1.Tanrı Dağları Nerededir ?
Tanrı Dağları, günümüzdeki adı ile Ala Too Dağları, coğrafi bilgiler dikkate alınırsa Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Çin’in Sincan-Uygur Özerk bölgesinin merkezi kısımlarına yayılır. Tanrı Dağlarının 1.000.000 km2lik alanı kapladığı hesaplanmıştır.
2.Tanrı Dağları Efsanesi
Eski Türk kültürlerinde büyük bir dağa sahip olmayan medeniyetlerin yok olacağına inanılırdı. Asya’nın geniş alanlarına dağılmış , Türklerce kutsal kabul edilen cennete açılan kapı olarak görülen Tengri Tagh olan dağdır.
Tanrı Dağları’nın tepelerinde kar, eteklerinde her rengin kuşağını içinde barındıran yeşillik vardır. Ormanlarla kaplı Tanrı Dağı’nın çoğunluğunu çam, ardıç, şimşir gibi ağaçların kaplar. İşte bu ağaç ve bitki kokularının büyüsü Tanrı dağına ayrı bir güzellik ve haşmet verir.
Türkler, Tanrı Dağını kutsal bilmiş; ne Tanrı Dağının altında ne de üstünde “altın” olmadığı halde bazen “altın dağları” demiş, içinden çıkan nice kahramanlarına yuva olan bu tepelere ağıtlar yakmıştır.
İnanışa göre uçmağa gitmeye hak kazananlar ya da kahramanlar bu dağa çıkar ve kendilerine müjdelenen uçmağa buradan ulaşırlar. Bu dağa nice şiirler ve mısralar da yazılmıştır . Hüseyin Nihal ATSIZ’ın dizeleri belki de ne güzelidir:
Sen gurbette kalırsan ben ölürsem ne çıkar
Ruhlarımız buluşur elbet Tanrı Dağı’nda…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk tarih tezini savunurken şunları söyler: “Efendiler bu insanlık dünyasında en az yüz milyonu aşkın nüfustan oluşan büyük bir Türk milleti vardır ve bu milletin yeryüzündeki genişliği oranında da bir derinliği vardır. Efendiler bu derinliği isterseniz ölçelim: Birinci ölçek tarih öncesi devirlere ilişkin ölçektir. Bu ölçeğe göre Türk Milletinin kökünün dayandığı Türk adındaki insan, insanlığın ikinci babası Nuh Aleyhisselam’ın oğlu Yafes’in oğlu olan kişidir. Tarih döneminin belge tedarikinde pek hoşgörülü olan ilk evrelerine biz de hoşgörü gösterelim, fakat en açık ve kesin ve en maddi tarih kalıntılarına dayanarak söyleyebiliriz ki Türkler, on beş yüzyıl önce Asya’nın göbeğinde muazzam devletler kurmuştur ve insanlığın her türlü yeteneği onda ortaya çıkmıştır.”
Dağları yaşamlarıyla ilişkilendiren Türkler dağların ulaşılamaz devasa haşmetinden etkilenmiş ve nice efsanelerine taşımışlardır. Türklerin ilk medeniyetini Tanrı dağları etrafında kurduklarını söyleyen birçok kaynak vardır. Eski Türk kültüründe büyük bir dağa sahip olmayan medeniyetlerin yok olacağı inancı hâkimdi.
Asya’nın geniş alanlarına dağılmış Türk budunları efsaneleştirdiği Tanrı dağına daima kutsal gözle bakmış, tarihten gelen gücünü ve kudretini neredeyse Tanrı dağından almıştır.
3.Tanrı Dağları’na Nasıl Gidilir ?
Tanrı Dağları’na Kırgızistan , Özbekistan , Kazakistan ve Uygur Özerk bölgesinden ulaşılabilmektedir. Kırgızistan tarafından nasıl gittiğimizden bahsedeceğim sizlere.
