosu
Sırada gerçek bir film platosu var. 1977’de Star Wars: Bölüm IV – Yeni Bir Umut ve 2002’de Star Wars: Bölüm II – Klonların Saldırısı filmlerinin çekim yerlerinden biri olan Tatooine Sahra Çölünde bulunan ve yaklaşık 2-3 saat araç yolculuğu ile ulaşabileceğiniz bir yer.
Ücretsiz olarak giriş yapılan bu alanda şu anda hediyelik eşya satıcılarının stantları ile karşılacaksınız. Gerçekten çok ilginç bir yer
12. Bir Barrouta
Kayravan şehrindeki mekanlara geri dönüyoruz. Sırada çok ilginç bir mekan var. Baruta kuyusu, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Tarihi mirasıyla Tunus’un kültür başkenti olarak kabul edilen Kayravan kentinin Medine yani eski bölgesinde yer alan ve 7. yüzyılda açılan tarihi Baruta kuyusu çarşının ikinci katında bulunuyor. Develerin merdivenlere tırmanarak ulaştığı kuyunun, halk arasında Mekke’deki Zemzem kuyusu ile yeraltından bağlantılı olduğuna ve bu suyu içenin bir gün mutlaka buraya yeniden döneceğine inanılması sebebiyle ziyaret ediliyor.
13. Kayravan Halı Merkezi (Eski Osmanlı Vali Konağı)
İlk bakışta küçük bir kapıyla giriş yapılan sıradan bir bina sandığınız bu merkez, eski bir Osmanlı Valisi’nin vali konağı olarak yaptırılmış.
Labirent gibi odaların birbirine açıldığı, her odanın tavan mimarisiyle büyüleceğiniz, en önemlisi de seramikten bir sarayı andıran teras katıyla muhteşem bir yer. Burada ayrıca Tunus’ta üretilen el yapımı hali ve kilimleri de satın alabilirsiniz.
13. Kayravan Sokakları
Sonunda muhteşem sokaklara sahip bir medinayı bulduğunuzu söyleyebilirim. Fas’ta benzerlerinden oldukça fazla olan ancak Tunus’ta yeterince olmayan bu sokakları Kayravan Medina’sında sıklıkla göreceksiniz.
Beyaz evlerin mavi ve diğer renklere sahip pencere, kapı ve jaluzilere hayran kalacaksınız. Sokakları gezerken bir çok mini butik otel, müze ya da farklı konseptteki mekanları göreceksiniz.
14. Seramik Atölyeleri
Seramik sanatı başta Fas ve Tunus olmak üzere Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde oldukça önemli bir el sanatı. Tunus’u da gezerken bir çok şehirde seramik üretiminin ve satışının yapıldığı, rengarenk mekanlar göreceksiniz. Fas’tan çok ama çok daha uygun fiyata bulacağınız seramik eşyalar için mini bir bütçe ayırmanızı tavsiye ederim.
15. Aziz Vincent De Paul Katedrali
Tunus’un aynı isimli başkenti Tunus’un en büyük dini yapılarıdan biri olan Aziz Vincent De Paul Katedrali, şehirde yaşayan azınlık Hristiyan halkının en önemli dini merkezi. Güvenlik sebebi nedeniye sadece pazar günleri ibadet için açılan bu kiliseyi o güne denk gelirseniz ücretsiz gezebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=ATPx8uOBl_Y&t=3s
16. Tunus Medina ve Souk (Eski Çarşı)
Souk Kuzey Afrika ve Ortadoğu dillerinde çarşı-pazar yeri anlamına geliyor ve hemen hemen her Medina’da bu çarşıları görebilirsiniz. Başkent Tunus’ta da binlerce dükkanın yer aldığı bir Souk bulunuyor. Tunus’a dair tüm yöresel hediyelik eşyaları, sokak lezzetlerini, tarihi ve turistik mekanları bu çarşılarda bulabilirsiniz.
17. Zeytuna Üniversitesi ve Camisi
Zeytune Camii, Tunus’un başkenti Tunus’ta bulunan en önemli camii, MS 864 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş. Kentteki en eski cami olup dokuz girişi ile 5.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Burası hakkında İslam’In ilk üniversitesi olduğuna dair de iddialar var. İddia diyorum çünkü bir çok komşu ülkede bu şekilde “ilk” olarak nitelendirilen bir yer görebiliyorsunuz. Giriş ücretsiz.
Tunus gezimiz burada bitiyor. Kurlardaki artışa rağmen halen satın alma gücümüzün yerinde olduğu bu vizesiz ülkeyi görmenizi kesinlikle tavsiye ederim.