Singapur Gezi Rehberi
Bir sürü farklı kimliğin bir arada huzur ve barış içinde yaşadığı, bir caddeden diğerine geçerken Dinler ve Kültürler arası yolculuklar yapabildiğiniz ve Dünya’da eşi benzeri olmayan modern eserleri barındıran bir ülke düşünün. İşte bunları ve daha fazlasını barındıran bir Harikalar Diyarı Singapur . Singapur Gezi Rehberi yazımızda Singapur’u biraz daha yakından tanıyacağız.
youtube.com/watch?v=PgQjiQ0ezW0
Singapur’a Kısa Bir Bakış – Singapur Gezi Rehberi
Singapur aslında bir şehir devleti olup, 1819’da İngiliz Kolonisi olarak kurulduğundan şehir de tarihi eser anlamında birşey beklememek gerekiyor. Bağımsızlığından sonra inanılmaz derece yükselerek Dünya’nın en önemli ticaret merkezlerinden ve en zengin ülkelerinden biri oldu. Ayrıca Dünya’nın en işlek limanına da sahip.
Şehir birçok farklı kültürün eserlerini barındırmak ile birlikte, estetik gökdelenleri, binbir çeşit mutfağın bir arada olması, canlı gece hayatı, tropikal iklimi, Malay, Hint, Arap, Çin kültürünün özellikle mimari üzerindeki etkileri sayesinde Dünya’nın en önemli turizm merkezlerinden biri olmaya da başardı. Bu konuma gelmesindeki en önemli etkenlerden biri de sorunsuzca, vize gerekmeden ülkeye giriş yapılabilmesi.
SİNGAPUR’A NASIL GİDİLİR
Singapur Güneydoğu Asya’da bulunduğundan özellikle bizim için oldukça uzak bir destinasyon ve ucuz uçak bileti bulmak bir hayli zor. Bu yüzden kapsamlı bir Güneydoğu Asya planı yaparsanız onu da rahatça aradan çıkarabilirsiniz. Çünkü bu bölgeye yapılacak bir seyahat sayesinde, Tayland, Malezya hatta Endonezya bile destinasyonlarınıza eklenebilir.
Changi Havaalanı
Hemen hemen uluslararası uçuş yapan bütün uçak firmaları Singapur’un meşhur Changi Havaalnına uçmakta. Konusu gelmişken buraya bir parantez açmak gerek. Changi Havaalanı birçok kez Dünya’nın en güzel havaalanı seçilen, en çok transit yolcunun kullandığı havaalanı özelliklerini taşıyor. Havaalanı inanılmaz tasarlanmış. İçinde kelebek, botanik bahçeleri, akvaryum, yüzme havuzu, muhteşem bir internet bağlantısı, uyuma alanları,oyun bahçeleri, her noktada sıcak-soğuk su içme imkanı, sokak mutfakları çarşısı ve devasa free-shop ve restoran alanı ile bu birinciliği sonuna kadar hakediyor. Üstelik yemek ve alışveriş dışındaki tüm imkanlar ücretsiz.
Havayolu ile Ulaşım – Singapur Gezi Rehberi
Birçok küresel havayolu şirketi Singapur’a uçmakta ancak fiyatlar oldukça yüksek. Size Singapur Airlines, Malesia Airlines ve Air Asia şirketlerini takip etmenizi öneririm. Ara ara Katar Airways, Etihad gibi Ortadoğu firmaları da buraya yönelik kampanyalar yapıyor.
Ama bu konuda benim tavsiyeme bir kulak verin derim. Eğer iş ya da tatil için Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ülkelerinden birine gidecekseniz, biletinizi Singapur Airlines’tan ve en uzun transit sürelerini seçip bu ülkeyi aradan çıkartabilirsiniz. İnanın 2 gün bu şehir için yeter de artar. Çünkü muazzam bir metro sistemine sahip ve bir yerden diğerine yürüyerek geçmek bile 10-20 dakika. Gidiş-Dönüş transit saatlerini 12-15 saat arasında seçerseniz Singapur’u çok rahat gezebilirsiniz. Ben Osaka’ya gitmek için bu yöntemi kullanarak ve 22 saat transit sürelerini seçerek bu ülkeyi gayet güzel gezdim.
Zaten bu bilerek yapılan bir sistem. Şehir daha çok transit için kullanıldığından havayolu şirketleri Turizm Bakanlığı ile işbirliği yapmış. Hatta şehirde birçok ünlü müze ve park çok erken saatlerden itibaren açılıyor. Zaten toplu taşıma hemen hemen 24 saat aktif.
