ANKARA’DA BİR KUŞ CENNETİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Ankara’ya her gidişimde aklımda olan ve oldukça merak ettiğim ancak bir türlü fırsat bulup gidemediğim bir yerdi Nallıhan Kuş Cenneti. Öyle ki buraya her gitmek isteyişimde karşılaşacağım manzarayı hayal edip heyecanlanıyordum. Aslında heyecanlanmakta da haksız sayılmazdım. Hal böyle olunca biz de geçtiğimiz bayram tatilinde Ankara’dan Bolu’ya geçerken rotamıza eklemeye karar verdik bu coğrafi güzelliği. Coğrafi güzellik diyorum çünkü jeolojik yapısı itibariyle sarı, kahverengi ve kırmızımsı tabakalardan oluşan bir dağ ve tepeler karşılıyor ilk etapta sizi. İşte bu anda başka bir gezegende olduğunuz ya da açılan bir kapı ile paralel evrene geçiş yaptığınız hissine kapılmanız mümkün. Çünkü ben kendimi adeta başka bir gezegene ışınlanmış gibi hissettim. Sizin de bu hisse kapılacağınıza garanti verebilirim.
Nallıhan Kuş Cenneti’nin en dikkat çekici özelliklerinden olan ve renk renk katmanlardan oluşan bu olağanüstü güzelliğine; su havzası, sazlıklar, söğütler, kavaklar, ılgınlar, bozkır alanlar, tarım arazileri ve kayalık yarlar eşlik ediyor. Bana göre bu jeolojik yapı, sulak havzası ve kuş göç yollarının tam da bu noktada bulunuyor olması ise adeta bir mucize niteliğinde. Muhteşem coğrafya, kuşların gökyüzünde dans eder gibi süzülmesi ve çıkardıkları eşsiz melodiler karşısında büyülenmemeniz mümkün değil. Tüm bu unsurlar birleşince tabii ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşadığımızı hatırlıyor insan. Ancak ülkemizin en önemli kuş alanlarından biri olmasına, hatta ana yol üzerinde bulunup ulaşımın bir hayli kolay olmasına ve bu etkileyici coğrafyaya rağmen çok fazla kişi tarafından bilinmiyor olması da oldukça dikkat çekici bir unsur.
NALLIHAN KUŞ CENNETİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Gelelim genel bilgilere…425 hektarlık alana sahip Nallıhan Kuş Cenneti’nde bugüne kadar 191 adet kuş türü gözlenmiş. Bunlardan bazıları leylek, yeşilbaş, angut, elmabaş, patka, sakarmeke, karabatak, karabaş martı, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, sutavuğu, kaz, şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, kaşıkçı, atmaca, balıkçıl kuş türleri. Özelikle de leylekler en çok göze çarpan türlerin başında geliyor.
Ayrıca kuş cenneti, kuşların göç yolu üzerinde bulunması sebebi ile de ilkbahar ve sonbaharda göç eden göçmen kuşlar için barınak görevi sağlıyor. Bu bölgede bulunan sulak alan ise kalabalık kuş gruplarını da buraya çektiği gibi kışın binlerce su kuşunun da barınmasına imkan sağlamakta. 1994 yılında Milli Parklar, Av ve Hayvan Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış Nallıhan Kuş Cenneti. Bu alanda insan faaliyetleri sınırlandırıldığı gibi avcılık yapmak tabii ki yasak.
NALLIHAN KUŞ CENNETİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Ankara‘nın Nallıhan ilçesine bağlı Davutoğlan Köyü sınırları içinde yer alan bu eşsiz güzellik Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği noktada oluşmuş. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan “Nallıhan Kuş Cenneti” Ankara merkeze 130 kilometre, İstanbul‘a 300 kilometre, Eskişehir‘e 130 kilometre ve Bolu’ya 100 kilometre uzaklıkta. Ankara’dan gelenler öncelikle Ayaş ve Beypazarı yolunu takip ederek, İstanbul’dan gelenler ise D-140 Otoyolu’nu kullanarak Nallıhan‘a; Nallıhan’dan 28 kilometre daha ilerledikten sonra Nallıhan Kuş Cenneti’ne ulaşabilirler. Zaten ana yol üzerinde bulunduğundan ulaşımı oldukça kolay.
