Konya Seydişehir Gezi Rehberi yazımıza başlamadan önce şunu belirtmeliyim. İç Anadolu’yu gez gez bitmez bilmediğimiz, görmediğimiz O kadar çok güzellikleri var ki bu yerlerden biride güzel Anadolu şehirlerinden biri Konya. Bir çoğumuzun Konya gezileri sadece Şebi Arus zamanı oluyordur. Oysaki Konya’nın gezilmesi gereken bir çok güzel ve tarihi ilçesi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Seydişehir dir.
Seydişehir’de Görülmesi Gereken 7 Mekan
Seydişehir, Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde Konya’nın güneybatısında Konya ya bağlı bir ilçedir. Seydişehir’in tarihi MÖ 5500 yıllarına kadar uzanır. Göller Yöresi sınırları içindeki Seydişehir çok eski bir yerleşim yeridir. Eski Yunan, Roma ve Bizans medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Klasik Çağ’da, Seydişehir ilçesi sınırlarında Amblada, Vasada, Arvana, Elita, Dalisandus gibi klasik döneme ait şehirlerin varlığı tespit edilmiştir. Vasada Antik Şehri, Seydişehir’in Bostandere köyünün de yer almaktadır.
Kuğulu Park
Küpe değının eteklerinde bulunan Kuğulu Park, içerisin de yapay gölet parkı bulunduran, yeşilliklere ve eşsiz bir doğaya sahip nefes alabileceğiniz doğa harikası diyebiliriz.
Seydişehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Konya merkeze 95 km uzaklıkta yer alan Kuğulu park mesire alanı Antalya Manavgat yolu üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Burada piknik ve yürüyüş yapabilir bisiklet binebilirsiniz.
Vasada Antik Kenti
Vasada antik kenti Bostandere köyünde su deposu inşaatı sırasında ortaya çıkan bir antik kenttir.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan Vasada Antik Tiyatro 3000 kişi kapasiteye sahiptir. Genel temizliği yapılarak oturma sıraları orkestra ve sahne alanları toprak altından çıkarılmıştır. Roma dönemi kentlerinden biri olan Vasada Antik kentin ’den çıkarılan taşınabilir eserler Konya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Çıkartılan eserlerden başlıca Zeus kabartması, ön yüzünde bir kadın arka tarafın ’da bereket boynuzu kabartması bulunan sunak ve dönemde basılan Augustus parası müzede sergilenmektedir.
Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi
Seydişehir’in geleneksel mimarisini yansıtan kültür sanat evi, Aslına uygun olarak restore edilerek Yöresel halk giysileri, süs eşyaları, takunya örnekleri, Seydişehirli ev hanımlarının el işleri, yöresel halı, kilim ve dokuma tezgâhlarını Osmanlı devri yayları, Osmanlı şerbet kazanlarını, düğüm, kazan, sahan, eski silah ve ev eşyaları gibi kültürel ve sanatsal çalışmaların sergisi yapılmaktadır. İçerisinde bulunan restoran ve kafelerde buram buram kokan kahvenizi içip geleneksel yemekler ’den yiyebilirsiniz.
Tınaztepe Mağaraları – Seydişehir Gezi Rehberi
Tınaztepe mağaraları, Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük mağarasıdır. Toplam uzunluğu 22 km, gezilebilen bölümü 1580 metredir. Sonundaki 64 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağaradır. 2004 yılında da Mağara Dinlenme Tesisleri olarak hizmete açılmıştır. Mağra 3 bölümden oluşuyor bundan dolayı Tınaztepe Mağraları olarak biliniyor. İlk kısmı 100 metre uzunlukta tamamen fosilleşmiş ikinci kısmı 1000 metre uzunlukta yağışlı havalarda su akmaktadır üçüncü kısmı Antalya’da bulunan Düden şelalesi ile aynıdır.
Mağara ayrıca yapılan araştırmalar göre astım hastaları için doğal bir tedavi sunduğu tıbbi olarak kanıtlanmıştır.
Seyyid Harun Veli Camii
Seyyid Harun tarafından 1310 yılında kurulan Seydişehir de yaptırılan camii dir. Caminin kuzey cephesinde üç kümbet bulunmaktadır. Bu üç kümbetten birisi Seyyid Harun Velî’ye aittir. Bitişik olan diğer kümbet Halife Sultan türbesidir. Bir diğer kümbet ise Rüstem Bey ile Sultan Hatuna aittir.
Seyyid Harun Veli Hazretleri’nin Türbesi; Seyyid Harun Velî Caminin kuzey cephesine bitişik, kümbetin sağındadır. Kitabesi şöyledir: “Bu kutlu türbe, yoksulların efendisi Allah’ın rahmetine kavuşmuş ve günahları bağışlanmış olan Seyyid-i Harun’un yirmi üç rebi’ül–evvel yedi yüz yirmide ölmesi üzerine inşa edildi”.