Karayolu ile Ulaşım – Singapur Gezi Rehberi
Malezya, Endonezya ve Tayland’dan gelecek olanlar hem karayolundan hem de deniz yolundan ulaşım sağlayabilir. Bu ülkeler arasında feribot seferleri de yapılmakta. Her saat başı, Kuala Lumpur – Singapur arası karşılıklı otobüsler mevcut BUS TİCKET
Ayrıca; KKKL Travek & Tours, AeroLine, First Coach, Plusliner, Transnasional, Transtar Travel, 12 Go Asia, Redbus.sg gibi firmalar da Malezya – Singapur arasında yoğun olarak çalışıyor.
Deniz Yolu ile Ulaşım
Feribotlar Singapur’u komşu ülkelerin şehirleri olan Riau Adaları’na (Endonezya) ve Johor (Malezya)’ya bağlayabiliyor.
Singapur’da 5 adet feribot terminali bulunyor. HarbourFront (Sentosa’ya yakın), Marina Bay Cruise Centre – Marina Bay’da, Tanah Merah Ferry Terminal (doğu kıyısında) Changi Ferry Terminal ve Changi Point Ferry Terminal (ikisi de havaalanına yakın)
Batam’a gidiş-geliş: Feribotlar Batam Merkez, Batu Ampar, Sekupang ve Waterfront Şehri (Teluk Senimba) arası çalışıyor. Bu hat için Harbour Front Terminaline gitmeniz gerek. Aşağıda bazı firmaların fiyat ve isimleri bulunuyor.
- Penguin, Tek Yön 16 / Gidiş – Dönüş 20 $
- Indo Falcon, 16/20 $
- Berlian/Wave Master, 16/20 $
- Dino/Batam Fast, 14/20 $
Tenah Merah’dan – Singapur Gezi Rehberi
Dino/Batam Fast, günde 8 tane çalışan feribotlar Nongsa bölgesine gidiyor. Burası Batam’ın resort otelleri bölgesi. 16/22 $ arası ücret
Bintan için: Bintan’a ulaşım için tüm feribotlar Tanah Merah Teminalini kullanıyor. Tanjung Pinag için: Günde 6 adet çalışan feribot bulunuyor. Haftasonları 9’u buluyor. Tek Yön 25, Çift Yön: 35 $. Bu hatta yolculuk gerçekleştiren firmalar:
- Dino/Batam Fast,
- Penguin,
- Indo Falcon,
- Berlian/Wave Master,
Malezya’ya Ulaşım – Singapur Gezi Rehberi
Singapur’dan Güney Johor ve Desaru bölgesine feribotlarla ulaşabilirsiniz.
- Pengarang – Tanjung Pengelih: Changi Point Feribot Terminalinden 12 kişilik botlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ücret tek yön 10 $
- Sebana Cove Resort, Desaru: Tanah Merah Teermianlinden Indo Falcon adlı firmanın feribotları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. http://www.indofalcon.com.sg/Ücret 48 dolar.
Demiryolu ile Ulaşım:
Malayan Demiryolu ve KTMB Johor Bahru ve Singapur Woodlands Tren İstasyonu arasında işliyor. Otobüslere göre daha az sıklıkla sefer olsa da gümrükten geçiş sırasında daha az vakit kaybedersiniz. Ayrıca otobüse göre biraz pahalı. http://www.ktmtrain.com/
SİNGAPUR’A HANGİ MEVSİM GİDİLMELİ
Singapur’da tropik iklim hakim olduğundan tüm yıl sıcak ve yağışlı bir durum söz konusu. Aynı gün için bir kaç kez sırılsıklam olup, güneşten pişmeniz mümkün. Bu yüzden Kasım-Mart ve Mayıs-Eylül arası gitmek isteyenler bunları göze alarak gitmeli. Bu açıdan de en mantıklı olabilecek zaman Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım ayları. Siz ne olur ne olmaz yanınızda mutlaka yağmurluk/şemsiye götürün. Ben hazırlıksız yakalandığımdan 3 kez t-shirt değiştirmek zorunda kalmıştım.
DİL VE KÜLTÜR
Ülke tamamen kozmopolit ve turizm odaklı olduğundan her milletten insanla karşı karşıya gelmeniz çok doğal ama hemen hemen herkes İngilizce konuşabiliyor. Şehirdeki tüm tabelalar, yön işaretleri vs. İngilizce. Kesinlikle dil konusunda zorlanmayacaksınız .
Tam bir kültür mozaiği olduğundan birkaç saat yürüyerek 4-5 farklı kültüre ait mekanları, mahalleleri, yemekleri, alışverişi vs. deneyimleyebilirsiniz.
