Topkapı Sarayı Bölümleri | Topkapı Sarayı,Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453’te İstanbul’un fethinden sonra yaptırılmış, Osmanlı’nın idare merkezi dünyanın en büyük müze saraylarından biri. Her ne kadar badireler atlatsa da yeniliklerle ve restorasyonlarla hala dimdik ayakta ve İstanbul’un gözdesi olmaya devam ediyor
Topkapı Sarayı Bölümleri
Sarayburnu‘nun en ihtişamlı konumumda boğaza göz kırparken bir yandan da kendi içinde 500 yıllık bir zaman yolculuğuna bizi sürüklüyor. Topkapı Sarayı’na girer girmez bizi Birun avlusu karşılar. Birun siyasi idari dini askeri birimlerin olduğu bölümlerden oluşarak her daim ziyaretçilere kapılarını aralıyor fakat bizde asıl merak uyandıran uzun yıllardır belki 10 belki de 13 yıldır restorasyonu süren Enderun mektebi ve Haremin bazı odaları.
100 bin metrekarelik bir alanda muazzam bir yapının içinde yüzyıllarca hüküm sürmüş bir devletin nasıl bu denli büyük ve güçlü olduğunun kanıtı olan o bölüm Enderundan başka bir kurum değil. Benim haremden daha çok ilgimi çeken yerin Enderun olmasının sebebi Mektebe gelme hikayeleri,hangi sınıfta nasıl eğitim aldıkları ,ne aşamalardan geçtikleri, en kutsal eşyaların bu birimde saklanması ve en nihayetinde padişahın has adamı olarak en kıdemli rütbelerde olma şerefine nail olmaları
Dahilerin Okulu Enderun
Yıllar sonra Enderun’da açılan odalar Neden bu kadar heyecan yaratıyor. Kısaca Enderun’dan bahsedeyim.
Enderun nedir?
Enderun yedi sınıftan oluşur: küçük oda, büyük oda, Kuşhane, Seferli Odası, Kiler, Hazine Odası ve Has Oda. Devşirme öğrencilerinin siyası ve askeri eğitiminin yanında yemek yapmak dikiş dikmek oymacılık mimari hat sanatından kuşların bakımına kadar A’dan Z’ye tam teşekküllü eğitim gördükleri yer.
Enderunun mimarisi nasıldır?
Avluya ilk girdiğimizde bizi Akağalar karşılar. Nasıl ki haremde Karaağalar varsa Enderun’da da Akağalar bulunuyordu. Bu ağalar öğrencilerin eğitiminden sorumlu, bir çok hizmette bulunan Kapı Ağalarıydı. Bahçeden içeri girdiğimizde de yedi sınıftan oluşan tüm odaları görürüz kademe kademe sıralanan odaların olduğu birimin tam ortasında kütüphane bulunuyor.
Enderuna Kimler Seçilirdi? | Topkapı Sarayı Bölümleri
Devşirme öğrencilerin eğitim aldığı tamamen kabiliyete ve zekaya bakılarak aynı zamanda görünüş olarak gösterişli olması da dikkate alınarak seçilmiş öğrencilerden oluşan bir dahi okulu. Osmanlı’da şöyle bir anlayış varmış. “Sureti güzel olanın siretinin(kişiliğinin) de güzel olduğuna inanılırmış”.
Yaklaşık on yıl süren restorasyondan sonra Topkapı Sarayı’nın en görkemli eşyaları halka açıldı. Bir zamanlar Hürrem Sultan’ın kullandığı mendil, padişahların tılsımlı gömlekleri, kaftanlar, Kabe örtüleri, hazineler ve en çok heyecan yaratan dünyanın dört bir yanından turist akımına uğrayan peygamber efendimizin(s.a.v) eşyaları.
Seferliler Dairesi – Topkapı Sarayı Bölümleri
Enderun mektebinin üçüncü sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü birim. Bu odayı özel kılan şey ise bu odada padişahın, sultanların, şehzadelerin birbirinden değerli kıyafet takı ve kişisel eşyalarının sergilenmesi. Fatih döneminde Seferliler Koğuşu, padişahın eşyalarından sorumlu öğrencilerden oluşan elbiselerin bakımının yapıldığı bir sınıftı.
Şimdi ise işlemeli Tılsımlı üzerinde Süleyman mührü, Allah’ın isimlerinin olduğu gömleklerin, kaftanların, ayakkabıların, sorguçların (padişahların başlıklarına taktıkları değerli taşlardan ve tüylerden oluşan süs) yakuttan zümrütten oluşan takıların yer aldığı ışıltılı oda.
Hazine Dairesi
Hazine dairesi 5.sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü sarayın en eski binasıdır. Osmanlı zamanında sarayın mücevheratlarının, kıymetli eşyalarının korunduğu aynı zamanda öğrenciler tarafından üretimin yapıldığı bir nevi zanaatkarlar yetiştiren kurum. Restorasyon sonrası herkesin merakla beklediği bir eser vardı ki o da rivayete göre zamanında çöplükte bulunan Kaşıkçı Elması.
Bu elmas neden kıymetli? Elmaslar işlendikçe daha parıltılı ve değerli hale geldiği için ve Kaşıkçı elmasının da çevresi iki sıra 49 tane pırlantadan 86 karatlık ağırlıktan oluştuğu için. Hazine odasının en zarif parçası bütün ihtişamıyla yerini almış ziyaretçileri beklemekte.
Has Oda (Mukaddes Emanetler Bölümü)
Enderun mektebinin 7.sınıfı, restorasyonunun sabırsızlıkla tamamlanması beklenen yer. Fatih zamanında sultanın yatak odası aynı zamanda Fatih’ten sonraki padişahların görüşme odasıdır. Padişah bu odada uyur başında da son sınıfa gelen en kademli Enderun öğrencileri beklerdi ve padişah onlara emanetti.
Bu o öğrenciler için büyük onurdu. 39 öğrenci ve padişahtan oluşan bu oda en kıdemlilerden oluşan bir odaydı. Bugün ise Yavuz Sultan Selim’in Mısırdan getirdiği ve bir bölümünün yağmalamaktan kurtarıldığı eşyaların da sergilendiği en kıymetli oda. Odada bulunan peygambelerin el yazması mektupları, hırkası, nalınları, kılıçları, gömlekleri, Hz Musa’nın asası, Hz Davudun kılıcı bir gün yeniden ait oldukları yere dönmeden görmemiz gereken en nadide eserlerdir.
İstanbul hakkındaki diğer yazılarımız için Tıklayın
Bir sonraki rota yeni açılan bölümleriyle Harem…