Kültür ve Üniversite Şehri: Salamanca
Portekiz sınırına yakın İspanya‘nın kraliyetini meydana getiren Castilla Leon Bölgesi‘nin eski başkenti Salamanca‘yı Salamanca Gezi Rehberi yazımda göreceğiz.
İspanya tüm dünyadan ziyaretçi akınına uğrayan bir ülkedir. Bunun nedenine tarihten beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması veyahut coğrafi keşiflerde dünyanın farklı coğrafyalarında koloniler kurması da diyebilirsiniz.
Nedeni ne olursa olsun bu güzel ülkenin Castilla Leon Bölgesi‘ndeki en önemli şehirlerinden birini gelin hep beraber inceleyelim.
Salamanca Hakkında
Salamanca, İspanya‘nın batısında, Kastilya ve Leon topluluğundaki Salamanca eyaletinin başkenti olan bir şehirdir. Şehir, Tormes Nehri kıyısında, birkaç tepe üzerinde yer almaktadır. Eski Şehir merkezi 1988’de UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilmiş.
Salamanca, 2012 yılında 228.881 büyükşehir nüfusu ile Salamanca, Valladolid‘den sonra ve Leon‘un önünde, Castilla Leon Bölgesi’ndeki en kalabalık ikinci kent bölgesidir. Krallığın merkezi Madrid‘e taşınmadan önce burada olduğundan dolayı tarihi önem taşımaktadır.
İspanya‘daki en önemli üniversite şehirlerinden biri olan Salmanca, İspanyolca‘nın öğretilmesi için tercih edilen yerlerden biridir. Dil kursları İspanya pazarının % 16’sını sağlamaktadır. Salamanca‘da binlerce uluslararası öğrenci bulunmaktadır.
İspanya‘nın başkenti Madrid‘in yaklaşık 200 kilometre batısında ve Portekiz sınırının 80 km doğusunda yer almaktadır. Bundan dolayı Portekiz ve İspanya‘yı kapsayan bir rota çizecekseniz dahil etmeniz mantıklı bir seçenek olacaktır. 1218 yılında kurulan Salamanca Üniversitesi, İspanya‘daki en eski üniversite ve üçüncü en eski batı üniversitesidir. 30.000 öğrencisi olan üniversite, turizmle birlikte Salamanca‘daki en önemli gelir kaynağıdır.
Salamanca‘ya En Ekonomik Nasıl Ulaşılır?
Türkiye‘den bu turu yapabilmek için Roma aktarmalı olarak İstanbul – Madrid uçuşunu gerçekleştirdik. Madrid‘e indiğimiz gibi havaalanında arabamızı kiralayıp Madrid‘i 2 gün gezdikten sonra soluğumuzu Endülüs Bölgesin‘de alıyoruz. Ardından Portekiz’e geçip oradan Madrid’e geri dönüş yolunda Salamanca‘ya uğradık. Dilerseniz İspanya’daki yaygın tren ağı ile de bu şehre varabilirsiniz.
İspanya‘ya defalarca gitmiş, her bölgesinde birçok şehri gezmiş biri olarak bu ülkede en güzel gezebilme yolunun araba kiralamaktan geçtiğini söyleyebilirim. Araba nasıl kiralanır diye sorarsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Yurtdışında Sorunsuz Nasıl Araba Kiralarım?
Salamanca’ya Ne Zaman Gidilmeli ?
İspanya‘nın kuzeyi sayılabilecek bir yerde bulunduğundan dolayı bölgede hem karasal iklimin özellikleri görülmektedir. Bundan dolayı kış aylarında kar yağışı alan ve soğuk olan bu şehri en güzel gezebileceğiniz tarihler Nisan sonu ve Ekim ayı başı arasıdır diyebilirim.
Salamanca’da Nereye Gidilmeli ?
