Ülkemizin her yanı ayrı bir güzelliği bizlere sunuyor. Özellikle görece halen bakir olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerimiz doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Sosyal medyanın da etkisi ile son zamanlarda doğu şehirlerine olan ilginin en çok yoğunlaştığı yerlerden biri de Tunceli / Dersim.

Öncelikle Tunceli ve Dersim isimlerini kullanmamın sebebi bu konunun çok hassas bir konu olması. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir çok şehirde yaptığı “Taur” kökenli ve asıl anlamı Dağlık Yer olan Dersim’in adını “Tunç gibi sağlam insanların vatanı” anlamına gelen Tunceli ile değiştirmişti. Ertuğrul – Bilecek’e, Diyarbekir – Diyarbakır’a, Elaziz – Elazığ, Ayıntap – Gaziantep gibi pek çok şehirde buna örnek verebiliriz. Bunun herhangi bir siyasi sebebi yoktu aslında ama sonrasında yaşanan Dersim Olayları bu isim değişikliği ile de bağdaştırılarak olay siyasi bir boyut haline geldi.
Bunun Çünkü her iki isim konusunda insanlar oldukça ayrışmış durumda ve ben açıkçası bu tarz bir konunun muhattabı olmak istemiyorum. Herkese saygı duyduğum için de isteyen istediği gibi söyleyebilir diyorum ve bu yazımda coğrafi sistemimize kaydı açısından Tunceli ismi ile yazıma devam ediyorum.
Tunceli’ye Nasıl Gidilir?
Tunceli’nin en zor yönlerinden biri ulaşım konusunda sıkıntılı olması. Şehirde havaalanı yok ve en yakın Elazığ’daki havaalanını kullanmak durumundasınız ki Elazığ’a da sadece bir kaç şehirden direk ulaşım sağlanıyor. Karayolu açısından da otoban vs yok ama duble yollar gayet güzel ve rahat bir şekilde Gaziantep, Kayseri ya da Ankara gibi yerlerden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bu konudaki en önemli tavsiyem özellikle Tunceli’nin güneyinden gelenlerin Elazığ Pertek yolunu kullanmaları ve burada 24 saat çalışan ve yolu 1,5 saat kısaltan çift yönlü Pertek – Tunceli feribotunu kullanmaları. 2024 Temmuz itibariyle araç başına ücret 80 TL idi. Pertek Feribot Saatleri
Tunceli’de Konaklama – Tunceli Gezi Rehberi
Tunceli konaklama açısından sıkıntılı bir yer. Şehir turizm ile yeni yeni canlanmaya başladığı için yatırımlar yavaş yavaş geliyor. Bölgenin güvenlik açısından artık sakin ve huzurlu olması, doğa tutkunlarının bu şehre olan merakı bu değişimin nedenleri arasında. An itibariyle şehir merkezinde uygun bir konaklama arıyorsanız Tunceli İl Özel İdaresi’nin işlettiği Munzur Doğa Otelini tavsiye ederim. Munzur çayı manzaralı bu tesiste Temmuz ayında 2 kişilik bungalowlarda 1700 TL’ye kalmıştık. Kahvaltı da dahildi.

Görmeniz gereken yerlerden olan Ovacık’ta ise Lewçem Nehir Evlerinde de kalabilirsiniz. Kendileri ile iletişime geçerek bungalow ya da apart evlerin fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Tesisin nehir kenarında olması, harika bir yüzme havuzu ve akşam saatlerinde eğlenceli bir canlı müzik eşliğinde lezzetli yemekleri yiyebileceğiniz bir restoranın da olması avantaj.

