YEMYEŞİL VE MASMAVİ BİR CENNET; THASSOS
Yaz geldiği zaman hepimiz “Haftasonu 2-3 günlük bir yere gidelim“ diye düşünür dururuz. Herkesin gittiği kalabalık ve hep bilindik yerlere gitmekten sıkıldıysanız işte bu yazı tam size göre 🙂 Size çok yakınınızda cennet gibi plajları ve turkuaz deniziyle Türkiye’den daha ucuz kalmayı başarmış Thassos Adası’na gidelim desem? İstanbul’dan yola çıkıp Ege sahillerinden daha kısa sürede ulaşabileceğiniz bu adaya arabayla gitmeye ne dersiniz? Thassos Adası rehberi bu yazıda.
Sıcak plajlarıyla Thassos adası bu yazın en keyifli yerlerinden biri olacağını garanti edebilirim! Son yıllarda Türk turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden oldu Yunanistan. Thassos daha çok doğal güzellikleri ile ön planda olan bir ada. Sokakları pek cezbedici değil. Ama turkuaz denizine, müthiş plajlarına aşık olabilirsiniz!
O zaman buyurun Thassos adası hakkında aradığınız Thassos Adası’na Nasıl Gidilir, Thassos Adası’nda nerede kalınır gibi aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulacağınız gezi notlarıma
Thassos Hakkında Genel Bilgiler
- Thassos adası Yunanistan’ın 6 bin adasından biridir.
- Ege Denizi’nin en kuzeyinde yer alır.
- Adanın Türkçe ismi Taşöz fakat çok fazla kullanılmıyor. Thassos daha kolay 🙂
- Adanın nüfusu 13 binin üzerinde. 380 kilometre karelik yüz ölçümüne sahip.
- Adanın deniz kenarına kurulmuş Limenas, Limenaria ve Pathos gibi üç büyük kasabası var.
- Ada İstanbul’a ve diğer tatil bölgelerine göre her konuda fiyat olarak baya uygun.
- Çok sayıda plajları ve koyları var.
- Thassos’ta konaklamak için en çok tercih edilen yer ise adanın merkezi kabul edilen Limenas’tır.
- Yunan adalarının hepsinde tam anlamıyla Türk turist istilası yaşanıyor. Elinizi sallasanız bir Türk’e çarpabilirsiniz. 34 plakalı araçları görünce yadırgamıyorsunuz.
- Kara yoluyla Türkiye’den ulaşılabiliyor. İstanbul’dan ulaşabileceğimiz en yakın Yunan adalarından bir tanesi.
- Restoranlarda Türkçe menüler sunuyor, Türkçe levhalar yerleştiriyor ve garsonların çoğu Türkçe konuşuyor.
- Yunanistan’a gitmek için Schengen vizesi şart.
Kısa ve öz genel bilgileri verdiğime göre Thassos’a nasıl gideceğimize geçebiliriz.
Thassos’a Ulaşım -Thassos Adası
Thassos adasına ulaşım için 4 farklı yol mevcut. Bunlar;
- Uçak
- Otobüs
- Tur
- Şahsi arabanız
1-) Uçak ile gitmek
Uçak ile gitmek isterseniz en doğru tercih Yunanistan’ın Selanik şehrine uçmak olacaktır. İstanbul- Selanik uçuşundan sonra Selanik otobüs istasyonlarından Keramoti’ye giden otobüsler bulunmakta. 4 saatlik bir yolculuk sonrası Thassos adasına ulaşmış olacaksınız.
Not: Gitmeden önce Selanik’ten Thassos’a gidecek olan otobüs biletinizi almak isterseniz Rome2rio.com sitesinden otobüs seferlerine de bakabilirsiniz.
2-) Otobüsle gitmek
Otobüs ile gitmek isterseniz de bir yol var. Ben direk otobüs olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Öncelikle Thassos adasına geçmek için Keramoti’ye ulaşıp feribota bineceğimizi bilmek gerek. İstanbul bindiğiniz otobüsler İskeçe’ye ulaşıyor. (7-8 saat ) Oradan Keramoti’ye ulaşmak için yine bir otobüse binip 1 saatlik daha yolculuk yapmanız gerekiyor. Ve son olarak da Thassos adası feribotuna binmek kalıyor. Bu yol bize biraz zahmetli geldi ama tercih sizin tabi.
3-) Tur şirketleriyle
Tur şirketi ile girmek isterseniz birçok tur firmasıyla Thassos’a turlar düzenleniyor. Genelde otobüsle giden turlar oluyor. Bu seçeneği tercih ederseniz, tur şirketleri her gün sizi ek ücret karşılığı bir yerlere götürebilir. O yüzden bizim çok tercih ettiğimiz bir yöntem olmadı.
4-) Şahsi aracınızla – Thassos Adası
Şahsi arasınız ile gitmek için ki bu bizim tercih ettiğimiz yöntem. Kendi aracımızla yurtdışına çıkmanın nasıl bir duygu olacağını merak ettik, düştük yollara hazır vizemiz de vardı. Eee kim tutar bizi 🙂 Vize başvurusu yapacaklar için Vize Başvuru Merkezleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Özel araçla yurtdışına çıkmak istiyorsanız mutlaka yapmanız gerekenler şeyler var tabii. Öncelikle gerekli evraklarını tamamlamanız gerekiyor. Nedir bu gerekli evraklar;
1- Yeşil Sigorta
Gerekli evrakların en başında olan (zorunlu) bu sigortayı arabanız için yaptırmanız gerekmekte. Herhangi bir sigorta acentasından yaptırabilirsiniz. Biz 2019 yazında 15 günlük bir seyahat için 47,25 Euro ödemiştik.
