54 İlden Daha Fazla Nüfusu Olan Bir İlçe: Tarsus Gezi Rehberi
Güzel ülkemizin her yeri farklı bir cennet derler. Gerçekten de öyle değil mi? Zira kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına farklı coğrafyalar, iklimler, kültürler var. Böyle olması da bu topraklara çok daha fazla bir anlam yüklemekte. Özellikle tarih öncesinden bu yana birçok medeniyete, kültüre, inanca ev sahipliği yapan bir yerse bu daha da güzel. Mersin’in en en kalabalık ilçesi olan, Türkiye’deki 54 ilin nüfusundan daha fazla nüfusa sahip olan bir ilçedir Tarsus. Karşınızda sizler için hazırladığım Tarsus Gezi Rehberi.
Tarsus Hakkında
Türkiye’nin diğer birçok şehri gibi Tarsus’da türkiyenin önemli kültür merkezlerinden. Öyle ki Kilikya uygarlığından Hititlere, Abbasilerden Osmanlılara kadar birçok medeniyet bu ilçeden gelip geçmiştir. Hatta Hristianlar için en önemli kişiliklerden Havari Aziz Pavlus (St. Paul), Mülümanlar için de kutsal sayılan Yedi Uyurlar(Ashab-ı Kehf) bu ilçededir. Hatta Kleopatra ile Roma Generali Antonius bu ilçede buluşmuşlardır. Şimdi lafı fazla uzatmadan bakalım Tarsus’da nerelere gidilmeli diye.
Tarsus’a Nasıl Gidilir?
Tarsus’a hem kara hem de hava yolu ulaşımı ile ulaşmak mümkün. Şu an yapımına devam eden Mersin havaalanı ile gelecekte, Adana Şakirpaşa Havaalanı ile de şimdi ulaşabilirsiniz. Havaalanından kalkan shuttle’lar ile doğrudan Tarsus’a ulaşabilirsiniz.
Tarsus’da Gezilecek Yerler
St. Paul
İncil’de iki kez Tarsuslu olduğu yinelenen St. Paul adına değişik dönemlerde kiliseler yapılmıştır. Ancak bunlardan herhangi bir iz bulmak mümkün değildir. Tarsus’ta bugün onun adını taşıyan tek kilise ise, kentin güneyinde 20. yüzyılın başlarına değin Hıristiyan cemaatin yaşadığı Cami-i Nur Semti’ndedir.
St. Paul Kilisesi veya Aziz Pavlus Kilisesi, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alır. Kilisenin MS 11.-12. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1992-1993 yıllarında Vatikan tarafından Aziz Paul Sempozyumu ve Ayini düzenlenmiştir. Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir.
St. Paul Kuyusu, Tarsus ilçesinin Kızılmurat Mahallesinde yer alır. Aziz Paul‘un evi olarak bilinen yerin hemen yanında yer alır. 38 Metre derinliğe sahip olan bu kuyu St. Paul’ün Hıristiyanlarca kutsal kabul edilmesinden dolayı kutsal kabul edilir ve sürekli olarak ziyaret edilmektedir.
Papa XVI. Bendictus’un 2008 yılını “St. Paul Yılı” ilan etmesi ile Mersin’in Tarsus ilçesi Hristiyan turistlerin uğrak yeri olmuştur.
Ashab-ı Kehf
Yedi uyuyanlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf, inançları için yaşadıkları yerden ve toplumlarından vazgeçen bir grup kişinin hikayesidir. Ashab-ı Kehf hikayesi anlatılan tüm versiyonlarında, bir grup gencin inançlarının peşinden gitmelerini, yolculuklarında bir mağaraya sığınmalarını ve bu mağarada çok uzun seneler geçirerek ilahi bir güç tarafından korunmalarını anlatır. Ashab-ı Kehf hikayesinin geçtiğine inanılan 33 farklı mağara varmış. Bunların 4 tanesi de ülkemiz sınırları içinde bulunmaktaymış ama ben sadece Tarsus’takini biliyorum