NALLIHAN KUŞ CENNETİ’NDE NE YAPILIR?
Doğa ve keşif severlerin, fotoğrafçıların ve kuş gözlemcilerinin uğrak noktası haline gelen Nallıhan Kuş Cenneti’nde bir adet merkez olmak üzere 3-4 adet kuş gözlem evi bulunuyor. Merkez binada kuşlar ve kuş cenneti ile ilgili genel bilgilere ulaşabilirsiniz. Gözlem noktalarından ise hem panoramik açıdan kuşları gözlemleyip fotoğraflamak mümkün olduğu gibi kuş cennetini de daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Kuşların gökyüzünde süzülüşünü, etrafta gezinip suya dalıp çıkışını izlemek oldukça keyif verici. Kuşları daha yakından incelemek isterseniz yanınızda mutlaka dürbün götürmenizi tavsiye ederim. Böylelikle kuşların yaşamına daha yakından şahit olabilirsiniz.
Bölgede genel ihtiyaçlar için tesis bulunuyor mu derseniz maalesef gözlem evleri dışında herhangi bir tesis bulunmuyor. Civardan yiyecek veya içecek bir şeyler temin etmeniz mümkün olmadığından benim size önerim kuş cennetine yiyecek ve içecek açısından tedarikli gitmeniz. Yanınızda götürdüğünüz yiyecek ve içeceklerle şehrin gürültüsünden, kalabalığından, kargaşasından uzak sadece kuş sesleri ve şahane manzara eşliğinde keyifli dakikalar geçirip piknik yapabilirsiniz. Diğer yandan kamp yapmak isterseniz kuş cennetinin bazı özel bölgelerinde çadır ve kamp alanları mevcut. Bu bölgelerde kamp yapılıp konaklanabilirken ateş yakmak ise yasak.
Nallıhan Kuş Cenneti doğa ve keşif severler için olduğu kadar fotoğraf severler için de bulunmaz bir nimet bana göre. Özellikle Ankara’ya yakınlığı sebebi ile Ankara’da fotoğraf çekimi için sıkıntı çekenlere, yeni yer arayışında olanlara ve keşif severlere Nallıhan Kuş Cenneti’ne bir uğramalarını öneririm. Değişik türlerde kuşların, rengarenk coğrafyanın, kuş gruplarının oluşturduğu manzaraların, gün doğumunun ya da batımının fotoğrafını çekerek eşsiz kareler yakalamanız mümkün.
NALLIHAN KUŞ CENNETİ’NE NE ZAMAN GİDİLİR?
Nallıhan Kuş Cenneti kuşların göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı özelikle kuşların göç zamanları olan ilkbahar ya da sonbaharda giderseniz kuş sayısında artış olacağından kuşların görsel şöleniyle karşılaşabilirsiniz. Ama bu tarihler dışında gitmeniz de bölgede daima kuşların bulunmasından ötürü kuşların ahenkle dans edişini gözlemlemenize ve her bir yandan işiteceğiniz farklı türde kuş sesleri eşliğinde huzur dolu anlar geçirmenize engel değil. Tabii ki bitki örtüsü ve bölgede bulunan su havzasının doluluk oranı da fotoğraf severler için önemli bir etmen. Yağışların yoğun olduğu zamanlarda yani Mayıs- Temmuz ayları arasında barajdaki su seviyesinin doluluk oranı arttığından daha güzel kareler yakalanabilir. Son olarak, ne zaman giderseniz gidin gördüğünüz manzara ve kuş cıvıltıları karşısında büyüleneceğinize emin olabilirsiniz.
Diğer yazılarımı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Beni instagram hesabımdan takip etmek ve seyahatlerime dair daha çok fotoğraf görmek isterseniz de buraya tıklamanız yeterli 🙂
Sevgiler!
Evrim
2 yorum
Mehaba , yazınızı severek okudum, buraya gitmeyi düşünüyoruz fakat malum sonbahardayız acaba gittiğimize değer mi diye de bir düşünce içimizi kemirmiyor değil? Siz ne dersiniz?
Merhaba, çok teşekkür ederim. Her ne kadar su havzası yılın bu zamanında kurumuş olsa da benim önerim gitmenizden yana olur. O renkli coğrafya için fazlasıyla değer bence.