Likya Antik Kentleri | Işıklar Ülkesi Likya’nın 16 Antik Kenti. Likya Yolu’nun Antik Kentleri, Akdeniz Bölgesi’nde Teke Yarımadası’nda yer almaktadır. Antik Likya, güneyde Akdeniz, batıda Karya ve doğuda ise Pamfilya ile komşudur. M.Ö. 1. yy.’ın ortalarında ise 23 kentten oluşan “Likya Birliği” oluşturulmuştur. Bu Likya Birliği’nin günümüze kadar gelmiş olan en önemli 16 kenti şunlardır:
Likya Antik Kentleri | Işıklar Ülkesi Likya’nın 16 Antik Kenti
1. Patara
Patara Antik Kenti, Likya Uygarlığına ait Parlamento binası, Likya kaya mezarları, kale kalıntıları, toplumun inanç sistemlerini yansıtan tapınak kalıntıları, Likyalıların toplumsal hayatları ile ilgili bilgiler veren kent kalıntıları gibi benzersiz kalıntıları içermektedir. Likya parlamentosunun yapısı ve kentlerin büyüklük ve nüfusuna oranlı olarak belirlenen temsilci sayısı antik dünyada benzersizdir. Antik Likya Uygarlığı Kentleri bu nitelikleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesine önerilmektedir. Bu Antik kent ziyaretçilerine antik dönemin tüm ihtişamını yansıtmaktadır.
2. Xanthos
Antik Çağ’da Likya’nın başkenti olan kentin en eski kalıntıları MÖ 8. yüzyıla kadar gitmektedir. Xanthos Antik Kent’in en ilginç kalıntıları, tiyatronun batısında yer almaktadır. Bunlardan ilki yüksek dikdörtgen yekpare kaide üzerindeki ölü ailesi ile yanındaki kadın gövdeli, kuşkanatlı yaratıklar olan ve ölülerin ruhlarını gökyüzüne taşıdıklarına inanılan “Harpy” kabartmalarına sahiptir. Bugün orijinal kabartmaları, Biritish Museum’da sergilenmektedir. Xanthos Antik Kenti, elde edilen buluntuları sebebiyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Antik kent içerisinde kaya mezarları, Likya kültürüne özgü olan dikme mezar anıtları ve lahitler yer almaktadır.
3. Pınara
Likya antik kentleri arasında yer alan Pınara Antik Kenti, Minare Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Yuvarlak bir tepeye kurulmuş olan antik kent, ismini Likya dilinde ‘’yuvarlak’’ anlamına gelen Pinare kelimesinden almaktadır. Kent, depremler nedeniyle zarar görmüş olsa da bugüne ulaşan birçok kaya, lahit mezarı, hamam, tiyatro vb. görülmeye değer birçok yapısı hala ayakta durmaktadır. Mitolojiye göre Pınara Antik Kenti, döneminin üç oy hakkına sahip olan 6 önemli Likya kentinden biridir.
4. Olympos
Olympos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca İlçesi sınırlarında yer almaktadır. Önemli bir liman kentidir. Şehrin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Işıklar Ülkesi olarak adlandırılan Likya’nın önemli kentleri arasında yer alır. Kent Likya Birliği içerisinde 3 oy hakkında sahip 6 kentten birisidir.
5. Myra
Myra Antik Kenti, Demre ilçe merkezi ve civarında yer almaktadır ve aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuştur. Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür. Kaya mezarları, Likçe yazıtları ve sikkeler, Myra’nın İ.Ö. 5’inci yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü göstermektedirler.
Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri olan Myra mezarlarının içinde, ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar, en ilginç örneklerden biridir. Ayrıca yine kabartmalı veya kitabeli birçok kaya mezarı, kayalığın güneye bakan yüzünde üst üste veya yan yana sıralanmaktadır. Tiyatro yakınındaki şehir merkezine giderken yolun solundaki hamam kalıntıları ise Roma Dönemi tuğla mimarisinin erken ve ilginç örneklerini oluşturmaktadırlar.
6. Phaselis
Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilmektedir. Gerçekte her iki bölgenin sınırları arasında yer almaktadır. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazmaktadırlar. Günümüze çoğunlukla Roma ve Bizans dönemi kalıntıları ulaşmıştır. Bunlar şehrin ana aksını oluşturan ve kuzey-güney limanlarını birleştiren ana caddenin iki yanında sıralanmaktadır. Cadde, agora ile tiyatro arasında genişleyerek küçük bir meydan oluşturur. Meydanın güneydoğu köşesinde basamaklar tiyatro ve akropolise ulaşımı sağlamaktadır.
7. Andriake
Andriake, Demre kent merkezinden nehir boyunca batıya uzanan asfalt yol üzerinde 5. kilometrede bulunan Çayağzı mevkiinde yer almaktadır. Kent, Myra’nın limanı ve onun oluşturduğu bir yerleşim olarak bilinir. Agora’nın önündeki yükseltide ise ev kalıntıları yer alır. Gözetleme kulesi yamacın batısındadır. Limanın kuzey kısmı büyük ölçüde Lykia türü lahitlerin bulunduğu, bu arada iki Bizans dönemi kilisesinin kalıntılarına rastlanan nekropol alanıdır.