Plaza Mayor
İspanya‘nın en güzel meydanlarından biri olan Plaza Mayor, Alberto Churriguera‘nın planlarına göre Barok tarzında inşa edilmiştir. Kuzey tarafında, belediye binası, beş granit kemerli bir Barok yapı ve alegorik figürlerle süslenmiş bir çan kulesi bulunmaktadır. Dekorasyonunda Charles I, Alfonso XI, Ferdinand VI, Cervantes ve St. Theresa dahil olmak üzere birçok madalyon göze çarpıyor. Binaların cepheleri, yarım daire kemerli ve korkuluklu üç katlıdır. Bugün, bu meydan Salamanca‘daki en canlı ve popüler yerlerden biri. Önemli günlerde ve hafta sonlarında toplanma merkezi olarak ziyaret edilmektedir.
Salamanca Katedrali
Eski katedral, olağanüstü Gallo Kulesi ile Romanesk tarzındadır. Yapısına 12. yüzyılın sonunda başlayan bu tapınağın içinde San Martín veya Petrol Şapeli bulunmaktadır. 15. yüzyıldan kalma ve başında Dello Delli ile birlikte birkaç ressam tarafından yaratılmış olan süslemeler dikkate değer. Kasayı örten duvar resmi Nicolás Florentino‘nun eseridir. Bu büyük resimsel çalışmada Mesih‘in tasvirini Son Yargılama sahnesine görmek mümkündür. Eski Katedral, piskoposların güzel mezarları ve içerisindeki soylulara ait mezarlar nedeniyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
16. yüzyılda inşa edilen ve 18. yüzyılda Churriguera tarafından tamamlanan yeni katedral, heykeltıraş Esteban Deda tarafından 1626’da oyulmuş olan Bakire Meryem tasvirini barındırıyor. Tapınağın Barok sitili çok güzel ve Loreto‘nun Bakire ve Vaftiz Eden Aziz John gibi Rönesans döneminin süslemelerini içeriyor.
Casa de las Conchas
Kabuklar Evi olarak adlandırabileceğimiz bu ev Gotik tarzdadır. Rönesans ve Endülüs unsurlarına sahip olmasına rağmen inşaatı 15. yüzyılın sonunda başlamıştır. Isabelline sanatı olarak bilinen tasarıma sahiptir.
Bu sivil bina dış duvarlarını örten üç yüzden fazla deniz kabuğu tarzında yapılmış süslemelerden dolayı seyahat edenlerin dikkatini çekiyor. Üzerinde zambaklar bulunan Gotik arması bulunan giriş kapısı görülmeye değer. Bugün Salamanca halk kütüphanesine ve turist bilgi merkezine ev sahipliği yapmaktadır.
Salamanca Üniversitesi
Salamanca Üniversitesi 1218 yılında kurulmuş ve İspanya dışında öğretim ve kültür merkezi olarak büyük prestij kazanmış Avrupa‘nın en eski üniversitesidir.
Üniversite binası, merkezi bir avluya ve çevresindeki galerilere sahip kare bir plana sahiptir. En ilginç özelliği ise Plateresque denilen bir sitile sahip olmasıdır. Escuelas Menores binaları üniversitenin yanında durmakta ve cepheleri benzer sanatsal bir tarza sahiptir. Sınıflarından birinde Fernando Gállego tarafından boyanmış tavanı görmek buraya gelmişken yapmanız gereken şeyler arasındadır.
The La Clerecía Binası
Bu tarihi binanın inşaatı, 17. yüzyılda, İspanya Kralı III. Philip‘in karısı Avusturya Kraliçesi Margarita‘nın emri ile başlamış ve Juan Gomez de Mora tarafından yönetilmiştir. Zamanında dini bilgileri öğreten bir okul olarak kurulmuş.
Aslen Kraliyet Koleji olarak bilinen Salamanca‘daki Clerecía Kilisesi Barok tarzındadır ve din görevlilerinin öğrettiği kilise ve okul odaları ile rahiplerin yaşadığı özel bir bölüm olan kamuya açık bir bölüme ev sahipliği yapmaktadır. Kilisenin muazzam, üç katlı bir Barok manastırı var. Bu anıt şimdi Salamanca Pontificia Üniversitesi‘nin merkezi olarak faaliyet göstermektedir.
