Tunus Gezi Rehberi | Uzun bir aradan sonra yazı yazmanın, sizler ile deneyimlerimi paylaşmanın heyecanını yaşıyorum. Sizlere yeni bir yer tanıtmaya . Haydi gelin! Tunusx yolculuğumuz başlasın.
Tunus’un Tarihi – Tunus Gezi Rehberi
Sizleri sıkmadan Tunus’un tarihi hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum. Hadi gelin Tunus’un tarihine gidelim.
Tunus’un gerek Akdeniz ve Kuzey Afrika hakimiyeti gerekse Avrupa’nın Afrika ile olan münasebetleri bakımından büyük bir stratejik öneme sahip bir ülke. Berberilerden sonra deniz yoluyla gelen çeşitli etnik toplulukların ülkeye yerleşmesinde büyük faktör olarak yer almış
M.Ö 12 yüzyılda Kuzeyden Fenikeliler gelerek bölgeyi keşfetmişler. M.Ö 9 Yüzyılda Katarca kurulmul. Yeni kurulmakta olan Roma imparatorluğu için tehdit oluşmuş.
Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis 1556’da Gafsa’yı, 1558’de Kayrevan’ı ele geçirince Tunusun Doğu ve güney sahilleri Osmanlıların eline geçmiş ve Cebre Adası deniz üssü olarak kullanılmış.
Barbaros Hayrettin Paşa, İspanya’daki Endülüslü Müslümanlardan 100 bin kişiyi kurtararak kuzey Afrika’ya getirmiş.1574’te Uluç Ali Reis ile Sinan Paşa, Tunus şehrini ele geçirince Tunus, Osmanlı Devletinin eyaleti olmuş.
1930’larda Habib Burgiba önderliğinde bağımsızlık mücadelesine başlamış. İkinci Dünya Savaşı döneminde Tunus bir savaş alanı olmuş.1956 yılında da Tunus bağımsızlığını kazanmış. Bağımsızlığını kazandıktan sonra Tunus Cumhuriyeti’ni ilan eden Burgiba, ilk Tunus Cumhurbaşkanı olmuş.
Tunus’un İklimi
Tunus’ta iki ayrı iklim türü bulunur. Akdeniz iklimi, daha çok ülkenin kuzey taraflarında hakimdir. Buralarda yazlar kurak ve sıcaktır, kışlar ise yağışlı ve ılıktır. Güney kısım, Sahra Çölü ile çevrili olduğunda, burada çöl iklimi görülür.
Tunus’un Para Birimi
Tunus’ta kullanılan resmî para birimi dinardır.
1 Dinar: 4,75 Türk lirasıdır.
Tunus’a giderken Türk parasını dolar ya da euroya çevirip gitmenizi tavsiye ederim.
Tunus’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Tunus’a İstanbul Havalimanı’ndan haftanın her günü Tunis Air ve Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşu bulunuyor. Tunus’un başkenti Tunis’teki Kartaca Havalimanı’na yapılan seferlerin uçuş süresi 2 saattir. Bu şekilde seyahatinizi gerçekleştirirseniz daha kısa bir yolculuk yaşayacaksınız.
Covid-19 Önlemleri – Tunus Gezi Rehberi
- Aşılar ve Aşılanmış Olarak Seyahat Etme
Onaylanmış bir aşının kullanımıyla COVID-19’a karşı tam aşı için geçerli bir sertifika sunan yolcular test gerekliliklerinden muaftır. Nihai doz, Janssen aşısı için ayrılmadan en az 28 gün önce ve diğer tüm aşılar için en az 7 gün önce uygulanmış olmalı.
- Test/tıbbi Onay Belgesi Gerekiyor
Aşılanmamış yolcular, kalkışta önceki 48 saat içinde yapılan negatif bir PCR testinin kanıtını sunmalı. Alternatif olarak, önceki 24 saat içinde alınan negatif hızlı yanal akış testinin kanıtı sunulabilir. Test sertifikaları bir QR kodu içermeli.
- Varışta test yaptırılır
Tüm yolcular varışta seçici COVID-19 testine tabidir. Testleri pozitif çıkanların 5 gün kendilerini tecrit etmeleri istenecek, semptomlar devam ederse muhtemelen 2 gün daha uzatılacak.