Bunun dışında kamp ve karavan için de uygun alanlar var. Bireysel kamp yapmak isterseniz Munzur çayı boyunca uygun yerler bulabilirsiniz ama tuvalet, banyo, yeme içme yerleri ya da karavanların ihtiyacı olan imkanları buralarda bulamazsınız. Ancak özellikle Kutu bölgesinde kamp alanı hizmeti veren mekanlar mevcut.
Tunceli’de Ne Yenir? – Tunceli Gezi Rehberi
Tunceli mutfak açısından pek zengin değil. Şehirde genel olarak hemen hemen her yerde bulabileceğiniz ızgara, fast food, hamur işi gibi ürünleri satan yerler mevcut. Ancak Munzur ve Pülümür Çayları boyunca hizmet veren bir çok restoranda tatlı su balıklarını da deneyebilirsiziniz. Tavsiyem merkeze yarım saat uzaklıkta bulunan Zağge Restoran. Çok zengin bir menüsünün olmasının yanı sıra; yanı başında bulunan şelale sesi ile huzurlu bir lezzet şöleni yaşabilirsiniz. Tunceli’de yöresel bir şeyler denemek isterseniz;

- Gulikli Pide ve Gulik
- Zerefet (Babiko),
- Sirekurt,
- Sirepati,
- Keşkek,
- Kavut,
- Patila,
- Babuko,
- Dersim Kömbesi,
- Haşıl,
- Soğan Aşı ve Dövme Çorbası,
- Dağ Mantarı Sotesi,
- Dut Tatlısını deneyebilirsiniz.
Tunceli’de Gezilecek Yerler – Tunceli Gezi Rehberi
Bu kısmı aslında yukarıdaki Tunceli Gezilecek Yerler Youtube videomda çok daha detaylı anlattım. Aşağıda da özet listeyi bulabilirsiniz. Öncelikle Tunceli / Dersim halkı şehirlerinin dokusuna ve doğasına zarar gelmemesi konusunda çok daha hassas. Gerçi bunun bölgesi yok, lütfen nereye giderseniz gidin kirletmeyin, doğaya zarar vermeyin. Çöplerinizi yanınızda taşıyın.
3 günde gezdiğim bu şehirde günlere göre ayırırsak;
1. Gün – Rota için Tıklayın
1. Dinar Köyü Doğal Havuzu
Merkeze 20 dakika uzaklıkta bulunan Dinar Köyü’ne çok yakın bir konumda bulunan bu havuz ve vadi son zamanların en çok merak edilen yerlerinden. Konumu yok, Youtube videomda detaylıca nasıl gidebileceğinizi anlattım. Burada herhangi bir tesis yok. Mangal, piknik ya da kamp için de uygun bir alan değil. Güzel güzel gidin, temiz bırakın ve dönün lütfen.

2. Newe Şelalesi
Pülümür çayı ile buluşan Newe şelalesine gidebilmek için, konumdan sonra 2-3 km yürümeniz gerekiypr.
3. Kutu Deresi
Son zamanlarda görmeye alışık olduğumuz Tunceli’deki plajların yapıldığı, Pülümür yolundaki bu harika mekanda artık bir çok işletme de kamp ve restoran hizmeti veriyor.

4. Ağlayan Kayalar
Yine Pülümür yolunda giderken karşınıza eşine az rastlanan bir yer çıkacak. Dev kaya kütlelerinden 100-150 m boyunca buz gibi bir su yola aktığını göreceksiniz. Aracınızdan inin ister suyu için isterseniz altına girerek serinleyin. Bir anayola yakın şelaleyi eminim ki daha önce görmemişsinizdir.

2. Gün – Rota için Tıklayın
Rotamızı bu sefer Ovacık yoluna doğru ve Munzur Çayı’na çeviriyoruz.
5. Ana Fatma Ziyareti ve Kaplıcası
Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde, il merkezine yaklaşık 7 Km. uzaklıkta bulunan kaplıcanın bulunduğu yerde bir dinlenme ve yeme-içme tesisi vardır. Tek kaynaktan çıkan suyun akım değeri 3 lt/sn, sıcaklığı 25 oC, PH değeri 6.5’tir. Burada aynı zamanda Ana Fatma’nın ziyareti bulunuyor. Hz. Ali’nin eşi, Hz. Muhammet (Sav) kızı olan Ana Fatma dilek dilemek isteyenlerin uğrak noktalarından.
5. Halbori Gözeleri
Tunceli Gözeler ile yani kaynak sularının çıktığı yerlerle de meşhur bir şehir. Ülkemizdeki en soğuk akarsulardan olan Munzur suyuna girenler yaz aylarında bile 1-2 dakika bile kalamazlar. İşte Munzur Çayı’na karışan kaynak sularının çıktığı yerlerden biri olan Halbori Gözeleri, Tunceli merkeze sadece 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Burada suya girmek yer yer tehlikeli ve hatta yasak ancak burada bulunan işletmenin önünde suya çok fazla açılmadan girebilirsiniz.