Domus Artium 2002
2002 yılında Salamanca‘nın Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi ile aynı doğrultuda yapılmış. Eskiden bir hapishane olan bina yenilenmiş ve genişletilmiştir. Bu müze öncelikle çağdaş sanat ve yeni teknolojilerin sergilendiği bir sergi salonu görevindedir.
Las Dueñas Convent
Dominik Rahibeleri Manastırı 1419’da kurmuş, önü sivri kemerli ve görkemli fayanslı bir Mağribi tarzı saray olarak yapılmış. Manastırın kilisesi 16. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Şimdi bir Dominik rahibesi manastırı olarak faaliyetlerini sürdürmekte.
Salamanca’da Ne Yenir ?
Salamanca, Dünya Mirası Alanı olarak, zengin kültürel ve tarihi mirasını mutfağında da bulundurmaktadır. İspanya‘da birkaç günlük seyahat için mükemmel bir şehirdir ve geleneksel Castilla Mutfağı, kentte bulunan gastronomik olarak eşsiz bir dokunuş getiriyor. Endülüs ve Yahudi Mutfakları’nın kattığı baharat ve sosları Castilla Mutfağı‘nda bu şehirde bulabilirsiniz. Salamanca‘da yerel mutfağa dalarken, mutlaka denemeniz gereken 7 lezzeti inceleyelim.
Salamanca’da tadmanız geren lezzetler;
-
Hornazo
İlk başlarda, bu etli börek diyebileceğimiz lezzetlerin tüketimi, Salamanca‘da Paskalya‘da aile kutlamalarıyla sınırlıymış. Ancak şimdi şehirdeki bütün patiserilerin aranan tdı durumunda. Bu pasta çoğu pastanede satılsa da, süpermarket zincirlerinde bireysel paketler bulmak da mümkün. Hornazo, hamurun üstünde karakteristik bir köşegen ızgara düzenine sahipken, içi ise farklı et katmanlarından oluşur. Genellikle domuz etinden ve “Chorizo” denilen sucuk pastırma’dan yapılmaktadır. Ancak yumurta, kurutulmuş jambon veya dana pastırması ile yapılanları da bulunmaktadır. Domuz eti yemeyenlerin gittikleri patiserilerde mutlaka sorması gerekmektedir.
-
Paloma
Paloma, aynı zamanda bir kadın adı olmasının yanı sıra, yerel mutfak içinde çok takdir edilen ve ayrıcalıklı bir lezzettir. Rus salatalarının bir kısmına sarılı kızarmış buğday kabuğundan oluşur. Sonuç, lezzetlerin gevrek ve canlandırıcı bir birleşimidir ve normal olarak soğuk servis edilir. Salata kompozisyonu değişebilir ve vegan bileşenleri içerebilir. Palomas, yıl boyunca çoğu kafe ve tapas barında yaygın olarak bulunsa da, ilkbahar ve yaz aylarında daha çok tüketilirler.
-
Perrunillas
Geleneksel olarak Noel ve diğer popüler festivaller için evde pişmiş olan bu İspanyol Kurabiyeleri, bazı bölgelerdeki brunch ve ikindi çayı ile yakından bağlantılı. Salamanca‘da yuvarlatılmış şekli, altın rengi ve ortadaki ayırt edici bademiyle tanınması kolay, kendine ait çeşitli bitkilerle yapılıyor. Kuru dokuları, bir fincan çay veya kahveye ideal eşlik eder. Çoğu pastane ve pastanede bulacaksınız.
-
Cheese with Quince
Genelde tatlı lezzetleri İspanya Mutfağı‘nda tapas’la ilişkilendirilmez, ancak ayva peyniri sık kullanılanların favorisidir. Ayva meyvesi, hassas ama zengin bir lezzet kombinasyonu sağlayan peynir üçgeni üzerine yerleştirilmiş küpler veya dilimler halinde hazırlanabilir. Her ne kadar popüler bir çocuğun okul sonrası atıştırması olarak mutfak sahnesiyle karşılaşsa da, bugünlerde herkes arasında popüler.
