Küçük Bir Kızın Hayali Nasıl Gerçeğe Dönüştü? | Her şey bir hayalle başlar… Benim Dünya’yı gezme, keşfetme hayalim de 7-8 yaşlarında bir kız çocuğuyken atlasla tanışmamla başladı. Bana göre kocamaaaaan olan İstanbul’un Türkiye haritasında ne kadar küçük bir yeri olduğunu görünce çok şaşırmış, bu da yetmezmiş gibi dünya haritasında Türkiye’nin kapladığı yeri görünce dünyanın ne kadar büyük olduğunu anlamlandırmaya çalışmakla epey uğraşmıştım. Anneme sorduğum soruların sayısını varın siz düşünün.
Tek tek kıtaların haritalarını, ülkelerin haritalarını incelemekle epey vakit geçirmiş, öğrendikçe merakım daha da artmış ve büyüdüğümde Dünya’yı gezmeyi hayal etmiştim. Önce güzel ülkemi görmeliydim tabi ki. Bu konuda da ailemi azıcık bunaltmış olabilirim. Hala görmediğim, yeniden görmek istediğim ve hatta görmelere doyamadığım şehirlerimiz olmakla beraber, birçok şehrimizi ziyaret etme fırsatım oldu.
İlk Yurtdışı Deneyimim Nereye Oldu? | Seyahat Etmenin İpuçları
İlk yurtdışı deneyimim ise yavru vatan Kıbrıs’a oldu. Türkçe konuşulduğu için çok hissetmesek de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başka bir ülke arkadaşlar 😊 En çok gitmeyi hayal ettiğim ülkelerin başında hala gizemi çözülememiş piramitleri ile Mısır ve özellikle Roma, Floransa gibi şehirleriyle bir açık hava müzesinden farkı olmayan İtalya idi. Buna rağmen ben ters köşe yaparak Suudi Arabistan’a gittim. Sonrasında İtalya, İspanya, İngiltere…. derken Avrupa’daki ülkelerin bir çoğuna; Tayland, Japonya, Güney Kore, Küba, Güney Afrika, Fas olmak üzere 41 ülkeye seyahat etme şansım oldu.
Çıktığım her yolculuk içimdeki seyahat ateşini daha çok körükledi ve şimdilerde düşünebildiğim en önemli şey seyahat etmek, dünyayı daha çok tanımak, daha çok şehirde ayak izimi bırakmak… Çünkü yollarda hayat var!
Bir Yolculuk Ne Zaman Başlar?
Yolculuk yanında neler götüreceğine karar vermekle başlar. Yanında götüreceklerinden kastım sadece bavulunun içindekiler değil elbette. O da çok önemli o konuya daha sonra geleceğim ama öncesinde heybeni araştırmalarla, bilgilerle doldurmalısın. Gideceğin yerle ilgili bilgi birikimin, gideceğin yerden neler beklediğin, ön yargıların, hobilerin, fobilerin, damak zevkin… hepsi seninle birlikte seyahat eder. O yüzden yanına alabildiğin kadar çok bilgi almalısın. Elbette bolca araştırma yapmalısın, gideceğin bölgede yaşayan, yaşamış ya da bulunmuş kişilerle konuşmalısın. Bunları seyahate çıkan birçok insan az çok yapar. Hele ki benim gibi detaycı ve çok planlı bir insansan daha derin araştırmalarla kendini daha çok hazırlarsın.
Ben Neler Yapıyorum?
Gideceğim şehirlerde gezilmesi gereken tarihi yerleri ve doğal güzellikleri, olmazsa olmaz aktiviteleri, o ülkeye özel şovları, mutlaka denenmesi gereken lezzetleri ve o lezzetleri özellikle hangi restoranda denemem gerektiğini, tek tek tüm şehirlerin hava durumunu, ülkenin para birimini ve pahalılık seviyesini mutlaka notlarıma kaydederim. Veee benim için yolculuğun en önemli kısımlarından olan bavulumu hazırladıktan sonra yeni bir maceraya hazırım. Bavuluma neler koyduğumu bir sonraki yazımda detaylı bir şekilde anlatacağım.
Bir Yolculuk Nasıl Yapılır?
Yolculuk biraz cesaret ister. Normal hayatında belki de asla yapmam diyeceğin şeyleri yaparken bulabilmelisin kendini. En ufak bir figürünü bilmesen bile Küba’ya gittiysen Salsa yapmayı denemelisin mesela. Ya da balık sevmiyorsan bile Norveç’e gitmişken balina etinin, somon etinin tadına bakmalısın. Gideceğim ülkedeki insanlara ne kadar benzemeye çalışırsam o ülkeyi o kadar çok yaşamış olacağımı düşünerek onlar gibi giyinmeye, damak zevkime uymasa bile onların yedikleri yemeklerin en azından tadına bakmaya çalışırım.
Ve hayatta nadiren deneyimleme fırsatı bulabileceğim şeyleri her ne kadar korksam da çekinsem de yapmaya çalışırım. Örneğin kedi, köpek ve her türlü hayvandan itinayla korkan ben, Tayland’da kaplanın üstüne yatmış, fil safarisi yapmış, Küba’da küçük bir timsahı kucaklamış, Güney Afrika’da safariye çıkmış, Sahra’da deveye binmiş bulunmaktayım. Görüp görebileceğiniz en cesur korkaklardan biriyim sanırım. 😊
Tüm bu cesur hareketlerim yolculuklarımı unutulmaz kılan anlar oldu. Sen de kendi çizgilerinin dışına çıkma cesareti gösterdiğinde unutulmaz anlar yaşayabilirsin.
Bir Yolculuk Ne Zaman Biter? | Seyahat Etmenin İpuçları
Aslında hiçbir zaman. Her yolculuk insana başka bir bakış açısı katar, geliştirir, farkındalığını artırır ve bu insanı değiştirir. Bizi değiştiren bir şey bitiyor olamaz bence. Bu yüzden yoldan dönmüş olsan da o yolculuktan bir parça sende yaşıyordur.
Örneğin Güney Afrika’da güvenlik sebebiyle elektrikli tellerle çevrilmiş otellerde kaldığımda, sokakta özgürce yürüyemediğimde özgürlüğün insan için ne kadar önemli olduğunu anladım. Küba’da insanların sabun, kalem gibi küçük şeylerin yoksunluğunu çektiklerini gördüğümde yokluğun ne demek olduğunu anladım. Japonya’da insanların birbirlerine ne kadar saygılı, işlerinde ne kadar özverili ve çalışkan olduklarını gördüğümde dünyanın daha iyi bir yer haline getirebileceğini anladım.
Öğrendiklerim, idrak ettiklerim, hissettiklerim bir ömür boyu benimle yaşayacak. Bu sebepledir ki yolculuklar bitmez. Ve unutmayın: “Yollarda hayat var.”
Tüm seyahat fotoğraflarımı Instagram adresimde bulabilirsiniz.