Camii Seydişehir merkezde bulunmaktadır.
Sille Köyü
Sille Köyü Konya Selçuk ilçesine bağlı köyüdür. Konya diyince Mevlanada sonra akla ilk gelen yerlerden biridir. Tarihi 5000 yil öncesine dayanan bu köy Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyor. Köyün adı Antik dönemde ismi ”Su Perisi” anlamına gelen Sylla dan gelmekte zamanla değişerek Sille olarak kabul görmüş. Sille Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuş. Müslümanlar ve Gayrimüslümler yıllarca birarada yaşamışlar.18 bin kişiye ulaşan nüfusuyla iç içe kardeşçe bir yaşam sürmüşler.
Uzun zaman sonra Haçlı ordusunun silleyi bertaraf etmesi üzerine iki halk arasındaki düzen bozulmuş ve halk başka memleketlere göç etmek zorunda kalmış. I. Alaeddin Keykubat’ın, Ermenistan seferi dönüşünde Peçenek Türkleri’ni getirerek burada peçenek Türkleri yaşam sürmeye başlamış. Bölgede Gayrimüslimlerden kalan 60 tane kilise olduğu bilinmekte. Farklı kültürler yaşadığı bu topraklarda
Camiler, kiliseler, şapeller, köprüler, hamamlar, çeşmeler, su yolları yaşanmışlıklarıyla halen ayakta durmakta. Bölgenin en dikkat çeken yeri Aya Elenıa Kilise’si
Aya Elenia Kilise’si
Müslümanlar ve Gayrimüslümlerin dostça yaşadığı yıllardan günümüze kadar ulaşmış bu yapı, 327 yılında Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından, Michael Archangelos adına yaptırılmış. Hikayes; Hac için Kudüs’e giden Helena, yol üzerinde uğradığı Konya’da Hristiyanlık döneminden kalma oyma mabetlerin olduğunu fark edince buraya bir kilise yaptırmaya karar verir.
Kilise’nin üzerinde yer alan kitabede. Kilise’nin Konstantin’in annesi Helena tarafından yapıldığı bilgileri yer alıyor. Kilise’nin kemerlerine Meryem Ana, Hz. İsa’nın vaftiz edilmesi, Hz. Adem ve Havva’nın cennetteki yasak elmayı yemesi ve cennetten kovulma sahneleri işlenmiş.
Seydişehir’e Nasıl Gidilir? | Seydişehir Gezi Rehberi
Seydişehir ilçesinin Konya üzerinde bulunması, ayrıca Konya’nın da Isparta ve Afyonkarahisar’a sınır komşusu olması sebebiyle çok fazla ulaşım imkânına sahiptir.
Seydişehir ilçesine otobüs, uçak ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilir.
Ulaşım, Seydişehir’e gitmek isteyen ziyaretçiler için çok büyük bir avantajdır. Sizler de rahatlıkla birden fazla ulaşım yollarında bir tanesini kullanarak, Seydişehir’i ziyaret edebilirsiniz
Seydişehir’e Havayolu ile Ulaşım
Seydişehir’e havayolu ile ulaşmak isterseniz, Konya Havalimanı’nı kullanmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz il ve ilçeden, Konya Havalimanı’na ulaştıktan sonra, taksi veya HAVAŞ servisleri ile Konya Merkez Otogar’a gitmeniz gerekir.
Konya Havalimanı ve Konya Merkez Otogarı arası yaklaşık 15 km’dir. Taksi kullanırsanız 50 – 60 TL arasında bir ücret ödersiniz. HAVAŞ servislerini tercih ettiğiniz takdirde 15 TL gibi bir ücret ödersiniz. Fakat HAVAŞ kullanmak isterseniz direkt olarak Seydişehir’e ulaşmanız mümkün değildir. Konya’ya alacak olduğunuz uçak biletleri fiyatları satın almış olduğunuz zamana ve kalkış noktasına göre değişiklik gösterebilir.
Konya Havalimanı’ndan otogara ulaşımınızı sağladıktan sonra, Seydişehir’e giden otobüslere binerek ilçeye rahat bir şekilde ulaşırsınız. Konya- Seydişehir otobüs biletlerinin fiyatları da 25-30 TL arasıdır.
Sille Köyü’ne Nasıl Gidilir
Sille’ye en yakın durak 4 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Halk otobüsleri ile bölgeye ulaşmak mümkün. 64-B nolu otobüs, buraya ulaşan İlk otobüstür. 64-A ve 99-A nolu hatları kullanarak da bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Otobüsler Konya merkezden kalkıyor ve yaklaşık olarak yol yarım sat sürüyor.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazlası için instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Diğer gezi yazımız Safranbolu Gezilecek Yerler için tıklaya bilirsiniz.
Sevgilerimle,
Çiğdem