Pınarbaşı Gezi Rehberi | Pınarbaşı, Kastamonu’nun ilçesi olan Pınarbaşı tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeri. Sunduğu doğal mekanlarla son zamanların en popüler rotalarından. Gelin beraber bu görkemli destinasyonu birlikte gezelim.
Kastamonu Pınarbaşı Hakkında | Pınarbaşı Gezi Rehberi
Kaskalar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Helenler, Pontus Krallığı ve Bizans İmparatorluğu hâkim olan, bölge 1460 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiş.
Pınarbaşı rivayetlere göre şimdiki adı Çamkışla, önceki adı Erkemle olan köy Roma ve Bizanslılar döneminde kalabalık bir yerleşim yeri olduğu aynı zamanda, Çamkışla köyü Benle mahallesinin ve Çalkaya Köyünün de Roma ve Bizanslılar döneminde önemli yerleşim merkezi olduğu belirtiliyor.
Tarihinde bu kadar çok egemenliğe ev sahipliği yapmış olmasın dan dolayı bir çok Tarihi kalıntılar bakımında zengin olan Pınarbaşı Sümenler köyü sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarası, yine aynı köyün Kayadibi mahallesinde Hacet Kayası, Çalkaya köyünün batısında bulunan Kurtgirmez tepesinde büyük bir mağara, aynı köyün güneyinde Kedikayası, Ilıca köyünde Bizanslılardan kalma hamam, Çamkışla köyü Benle mahallesindeki yüksek dik kayalığa insan sureti kazılmış ve yörede Kızkayası olarak bilinenler arasında.
Pınarbaşı iklim bakımından Karadeniz iklimi ile kara iklimi arasında geçişli bir iklime sahip bundan dolayı Kışlar uzun ve soğuk geçer yazlar kısa ve sıcak. İlçe orman bakımından oldukça zengin olup, yörenin %63’ü ormanla kaplı. Yükseklerde iğne yapraklı ağaçlar oldukça yaygınken, alçak kesimlerde çayır ve makiye benzer bitki örtüsü hakim. Pınarbaşı’nın en bilindik turistik mekanları ise Valla kanyonu, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonu (Anbar Gölü) en başta geliyor.
Kastamonu Pınarbaşı Gezilecek Yerler
Valla Kanyonu
Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı köyü sınırları içerisinde bulunyor. Kanyonun ilçeye uzaklığı 26 km’dir. Kanyon, Devrekâni çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği bölgeden başlar. Cide ilçesi istikametinde 12 km uzunluğunda yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 800–1300 m’yi bulur. Valla Kanyonu
Valla Kanyonu, 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gelen 4 öğrencinin burada kaybolup, 14 gün sonra Cide ilçesinden çıkmaları ve burasını Vahşi Cennet olarak benzetmeleri ile basında yer alıp, doğa severlerin ilgisini çekmemekle birlikte en çok ziyaret edilen yeri haline gelmiş. Valla Kanyonu Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Küre Dağlar Milli Parkı’na dahil edilmiş.
Valla Kanyonu’nun en önemli özelliği ise dünya üzerindeki en derin ikinci kanyon olmasıdır. Böylelikle ülkemizdeki en derin birinci kanyon olarak da yerini alıyor.
Horma Kanyonu
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde bulunuyor. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine 3 kilometre uzaklıktaki Horma Kanyonu araçla ulaşım sağlayabileceğiniz birkaç kanyondan biri.
Küre Dağları o kadar muhteşem bir doğaya sahip ki buraya sabah erken saatte geldiğiniz de çöken sis ile kendinizi bir flim sahnesinde hissedeceksiniz. Sisle birlikte 3 kilometrelik ahşap platformun bir ucundan diğer ucuna kadar yürüyerek kendinizi küre dağlarının ihtişamını tam ortasında bulacaksınız. Kanyonun ahşap parkuru zaman zaman yerden 50-60 metre yüksekliğe ulaşsa da bu yükseklik hem sizde heyecan yaratıyor hem de size iyi ki gelmişim dedirtiyor.
Ilıca Şelalesi
Kanyonu geçtikten sonra, aşağıdan akan suyun şelaleye ulaşmasıyla ve 10 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan doğal havuz karşınıza çıkacak. Özellikle yaz aylarında geldiyseniz bu doğal havuz serinlemek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat oluyor.
Şelaleye, kanyonda yürümeden de aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Şelalenin bulunduğu Ilıca köyü, Pınarbaşı ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Köye geldiğinizde şelaleye ulaşmak için yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra şelaleye ulaşmış olacaksınız.
Ilgarini Mağrası | Pınarbaşı Gezi Rehberi
Dünyanın en derin 4. Mağarası olarak kabul edilen 858 metre uzunluğu, 250 metre derinliğe sahip.
Pınarbaşı ilçe sınırlarında. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde konumlanan Ilgar ini Mağarasına Mağaraya, köyden yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. 850metre uzunlukta ki Mağaranın içinde birçok sarkıt ve dikitler bulunduğu gibi Roma ve Bizans dönemlerine ait şapel, mezarlar ve sarnıçlar da görebilirsiniz.
Kastamonu Pınarbaşı’nda Ne Yenir?
Kızamık ekşisi ile yapılan ve için de tavuk parçaları bulunan kara çorba hem şifalı hem de Pınarbaşı Kaymakamlığınca Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu “Pınarbaşı Kara Çorba” coğrafi işaret belgesiyle tescillendirilmiş.
Ilıca Köyünde Ne Yenir ? | Pınarbaşı Gezi Rehberi
Uzun kanyon yürüyüşünden sonra mutlaka acıktığınızı hissedeceksiniz işte tam bu sırada ılıca köyünde yaşayan halkın işletmiş olduğu ve bir çok gözleme çeşitlerini bulabileceğiniz ufak kafeler bulunuyor. Burada gözleme yiyip çay ve Türk kahvesi içerek dinlenebilirsiniz.
Kastamonu hakkındaki diğer yazılarımız için Tıklayın
İyi seyahatler dilerim.