Minimalist Yaşam Şekli | Bu yazımda 2023’ün ilk aylarına yakışacağını düşündüğüm, zaman zaman karşılaştığımız bir yaşam şeklinden bahsedeceğim. Bazen yeterli depolama alanımız olmadığından, ağzına kadar dolu dolaplarımızsan ve dolu evlerimizden şikayet edip duruyoruz. Minimalist yaşam şekli bu şikayetin reçetesi olabilir mi acaba, ne dersiniz?
Bu konu nerden çıktı şimdi durup dururken diyebilirsiniz. Hemen anlatayım. Öyle minimalist yaşam şekli benimseyeyim hemen yılın başında veya bu yıl hedefim bu olsun diye önceden oturup düşünüp bir plan yapmadım. Geçen gün Londra seyahatim için bavul hazırlarken, dolabımda her zamanki gibi bavula koyacak hiç bir şey bulamadım ve aslında ağzına kadar dolu bu dolabı boşaltmak istememe rağmen boşaltamadım.
Bir bunaltı, sıkıntı geldi. Bavul yapmayı nekadar çok severim ve keyifli bir aktivite olarak değerlendiririm herkes bilir ancak resmen eziyete dönüştü birden. Kalktım mutfağa gittim bir kahve yapayım diye, tezgaha takıldı gözüm. Burası da amma dağılmış dedim. Sonra bu farkındalıklar bende bir ışık yakınca, küçük bir araştırma süreci sonucunda ofis gündeminde de konu olan bir kavram olarak minimalist yaşam şekli hayatıma giriş yapmış oldu.
Şimdi ilk önce şöyle bir gözlerimizi kapatalım. Yaşadığımız evi ve eşyaları düşünelim. Neden bizimle bu eşyalar? Ne işe yarıyorlar? Nasıl buraya geldiler ve nasıl oldu da sayıları bu kadar arttı? Farkındalıklarımızı bir kenara yazacağız. Defter kalemi hazırlayın, başlıyoruz.
Minimalist Yaşam Şekli | Eşyalar Kategorilenebilir mi?
Eşyalarımızı genel olarak 3’e ayırabiliriz. Bir yararlı eşyalar, iki güzel eşyalar ve üç duygusal eşyalar. Bu mantığa göre eşyalarınızı düşünebilir ve gruplayabilirsiniz.
Yararlı eşyalar dediğimiz sık sık kullandığınız ve hayatınıza değer katan eşyalar grubu. Kıyafetlerimiz, sık kullandığımız mutfak gereçleri, ev eşyası, şarj kablosu gibi mesela… Bu kategorileştirmede gizli kalmış büyük bir eşya grubu olduğunu fark ediyor musun sen de?
Potansiyel olarak yararlı olabilecek ama hiç kullanmadıklarımız da var… Bir gün belki lazım olur fiyatı çok uygun diye alınanlar, bir heves alınmış ama hiç kullanılmamış belki de etiketi üzerinde olanlar, zamanında alınmış ama sonra rafa kaldırılmış, anısı olup da tozla kaplı olanlar…
Minimalist Yaşam Şekli | Nereden Başlayabilirim?
Nereden başlayabilirim sorusuna kadar yazımı okuduysan niyetin var diye anlıyorum. Bu güzel bir başlangıç aslında 🙂 Minimalist yaşam şekli bir düşünce yapısı, yaşam şekli… Sen de içinde bir yerlerde bu yaşam şeklini benimsemeyi arzuluyorsun demekki. O sebeple aslında bir yerlerden başladın diyebiliriz.
Devam edersek mesela evimizi düzenlemek, derleyip toparlamak, diyet yapmak gibi bir şey minimalist yaşam şekline geçmek. Hızlıca başlayabilir, kaçamaklar yapabilir ve pazartesi yeniden başlayabiliriz. Minimalizme bakarken alışkanlık değişimi hep aklımızda olmalı. Burada eşyalar, hayatımız, ilişkilerimiz… Hepsi üzerinde düşünmeli ve uzun vadeli bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışmalıyız.
Minimalizim için farklı yöntemler var aslında.. Francine Jay’ın kendi yöntemi olan STREAMLINE yönteminden kısaca bahsedebiliriz. Bu sistemin özü temizle, hakim ol ve düzeni koru ilkelerinden geliyor.
- Start Over : Nereden başlayacağını, neyi veya neleri tutacağını belirle.
- Trash, Treasury, Transfer: Çöp mü? Sonra mı karar vereceksin? Yoksa transfer mi?
- Reason for each item: Her eşyanın bir nedeni olmalı.
- Everything in its Place: Her eşyanın bir yeri olmalı.
- All Surfaces Clear: Tüm yüzeyler boş olmalı. (Masa ve dolap üstleri, tezgahlar vb.)
- Modules : Benzer eşyalar yan yana olmalı.
- Limits : Bazı eşyalarına sınırlar belirle. (Kitap, ayakkabı, parfüm vb.)
- If one comes in, one goes out: Biri gelirse biri gitsin.
- Narrow down: Zorunlu eşyalar listesi yap ve ona göre hareket et.
- Everyday maintenance: Sürdürülebilir hale getir.
Mutfak tezgahını düşün mesela, bomboş olması çok rahat ettirebilir seni. Ancak genel olarak hepimizin masaları veya tezgahları doludur. Oysa yüzeyler depolama alanı değil, aslında bir şeyler yapma alanıdır. Yüzeylerin dolu olması demek yemek yapmaya, hobimizi gerçekleştirmeye yerimizin olmaması demektir. Bunları yapabilmek için mutlaka alan açmamız gerekir.
Evimizde veya kişisel eşyalarımız arasında değiştirmek istediğimiz bir şey olur, belki eskimiştir, belki sıkılmışızdır ya da ihtiyacımızı karşılamıyordur. Gidip araştırıp yenisini alırız ve eve geliriz. O anda garip bir şey olur ve eskidiğini düşündüğümüz o eşya bir anda gözümüze o kadar eski gelmemeye başlar, kenarda tutalım deriz. İşte tam burada o yeni aldığımızın paketini bile açmadan eskisiyle vedalaşmamız gerekir. Ailemiz veya arkadaşlarımıza teklif edebilir, 2. el satış yapabilir, bağışlayabilir, sıfır atık projesi kapsamında doğru atık kutularına atarak geri dönüşüme fayda sağlayabiliriz.
Dönüşümün en önemli kısmının tüm bu bahsettiğimiz detaylara ek olarak tabii ki kendimiz olduğunu unutmayalım… Bu süreçle kendimizi özgürleştiriyoruz. Çünkü eşyalar kırılabilir, bozulabilir ya da allah korusun, çalınabilir ancak hatıralarımız ve duygularımız sonsuza dek bizimle kalır. Eşyaların kalabalıklığı azaldıkça yeni tutkularımızın peşine düşebilmek için hayatımızda bir alan açmış oluruz.
Minimalizm sadece kendimize iyi gelmez, bizi gereksiz tüketimden uzak tutararak, geri dönüşüme bakış açımızı da değiştirerek dünyamıza daha iyi davranmamızı sağlar.
Minimalist Yaşam Şekli | 10 Maddede Sadeyim, Sadesin, Sade! yazımı okudun ama aklında sormak istediğin sorular mı var? Bana instagram adresim piecesofsera üzerinden her zaman ulaşabilirsin.
Yazdığım diğer gezi yazılarıma da göz atmak istersen eğer, onlara da buradan ulaşabilirsin.
Bu yazıyla ilgileniyorsan diğer yazarlarımızın minimalizm hakkında yazdıkları yazılara da mutlaka göz atmalısın!
- Evinizde Minimalizme Yer Açın – Sadeleşme
- Minimalist Yaşam: Sade Bir Yaşamın İpuçları
- Sevgiliye Alınacak Hediyeler | Minimalist Ve Verimli Hediye Seçimi
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, takipte kalmayı unutma lütfen!
Umarım bu bilgiler sana seyahat etmek için bir neden olur.
Sevgilerle!
Sera