Sonbaharda birazda yağmurlu havalarda gezmek isteriz. Safranbolu Gezilecek Yerler yazımızda Biraz Karadeniz havası hissetmek isterseniz size Batı Karadeniz’in en sevdiğim bu yeri önereceğim. Hem İstanbul Hem Ankara üzerinden gelecekler için güzel bir tercih olabilir. Safranbolu batı Karadeniz’in Karabük ilçesine bağlıdır. İstanbul’dan 5 buçuk 6, Ankara’dan 2 – 2 buçuk saatte ulaşabilirsiniz.Sizde bu gezi ile ilgili daha fazla bilgiyi Safranbolu Gezi Rehberi | Karabük Gezilecek Yerler yazımın devamında bulabilirsiniz.
Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu içerisine girdiğinizden itibaren sizi kendi kabuğuna alan ve sıcak enerjisi olan bir yerdir. Şehir girişinde buranın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olduğunu göreceksinizdir. Safranbolu hem tarihi hem doğal güzellikleriyle kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir. Hafta sonu 2 günlüğüne buraya gelerek oldukça güzel gezebilir, tarihi konaklarda konaklayabilir. Daha fazla zamanınız varsa diğer Karadeniz şehirlerine geçebilirsiniz. Safranbolu üzerinden Amasra’ya geçerek Karadeniz’in en güzel yollarından birini de görebilirsiniz.
Tarihi Safranbolu Evleri
Safranbolu’nun en güzel simgesi hiç kuşkusuz bu tarihi evleri, konaklarıdır.18 ve 19 yy. Osmanlı dokularını burada gezerken buram buram hissedeceksiniz. Öncelikle buraya geldiğinizde tarihi Safranbolu evlerinin olduğu Eski Safranbolu sokaklarında gezmelisiniz. Evlerin depreme çok dayanıklı ve birbirlerinin önünü kapatmadan yapılmıştır.
Safranbolu Eski Çarşı
Safranbolu Eski Çarşıda bulunan hanları gezmeli, sokak aralarında lokumculara uğrayarak bol bol lokum almalısınız. Eski çarşıda bir kahve molası vermeli ve yanında gelen Osmanlı şerbetinin muhakkak tadına bakmalısınız. Ayrıca konaklama için tercihinizde yine burası olmalıdır. Eski çarşı içerisinde çok fazla müze bulunmaktadır. Bunları da gezebilirsiniz. Eski çarşı içerisinde gezebileceğiniz yerler şu şekildedir;
Cinci Han
İpek yolu üzerine kurulmuş küçük kervansaraylar oluşmuş bir handır. Safranbolulu Karabaş zade Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından 1645 yılında yapılmıştır. Şuanda otel ve restoran olarak kullanılmaktadır.
Kaymakamlar Gezi Evi
Eski çarşı içerisinde bulunan Kaymakamlar Gezi Evi müze olarak açıktır ve gezilebilir. Safranbolu’nun evlerinin en güzel örneklerinden olan 3 katlı bu ev eskiden gezilerde konaklama olarakta kullanılıyormuş. Şimdi ise yoğunluktan müze olarak geziliyor. İçerisinde yöresel eşyalarda görebileceğiniz güzel bir ev. İçeriye giriş 5-10 tl gibi bir ücretle geziliyor.
Kent Tarihi Müzesi
Eski çarşının biraz yukarılarında bulunan bu müze eskiden hükümet konağı olarak kullanılmaktaymış. Restore edilerek 3 katlı bir müze haline getirilmiştir. İçerisinde kentin kültürel ve sosyal zenginliği gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Müzenin içerisinden çok dışarıda bahçesinde illerimiz simgesi tarihi saatlerin minyatürleri bulunmaktadır. Bunların gayet başarılı olduğunu görebilirsiniz.
