Lviv Gezi Rehberi. Lviv; Ukrayna’nın kültür merkezi olarak bilenen, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan, eskinin özenle korunduğu, vize engeline takılmadan seyahat edebileceğiniz, tarihi yapıları, Arnavut kaldırımlı sokakları ile çok güzel bir şehir.
Şehir merkezinin İkinci Dünya Savaşı’nda korunmuş olması sebebiyle şehir merkezi oldukça eski yapılara sahip. Mevcut kurlar dahilinde cüzi miktarlar ayırılarak gidilebilecek bir ülke olması sebebiyle de ilk yurt dışı deneyiminizi yaşamanıza kolaylık sağlayabilir, benim için öyle olmuştu 🙂 Şu anda içinde bulunduğu durumdan zarar almadan çıkmasını, Rusya işgalinin asla yaşanmamasını, oradaki insanların güzel ülkelerinde endişe duymadan yaşamalarını diliyorum. Umarım her şey yolunda gider ve sizlerde gelecek seyahat planlarınıza Lviv’i dahil edebilirsiniz.
Lviv’e Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
Lviv; aslında her mevsimde seyahat edebileceğiniz bir yer. Biz biletlerinde uygun olmasın sebebiyle biz 24.10.2021 – 28.10.2021 tarihleri arasında biletimizi alıp sonbaharda gitmeyi tercih ettik sonbaharda çok keyif aldık. Ancak eminim ki yazın, ilkbahar ve Christmas’ta da çok güzeldir.
Pegasus’un indirimlerini takip ederek Sabiha Gökçen Havalimanından Lviv’e gidiş dönüş toplamda 1000 TLye bilet alabilirsiniz. Bizim gittiğimiz dönemde kampanya vardı. Lviv Havalimanına ulaştığınızda ise şehir merkezine giden otobüsler var.
Gitmeden önce 100 USD yaptık. Havalimanına ulaştığımızda Havalimanındaki Exchange ofisinde otobüs için kullanacağımız kadar doları örneğin 5 dolar kadarını Ukrayna para birimi Grivna’ya çevirdik. Havalimanı ile şehir merkezi arasında ciddi bir kur farkı yaşandığı için kalanını şehir merkezinde bozdurmayı tercih ettik. Size de bunu öneririm. Rynok Meydanı Vişne Likörcüsünün yanında bozdurabileceğiniz bir Change Ofis var. Bozdurduğumuz beş dolar ile otobüs seyahatimizi gerçekleştirip şehir merkezine ve konaklayacağımız yere ulaşımı sağlamış olduk.
Lviv’de Nerede Kalınır ve Kaç Gün Kalmalı?
Kiraladığımız evi Airbnb aracılığıyla bulduk, günlüğü 450 TL idi. Dört kişiye rahatlıkla yetecek bir evdi, sıcak ve temizdi. 4 gün 4 gece bizim için gayet yeterliydi. Ekim olması sebebiyle yoğunluk yoktu, keyfimizce gezebildik. Kiraladığımız ev, Rynok Meydanına iki dakika uzaklığındaydı. Şehrin Rynok Meydanı etrafında kurgulanmış olması sebebiyle dilediğimiz her yere kolayca ulaşım sağlayabildik, gezeceğimiz yerler için toplu taşıma ya da taksi kullanmadık. Sizlerde konaklama için Rynok Meydanı etrafında olan konaklama yerlerini baz alırsanız zorlanmamış olursunuz.
Konaklama, gidiş dönüş uçak bileti ve tüm harcamalar 3000 TL tuttu. Giittiğimizde bizim paramız 2.7 kat değerliydi sanırım şu anda 2’ye düşmüş. Kurları takip edip bütçe planlamanızı ona göre yapmanızı öneririm.
Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler – Lviv Gezi Rehberi
Maps me uygulamasını indirmek; maps me uygulaması internet olmadanda çalışması sebebiyle bizlere büyük avantalar sağlıyor. Yapmanız gereken Lviv’in haritasını önceden indirip gideceğiniz yerleri kaydetmek. Bunu ülkenizdeyken yapmanızı gezinizi önceden planlamanızı öneririm. Şehre ulaştığınızda da gün gün rota oluşturup hiç kaybolmadan, planlı bir şekilde gezinizi tamamlayabilirsiniz. Aslında yapacağınız tüm yurt dışı seyahatlerinde offline olarak kullanılabilen bu uygulamadan faydalanabilirsiniz.
Dolar yapmak; ben 100 dolar yaptım 3 gece 4 gün yeterli oldu, eğer kredi kartlarınız yurt dışı kullanıma açıksa onlarda geçerli oluyor. Havalimanına indiğinizde küçük bir kısmını; Rynok Meydana gittiğinizde ise Drunken Cherry’nin yanında bulunan Exchange ofisinden kalanını bozdurup Grivna yapabilirsiniz.