6. Tahta Asma Köprü
Munzur Çayı’nın üstünde pek çok köprü de bulunuyor ancak bunların arasında en meşhur olanı, Ovacık’a yakın bir mesafede bulunan ve hemen ana yolun kenarında görebileceğiniz Tahta Asma Köprü. 100 m uzunluğundaki bu köprüden diğer yakaya geçebilirsiniz. Görseli bol, huzur dolu yerlerden biri.

7. Ovacık / Munzur Gözleri
Ovacık merkeze geldikten sonra 10 km uzaklıkta bulunan Munzur Gözeleri, Tunceli’deki en popüler yerlerden. Ziyaret Köyü’nün olduğu yerlerle karıştırmayın. Bu bölgeyi geçtikten sonra minik şelalelerin olduğu, suyun en soğuk noktalara ulaştığı gözeleri göreceksiniz. Ziyaret Köyü’nde bir sürü işletme Munzur boyunca hizmet veriyor. Yeme içme mekanları, hediyelik eşyacılar, alkollü alkolsüz içecekleri içip Munzur’un keyfini çıkarabileceğiniz yerler mevcut.

8. 40 Merdiven Şelalesi
Tunceli’nin en meşhur şelalesi olan bu şelale ulaşması son derece zor bir yerde. Aracınızla Gözeler Köyü’ne geldikten sonra yaklaşık 1 saat daha yürümeniz gerekiyor. Eğer yolu bilen birileri olmazsa kaybolma riskiniz de var. Ayrıca bölgede yaban hayatı tehlikeli olabiliyor. Issız bir yer olduğu için Ayı gibi hayvanlar karşınıza çıkabilir. Bir de yaz aylarında gitmenizin bir anlamı yok. Nisan – Mayıs ayları şelalenin en gür aktığı zamanlar.
9. Bağın Kaplıcası
Mazgirt İlçesi, Dedebağ Köyü’ndeki kaplıca, ilçe merkezine 65 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burada termal suya girebileceğiniz havuzlar bulunuyor.
10. Munzur Vadisi Milli Parkı
1971’de milli park olan statüsüne erişen Munzur Vadisi Milli Parkı, 42 bin hektarlık devasa bir alanı kapsayan, gözleleri, akarsu kaynakları, endemik bitki türleri, hayvan türleri ve bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir park. Kent merkezinden çıktıktan 8 km sonra başlayıp, vadi boyunca Ovacık’a dek uzanıyor. 3300 m’ye kadar yükselen Munzur Dağları, Mercan ve Munzur Suyu Vadileri ile eşsiz bir bölge. 1518 bitki örtüsü 227 çeşit endemik bitkinin yanı sıra, yöreye özgü tüm yabanıl yaşam kolaylıkla izleyebilirsiniz. Özellikle ceylanları ve dağ keçilerini bol bol göreceksiniz.
Bunların dışında;
11. Zenginpınar Şelalesi – Tunceli Gezi Rehberi
12. Dereova Şelalesi
13. İn Delikleri
14. Tunceli Müzesi
15. Mercan Deresi
16. Tahar Köprüsü
17. Rabat Vadisi
18. Pülümür Vadisi
19. Pertek Yaylası
20. Çemişgezek Kanyonu
daha fazla zaman gerektiren gezilecek yerlerden.
Tunceli ile ilgili diğer yazılarımız için Tunceli
İyi seyahatler