Başkent Bişkek’te bulunan Ala Archa Ulusal Park’ı yürüyüş rotası başlangıcı olarak belirlenmiş bulunmakta. Ala Archa’ya gelmek için araç kiralamak gerekiyor ya da taksi ile ulaşım sağlanabilir, şehir içi ulaşımla gelmek mümkün olmamakta. Yaklaşık olarak kondisyona göre değişen 6 saatlik bir yürüyüş ve tırmanış süreceğinden dolayı yanınıza mutlaka yemek ve içecek almanız gerekmekte. Yakın konumda herhangi bir market bakkal bulunmuyor bu yüzden eksik malzemelerinizi şehir merkezinden temin etmelisiniz.
Ayrıca Ağustos ayında gitmiş olmamıza rağmen rakımdan dolayı çok soğuk olduğu söylenmişti bu sebepten yanımızda sıfırın altındaki sıcaklıklara dayanıklı uyku tulumları da aldık, gidecekseniz bunları da dikkate almalısınız. Eğer tam zirveye çıkacaksanız tozluk, eldiven, su ve rüzgar geçirmez pantolon ve ceketler kurtarıcınız olacak. Çünkü hala diz boyunca karlar oluyormuş.
Tırmanış boyunca rakım yükseldikçe çeşitli hava olaylarıyla karşılaşabilirsiniz. Yer yer krater gölleri , şelaleler , uçsuz bucaksız bozkır , alabildiğine yeşillik hem ruhunuzu hem gözünüzü doyuracak.
Yaklaşık olarak 6 saatlik yürüyüş ve tırmanışın ardından dağ evi ve yerli yabancı turistlerin kamp yaptığı alana varıyorsunuz. Dağ evi genellikle grup şeklinde gelen tırmanışçılara ayrılıyormuş. Eğer geceyi burada geçirecekseniz çadır, tulum ve diğer kamp malzemelerinizi unutmayın. Dağ evine elektrik güneşten sağlanıyormuş bu sebepten güneş battığında ışık ve telefon şarjı gibi sorunlarla karşılaşmamak için kafa ışıldağı, taşınabilir şarj cihazlarınız yanınızda olsun. Dağ evinde minik bir de kafe var sıcak çay kahve alkol servisi yapılmakta . Yol yorgunluğuna birebir 🙂
Zirveye çıkacaklar için ise daha zorlu bir yolculuk daha bekliyor. Karlar tam erimediğinden dolayı işler daha zorlaşıyor benim önerim eğer profesyonel değilseniz zirveye çıkmayıp dağ evi konumunda kalmanız aksi takdirde sağlık problemleri kaçınılmaz olacaktır.
Geri dönüş yolu çıkışlardan daha zordur sakatlanma riskleri daha fazladır bu yüzden inerken ayaklarınızı düz değil yan basmalısınız ki dizlerinize çok yük binmesin. Aşağı iniş de kondisyonunuza göre 3-4 saati bulmaktadır .
4.Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Öneriler
*Öncelikle tırmanışa uygun ayakkabınız muhakkak olmalı.
*Rakım yükseldikçe hava koşulları değişeceğinden dolayı ona uygun kıyafet ve teçhizatınız olmalı.
*Geceyi orda geçirecekseniz eğer çadır, uyku tulumu ve kamp için gerekli malzemelerinizi almalısınız.
*Yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda bulundurunuz.
*Işıldak, taşınabilir şarj cihazı gibi hayati malzemelerinizi unutmayınız.
Tanrı Dağlarından bir rüzgar eser,
Eserde bağrıma hüznümü keser.
Biz buradan ayrılsak Hakk bize küser…..
Dizeleriyle çok sevdiğim Tanrı Dağları Efsanesi’ni sizlerle buluşturuyorum . Keyifli okumalar dilerim.
Tanrı Dağları’nda zirve tırmanışı yapmak isteyenler, Türkiye Dağcılık Federasyonu’ un yazısı için tıklayın
Orta Asya’ nın en gizemli ülkelerinden Kırgızistan’ı daha yakından tanımak için tıklayın