Likya Yolu Rehberi | Likya Yolu Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey | Hava sıcaklıkları yavaş yavaş artınca, bahar aylarında doğada yürümeyi seven yerli ve yabancı doğa tutkunlarının rotası Işıklar Ülkesi Likya Yolu’na düşmektedir. Bu tarihi yol; muhteşem manzaraları, tarihi antik kentleri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Bu muhteşem deneyimi yaşamadan önce Likya Yolu hakkında bilmeniz gereken noktalara birlikte bakalım isterseniz.
1. Likya Yolu Hakkında – Likya Yolu Rehberi
Likya yolu, Fethiye’ den Antalya’ ya kadar uzanan 555 km lik uzun mesafe bir yürüyüş yoludur. Teke yarımadasında, patikaların bazı kısımlarının işaretlenerek haritalandırılması ile belirlenen yürüyüş rotasıdır. 1992 yılında çalışmalarına başlanmış ve 1999 yılında Kate Clow tarafından herkesin kullanımına açılmıştır. Dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotasından bir tanesidir. Likya yolu, ‘’Işıklar Ülkesi’’ olarak da adlandırılan Likya ülkesinin gizemli dünyasını, Akdeniz’in uçsuz bucaksız maviliğini ve yemyeşil doğal güzelliklerini sunarak yürüyüş severlere eşsiz deneyimler sunuyor.
2. Likya Yolu Nerede?
Likya yolu Fethiye Ovacık’ ta bulunan “Likya Yolu Başlangıç Noktası” tabelasının bulunduğu noktadan başlar. Likya yolunun bitiş noktası ise Antalya merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Geyikbayırı beldesidir. Likya Yolu’na her iki noktadan da başlayabilirsiniz, tercih tamamen size bağlı. İki noktanın da başlangıcında Başlangıç noktası tabelasıyla karşılaşabiliyorsunuz.
3. Likya Yolu Etapları Nelerdir?
Likya Yolu’nun çeşitli etapları vardır. Likya yolu etaplarını kendi belirlediğiniz mesafe ve günlerde yürüyebilirsiniz. Tamamen sizin zamanınıza ve performansınıza bağlı bir süreci içermektedir. Likya yolunun tamamını tek seferde yürümek isteyen doğaseverlerin yolculuğu performanslarına göre ortalama 25-40 gün aralığında sürmektedir. Likya Yolu Etapları şu şekildedir:
- Ovacık – Faralya – Alınca
- Alınca – Belceğiz – Bel köyü
- Bel köyü – Gavurağılı – Pyndai
- Pyndai – Letoon – Xsantos
- Kınık – Çavdır – Akbel
- Akbel – Patara – Kalkan
- Akbel – Bezirgan – Çukurbağ
- Çukurbağ – Kaş
- Kaş – Limanağzı – Ufakdere
- Ufakdere – Kılınçlı – Aperlai
- Aperlai – Üçağız – Demre
- Demre – Muskar – Alakilise
- Alakilise – Belos – Finike
- Finike – Karaöz – Gelidonya
- Gelidonya – Adrasan
- Adrasan – Olympos
- Olympos – Yukarı Beycik
- Yukarı Beycik – Gedelme
- Gedelme – Göynük Kanyon
- Göynük Kanyon – Hisarçandırı
- Hisarçandır – Çitdibi – Geyikbayırı
4. Likya Yolu’nda Konaklama Nasıl?
Likya Yolu’nda konaklama için çok fazla seçeneğiniz maalesef yok. Likya Yolu’nda kamp kurarak konaklayabilirsiniz. Kamp yapmayı sevenler için eşsiz bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Likya Yolu’nun bazı etaplarında çadırda konaklamayı tercih etmeyen veya daha konforlu bir alan isteyen yürüyüşçüler için pansiyon, apart veya bungalowlar bulunmaktadır.
Bazı noktalarda tesis vb. olmadığı için kamp yapmayı tercih eden yürüyüş severlerin, kamp malzemelerinin eksiksiz ve tam olarak yanlarında olmasına dikkat etmesi önemlidir. Kamp yapacakları alanları daha önceden belirlemeli, hava kararmadan önce çadır kuracakları alana yerleşmeleri önemli bir noktadır.
5. Likya Yolu Yürüyüşü İçin En Uygun Mevsim Hangisidir?
Likya yolu Akdeniz’ in ılıman ikliminden dolayı yılın 4 mevsiminde de yürünebilmektedir. Fakat kış şartlarında şiddetli yağışlardan dolayı bazı kayalık kesimlerde taşların kaygan olmasından dolayı yürüyüş tehlikeli olabilmektedir. Likya yolu yürüyüşü için en uygun mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Özellikle Mart – Nisan – Mayıs ayları ve Eylül – Ekim – Kasım ayları hava sıcaklığının yaz aylarında olduğu kadar sıcak ve nemli olmamasından dolayı en çok tercih edilen aylardır.
6. Likya Yolu Yürüyüşü için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Çadır, uyku tulumu, mat
- Mevsime uygun kalınlıkta pantolon ve/veya tayt
- Yüksek bilekli bot, ayakkabı
- Çorap (spor çorabı)
- T-shirt (teri dışarı atan sentetik kumaş)
- Taşınabilir kamp ocağı, kartuş ve kamp mutfağı malzemeleri
- Pudra, pişik kremi, güneş kremi, yanık giderici krem
- Kuruyemiş – çikolata – protein bar – atıştırmalık
- Su, konserve veya kolay hazırlanabilen yiyecekler
- Yağmurluk
- Havlu (çabuk kuruyan ve yer kaplamayan polyester)
- El feneri ve Kafa lambası, yedek pil
- Düdük
- Powerbank
- Şapka, Buff
- Güneş Gözlüğü
- İlk yardım Çantası
- Yürüyüş batonu
- Termos
- Polar ceket, rüzgarlık mont
- Terlik, mayo, deniz şortu
7. Likya Yolu’nda İşaretlendirmeler
Likya Yolu güzergahları çeşitli işaretlerle işaretlendirilmiştir. Yönlendirme tabelaları ile yanlış yola girmeniz önlenmeye çalışılmıştır.
- Yürünülen rotada taşların, ağaçların üzerinde Üst üste çizilmiş kırmızı-beyaz renklerde çizilmiş işaretler bulunmaktadır. Bu işaretleri kaybetmeden sürekli takip etmeniz gerekecektir.
- Yol üzerinde üst üste dizilmiş “Babataş”olarak adlandırdığımız işaretler de bulunmaktadır. Bunları genellikle Likya yolu’nu daha önce yürümüş insanlar, rotadan sapılmaması için belirli noktalara koyarak yürüyüşçülerin kaybolmalarının önüne geçmeye çalışmaktadırlar.
- Yol üzerinde Likya Yolu ile ilgili bilgileri içeren sarı yönlendirme tabelalarını da görebilirsiniz.
- Kırmızı boya ile çizilmiş “Çarpı (X)”işareti görüyorsanız o patikaya gitmemeniz gerektiğini anlatmaktadır.
Not: 1. Hava sıcaklıklarından dolayı su çok fazla tüketilmektedir ve rotaların büyük bir kısmında su sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu yüzden yanımızda yeterli miktarda su bulundurmakta fayda var.
Not: 2. Bölgeye gitmeden önce rota çıkarılmalı, GPS, Harita, Wikiloc vb. uygulamalardan yararlanılarak hareket edilmelidir.
Tüm yazılarıma ulaşmak için: Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…