Kimlik ile gitmek istiyorsanız yeni kimliklerden edinmelisiniz, kimlik için geçişlerde hava limanına ulaştıktan sonra ekstra bir form dolduruluyor. Yanınızda nakit bulundurmalısınız. Ülkeye girişte görevli; yanınızda bulunan nakiti, ev kiralandıysa kiralama belgesini, sağlık sigortasını ve dönüş biletini sorabiliyor. Biz pasaportla giriş yaptık sadece yukarıda saydığım belgeleri gösterdik ilk girişte vakit kaybetmedik. Gitmeden önce sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız. Ancak ülkeye girişte yapmanız gerekenleri hükümetin sitesinden kontrol etmelisiniz. Bizim gittiğimiz dönemde aşılı olduğumuz için PCR testi istenmemişti, gitmeden önce hükümetin sayfasından kontrol etmekte fayda var.
Lviv’de Gezilecek Yerler
1. Rynok Meydanı
Rynok Meydanı tüm şehrin ortak noktası olarak adlandırılabilir. Rynok Meydanının dört köşesini 4 Mitolojik heykel Diana, Neptün, Adonis ve Amphitria heykelleri süslüyor. Her gece heykellerin tam altında sokak sanatçıları şarkılar söylüyor onları dinlemekte oldukça keyifli. Meydanın tam ortasında ise restorasyonu tamamlanmış belediye binası var. Meydan oldukça hareketli ve güzel, yoruldukça dinlenebileceğiniz banklarda mevcut. Hatta Pravda Beer Theatre’a gittiğinizde wifi şifresini öğrenip Pravda Beer Theatre’n önündeki banklara oturduğunuzda bedava interneti kullanabilirsiniz.
2. Belediye Binası ve Ratusha Kulesi
Şehrin tam merkezinde yer alan tüm şehri tepesinde bulunan kuleden görebileceğiniz bina. Bizim gittiğimizde kuleye çıkmak yasaktı ancak çok fazla basamak olduğunu ve ciddi bir efor gerektiğini, kuleye çıkmanın ücretli olduğunu ve ilk dört katın asansörle çıkılabildiğini okuduk. Eğer sizlerin gideceği dönemde açık olursa basamakları aklınızda bulundurmalısınız.
3. Lychakiv Mezarlığı
Mezarlık ne alaka demeyin, Avrupa‘nın en eski mezarlıklarından biri olan Lychakiv Mezarlığı’nda 500,000’den fazla mezar, 24 şapel, 500’den fazla heykel ve kabartma bulunduğu ifade ediliyor. Mezarlık; neredeyse her mezar başında bulunan heykelleri ile ziyaretçilerine açık hava müzesinde geziyormuş hissini yaşatıyor. Ayrıca merkezden yürüdüğünüzde yol boyunca Lviv Üniversitesine ait yapıları da görebilirsiniz. Keyif alacağınız bir gezi olacağına eminim. Mezarlığa giriş ücretli biz giriş için 50 Grivna ödedik.
4. Lviv Opera ve Bale Binası
Dışı ayrı içi ayrı güzel olan opera binası şehrin en görkemli yapısı. Lviv planınızı yapmadan önce gideceğiniz tarihlerde katılabileceğini bale yada opera gösterimi var mı buna muhakkak bakın ve o tarih aralığını denk getirmeye çalışın. Çünkü özellikle balesi muhteşem. Biz Swan Lake bale gösterimine gittik ve hayran kaldık, gösteriyi sunan sanatçılar muhteşem bir gösteri gerçekleştirdiler. Biletleri gitmeden önce internetten alıp kapıda yetkililere gösterebilirsiniz. Bileti alacağınız yeri ortadan ve birinci kattan seçerseniz gösteriyi çok net görebilirsiniz. Ayrıca bale gösteriminin olduğu gün binaya yaklaşık bir saat önce gidebilir, binanın içini gezebilir, bina içerisinde fotoğraf çekilebilirsiniz.
5. Ivan Franko Park
Ülkenin en eski parkı olması sebebiyle içinde bulunan ağaçlar oldukça büyük ve yüce. Parkta yürüyüp sonrasında dinlenmek için bankta huzurlanabilirsiniz. Huzurlanma garantili park yapmışlar taaa kaç yıl önce. Ayrıca park büyük bir alanda kurgulanmış, sonbaharda gitmemiz sebebiyle sarı ve yeşil tonları eşliğinde yaprak dökümünü gözlemleyebildik. Parkın Potocki Sarayı ve St. George Katedraline yakın olması avantaj.
