Perre ve Dara Gezi Rehberi | Merhaba, antik kentlerin gizemi, yaşanmışlıkları ve bugün gün yüzüne çıkarılan, gezip gördükçe bizi etkileyen tarihi ile adeta bir ansiklopedi diyebiliriz. Ülkemizde bulunan antik kentler için.. Güneydoğu’da birçok antik kent bulunuyor, tarih merakımdan dolayı yapmış olduğum ufak bir gezi sonrası Perre Antik Kenti’ni ve Dara Antik Kenti’ni sizlerle paylaşmak istedim.
Adıyaman Perre Antik Kenti | Perre ve Dara Gezi Rehberi
Adıyaman şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer almakta olup, Kutsal Şehir olarak da bilinir. milattan sonra 325 yılında inşa edilen bir şehirdir. Bu şehrin bahsinin geçtiği milattan sonra 433 yılı tarihli mektuplar vardır. Hem jeopolitik olarak hem de dini olarak önemli bir şehir olmuştur. Ayrıca Kommagene Krallığı’nın büyük şehirlerinden biridir.
Perre Antik Kenti’nin döneminin güzel şehirlerinden olduğu da yapılan kazı çalışmaları sonuncuda tarihçiler tarafından onay almıştır. Türkiye’nin zengin coğrafyasının içinde yer alan bu antik kent, surları, çeşmeleri ve mezarları ile tarihini günümüzde de yansıtmaktadır.
Perre Oda Mezarları
Tarihi Roma döneminde olan kayaya oyulmuş çok sayıda oda mezar bulunur. Oda mezarlar aile mezarı olarak tasarlanmış ve oda sayıları bir veya üç olarak değişkenlik gösteriyor.
Mezar yerleri, çoğunlukla kemerli nişler şeklinde bazı yerlerde dikdörtgen ve üçgen şeklinde olabilmekte. Oda mezarların girişi mezar şekline göre üçgen dikdörtgen veya kemerli olarak yapılmış ve mezarlar taş bir kapıya sahip mezarlardır. Mezarlarda ölen kişileri temsilen insan kabartmaları bulunur.
Perre Khamosorion Mezarları | Perre ve Dara Gezi Rehberi
Khamasorion mezarları kayaların içi oyularak yapılan lahit mezarlardır . Roma ve Bizans döneminde kullanılan mezarlar tek parça ve birden fazla blok kapaklarla kapatılan mezar olma özelliği taşır. Mezarın dış kısmında ölen insanların isminin yazdığı bir çok kişiden fazla gömülen mezarlarda kitabe şeklinde yazıtlar bulunmakta.
Perre Arcosoliumlu Niş Mezarlar
Niş mezarları kayalık alanda dik yüzeylere yapılan mezar tipleridir. Kaya bağlı olarak oyulmuş tek bir bloktan yapılmış bir mezar teknesine sahip mezarlardır. Genelde niş mezarları dış çerçevesi kaide üzerinde yükselen kabartma bir kemerle süslenmiştir.
Perre Tören Alanı
Perre de tören alanı, ölüler için ayinlerin düzenlendiği, kurbanların kesilip, yemeklerin yapıldığı yerdir. Cenaze törenlerinde gerçekleştirilen seremoniler, ölünün gömülmesiyle bitmeyip sonrasında bu ölünün evinde arınma törenleriyle devam eder. Yine bu alanda kişinin ölümünün üçüncü ve dokuzuncu gününde kurbanlar kesilip, yemekler yenilir. Perre halkı tören alanını bu şekilde kullanırlardı.
Perre Antik Kenti Endüstriyel Üretim Alanı
Perre bağcılığın önemli olduğu dönem şehridir. Perre ve çevresi şarap üretimi için kullanılan çok sayıda işlik olduğu kazılarda fark edilmiştir.
Bu bölgede endüstriyel üretimin yapıldığı çok sayıda işlik bulunmuştur. İşlikler ezme teknesi, toplama havuzu ve ağırlık taşı gibi yardımcı aletlere sahiptir. Şarap üretimini yaptıkları bu işliklerde üzüm ayakla ezildikten sonra üzüm kabuğu ve sapları çuval, sepet veya keçe içine baskı kolu yardımı ile pres yapılarak şarap elde edilirdi.
Perre Antik Kenti Nasıl Gidilir?
Adıyaman ilinde Merkez ilçesinde bulunan Perre Antik Kenti ziyaretçiler için açıktır. Otobüs, minibüs ve özel araçlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz.
Mardin Dara Antik Kenti
Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü’nde yer alır. Güneydoğu’nun Efes’i olarak anılan Dara, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sassanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur.
Dara’da yapılan kazılarda, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle de dinsel, sosyal ve ticari anlamda büyük bir öneme sahip olan çeşitli dönemlere ait çok sayıda kalıntı ortaya çıkarıldı.
Geçmişi 2300 yıllara dayanan dara ismini Perslere karşı savaşlarda askeri üs olarak yapılan Pers Kralı Darius’tan alıyor. Dara kentinde, çıkarılan eserler arasında yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda şehir surları, su sarnıçları, kaya mezarlar, kiliseler, agora, köprüler, silolar ve buna benzer yapılarla bulunuyor.
Antik kentin kalıntıları arasında kilise, zindan ,saraylar, sarnıç, mağara evler, taş yapılar, galeri mezarlığı, agora heykeller, su bentleri, mozaikler, çarşı, tophane bulunuyor.
Dara Antik Kenti Nasıl Gidilir? | Perre ve Dara Gezi Rehberi
Dara Antik Kenti, Mardin’e 30 km, İzmir’e 1.455 km, Ankara’ya 1.040 km, İstanbul’a 1.494 km, Şanlıurfa’ya 201 km uzaklıkta. Dara Antik Kenti’ne Mardin’den arabayla ulaşım için Nusaybin karayolunu kullanmak gerekiyor. Akıncı Bucağından Dara köy yoluna saparak antik kente ulaşabilirsiniz.
Priştine’ye rahatlıkla gidebilirsiniz.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem