Antalya Şelaleleri | Antalya denilince akla deniz, kum, güneş geliyor evet ama Antalya bunlardan daha fazlasına sahip. 20’nin üzerinde şelale ve pek çok doğal havuz Antalya’nın ilçelerinde keşfedilmeyi bekliyor. Düden, Kurşunlu, Manavgat şelalesi herkesin bir yerlerden duyduğu coğrafya derslerinden hatırladığı şelalelerdir. Ben size bunlardan bahsetmeyeceğim. Gizli dedik başta ama artık başkalarıyla paylaşma vakti gelmiştir.
Serik Şelaleleri
Filipinler ve Bali şelalelerini gördükçe iç geçirip ‘‘Neden bizim ülkemizde böyle yerler yok? ‘’dediğinizi duyar gibiyim amaa yanılıyorsunuz çünkü Akdeniz’in incisi Antalya’da işte tam da öyle şelaleler var. Antalya’da ismini ilk defa duyacağınız 4 şelaleden ve onların oluşturduğu doğal havuzlardan bahsedeceğim.
Trekking severleri mutlu edecek minik dağ yollarından, ormanın içinden tatlı tatlı yürüyerek bu şelalelere ulaşılıyor. Güzel tarafı da şelalelerin oluşturduğu doğal havuzlarda yüzülebiliyor. Yol boyunca hiçbir köy veya tesis yok.
O yüzden yiyeceğinizi suyunuzu yanınıza almalısınız. Spor ayakkabı giymeyi unutmayın yolun belli kısımları engebeli ve rahat bir ayakkabı şart. Bu şelaleleri bulmak biraz meşakkatli ama işin güzelliği de burada. Haydi çıkalım yola:
Daha fazla Antalya içeriği için Antalya’daki 10 doğa harikası
Gelin Şelalesi ve Viking Havuzu | Serik Şelaleleri
Önce Antalya’nın Serik ilçesine giderek yolculuğumuza başlıyoruz. Buradan Akbaş Köyü ve Akbaş Göleti istikametine doğru ilerliyoruz. Akbaş Göleti’nin önünden yaklaşık 2kmlik bir yolumuz var.
Sık ormanların bulunduğu harika bir yoldan geçeceğiz. Dağ kekikleri ve mevsiminde geldiyseniz keçi boynuzu ağaçlarının arasından keyifli bir yolu kat edip Gelin Şelalesi’ne ulaşacaksınız.
Serik Doğal Havuzu olarak adlandırılan halk arasında Gelin Şelalesi olarak bilinen şelale, orman içindeki akarsuların üzerinde doğal bir şekilde oluşmuştur. Şelalenin suyuyla beslenen bir de Viking Havuzu var ki suyu tertemiz yüzmek için hazırlıklı gidin derim.
Uçarsu Şelalesi ve Kral Havuzu
Bitti mi bitmedi! Birkaç km daha patika yoldan kırmızı beyaz çizgileri takip ederek 45 dakikalık bir yürüyüş sonunda Uçarsu şelalesine ulaşıyoruz. Antalya Serik’e bağlı doğal oluşumlu bir havuz niteliğindeki Kral Havuzu.
Bölgenin hem konum itibarı ile uzak olması hem de tanıtım faaliyetlerinin çok fazla yapılmaması pek çok insanın havuzdan bihaber olmasına neden olmuş. Uçarsu Şelalesi 50 metre yükseklikten akıyor ve nisan mayıs ayları suyun debisinin en yüksek olduğu ve en gürül gürül aktığı zamanlar oluyor.
Uçarsu Şelalesi’nin hemen zirvesinde Kral havuzu bulunuyor. Kireç taşlarının suyun etkisi ile doğal bir şekilde oyulması sonrasında oluşan havuz gördüğüm en güzel manzaralı doğal havuz diyebilirim. Su çok soğuk uyarımı yapayım. Denizden 400 metre yükseklikte takım şelaleri ve şelalerin oluşturduğu bu doğal havuzlar baş döndürüyor bir kere yola başlayınca hepsini görmeden duramıyorsunuz benden söylemesi.
Eğer kamp yapmaktan hoşlanıyorsanız bu alan kamp yapmak için çok uygun ama daha önceden de söylediğim gibi herhangi bir tesis yok. Yanınızda su, yiyecek vb. eşyaları buraya kadar taşımak gözünüzü korkutmuyorsa unutulmaz bir kamp deneyimi yaşamış olursunuz. Havuz ve şelale ücretsiz günün istediğiniz saatinde gelebilirsiniz fakat akşamüzeri gelmemekte fayda var.
Bir de debinin en yüksek olduğu zamanlar ilkbahar aylarında veya yaz başında şelalelerin keyfi daha iyi çıkıyor. Yaz sonuna doğru sular çekiliyor havuz boşalıyor. ”Bu muymuş şelale?” demeyin sonra.
Etler ve Gökbüvet Şelalesi
Bir günde kaç şelaleye gidilir? Serik’teki bu trekking rotasında bir günde 4 şelaleyi görebilir hatta bazılarının havuzlarında yüzebilirsiniz de. Bu güzergahtaki Etler Şelalesi ve Gökbüvet Şelalesine de birkaç km daha orman yolundan trekking yaparak ulaşabilirsiniz. Huzurlu ve sakin bir ortamda doğayı keşfetmek istiyorsanız bu rota biçilmiş kaftan.
Şelalelere Nasıl Gidilir? | Serik Şelaleleri
Açık adresi de verelim ama gidecek olanlar çöpler konusunda hassas olsunlar lütfen.
Adres: Gebiz, Unnamed Road, Pk: 07541 – Serik / Antalya
Antalya merkeze yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunması nedeniyle toplu taşıma yok. Bölgeye ulaşım noktasında özel aracınızla ya da motorla keyifli bir rota izleyerek Antalya üzerinden ulaşabilirsiniz. Havuza ulaşmak için Serik yolu üzerinden Gebiz Beldesi Akçapınar köyüne doğru ilerlemeli sonrasında da Abdulrahmanlar-Gebiz sapağına sapmalısınız.
Gebiz Beldesi’nden yaklaşık olarak 17 km ileride bulunan havuza giderken virajlı ve dar yollardan geçeceksiniz korkmayın doğru yoldasınız. Biraz meşakkatli evet ama gittiğinizde şelalelerin ve havuzların güzelliği yolun zorluğunu unutturacak.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, takipte kalmayı unutma!
Daha fazlası için Ceylan.m.e
Sevgilerle!
Merve.