6. St. George Katedrali
Ivan Franko Parkından geçerek St. George Katedraline ulaşabilirsiniz. St. George Katedralinin içine giriş yasaktı o gün o yüzden dışını gezebildik. Gitmişken görmenizi öneririm.
7. Potocki Sarayı – Lviv Gezi Rehberi
Ukrayna Devlet Başkanı tarafından resmi konut olarak kullanılmaya başlanan sonrasında sanat galerisi olarak kullanılmaya devam eden 2 katlı saray barok mimarisiyle inşa edilmiş. Önce Ivanko Parkı sonra St. George Katedrali ardından Ivanko parkının diğer ucunda olan Potocki Sarayını gezebilirsiniz. İçeri giriş ücretli. Ücret ödemek istemezseniz bahçesinde turlayabilirsiniz, biz öyle yapmıştık.
8. Italian Yard
1580 yılında inşa edilen Lviv İtalyan Avlusu (Italian Yard) dönemin zengin iş insanı için yapılmış, bahçe kısmı sonrasında mahkeme olarak kullanılmış. Şimdilerde ise restoran olarak kullanılan bahçede yemek yiyebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Sonbaharda biraz sönük kalmıştı ama havaların ısınmasıyla canlanacağına ve çok güzel olacağına eminim.
9. Dormition Katedrali
İtalyan Avlusuna oldukça yakın konumda bulunan katedral, 13. Yüzyılda inşa edilmiş. Çıkan yangında büyük zarar görmüş olmasına rağmen tekrar yenilenmiş ve günümüzdeki halini almış. Ayrıca kilisenin avlusundan geçerek Üç Azizler Şapelini de ziyaret edebilirsiniz. Bir kompleks olarak inşa edilen katedralin bölümleri arasında kütüphane, müze, matbaa ve okul da bulunmakta.
10. Lviv Yüksek Kale
Lviv Yüksek Kaleye şehir merkezinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehre tepeden bakabileceğiniz bir manzaraya sahip. Biz gittik ama gelmesekte olurmuş dedik. Fazla vaktiniz kalırsa ve yürümek isterseniz değerlendirebilirsiniz.
11. Dominican Katedrali
Dominican Katedrali ve Manastırı, 12. Yüzyıla inşa edilmiş, çeşitli yenilenmelerle günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Dormition Katedrali’nden çıkıp, Lviv’in Ortaçağ Surlarının kalıntılarının yanından geçerek ulaşacağınız meydanda her gün sahaflar pazarı kuruluyor. Burada çeşitli eski kitap, plak, saat ve ev eşyaları satılıyor. Biz Lviv High Castle dönüşü gitmiştik.
12. St. Andrew Kilisesi ve Bernardine Manastırı
Barok Mimari örneklerinden biri olan manastır 17. yüzyılın başlarına doğru uzanan bir geçmişe sahip Çan kulesi ise 18. yüzyılın ortalarına doğru inşa edilmiş. Merkezde bulunması sebebiyle kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yapı. Kilise günlük kullanıma da açık, Pazar günü öğleden sonra giderseniz bir düğüne denk gelebilirsiniz.
13. Ermeni Mahallesi ve Virmenska Caddesi
Rynok Meydanı’nın bir arka sokağında yer alan mahalle ,11-12 yy.da Lviv’e gelen ve burada aşağı yukarı 1000 yıllık bir geçmişleri olan Ermenilerin, Ermeni Kilisesi etrafında oluşturduğu tarihi mahalle, geçmişte Ermeni nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Bu mahallede hediyelik eşya dükkanlarını gezebilir, restaurant ve cafelerde vakit geçirebilir Ermeni Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sokağın rengarenk olması sebebiyle bol bol fotoğrafta çekebilirsiniz.
14. Ermeni Katedrali
Ermeni Katedrali, 14. Yüzyıldan günümüze ulaşmış, Ermeni Mahallesi’nde yer alan bir katedral. Ermeniler; hastaneler, kiliseler, okullar, tiyatrolar, kütüphaneler kurarak kendilerine Lviv’de adeta bir yaşam inşa etmişler. Katedral Lviv’deki en eski yapılardan biri ve UNESCO Dünya Mirasları listesinde. Katedralin içinde 600 700 yıl öncesine ait resimlerde bulunuyor.
15. Gezilebilecek Diğer Yerler
Bizim gitmediğimiz ancak not aldığımız; Kayıp Oyuncaklar Ülkesi, Eczacılık Müzesi, Beer Cultural Experience Center -Lvivarnya, Boim Şapeli, Bilim Adamları Evi, Latin Katedrali, Stryisky Park’ a da gidebilirsiniz.