Tunus Turları
Afrika kıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Akdenize’ karşı uzanan Tunus güney kısmında ise Büyük Sahra Çölü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri sayesinde Tunus’un Hammamet gibi denize kıyısı olan şehirlerinde güzel bir yaz tatilinin, Sahra Çölü’nde ise safarilerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
90 güne kadar vizesiz tatil yapabileceğiniz Tunus’ta düzenlenen bazı turlar;
Bu güzel ülkeyi baştan sona keşfedebileceğiniz tüm Tunus Turları için hemen tıklayın.
Tunus’ta Gezilecek Şehirler
1. Tunus Şehiri
Tunus’un başkenti Tunis, Kuzey Afrika‘nın en büyük ve en hareketli şehirlerinden. Yaşayan tarih tanımını sonuna kadar hak eden şehir, onlarca farklı medeniyetin buluştuğu bir noktada yer alıyor. Fransa sömürge döneminin izlerini taşıyan Tunis’ta Arap, Afrika ve zengin Fenike medeniyetinin tarihi yapıları bir arada.
2. Kartaca
Bir zamanlar Roma’nın en büyük rakibi olan Kartaca (Carthage), Fenikelilerin tarih kitaplarında sonsuza kadar yer alacak bir şehir.
Fenikeliler kuzeyden gelerek MÖ. 814 yılında burayı Carthage olarak fenikeliler kurmuşlar. Burası Fenikelilerin güvenle ticaretlerini yaptıkları bir yer. Carthage üç tarafı denizlerle çevrili ve yarım bir ada gibidir. Kütüphaneleri de vardır. 95.000 cilt eserleri vardır. Burada Romalılar ve Asurların baskılarından kaçan Fenikeliler, Hindistan’dan filler getirerek savaşları başlatmış.
En sonunda Carthage Romanların elinde kalmış ve Müslüman ülke olmuş. Müslümanlar da Arap yarım adasından gelmiş.
Antik şehrin atmosferi paha biçilemez bir keyif sunuyor ve başkent Tunus’a çok yakın bir mesafede bulunuyor.
Girişte buraya çok uygun mozaikler satılıyor. 2 Dinar gibi bir fiyata şehir merkezinde oldukça pahalı olan bu mozaiklerden almanızı tavsiye ederim.
3. Hammamet
Tunus’un en gözde tatil merkezlerinden biri olan Hammamet, masmavi bir denizin birkaç kattan oluşan alçak, beyaz badanalı evlerin yer aldığı şirin bir tatil kasabası. Güneş, kum, deniz tatili için ülkenin en hareketli yerlerinden olan kasabanın tarihi merkezinde hareketli çarşılar ve otantik kültürün yansımaları var.
4. Tamerza
(Tamaghza), terk edilmiş bir şehir merkezine sahip. Tunis şehir merkezinin 480 km güneyinde, Cezayir sınırında, Tuz Gölü’nün kuzeyindeki dağlarda bulunan şehir, iki şelale, bir vaha ve derin geçitleri ile öne çıkıyor.
Ülkede çöl kültürünü deneyimlemek için en doğru adreslerden biri olan şehrin çevresindeki çöl bölgelerinde 4×4 araçlarla çöl safarisi etkinliği ve deve yürüyüşleri yapılıyor. Burayı ziyaret ettiğinizde hemen yakınında bulunan bir diğer dağlık vaha olan Mides’i de ziyaret etmeyi unutmayın.
5. Sidi Bou Said
Tunus’un kuzeyinde, başkent Tunis’e 20 km uzaklıktaki turizm merkezi. Muhteşem derecede sevimli olan bu tepe kasabası sanki usta bir ressamın fırçasından çıkmış tablo misali karşımıza çıkıyor. Birçok ünlü sanatçının da burayı işgal etmesi de şaşılacak bir durum değil tabi ki.
Bembeyaz sokakları, demir cam çerçeveleri, mavi kapıları ve Tunus mimarisinin en güzel örnekleriyle Akdeniz manzarasını arkasına alan şehir adeta pastanın üzerindeki çilek denilebilir.
İhtişamlı şekilde göz alıcı ve etkileyici bir yer olan Sidi Bou Said beyaz ve mavi evlerin Akdeniz üzerine konmuş bir görüntüsüne sahip.