SİNGAPUR’U KEŞFETME ZAMANI
Singapur’u en verimli nasıl gezeriz ile ilgili kısmı ayrı bir yazıda yazacağım. Şimdilik sadece bilmeniz gereken şehrin ulaşım açısından çok elverişli ve kolay olduğudur. Tüm turistik ya da görülmesi gereken noktalara metro ya da otobüs ile ulaşabilirsiniz. Aslında hava yağışlı ya da çok sıcak değilse her zamanki gibi yürüyerek gezmenizi önerebilirim. Botanik bahçesi gibi uzak noktalara metro ile gidip geriye kalan tüm kısımları yürüyerek gezebilirsiniz.
Singapur Gezilecek Yerler
The Merlion – Singapur Gezi Rehberi
Şehrin simgesi ve en ünlü turistik noktası. Ağzından su çıkan aslan başı ve denizkızı gövdesine sahip olan bu mistik yaratık heykeli en çok fotoğraflanan yerlerden biri. 8,6 metrelik bu heykel Dünya’nın en ünlü otellerinden biri olan Marina Bay Sands ile karşı karşıya bakıyor.
Marina By Sands – Singapur Gezi Rehberi
Singapur’da isteseniz de gözden kaçıramayacağınız, şehrin her yerinden görülebilien, Dünya’nın en büyük ve inşası en masraflı olan oteli. Aslında onu daha çok sansuzluk havuzu adı verilen ikonik teras havuzunda çekilen fotoğraflardan daha çok tanıyorsunuz. Eğer bu havuza girmek isterseniz geceliği 1000 TL’den başlayan konaklama maliyetini göze almanız gerekiyor. Başka hiçbir şekilde havuza girme şansınız maalesef yok. Bu otel kompleksinde ayrıca muhteşem bir AVM, tiyatrolar, cinemalar, müzeler, buz pateni pisti de bulunuyor. Bu otelde konaklamak isteyenler için. https://www.marinabaysands.com/
Esplanade Theatre – Singapur Gezi Rehberi
Singapur’un en önemli özelliğinden biri tüm yapıların mühendislik harikası ve sanki uzaydan fırlamışçasına inşa edilmesi. Bunun en güzel örneklerinden biri de Esplanade Tiyatrosu. Egzotik kokulu bir meyve olan Durian’a benzeyen bu yapıda birçok sanat galerisi, kütüphane ve tiyatro/opera salonları bulunuyor. Burada bir etkinlik izlenmeli derim.
The Singapore Flyer:
Uzakdoğu’daki dönmedolap çılgınlığından daha önce bahsetmiştim. Hemen hemen tüm şehirlerde devasa dönmedolaplar var. Singapur’da da Dünya’nın en uzun dönmedolabı bulunuyor. Promenade Marina’da bulunan bu mekan yine şehrin her yerinden görülebilen ikonik bir yapı. Bilet ücreti yetişkinler için 33 Singapur Doları (S$), çocuklar için 21 S$
Helix Bridge:
Kendisi yaya köprüsü olur ama Singapur’daki her yapı gibi bu da inanılmaz bir mimari ile inşa edilmiş. Buradan birçok geç geçmek isteyeceksiniz. Özellikle gece harika ışıklandırılıyor.
Marina Barrage:
Bir baraj ne kadar ilginç olabilir diye düşünüyorsanız burayı da bir ziyaret edin derim. Adamlar içme su barajini bile turizme kazandıracak mimaride inşa etmiş.