Lviv’de Yeme İçme
Lviv konsept restaurant ve cafeleriyle ünlü o yüzden şehirde bir çok seçenek bulmanız mümkün. Bizim listemizde olan ve deneyimlediğimiz yerleri sizlere aktaracağım. Beğendiğimiz yerlerin yanına da kalplerimi iliştireceğim 🙂
Pravda Beer Theatre 💚
Rynok Meydanında hafta sonları canlı müzik eşliğinde farklı yerel biraları deneyip, bir şeyler yiyebileceğiniz çiçek gibi bir mekan. Biz çok memnun kaldık fiyatlar ortalama, canlı müzik çok iyi, biralar lezzetliydi.
Grand Cafe Leopolis 💚
Lviv Belediye Binasının altında konsept mekanı, yazın bahçesinde ve balkonunda oturmak dışarıyı izlemek keyifli olabilir. Kahvaltılar ve tatlılar üçlü kulede geliyor, kahvaltı sınırlıydı kahvaltı yerine tatlı yemek için gitmek daha iyi bir seçim olabilir.
The Wave Project 💚
Manzarası Lviv Opera ve Bale Binası olan mekanın manzarası ve kahveleri güzel. Kahve fiyatı ortalamanın biraz üstündeydi, 20-30 TL’ye tekamül ediyordu ama manzarası için verilebilir.
Atelier 19. Pizza & Lovely Food 💚
Pizza- şarap severlerin seveceği bir mekan, dört peynirli pizzası mükemmel. La burratalı olan bana çok hitap etmedi ama arkadaşlarım sevdi damak zevkine göre değişebilir. Fiyatlar İstanbul’la aynı diyebiliriz.
Baczewski Restaurant 💚
Piyano eşliğinde açık büfe şampanyalı kahvaltısı ile ünlü restaurantta açık büfe kahvaltı 60 TL. Muhakkak gitmelisiniz ancak çok sıra olması sebebiyle erken gitmenizde fayda var çünkü saat 10:45’ten sonra içeriye alım kapanıyor. Saat 12’de de kahvaltı servisi bitiyor. Saate muhakkak dikkat edin. Erkenden kastım sabah sekiz bu arada 🙂
Lviv Croissant 💚
Kruvasanları ve kahvesi iyiydi. Ama bir Kadıköy Sour and Sweet’i değil tabi.
Cloud No.7 Panaroma 💚💚
Mükemmel servis, başarılı yemekler ve enfes şehir manzarası. Bir restaurantın sunabileceği her şeyi size faylasıyla sunuyor. Şehri görebileceğiniz bir terasa sahip; dilerseniz şehir manzarası eşliğinde yemek yiyebilir dilerseniz fotoğraf çekebilirsiniz. Bazı akşamlar canlı müzikte oluyormuş, Cloud No.7’ye muhakkak bir şans vermelisiniz.
Epic Burger 💚
Burgerı doyurucu ve lezzetli.
Lviv Coffee Manufacture 💚
Lviv Kahve Üreticisi, yer altında ateşli gösteri eşliğinde Baileysli kahve içebileceğiniz sonrasında bahçesinde oturabileceğiniz, Rynok Meydanında bulunan bir konsept mekan. Buradan hediyelik eşya veya kahvede alabilirsiniz.
Lviv Çikolata Fabrikası 💚
İlk katı üretim, ikinci katı satış, üçüncü ve dördüncü katı ise cafe olarak ayrılmış bir bina. Çikolata ve tatlıları güzel.
Atlas 💚💚
Atlas’ın içi çok güzel dizayn edilmiş, bahçesi Rynok Meydanına bakıyor, mekanın içinde fotoğraf çekebilir, bahçesinde sokağın tadını çıkarabilirsiniz. Tatlıları ve kahvesi güzeldi.
Drunken Cherry 💚
Rynok Meydanında bulabileceğiniz vişne likörcüsü. Likörleri beğenildi.
First Grill Restaurant
Çiğ et yemek istiyorsanız gidebilirsiniz. Biz memnun kalmadık.
Listemizde olan ancak gidemediğimiz; Cukor, Champgneria X&X, Mons Pius, Para Janov Portwine, Good Friends ve Gas Lamp’ı da listenize ekleyebilirsiniz ancak gitmeden önce mutlaka Google yada tripadvisor yorumlardan okuyun sonra sürpriz çıkmasın. Para Janov Portwine restaurantın yan sokağı ayrıca çok hoş onu da eklemek isterim 🙂
Diğer yazımı okumak için buraya tıklayabilir, sormak istediğiniz tüm sorular için bana instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sevgiyle kalın 🙂