Nefes Terapisi Nedir? | Faydaları Nelerdir?
Nefes her şeyin başlangıcı ve sonudur. Stres anında, heyecanlandığımızda, üzüldüğümüzde, duygularımızın tetiklendiği her anda istemsizce nefesimizi tutarız, kendimizi sıkarız, kalp atışlarımız artar ve nefesimiz sıklaşır. Travmatik anılarımızın nefesimizde izi vardır. Peki bunca şey oluyor ve sizce bizler ‘gerçekten’ nefes alıyor muyuz?
Daha önce bir bebeğin nefes alış verişine dikkat ettiniz mi? Bebekler tam diyafram nefesi alırlar. Nefes alırken o minnacık karınları kocaman şişer ve nefes verirken de olabildiğince iner. Korku ve endişe duygusunu keşfetmeye başladıkça, travmalar yaşadıkça, bilinçaltımız genişledikçe maalesef ki nefesimiz gitgide tıkanmaya ve kesintiye uğramaya başlıyor. Bunu kendimizi korumak adına yapıyoruz ve ne yazık ki belli bir yaştan sonra bebek nefesimizi(tam diyafram nefesimizi) kullanamamaya başlıyor, kusurlu bir şekilde nefes alıp veriyoruz. Bebekler bize unuttuğumuz bir şeyi yani aslında doğru nefes almayı hatırlatıyor. Peki biz bu yaştan sonra kusursuz bebek nefesine geri dönebilir miyiz? O unuttuğumuz diyafram kasımızı kullanmayı hatırladığımız zaman evet bebek nefesimize geri dönebiliriz!
Nefes terapisi yani doğru nefes alabilmeyi tekrar öğrenmek vücudumuzu ve zihnimizi iyileştirmek için doğuştan gelen yetkinliklerimize erişmenin etkili bir yoludur. Bazı nefes teknikleri anında etkisini gösterirken bazıları ise zaman içerisinde pratikle birlikte iyileşir ve etkisini göstermeye başlar. Nefes terapisi stresi azaltır ve bedeni dengeye getirmeye yardımcı olur. Travmalardan özgürleşme, fiziksel, ruhsal ve bedensel açıdan iyileşmeye destek olur. Doğru nefes alamadığımızda fiziksel ve mental olarak da kendimizi iyi hissetmemeye başlıyoruz çünkü bütün organlarımız vücudumuza, hücrelerimize ‘nefes aracılığıyla’ aldığımız oksijenle çalışıyor ve az oksijen almak da vücut bütünlüğünün bozulmasına neden oluyor.
Nefes Egzersizi Neden Yapılır?
Stresten, kaygıdan ve heyecandan kaynaklı değişen kalp ritmimizin, nefes egzersizleri ile kontrol altına alınabildiği kanıtlanmıştır. Stres anında doğru düşünememek de beynimize giden oksijen oranının azalmasından kaynaklıdır. Bu tarz durumlarda nefesimizi kontrol edebilmek daha sağlıklı düşünmemizi ve doğru kararlar verebilmemizi sağlar.
Bunun dışında ise güne dinç başlamak, uyku sorunlarından kurtulmak, daha zinde olmak, kalp ritmini düzenleyip sağlıklı dolaşım yaratmak, duygu ve motivasyon kontrolü sağlamak, migren ve normal baş ağrılarına iyi gelmesi gibi birçok şey için düzenli nefes terapisi yapılabilir.
Peki nefes alma teknikleri nelerdir ve nasıl yapılır? Ben bir eğitmen, uzman veya terapist değilim ama onlarca nefes terapisine katıldım. Edindiğim tecrübeler ve araştırdığım bilgilerle başlangıç düzeyindeki kendimde de en çok uyguladığım nefes tekniklerinden kısaca bahsetmek istiyorum.
Nefes Egzersizi Teknikleri
4-7-8 Tekniği
Burundan 4 saniye boyunca derin nefes alınır ve alınan nefes 7 saniye boyunca tutulur. Sonrasında tutulan nefes 8’e kadar sayılarak ağızdan verilir ve gerektiği kadar tekrar edilir.
4-7-8 genellikle uykuya dalma sorunu yaşayanlar için önerilir ve uyumadan önce zihnin boşaltılmasını, vücudun rahatlamasını sağlar. Nefes alıp vermeye odaklanıp nefeslerimizi saydığımız için de uykuya dalmamızı kolaylaştırır. Küçükken çizgi filmlerde gördüğümüz uyumadan önce koyun sayma olayı gibi düşünebilirsiniz 🙂
4-4-4-4 Nefes Egzersizi | Kutu Nefes Tekniği
Kutu nefes egzersizinde dik bir oturuş pozisyonunda 4’e kadar sayarak nefes alınır ve alınan nefes yine 4’e kadar sayılarak tutulur. 4’e kadar sayarak nefes verilir ve yeniden nefes almak için yine 4 saniye beklenilir. Bu 4’er saniyelik periyotlar şeklinde yapılan kutu tekniği ile nefes alış verişi yeniden ayarlanmış olur.
Bu teknik genellikle konsantrasyon eksikliği yaşanılan anlarda ve stresi azaltmak için kullanılır.
Kumbhaka Nefes Egzersizi
Dik bir oturuşta sağ elin baş parmağı ile sağ burun deliği kapatılarak açık bırakılan sol burun deliğinden 4 saniye boyunca nefes alınır. Nefes alındıktan sonra sağ elin yüzük parmağıyla sol burun deliği kapatılır. İki burun deliği de kapalı bir şekilde 4 saniye nefes tutulur. Bu sefer sadece sol burun deliği kapalı tutularak sağ burun deliği açılır ve tutulan nefes sağ burun deliğinden 8 saniyede verilir. Sağ burun deliğinden 4 saniye nefes alınır, iki burun deliği kapatılır ve nefes 4 saniye içeride tutulur. Sol burun deliğinden 8 saniyede nefes verilir. Başlangıç için 10 tekrar önerilir.
Kumbhaka nefesi de diğer nefes çalışmaları gibi anda kalmamıza yardımcı olur, farkındalığımızı geliştirir ve solunumumuzu güçlendirir. Ama en ilginç özellerinden biri ise Kumbhaka nefesi düzenli uygulandığında cildimizin parlamasına ve güzelleşmesine yardımcı olur.
Aslında nefes almadan beklemek ve nefes verirken tutmak aslında özetle almaya çok daha açık, tuttuklarımızı da bırakmaya hazır hale gelmemize yardımcı olur.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, daha çok anda, bilinçli ve sağlıklı nefeslere…
Daha fazlası için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Diğer yazılarım için ise Tıklayınız
1 Yorum