Fountain of Wealth (Varlık Havuzu):
Sıra geldi Dünya’nın en büyük fışkıyeli havuzuna. Gözlerinize inanamayacağınız ve bunu insanoğlu nasıl yapıyor diye sorular soracağınız cinsten bir havuz. Şuraya hd olarak çekilmiş videosunu bırakıyorum. https://www.youtube.com/watch?v=yVezMgXxaR4
Universal Studios Singapore:
Universal California’dan sonra Dünya’nın çeşitki ülkelerinde kendi tematik parklarını kuruyor. Asya’da da Osaka ile birlikte Singapur’da da bu tematik park mevcut. Sentosa Eğlence Adası’nın bir parçası olarak kurulan parkta ziyaretçiler ünlü filmlerin setlerini ziyaret ederek inanılmaz eğlenceli vakit geçiriyorlar. Osaka’da olduğu gibi burada da giriş oldukça pahalı. Yetişkin biletleri: 76 Singapur Doları(57$) https://www.rwsentosa.com/en/attractions/universal-studios-singapore/explore
Singapore Art Museum:
Eski bir Katolik okulu olarak inşa edilen St. Joseph Enstitisünün yerine açılan bu müze, Singapur’a yakışır parçaları bulabileceğiniz bir mekan. Bilet fiyatı: 3-6 $
Tematik Parklar ve Bahçeler – Singapur Gezi Rehberi
Gardens By the Bay – Singapur Gezi Rehberi
Bence Dünya’nın en ilginç, yaratıcı ve güzel tematik parkı. 7’den 70’e herkesi büyüleyen, başka hiçbir yerde bulamayacağınız bölümlere sahip. Bence biraz paraya kıyıp buradaki her bir bölümü tek tek gezmelisiniz. 101 hektarlık alana yayılmış bu tasarım harikası ve ödül avcisi parkta neler mi var ? Cloud Dome (Bulut Kubbesi) , Flower Dome (Çiçek Kubbesi) , OCBC Skyway (Ağaçlararası Gökyuzu Yolu) , Supertree Glove (Süperağaçlar) , FarEast Organisation Children’s Garden (Çocuk Oyun Bahçesi), Bay East Garden (Doğu Körfez Bahçesi), Dragonfly and Kingfishes Lakes (Yusufçuk ve Balıkçıl Gölleri) , Heritage Gardens (Miras Bahçesi), World of Plants (Bitki Dünyası), The Canyon (Kanyon), Sun Pavillion (Güneş Köşkü), Art Sculptures (Sanatsal Heykeller) ve daha neler neler…
Bu kısımla ilgili özel bir yazımız yakında yayında olacak. Çünkü bunların her biri ayrı ayrı anlatılması gereken yerler. Şimdilik resmi websitesinden bilgi edinebilirsiniz. http://www.gardensbythebay.com.sg/en.html
Singapore Botanic Gardens:
52 hektar alana kurulu olan ve vaktiniz kısıtlı ise Metro ya da Otobüs ile gitmeniz gereken nadir mekanlardan biri. Singapur zaten çok nemli, sıcak ve yağmurlu bir ülke olmasına rağmen, bu bahçeye geldiğinizde kendinizi yağmur ormanlarında hissedebilirsiniz. Envai çeşit bitkiyi, muhteşem bahçe düzenleme sanatlarını ve yüzlerce yıllık ağaçları bir arada görebileceğiniz bu bahçeyi ücretsiz gezebilirsiniz. Her gün 05:00’te açıldığı için sabah ilk olarak bu bahçeyi gezerek şehir merkezine gitmenizi öneririm ve 24:00’e kadar da açık.
Chinese Garden:
Bu parkın konsepti Çin sanatlarına ve tasarımlarına dayanmaktadır. Parktaki ilgi çekici yerlerden bazıları arasında pagodalar, bonzai bahçesi, köprüler ve bir kaplumbağa müzesi bulunmaktadır. Giriş: Ücretsiz
Orchidville:
Dünya’nın en büyük Orkide bahçelerinden biri burası. Muhtemelen başka hiçbiryerde bulamayacağınız çeşitleri bu bahçede bulabilirsiniz.
Singapore Zoo:
Böyle bir şehirde hayvanat bahçesinin olmaması ilginç olurdu. Keşke hiç olmasa ama var. Ben şahsen karşı olduğum için Hayvanat bahçelerine gitmem ama gitmek isteyenler için devasa bir bahçe mevcut.
Haw Par Villa:
Bu park Çin folklorü, tarihi, efsanelerini anlatan binlerce heykeli barındırmaktadır. Ayrıca ziyaretçiler için kukla gösterilerini ve canlı akrobasi gösterilerini izleyebiliyorlar. Singapur’daki tüm tematik parklar gibi buranın da girişi ücretsiz.
Fort Canning Park:
Singapur’daki birçok açıkhava konseri ya da etkinliğin yapıldığı parklardan biri. Parkta ayrıca sömürge dönemine ait anıtlar ve eski savaç araçları bulunuyor.
Bukit Batok Nature Park:
Eski taş ocaklarının çevresinde inşa edilen bu doğal parkı çok seveceksiniz. Yaban hayatını ve deniz hayvanlarını taş ocağının gölünde görebileceksiniz.
Jurong Bird Park:
Tek kelime ile büyüleneceğiniz bir kuş parkı. Ülke egzotik iklime sahip olunca bu iklimin en ünlü hayvanları olan kuşların envai çeşidini bu parkta bulabileceksiniz. 300 çeşit kuş ile dolu bu parkı monorail ile gezmek mümkün. Giriş ücreti yetişkinler için: 29 S$, Çocuklar için: 19 S$
The Crocodile Farm, The Singapore Crocodilarium , The Jurong Reptile Park, East Coast Park diğer park ve hayvan merkezleri. Özellikle sürüngen parkı ilginç olabilir
Singapur Nehri:
Singapur bir nevi adalar üzerine kurulu bir şehir ve şehrin birçok önemli noktasına su yolu üzerinden de ulaşabilirsiniz. Bundan dolayı birçok tekne turu düzenleyen şirket bulunuyor. Merlion, Boat Quay, Clarke Quay, Robertson Quay ve Marina Bay bölgelerini tekne ile rahat rahat gezebilirsiniz. Hatta birçoğunda yemek yeme imkanı bulunuyor ya da gece partileri düzenleniyor. Kapsamına göre turlar 15 $’dan – 150$’a kadar değişebiliyor.