Hıdırlık Seyir Terası
Safranbolu evlerine bakabileceğiniz ve tüm manzarayı içerisine alan en güzel yer Hıdırlık terasıdır. Burada fotoğraf çekebilir ve manzarayı izleyebilirsiniz. İçerisinde Namazgahlar bulunmaktadır. Eski zamanlarda yağmur duası için bu tepe kullanılırmış. İçeri giriş ücretlidir.
Lütfiye Cami – Safranbolu Gezilecek Yerler
Bu kadar gelmişken Lütfiye Camisini de görmelisiniz. 137 yıldır ibadete açıktır. Halk dilinde “Kaçak Cami” olarak bilinir. Altından dere geçen bu değişik cami turistlerin çok dikkatini çekmektedir. Hac için gittiği kutsal topraklardan çok uzun süren, çok zorlu bir yolculuktan sonra Safranbolu’ya dönebilen Muslu Beyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi, Hac yaptığından buraya Lütfiye Cami’ninde yaptırır. Caminin altından geçen deresinin içindeki bir kaynaktan çıkan ve caminin yanındaki çeşmeye gelen su, bazı yıllar çok kurak yaz aylarında kaynağının kuruması nedeniyle kesilir. Su kaynağının kuruyup suyun kesilmesi Safranbolu’da halk arasında ‘suyun kaçması’ olarak adlandırılır. Bu nedenden dolayı halk arasında camiye ‘Kaçak Cami” denilir.
İnce kaya Su Kemeri ve Kanyonu
İnce kaya Kanyonu ve Kemeri görsel bir şölen sunuyor. İnce kaya Kemerini kanyona girmeden de görebilirsiniz. Kanyon içerisinde yürüyüş yapmak için ayrıca ücret ödemeniz gerekmektedir.5-6 tl gibi bir tutardı. Kemer Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yenilenmiştir. Yerden 60 m yüksekliğinde ve 116 metre uzunluğundadır. Kanyona giriş yaptıktan sonra Kemere doğru fotoğraf çekinebileceğiniz ahşap sandalyeler sizi bekliyor. Yeşillikler içinde kanyonda yürüyüşünüzü yapabiliyorsunuz. Kanyon içerisinde çay, kahve içebileceğiniz mekânda bulunmakta. Ayrıca kanyonun en aşağı tarafında ücretli ata binilebiliyor.
Kristal Cam Teras
İnce kaya su kemeri hemen yanında Kristal Cam Teras bulunmaktadır.80 metre yükseklikte bulunan Cam Teras belli sayıda kişiyi alarak dönüşlü ilerlemektedir. Giriş Ücreti 6-8 tl gibi bir tutardı. Ayrıca cam teras ve ince kaya su kemeri için otopark alanına aracınızı koymanız gerekiyor. Otoparkta ayrı bir ücret vermeniz gerekiyor. Her şeye rağmen bu eşsiz manzarayı görmelisiniz.
Bulak Mencilis Mağarası – Safranbolu Gezilecek Yerler
Hiç kuşkusuz Safranbolu’nun en görkemli ve etkilendiğim yerlerinden biri Bulak Mencilis Mağarasıydı. Aracınızı ücretsiz alanlara bıraktık sonra biraz yokuş çıkmanız gerekiyor ardından yine girişte rehber eşliğinde turlar halinde içeriyi geziyorsunuz. Mağaranın 2.5 kilometrelik kısmı netleşmiş olup 380 metrelik kısmında elektrifikasyonu ve yürüyüş parkuru yapılarak turizme açılmıştır. Ayrıca mağaranın daha ilerilerine gitmek için özel turlar yapılmaktaymış. Ama bu tur 7-8 saat sürüyormuş. Arkadaş grubunuzla toplanıp böyle bir deneyim gerçekleştirebilirsiniz. Giriş ücreti 8 tl gibi uygun bir tutardı.
Bu yazımda size Batı Karadeniz’in en güzel yerlerinden Safranbolu’yu anlatmış oldum.
Bir önceki yazım Olympos Gezi Rehberi ‘ni de okumanızı tavsiye ederim.
Bana soru ve yorumlarınız için instagramda buradayım; didemgeziyor
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
Sevgiler.