-
Doughnuts of Ledesma
Castilla bölgesinden geleneksel tatlılar listesine çörek dahildir. Ledesma Böreği, tarifin beş yüzyıldan fazla bir süre değişmeden kaldığı Salamanca‘ya yakın, aynı adı taşıyan antik kentten geliyor. Bu yuvarlak tatlılar, küçük ebadı – bir madeni paradan daha büyük değil – ve kuru kıvamlarıyla bilinir. Pek çok pastanede ve pastanede bulunabilirler ve şeffaf poşetlerde satılırlar.
-
Scrambled Eggs with Farinato
Bu, özünü kaybetmeden tapas kültürüne uyarlanmış bir başka bölgesel lezzettir. Farinato domuz yağı, ekmek ve soğandan oluşan pişmiş, baharatlı bir sosisdir. Bazı yerlerde dana etinden ve yağından da yapılmaktadır. Farinato yumuşak bir yapıya sahip olmasına rağmen portakal rengi taze et sosislerini andırıyor. Farinato, uzun bir süre ana yemek olarak kızarmış yumurta ile servis edildi, ancak çırpılmış yumurtalar, yemeğin daha küçük bir bölümünde tadını çıkarmak isteyenler için iyi bir alternatif.
-
Tostas and Montaditos
Bu tapas tabağı, müşterilere çok çeşitli geleneksel tarifler deneme fırsatı veriyor. Temel olarak, Tosta‘nın fikri, farklı geleneksel yemeklerden oluşan küçük porsiyonlarla doldurulmuş cömert bir dilim ekmek bulundurmak. Çeşitli kombinasyonlarda peynir, soslar, sıcak ve taze et, hamsi veya sebzeleri içeren özel tapas barlar vardır. Tek bileşen seçeneğinden daha sofistike parçalara kadar her zevk için mutlaka bir tosta var. Bu seçeneği denemek isteyenlerin ve domuz tüketmeyenlerin önce sormalarını tavsiye ederim.
Salamanca’da Konaklama
Salamanca çok büyük bir şehir olmadığından ve sapa bir yer kaldığından olsa gerek şehirde çok fazla konaklama çeşitliliği yok. Bundan dolayı burada konaklama yapmak istiyorsanız size tavsiyem ilk yapmanız gereken şey bir otel rezervasyonu yapmanızdır.
Salamanca Festivalleri
2002 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak adlandırılan Salamanca, itibarına uyacak şekilde doğal olarak bir kültürel zenginliğe sahiptir. Kültürel festivaller, sanat festivalleri ve şehir genelinde ve yıl boyunca gerçekleşen çok çeşitli diğer etkinliklerle, ne zaman bir caz festivaline, Arjantinli bir film dizisine, gökyüzünü aydınlatan bir havai fişek gösterisine katılacağınızı asla bilemezsiniz veya ciddi bir dini alaya.
Aşağıdaki festivallerin yanı sıra, Salamanca‘nın eşsiz sanat festivalleri konusundaki geniş gündemine bakın; herkes için bir şeyler var!
-
Reyes Magos – Üç Kral (5-6 Ocak)
5 Ocak’ta Salamanca, Üç Kral‘ın gelişini karşılamak için sokaklara dökülür. Cabalgata de los Reyes adında büyük bir geçit töreni, akşam saatlerinde kentin içinde geçer. Müzik, kostüm ve canlı renklerin yer aldığı bu festivalde asıl vurgu, sokaklarda gezen herkesin, özellikle de çocukların zevkine hitap eden bir görsel şölendir.