Eğlence ve Alışveriş Turizmi – Singapur Gezi Rehberi
Downtown East – Singapur Gezi Rehberi
Singapur’un 4 bir yanında devasa eğlence bölgeleri bulunuyor. İşte bunlardan biri de Downtown East adı verilen bölge. Yüzlerece tema parkı, tatil köyleri, restoranlar, mağazalar, su parkı (Wild Wild Wet – en büyük su parkı) , oyun salonları ve lunaparklarla dolu bir alan.
Mount Faber – Singapur Gezi Rehberi
Singapur’un en meşhur eğlence adası olan Sentosa adasında bulunan Mount Dağı’na teleferikle çıkarak muhteşem Singapur ve diğer adaların manzarasına tanık olabilirsiniz. Teleferik bağlantısı liman ve sentosa adası arasında çalışıyor. Bilet fiyatları eklenecek aktivitelere göre farklılık gösterdiği için bu linkten bakabilirsiniz. https://booking.mountfaber.com.sg/attractions#/singapore-cable-car-sky-pass-mount-faber-line–sen/45
Resorts World Sentosa ve Sentosa Adası
Singapur’da 2010 yılına kadar kumarhane yasakken, halkın istememesine rağmen Sentosa adasında devasa bir kumarhane açıldı. Bu eğlence adasında birçok eğlence noktasının yanında şehrin en büyük 2 kumarhanesinden biri de bulunuyor. Ayrıca bu adada Su Altı Dünyası, Maddam Tussaud Müzesi, Zamanın Kanatları (Wings of Time), Kelebek Parkı ve Böcek Dünyası da bulunuyor.
St James Power Station:
Bir diğer eğlence bölgesi. Önlimanda bulunan bu bölgede daha çok gece klüpleri ve barlar hakim. Sabahın ilk saatlerine kadar capcanlı bir bölge.
Clarke Quay and Boat Quay – Singapur Gezi Rehberi
İşte Singapur’un gece hayatının kalbinin attığı bölgeler. Nehrin her iki tarafında çapraz olarak karşı karşıya kurulmuş bu iki bölgede, her zevke göre resturant, bar, club bulmanız mümkün. Gerçekten hem atmosferi, hem de mimarisi şahane bir yer.
Orchard Caddesi:
Singapur’u gezmeye gelen her turistin ilk uğradığı yerlerden biri. Alışveriş meraklıları için güzel seçenekler sunan, her tarafında baharat ve meyve-sebze ağaçları bulunan bir cadde.
Lau Pa Sat:
Pazar alışverişi yapmayı sevenleri buraya alalım. Singapur’un ilk pazarı olan bu devasa tahta çarşı harika bir mimariye sahip olmak ile birlikte, daha ekonomik yemek seçeneklerine ulaşabileceğiniz bir mekan.
Vivo City ( En büyük Alışveriş Merkezi), Sim Lim Square (Elektronik Eşyaların Satıldığı Ünlü Yer), Geylang Serai (Malayların Alışveriş Bölgesi)
Etnik ve Dini Mekanlar
Chinatown Heritage Centre:
Pagoda caddesinde bulunan bu merkez, Singapur’a ilk yerleşen Çinli göçmenlerin hayatlarının sergilendiği ve Çin ürünlerini alabileceğiz dükkanların bulunduğu bir yer.
Little India:
Serangoon Caddesi boyunca uzanan bölge. Zaten caddeyi gördüğünüzde oranın hintlilerin bölgesi olduğunu hemen anlıyorsunuz. Tamil topluluğunun üyelerini her yerde görebilirsiniz. Ayrıca bu caddede birsürü hindu tapınağı, cami ve kilise bulunyor. Hint yemekleri ve ürünlerini alabileceğiniz onlarca restoran da cabası. Sadece keskin baharat kokularını takip edin 🙂
Chijmes:
1840 yılında inşa edilen bir katolik manastırı. Bu manastır restorasyondan sonra ticari amaçlarla kullanılmaya başlandı. Birçok etkinlik bu güzel mimarili yapıda düzenleniyor.