2- Uluslararası Ehliyet
2016’dan sonra aldığınız çipli ehliyetiniz varsa bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak ehliyetiniz eski tipse değiştirmeniz gerekmekte. Yunanistan’a gitmeden önce bu uluslararası ehliyetin gerçekten sorulup sorulmadığını biraz araştırdım. Bazı yerlerde hiç gerek yok, sormuyorlar derken, kimileri de özellikle son zamanlarda Gümrük’te mutlaka sorulduğunu belirtiyordu. Bize özellikle ehliyet sorulmadı ama belli olmaz bu işler o yüzden sizde işinizi şansa bırakmayın derim.
3- Yurtdışı Çıkış Harç pulu
Yurtdışı çıkış harcı, yeşil pasaport dahil, diğer tüm pasaport sahipleri tarafından alınmak zorunda. Temmuz 2019 tarihiyle de yurtdışı harcı 50 TL’ye yükseltilmişti. Bilin bakalım biz ne zaman gittik.Evet doğru tamda 2019 Temmuz’da 🙁 İçimiz yana yana aldık pullarımızı ve yollardayız.
Dipnot: Thassos’a araç kiralayıp gidecekseniz veya size ait olmayan bir araç ile yurtdışına çıkmayı düşünüyorsanız yukarıdaki prosedürlere ek olarak; araç sahibinden “noterden ekstra olarak vekalet alınması” gerektiğini de unutmamanız gerekiyor.
Dipnot 2: Eğer pasaportunuzda KKTC giriş damgası varsa Yunanistan’a o pasaportla giriş yapamazsınız. Yunanistan’ın sizi sınır kapısından geri çevirme olasılığı çok çok yüksek.
Evraklarımız hazır olduğuna göre artık şahsi aracımızla yurtdışına çıkmak için her hangi bir engelimiz kalmadı. Şimdi Yunanistan düşünsün 🙂
Tüm bunlar hazırsa yolculuk İpsala sınıra doğru başlıyor.
İstanbul Thassos arası 500 km’lik bir yol. Araç ile Edirne yolu üzerinden İpsala sınır kapısından geçmeniz gerekiyor. Ortalama 6,5- 7 saatte Thassos adası feribotunun kalktığı Keramoti’ye ulaşabiliyorsunuz. Sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşabiliyor. Sınırda bekleme durumuna göre değişir bu süre. Çok sezonsal bir tarihte ve çok tercih edilen saatler de gidiyorsanız bekleme süreniz daha uzun olabilir. Biz 1,5 saat kadar bekledik.
Sınırı Geçtik Şimdi Ne Yapacağız ?
Artık Thassos Adası’na geçmek için ulaşmanız gereken yerin Keramoti olduğunu öğrendik. Sınırdan 1,5 saat yol gittikten sonra Keramoti’ye varıyorsunuz. Keramoti’ye otoyoldan gidiyorsunuz. İki kere gişelerden geçiyorsunuz. 2.40 euro ve 1.90 euro olmak üzere toplam 4.30 euro ödeme yapıyorsunuz. Hız sınırı yok deseler de çok fazla inanmayın. Otoyolda hız sınırı 130km/h. Buradan feribota bineceğiz. 2 kişi arabayla tek yön 27 Euro.
Dipnot : Feribota binerken sadece arabayı kullanan kişinin feribota girmesine izin veriyorlar (bize biraz enteresan geldi ). Arabada bulunan diğer yolcuları indiriyorlar ve feribota yürüyerek binebiliyorsunuz. Amaç ne onu anlamış değiliz. Ben indim ve yürüyerek feribota bindim. Feribot saatlerine http://thassos-ferries.gr/tr/ adresinden bakabilirsiniz.
Feribot ile 45 dakika martılar eşliğinde yolculuk yapıyoruz ve sonuçta İstanbul’dan 6-7 saatlik bir yolculuk sonrasında Thassos’a ulaşıyoruz.
Thassos Adasında Nerede Kalınır?
Adanın Limenas, Limenaria ve Pathos gibi üç büyük kasabası var demiştik. Bu bölgelerden konaklamak için en çok tercih edilen ve merkezi kabul edilen yer Limenas bölgesi. Feribotun yanaştığı bölgede diyebiliriz. Otelinizi bu bölgede seçerseniz birçok meşhur mekan ve beachlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Gidilecek yerler adanın geneline yayılmış durumda olduğu için nerede konaklarsanız konaklayın mutlaka adanın en kuzeyine ya da en güneyine gün içinde değişik koylar keşfetmek için gitmek isteyeceksiniz. Tercih size kalmış. Limenas daha merkezi ve daha hareketli olduğu için biz Limenas bölgesini tercih ettik.
Thassos oldukça büyük bir adadır. Gezilecek yerler ve plajları birbirine oldukça uzak noktalarda yer alıyor. Eğer şahsi aracınız yoksa tercihinize göre araç ya da motor kiralayabilirsiniz.
Thassos’da öncelikle hep minik minik pansiyonlar var olduğunu bilin. Seçeceğiniz her biri diğerine yakın olacaktır. Biz orta kalite, konumu iyi, yaz sezonunda ucuz olan bir yer aradık ve Polyxeni’s Studios tam bu ihtiyaçlara cevap veren bir pansiyon olarak karşımıza çıktı. Konum açısından Limenas bölgesinde konaklamak iyi bir tercih olacaktır. Size de önerimiz bu yönde olacak. Akşamları da sahil tarafı canlı oluyor.
Bir sonraki yazım olan Thassos plajları ve Thassos’ da ne yenir yazımda görüşmek üzere…
Eğer beni hala instagramda takip etmiyorsanız sizi şöyle beklerim 🙂
İnstagram: Gezceyy