-
Carnaval del Toro – Boğa Güreşleri (Şubat)
Salamanca‘da bulunmamakla birlikte, sadece ortaçağ İspanya‘sından kopmuş sakin bir şehir olan Ciudad Rodrigo‘ya sadece yarım saatte yolculuk edin. Ancak, sakin olan şehir hayatı, Carnaval del Toro için büyük bir şekilde uyanıyor. Geçit törenleri, karnaval grupları, müzik ve sokaklardaki bütün gece partileri ile dolu, bir hafta süren festival, eyaletteki en ünlü karnaval ve Katolik Krallarının yıllarına dayanan en eski karnaval festivali. Ayrıca, İspanyol Kültürü’nün özlü bir amblemine odaklanan bir festival olarak boğa, boğa güreşleri ve hatta “encierros” var – Doğu şehri Pamplona‘nın bildiği boğaların çılgınca koşusu.
-
San Juan de Sahagun (12 Haziran)
Şehrin duvarlarında mucizeler yarattığı söylenen Salamanca‘nın koruyucu Azizi San Juan de Sahagun‘un bayram gününü anmak için, Boğa güreşi, yemek yeme, içme ve Tormes Nehri‘nin gösterdiği bir kutlama havai fişek gösterisinden oluşmaktadır. İlgili değil ama genellikle festivalle aynı zamana denk gelen Salamanca, bölgesel esnaf ürünleri ve lezzetli ikramlarla dolu stantlar arasından geçebileceğiniz yıllık ortaçağ pazarını da görebilirsiniz.
-
Corpus Christi (18 Haziran)
Salamanca‘daki Corpus Christi kutlaması eyaletteki en iyiler arasındadır. Hatta “interés turístico nacional” (ulusal turistik ilgi alanı) festivali seçilmiş. Eucharist kurumunu kutlayan, ciddi ve doğal olarak dini temalı bir alayı şehirden geçer. Katedral kompleksi, belki de hepsini görmek için en güzel yerlerden biri.
-
Fiesta de Santiago Apóstol (25 Temmuz)
Katolik azizi ve İspanyol kahramanı Santiago Apostol‘ün (Havari Aziz James) bayram günü tüm ülkeye yayılan bir kutlamadır. Salamanca‘da ve çevresindeki kasaba ve köylerde, partinin tipik İspanyol tezahürlerini görmeyi bekleyin: alayı, boğa güreşi, içki ve yemek – kutlamanın geleneksel yemeği, deniz kabukları ile dolu bir pasta, Santiago‘nun simgesi durumundadır.
-
La Mariseca
Salamanca‘daki en tuhaf festivallerden biri olsa da, en ilginçlerinden biri, yaklaşmakta olan Feria de Salamanca‘yı açıklayan sembolik bir eylem olan La Mariseca‘nınkidir. Geleneksel olarak, boğa güreşi endüstrisinde yer alan erkekler, üzerine İspanyol bayrağı taşıyan boğa şeklindeki bir rüzgar gülü olan la mariseca‘yı yerleştirmek için Plaza Mayor‘un Ayuntamiento‘sunun (Belediye Binası) en yüksek noktasına tırmanarak koymalarıdır. Günümüzde itfaiyeciler görevi yerine getirme eğilimindedir, ancak halk daha sonra müzik ve havai fişeklerin izlediği gösteriyi izlemek için festivale katılmaktadır.
-
Nochevieja
La Nochevieja ya da Yeni yıl Kutlaması, bir aile yemeğiyle başlamış; ardından gençler, arkadaşları ile gerçek kutlamalar için sokaklara çıkmışlar. Salamanca‘da, parti müdavimlerinin gibi Plaza Mayor‘a gidilmektedir. Gözlerinizi saatin üzerinde tuttuğunuzdan emin olun, çünkü gece yarısına çarptığı zaman, her çan ile 1 üzüm olacak şekilde toplam 12 üzüm yeme adetleri vardır. Daha sonra, tüm gece festivallerinin olacağından emin olduğunuz Salamanca‘nın barlarına ve kulüplerine gidebilirsiniz.
Başka yazılarda görüşmek üzere iyi geziler…