Cathedral of the Good Shepherd:
Avrupa’daki görkemli ve kadim kathedraller gibi olmasa da Singapur için oldukça eski ve önemli bir kilise. Şehrin en önemli caddelerinden olan Queen Street’te bulunyor.
Sri Mariamman Temple:
Singapur’da Hindulara ait oldukça güzel tapınaklar var özellikle adından da anlayacağınız üzere Little India mahallesinde birçok tapınak bulunyor ama bunların en eskisi ve ünlüsü olan Sri Mariamman Tapınağına mutlaka uğramalısınız. Hindistan’ın kültürünü merak edenler bu ülkeye gitmeden önce bu mahalle ve tapınakta bir nevi staj yapabilirler.
Kampong Glam:
Singapur’un ne kadar kozmopolit bir şehir olduğunu daha önce anlatmıştım. Şehirde her ne kadar 100’lerce farklı ırktan insanlar yaşasa da; Malaylar, Çinliler ve Hindular’ın ciddi bir yoğunluğu var ve birbirine çok yakın hatta bazı noktalarda da iç içe yaşadıkları mahalleleri bile var. Bu yüzden Singapur farklı kültürleri bir arada hissedebileceğiniz şahane bir ülke. Kampng Glam bölgesi Malayların dolayısı ile Müslümanların yoğun yaşadığı bir bölge. Bu bölgedeki en ünlü eser the Sultan Mosque (Sultan Camisi) muhteşem mimarisi ile görülmesi gereken bir eser.
SİNGAPUR’DA BAŞKA NELER YAPILMALI ?
Singapur sanki Dünya’daki tüm turizm faaliyetlerini barındırmaya söz vermiş gibi. Yukarıda saydığımız turistik ve yaşam merkezlerinin dışında ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek birçok faaliyete de ev sahipliği yapıyor.
Kültür – Sanat:
Singapur, genç bir ülke olabilir, ancak Doğu ve Güneydoğu Asya kültürünün eşsiz mirası ile Batı’nın dokunuşunun güzelce harmanlanması sayesinde gelişmekte olan sanatsal bir yapıya sahip olmuştur. Şehirde modern sanat müzesinin dışında irili ufaklı onlarca müze ve sanat galerisi bulunuyor. Bilim Sanatı müzesi, Gilman Barakaları, Ulusal Tarih Müzesi, Bağımsız Sanat Merkezi, Buddha Tooth Relic Tağınağı & Müzesi ve Art Plural Gallery sanatın kalbinin attığı mekanlardan sadece bir kaçı.
Bunların dışında Esplenade Tiyatrosu, Golden Village, Cathay, Shaw Brothers da tiyatro sanatının sergilendiği merkezlerden.
Etkinlikler ve Festivaller – Singapur Gezi Rehberi
Ocak-Mart Arası – Singapur Gezi Rehberi
- 14-17 Ocak: Hasat Festivali – Hintlilerin festivali olup Little India mahallesine gitmeniz gerekiyor. Hasat zamanını performanslar, atölyeler ve diğer birçok etkinlikle kutluyorlar.
- Tüm Ocak Ayı: Singapur Sanat Festivali – Singapur sokaklarının şölene dönüştüğü bu ay boyunca düzinelerce sanat sergisi, sokak sanatçıları performansları, yürüyüş turları, sanat fuarları, partiler düzenleniyor.
- 27 Ocak: St. Jerome’s Laneway Festivali – Dünya’nın en sıcak bağımsız müzik festivallerinden birisi. 14 saat boyunca hiç durmadan Dünyaca ünlü elektronik müzik sanatçılarının ve DJ’lerin performanslarını dinleyebilirsiniz.
- 31 Ocak: Thaipusam – Her yıl düzenlenen Hinduların Festivallerinden biri. Yine Little India mahallesinde rengarenk ve eğlence dolu bir festivale hazır olun.
- 14-24 Şubat: River Hongbao – 1987 yılından beri kutlanan bu etkinlikte Singapur’un Yeni Ay yılı kutlamaları yapılıyor. Devasa fenerleri izlerken, ağız sulandıran Çin Mutfağını deneyimleme şansına edineceksiniz. Tam duyularınıza hitap eden bir etkinlik.
- 16-17 Şubat: Çin Yeni Yılı – Aslında bunu anlatmaya gerek var mı bilmiyorum. Geleneksel yönlenlerinden hiç kopmayan Çinlilerin kendi takvimlerine göre yeni yıllarını ne kadar çılgınca kutladığını biliyoruz zaten.
- 23-25 Şubat: Chingay Parade – Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında da yapılan Singapur’un bütün etnik kimliğini bir araya getiren şahane geçit töreni.