6. El Cem
El Cem Amfi Tiyatrosu
Tunus’un zengin tarihi geçmişini yansıtan en önemli tarihi yapılar arasında. El Djem, Roma İmparatorluğu’nun Kuzey Afrika’ya egemen olduğu dönemin çok açık ve güçlü bir göstergesi. Arenanın altındaki koridorlarda gladyatörler gibi yürünebiliyor.
Tiyatro, Roma Dönemi’nden günümüze ayakta kalan en görkemli yapılardan biri. 3. yüzyılda inşa edilen yapı, Tunus’in 205 km güneyinde kendisiyle aynı ismi taşıyan El Cem kentinde bulunuyor. El Djem’in efsanevi 35 bin kişi kapasiteli Roma amfi tiyatrosunun duvarları modern şehrin etrafını sarıyor. Olağanüstü bir şekilde korunmuş olan Roma yadigârı dünyada halen sağlam bir şekilde duran az sayıdaki amfi tiyatrolardan biri.
7. Tamerza
Tamerza (Tamaghza), terk edilmiş bir şehir merkezine sahip. Tunis şehir merkezinin 480 km güneyinde, Cezayir sınırında, Tuz Gölü’nün kuzeyindeki dağlarda bulunan şehir, iki şelale, bir vaha ve derin geçitleri ile öne çıkıyor.
Ülkede çöl kültürünü deneyimlemek için en doğru adreslerden biri olan şehrin çevresindeki çöl bölgelerinde 4×4 araçlarla çöl safarisi etkinliği ve deve yürüyüşleri yapılıyor. Burayı ziyaret ettiğinizde hemen yakınında bulunan bir diğer dağlık vaha olan Mides’i de ziyaret etmeyi unutmayın.
8. Tozeur
Tozeur, adete çölde bir vaha. Eski şehir Medina’daki ilginç mimarili tarihi binalar, su serabı görebileceğiniz tuz gölü Chott el Djerid burada görülebilecek yerler arasında.
Ülkenin daha güneyine gitmek isterseniz, Star Wars’ın bazı sahnelerinin çekildiği Ksar Ouled Soltane ve Ksar of Medenine şehirlerine ve ilginç yerleşim yeri Chenini köyüne uğrayabilirsiniz.
Büyük Sahra Çölü – Tunus Gezi Rehberi
Tunus’a gelip de ülkenin güney kısmının neredeyse tamamını kaplayan çölü görmeden dönmek olmaz. Tunus’un güneyini çevreleyen Büyük Sahra Çölü, kum tepeleri ile şiirsel bir güzelliğe sahip. Dev kum denizinin dalgaları ufuk çizgisinde dalgalanıyor. Bu hipnotize edici görüntü bir zamanlar ‘İngiliz Hasta’ filminde de insanların karşısına çıktı ve o dönemden beri Sahra çölünün en meşhur yeri haline geldi.
Sahra çölü Tunus’un büyük bir kısmını kaplıyor ve kum tepeleri (Grand Erg Oriental) de bu çölün mutlaka görülmesi gereken bir köşesi. Ziyaretçilerin büyük bir kısmı 4×4 araçlarla ve develerle bu bölgeyi gezmeyi tercih ediyor ancak hiçbir şey bu dev tepelerden birinin üzerine oturup gün batımını izlemenin yerini tutmuyor.
Çölde hediyelik eşyalarda alabilirsiniz ve sıcak pide, gözleme (külde pişmiş) gibi yemekleri de 2 dinar gibi uygun bir fiyata yiyebilirsiniz.
Mosquée Farkous – Tunus Gezi Rehberi
Burayı da Tozeur çarşıda görmeniz mümkün. Seyir Terasları ve Kuleleri diye geçmektedir.
Tozeur Çarşı
Tozeur çarşıda bol bol hurma pazarları hediyelik eşya dükkanlarını göreceksiniz. Tozeurdaki hurmalar çok lezzetli oradan almanızı tavsiye ederim. Hediyelik eşyalar da merkezi göre çok çok uygun.
Tunus hakkında anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Bu şehirlerle ilgili detaylı gezi rehberlerini de yayınlamaya devam edeceğim.
Daha fazlası için Instagram hesabım için: Tıklayın
Diğer ülkelerle ilgili yazmış olduğumuz yazılar için Tıklayın
İyi seyahatler