Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi | Ziraat Fakültesi’nde Peyzaj Mimarlığı bölümü öğrencisiyken sıklıkla İstanbul’a seyahat ederdim. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Kadıköy’e geçerken, havalimanı servisinde dikkatimi çeken bir tabela olmuştu. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi diye. O günden beri İstanbul’a taşınıncaya kadar hep merak etmiştim bu botanik parkını.
Evet, yol kenarındaki adaların içine, Ataşehir’in beton yığını arasında böyle bir yer var. Hem de akla hayale gelmeyecek kadar geniş büyük, güzel ve geniş kapsamlı. Özellikle bahar aylarında, doğanın yeniden canlandığı, havaların ılıdığı ve içimizde evlerden çıkıp kendimizi çimenlere yayma isteğine karşı koyamadığınız bu dönemlerde mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim bir yer. Gitmek isteyenler için tüm detayları paylaşmak boynumuzun borcudur 😄.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Hakkında Genel Bilgiler
Bu bahçe, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı tarafından yaptırılmış. Ana amaç ve mevcutta kullandıkları slogan “bitkileri araştırmak, korumak ve tanıtmak”. Yani misyon aynı anda hem bitkiler alemini araştırmak, hem de bizlerle buluşturmak.
Burada Türkiye’nin dört bir yanından bitkiler var. Her biri geldikleri yere göre özel şekilde konumlandırılmış. Ülkemizin ne kadar zengin bir biyoçeşitliliği ve gen havuzu olduğunu en iyi görebileceğimiz yerlerden bir tanesi. Koleksiyon inanılmaz geniş ve her geçen gün daha da büyümeye devam ediyor.
Araştırma ve korumanın yanı sıra, bu bahçe aynı zamanda önemli bir eğitim merkezi. Oldukça geniş bir herbaryumları ve kütüphaneleri var. Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik çeşitli eğitimler de veriyorlar. Atölye çalışmaları, konferanslar, rehberli turlar gibi değerlendirebileceğiniz pek çok etkinlik de mevcut.
Alanın kendisi hiç bir etkinlik olmasa dahi oldukça eğitici zaten. Her bitkinin üzerinde bitkinin Türkçe ve Latince ismi, familyası ve anavatanı yazılı olan etiketler var. Bu yüzden özellikle Peyzaj Mimarlığı, Bahçe Bitkileri, Biyoloji vb bölümlerde eğitim gören öğrenciler bu bahçeyi mutlaka gezmeli.
Bahçe hakkında daha detaylı bilgi almak ve etkinlikleri takip etmek isteyenler bu linke tıklayarak Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin kendi sayfasını inceleyebilirler.
Adalar
Alan toplamda 8 adet adadan oluşuyor. Her biri diğerine alt ve üst geçitler ile bağlı. Her bir adada farklı temalarda bahçeler ve koleksiyonlar var. Gezerken kafanızın karışmasına sebebiyet verse de, siz yine de yolunuzdan sapmadan devam edin.
Merkez Ada, Ertuğrul Adası, İstanbul Adası, Mesire Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası ve Trakya Adası, bahçeyi oluşturan ana bölümler.
İçlerinden en eğitici olan Arboretum Adası, en sakin olan İstanbul Adası, en fotojenik olanlar ise Merkez Ada ve Ertuğrul Adası. Özellikle lale mevsimi Merkez Ada, sakura zamanı ise Ertuğrul Adası bir başka güzel oluyor.
Çocuklu aileler için ise önerim kesinlikle Mesire Adası. Çünkü bu alanda çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici alanlar mevcut. Çocuk parkı içerisinde yer alan keşif bahçesinde çocuklar oyun oynarken aynı anda doğayla tanışabilir. Tohum ve toprak ile tanışabilecekleri harika bir keşif bahçesi düşünülmüş. Yine aynı adada bambu labirenti de var.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede?
Konum olarak Ataşehir Bulvarı, Atatürk Mahallesinde. suanda inşaatı devam etmekte olan finans merkezi ve etraftaki sayısız yüksek binanın tam ortasında. Boğaz köprüleri ile Anadolu otoyolunun kesiştiği yerdeki adaların üzerine kurulu, 46 hektarlık bir arazi. Hem Ümraniye tarafından, hem de Ataşehir tarafından giriş var. Yol tarifi almak için konumu bu linkten görebilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesine Nasıl Gidilir?
İstanbul trafiğine rağmen, en rahat ulaşım yöntemi şahsi araç. Çünkü yakınlardan pek fazla toplu taşıma geçmiyor. Ancak İETT nin “botanik bahçe” durağından geçen 13, 13M, 14BK ve 20D numaralı hatlarını kullanarak buraya ulaşabilirsiniz.
Giriş Ücreti
Giriş ücretsiz.
Otopark
Araçla gelecek olanlar için park problemi yok. Oldukça rahat bir otoparkı var. Fakat haftasonumu gelirseniz bu da yeterli olmayacaktır. Dolayısıyla vakitlice gitmenizde fayda var.
Ziyaret Saati
Yılın farklı bölümlerinde giriş saatleri değişkenlik gösteriyor. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında 09.30-17.00, Mart, Eylül, Ekim aylarında 09.30-18.00, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında 09.30-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Alana son girişler, kapanış saatinden 1 saat önce gerçekleşiyor.
Ne Zaman Ziyaret Edilmeli?
Yılın her mevsimi ziyaret edebilirsiniz. Ama Instagramınızı şenlendirmek niyetindeyseniz, kesinlikle Nisan ayında gelmelisiniz. Çünkü Nisan ayının 2.haftası Sakuralar, son iki haftasında ise (eğer ekildiyse) laleler efsane güzellikle oluyor. Yani bol çiçekli fotoğraf ve videolar için en iyi zaman Nisan ayı.