- 1-4 Mart: HSBC Women’s Champions – HSBC sponsorluğunda 10 yıldan beridir organize edilen bu etkinlikte Golf, Müzik ve Eğlence alanında kadın şampiyonları biraraya getiriliyor.
- 8-18 Mart: Singapur Eğlence Festivali – Clarke Quay’de düzenlenen bu festival özellikle çocuklar için eğlence dolu bir etkinlik.
- Tüm Mart: I Light Marina – Şehrin tüm önemli noktalarını ışıklandırarak ses ve lazer gösterileri ile desteklenen muhteşem bir etkinlik.
Nisan – Haziran:
- 02-29 Nisan: World Gurmet Summit – Tam bir gastonomi bayramı. Güzel yemeklerin, mükemmel şarapların ve harika yemekleri deneyimlemek için Singapur’daki Dünya Gurme Zirvesi’ne gitmelisiniz.
- 29 Nisan – 12 Mayıs: Singapur International Art Festival – Sokak gösterilerinden, film gösterilerimleri ve konserlere kadar sanatla dolu dolu günler sizi bekliyor.
- 29 Mayıs : Vesak Day – Budistlerin Buddha’nın doğumunu, ölümünü ve aydınlanmasını kutladığı bir gün. Çok güzel etkinlikler yapılıyor.
- Haziran-Ağustos: Büyük Singapur Alışveriş Günleri: Adı üzerinde herşeyin indirimde olduğu ve alışveriş üzerine birçok etkinliğin düzenlendiği zaman.
- 15-16 Haziran: Ultra Singapore – Singapur’un en büyük elektronik müzik festivali
- 15 Haziran: Hara Raya Aidilfitri – Singapur’daki müslüman topluluğu için bir nevi iftar sonrası etkinlikleri.
- 18 Haziran: Dragon Boat Festival – Devasa botlarla yarışların yapıldı harika bir etkinlik.
Temmuz – Eylül
- 13-29 Temmuz: Singapur Gıda Festivali – Singapur’un zengin mirasını ve kültürünü sergileyen eşsiz mutfak deneyimlerini, yerel şeflerin atölyeleri ile kendinizi şımartın
- 09 Ağustos: National Day – Singapur’un bağımsızlık günü ve askeri törenler
- 11 Ağustos – 09 Eylül : Hungry Ghost Festival – Yerel kültür ile yoğrulmak ve hiper-modern Singapur’un geleneksel törenleri gözlemlemek için güzel bir zaman.
- 18-26 Ağustos : Singapur Night Festival – Kültür ve Sanat’ın şahane örneklerini bir de gece görün.
- 22 Ağustos: Hara Raya Haji – Singapur’daki Müslüman topluluğun kurban bayramı
- 07-16 Eylül: F1 Singapur Grandprix – F1’in Singapur ayağı. bu muhteşem etkinliği Singapur’da izlemek ayrı bir heyecan katacaktır.
- 21-24 Eylül: The Great Food Festival – Ünlü şeflerin, birinci sınıf restoranların katıldığı Sentosa adasında düzenlenen yemek festivali.
- 24 Eylül : Mid Autumn Festival – En güzel Çin festivallerinden biri olan Singapur’daki Sonbahar Ortası Festivali.
Ekim-Aralık
- 6 Kasım: Deepavali – Little India bölgesindeki caddelerin muhteşem taklarla süslenerek ışık festivaline döndürülmesi.
- 1-26 Aralık: Christmas Wonderland – Bu etkinliği anlatmaya çok da gerek yok. Ama her etkinlikte görsel şölen sunulan bir şehirde Christmas muhteşem geçecektir.
- Aralık: Zoukout – Kendinizi Asya’nın en büyük açık hava plaj partisinde kendinizi kaybedeceksiniz 🙂
- 31 Aralık: Marina Bay Singapur Countdown – Belki Dünya’nın en güzel yeni yıl kutlamalarından birinde bulmak isterseniz şimdiden yerinizi ayırtın.
SİNGAPUR’DA NE YENİLMELİ ?
Dünya’nın belki de en kozmopolit şehindeki bu kültür mozaiğinin gastronomiye de yansıması kaçınılmaz. Singapur’da başta Malay, Hint, Thai ve Çin mutfağı başta olmak üzere birçok millete ait yemekleri kendilerine özgü mekanlarda yemeniz mümkün. Bunların dışında Dünyaca ünlü birçok restoran zincirini de bulabilirsiniz. Özellikle Singapur şehir rehberinde bahsettiğimiz şehrin eğlence bölgelerinde ve etnik mahallelerinde tadına doyamayacağınız lezzetleri, mutfak materyallerini, yemek bileşenlerini bulmanız mümkün. Bu kısmı ayrı bir yazıda yazmak istedim. Çünkü Singapur’daki yemek alternatifi bu yazıda sınırlandırmak istemedim. Aşağıdaki linke bir göz atın derim. SİNGAPUR’DA NE YENİR?
