GEZGİNLER İÇİN SAKARYA REHBERİ
Dolar ve Euro’nun yurtdışı seyahat sitelerine bakmaya bile korkuttuğu şu günlerde ülkemizin sahip olduğu güzelliklere yönelmek, herkesin hemfikir olduğu bir konu. İşte tam bu noktada size Sakarya‘yı öneriyorum. Şimdi sizin için hazırladığım Sakarya Gezi Rehberi ‘ne bir göz atalım.
https://www.instagram.com/p/BqiMfwBnmRF/
Dört bir yanı ayrı güzelliklere sahip olan yurdumuzda sosyal medya paylaşımları ile belirli yerlerin daha popüler olduğu da bir gerçek.
Özellikle Instagram gibi mecralarda Doğu Ekspresi ile 24 saat yolculuğu eğlenceli hale getiren, Karadeniz yaylalarında bulutların üzerinde olağanüstü güzelliklerle anılarını paylaşan ya da Akdeniz’in berrak sularında keyif yapan insanlar sayesinde o bölgelere turist akını yaşanıyor. Sosyal medya sayesinde daha ön plana çıkıyorlar. Hal böyleyken bir tarafı Marmara’da bir tarafı Karadeniz’de yer alan ve her iki bölgenin de doğal güzelliğine sahip olan; Boşnak, Bulgar, Gürcü, Yörük, vs birçok göçmen topluluğa uzun yıllardır ev sahipliği yapan ve bu açıdan tam bir kültür mozaiği olan Sakarya’nın gezginler tarafından tam olarak keşfedilmediğini düşünüyorum. Karadeniz’i aratmayacak güzellikteki yaylaları, gölleri, şelaleleri, trekking parkurları, deniz turizmi… Sakarya bunların hepsine sahip. Gelin yemek kültüründen doğal güzelliklere Sakarya’da yolculuğa çıkalım:
1.Taraklı
Sakarya Merkez’e yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunan ve adını ilçede yapılan şimşir taraklardan alan Taraklı, tarihi evleriyle ve dokusuyla tam bir Osmanlı şehri. Bir çoğunuz ismini Mümkünlü olarak usta oyuncu Şener Şen’in rol aldığı reklam filminde duymuşsunuzdur muhakkak. Taraklı aynı zamanda İtalya merkezli CittaSlow (Sakin Şehir) ağının bir üyesi. Citta Slow Şehirleri
Şehirden ayrılmadan buraya has bir tatlı olan ve çimlendirilmiş buğday ile suyun karışımından şeker kullanılmadan yapılan Uhut (Uğut) tatlısının da tadına bakın.
2. Karagöl Yaylası – Taraklı
Taraklı’ya gelmişken Karagöl Yaylası’nı da görmeden gitmek olmaz. Rakımı 1200 metre olan ve etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan yayla tam bir oksijen deposu. Karagöl Yaylası bölgede adını özellikle kamp ve yamaç paraşütü turizmi alanında duyurmuştur. Karagöl Yayla Kampı
Sakarya merkeze doğru giderken yolunuz Taraklı’nın komşusu ve Sakarya’ya 36 kilometre uzaklıkta bulunan Geyve’den geçer. Geyve’de görebileceğiniz yerlerin başında Doğançay Şelalesi gelir.
3. Doğançay Şelalesi – Geyve
El değmemiş doğası ile gezginleri kendisine çeken bu şelalenin hem kendisi hem de ulaşım yolu ayrı güzel. Fındık bahçesinin içinden adeta trekking parkurunda yürüyormuşçasına geçilerek ulaşılan şelale mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
4. Davlumbaz Yaylası- Sülüklü Göl
Sakarya-Bolu arasında bulunan ve Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı olan Sülüklügöl’ün batısında ve de gölgesinde kalan Davlumbaz Yaylası sisli havası ve yeşil doğasıyla Karadeniz havasını hissedebileceğiniz, aynı zamanda Sülüklügöl’ün güzelliğini tepeden görebileceğiniz en güzel yer.
5. Dikmen Yaylası-Hendek
Gezginler ve fotoğrafçılar için ideal yerlerden biri de 1725 metre rakımıyla Sakarya’nın en yüksek noktası olan Dikmen Yaylası. Hendek ilçesi sınırlarında bulunan yayla orman gülleri ile meşhur.
6. Keremali Yaylası- Hendek
Sakarya’nın Hendek ile Akyazı ilçeleri arasında yer alan bu yayla piknik, yürüyüş, bisiklet sürme, dağcılık ve fotoğrafçılık gibi bir çok aktiviteye imkan sağlıyor. Üzerinde bulunan gölü ve temiz havasıyla tam bir oksijen kaynağı.
7. Çiğdem Yaylası
Sakarya’nın oksijen kaynağı yaylalarından biri de Çiğdem Yaylası. Geniş bir alana yayılan yaylada çam, köknar ve kayın ağaçları bulunuyor. Türkiye’nin en güzel 10 yaylası arasında yer alıyor.
8. Acelle Yaylası
Akyazı ilçesinde bulunan Acelle Yaylası iğne yapraklı ağaçlarla çevrili. Yaylada yapay bir de gölet bulunuyor. Yürüyüş ve kamp yapmak için ideal yaylalardan biridir.
Sakarya‘nın bir yayla zengini olduğunu çok rahat görüyoruz. Bu kadar yayla gezdikten sonra biraz da aşağılara doğru inelim.
9. Acarlar Longozu
Kelime anlamı “Su basar orman” olan longoz, Acarlar Longozu olarak dünyada yer alan en büyük longozlarından birisi olarak da biliniyor. Longozların özelliği ağaç köklerinin suyun altında bulunması. Sakarya’nın Karadeniz sınırında bulunan Karasu ilçesinde yer alan bu doğa harikası yer, gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir yer.
10. Poyrazlar Gölü
İster piknik yapıp keyfinize bakabileceğiniz isterseniz göl kenarında yürüyüş yaparak stres atabileceğiniz yemyeşil bir doğa.
11. Sapanca Gölü
Şehir merkezine 15-20 dakika mesafede yer alıyor. Bölge insanının sahilde yürüyüş yapmak ya da yüzmek için sıkça ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor.
12. Karasu
Sakarya’nın Karadeniz kıyısında bulunan ilçelerinden biri olan Karasu, şehrin deniz turizmi merkezi konumunda bulunuyor.
Sakarya’da ne yenmeli?
Bu kadar gezintiden sonra biraz da karnımızı Sakarya’da nasıl doyuracağımız konusuna gelelim. Sakarya’da tavsiye edebileceğim en güzel şeyler meşhur Islama Köfte ve ismini bulunduğu yerden alan Kazımpaşa Köftesi.
Islama Köftesi – Sakarya Gezi Rehberi
Islama köfte, Sakarya’nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemek. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanarak servis edilir.
Kazımpaşa Köftesi
Mutlaka tadına bakın!
Tahinli Kabak Tatlısı
Sakarya‘nın meşhur kabaklarından yapılan bu tatlı, üzerine tahin ve fındık eklendiğinde muhteşem bir tat haline geliyor. Mutlaka deneyin!
Sakarya’da gezmenizi ve görmenizi tavsiye edebileceğim diğer yerleri de şuraya bırakıyorum:
ve kapanışı Sakarya‘nın simgesi Çark Caddesi ile yapalım.