SİNGAPUR’DA YAŞAM STANDARTLARI ?
Malum Singapur Dünya’nın en pahalı ülkelerinden biri olarak bilinir ve kişi başına düşen gayri safi milli hasılada da Dünya 3. ve neredeyse Türkiye’nin 4 katı. Bu yüzden bizler için bayağı pahalı gelebilir. Bu yüzden bazı önemli kalemlerin Mart 2018 itibari ile ne kadar olduğunu bir inceleyelim. Bu arada 1 Singapur Doları’nın 3,03 TL olduğunu söyleyebiliriz.
İhtiyaçlar | Fiyat |
Restoranlar | |
Yemek Ucuz Restoran | 15.00 S$ |
3 çeşit 2 Kişilik Yemek ( Orta Seviyeli) | 60.00 S$ |
McDonald’s’ta Menü | 7.80 S$ |
Yerli Bira (0.5 litre fıçı) | 10.00 S$ |
İthal Bira (0.33 litre şişe) | 10.00 S$ |
Cappuccino | 5.25 S$ |
Cola / Pepsi (0.33 lt) | 1.74 S$ |
Su (0,5 lt) | 1.26 S$ |
Marketlerdeki Fiyat | |
Süt 1 lt | 3.14 S$ |
Taze Beyaz Ekmek (500g) | 2.40 S$ |
Pirinç , (1kg) | 2.69 S$ |
Yumurta (12 adet) | 2.88 S$ |
Yerel Peynir (1kg) | 28.08 S$ |
Tavuk Göğsü (1kg) | 9.21 S$ |
Kırmızı Et (Dana) (1kg) | 27.06 S$ |
Elma (1kg) | 4.26 S$ |
Muz (1kg) | 2.68 S$ |
Portakal (1kg) | 3.78 S$ |
Domates (1kg) | 2.60 S$ |
Patates (1kg) | 2.58 S$ |
Soğan (1kg) | 2.26 S$ |
Marol (1 baş) | 2.53 S$ |
Su (1.5 litre şişe) | 1.94 S$ |
1 Şişe Şarap (orta kalite) | 29.00 S$ |
Yerli Bira (0.5 litre şişe) | 5.42 S$ |
İthal Bira (0.33 litre şişe) | 5.83 S$ |
Sigara Paketi (Marlboro) | 13.00 S$ |
Ulaşım | |
Tek Yön Bilet (Şehir İçi) | 1.75 S$ |
Aylık Bilet | 100.00 S$ |
Taksi Başlangıç Fiyatı (Normal Tarife) | 3.50 S$ |
Taksi 1km (Normal Tarife) | 0.55 S$ |
Taksi 1 saat Bekletme Waiting (Normal Tarife) | 18.00 S$ |
Benzin (1 litre) | 2.20 S$ |
Dizel (1 litre) | 2.00 S$ |
Ev İhtiyaçları (Aylık) | |
Ana Harcamalar (Elektrik, Isınma, Soğutma, Su, Çöp) 85m2 Apartman İçin | 146.94 S$ |
Yurtiçi Arama 1 (dk) | 0.17 S$ |
Internet (60 Mbps , Sınırsız Kota Kablo /ADSL ) | 46.91 S$ |
Sport ve Sosyal Aktiviteler | |
Fitness Kulübü ( Aylık ) | 137.61 S$ |
Tenis Kortu Kiralama (haftasonu 1 saat) | 14.27 S$ |
Sinema Bileti | 12.00 S$ |
Tekstil ve Ayakkabı | |
1 T-Shirt (Orta Kalite Marka) | 30 S$ |
1 Kot Pantolon (Levis 501 ya da benzeri) | 95.97 S$ |
1 Yazlık Elbise (Zara, H&M, …) | 53.16 S$ |
1 Nike Ayakkabı | 127.02 S$ |
1 Deri Erkek Ayakkabı | 139.32 S$ |
Ev Kirası | |
Apartman (1yatak odalı) Şehir Merkezi | 2,998.27 S$ |
Apartman ( 1yatak odalı) Şehir Dışı | 1,955.88 S$ |
Apartman (3 yatak odalı) Şehir Merkezi | 5,288.26 S$ |
Apartman (3 yatak odalı) Şehir Dışı | 3,154.89 S$ |