8. Simena
Likya Yolu’ndaki kent, Kaş ile Finike arasında yer almaktadır. Küçük bir Likya kıyı kenti olan Simena’da sular altında kalan kaya mezarları bulunmaktadır. Stratejik bir nokta olma özelliği gören kent M.Ö 4’üncü yüzyıldan günümüze gelmiştir. Simena Antik Kent’in en önemli kalıntısı günümüze kadar sağlam kalmış kalesidir. Kale konumu itibariyle eşsiz bir manzaraya sahiptir.
9. Aperlai | Likya Antik Kentleri
Likya Yolu’ndaki Kaş ile Kekova arasındaki Sıçak Yarımadası’nın eteklerinde bulunan Aperlai, M.Ö 4. Yüzyılda kurulmuştur. Antik Şehrin adının anlamı boğaz geçididir. Yapılan incelemelere göre kentin geçim kaynağının deniz kabuklarından elde edilen mor rengi üretimi olduğu ileri sürülmüştür. Ayrıca şehirde, Likya dilinde gümüş sikkeler bulunmaktadır. Antik şehrin nekropol tarafındaki mezarlar iyi durumda denilebilir. Kentin rıhtımı ve buna bağlı yapılar ne yazık ki sular altındadır. Tekne turu ile deniz seviyesine inildiğinde suyun altında kalmış ve kıyıdaki antik kalıntılar görülmektedir.
10. Pydnai
Pydnai Antik Kenti, Fethiye yakınlarında dünyanın en güzel doğal kumsallarından birisi olan Patara Plajı’nın batı ucunda yer almaktadır. Depremler nedeniyle yalnızca dış yapısı sağlam kalan kent, kuş bakışı manzarası ile macera tutkunlarının gözde yerleri arasındadır.
11. Letoon
Letoon Antik Kenti, Fethiye yakınlarında bulunmaktadır. Likya’nın dini merkezi konumunda olan kentte Leto, Apollon ve Artemis tapınakları bulunmaktadır. Leto Tapınağı, en büyük tapınak olup Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmıştır. Apollo Tapınağı, doğuda yer alıyor ve Leto Tapınağı’ndan daha az korunmuş durumda bulunmaktadır. En küçük tapınak ise iki tapınak arasındaki Artemis Tapınağıdır. Letoon Antik Kenti, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır ama tamamen terk edilmiş durumdadır. İçerisindeki Helenistik Döneme ait tiyatro ise, bugüne kadar ulaşabilen ender yapılardan bir tanesidir.
12. Phellos
Kaş ilçesinin Pınarbaşı köyünde yer alan Phellos Antik Kenti, günümüzdeki kalıntıları ile bu kentin savunma yeri olduğunu göstermektedir. Phellos Akropolisi 550 metre uzunluk ve 200 metre genişliğinde olup surlarla çevrelenmiştir. Akropol’ün batı kenarındaki ev tipi kaya mezarı, en özgün örnekler arasında yer almaktadır. Ayrıca kent içerisinde yer alan çok sayıda lahit arasından kabartmalı olan lahit, kentin en dikkat çekici eserleri arasında bulunmaktadır.
13. Antiphellos
Antalya’nın Kaş ilçesindeki antik kentte bulunan iki dilli bir yazıt ile, Kaş’ın altındaki kentin Antiphellos olduğu anlaşılmıştır. Kaş’ın üzerine kurulu olduğu anlaşılan kent, Likyalıların en önemli liman kentleri arasında yer almaktadır. Antiphellos Antik Kenti’ne ait en önemli yapıt, Uzun Çarşı Caddesinde yer alan ve tek bloktan oluşan lahittir. Ayrıca antik tiyatro, maceraperestlerin görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
14. Apollonia
Apollonia Antik Kenti, Antalya’nın Kaş ilçesi yakınlarındaki Kılıçlı Köyü’nde yer almaktadır. Elde edilen kalıntılara göre kentin MÖ 4. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Kent “L” harfine benzer bir kayalık üzerinde bulunmaktadır. Kentin içerisinde kilise, tahrip olmuş bir tiyatro, hamam ve Heroon 6 prizmal gövdeli mezar anıt bulunmaktadır.
15. Limyra
Limyra Antik Kenti, Antalya’nın Finike ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kentte yolun sol tarafında antik tiyatro binası ve ayrıca Xatabura anıt mezarı, kaya mezarları, akropol ve surlar gibi birçok yapı bulunmaktadır. Antik kent en kuzeyinde yer alan akropol, kuzeyde bir iç kale ile aşağı kaleden oluşmaktadır. Aşağı kalede, sur, sarnıçlar, Bizans Kilisesi ve Perikle Heroonu yer almaktadır. İÖ 4’üncü yüzyıla tarihlenen Kral Perikle’ye ait anıt mezar, mimarisinin Xanthos’taki Nereidler Anıtı’na benzemesi ve önemli parçalarının Antalya Müzesinde sergilenmesi ile ayrı bir önem arz etmektedir. Anıt mimarisinin yanında, onu çevreleyen mermer kabartmaları ile ünlüdür, bunlardan Antalya Müzesinde sergilenen yüksek kabartma, Augustus Dönemi realizmini sergilemesi açısından mükemmel niteliktedir.
16. Sidyma
Sidyma Antik Kenti, Fethiye ilçesindeki Dodurga ve Boğaziçi köyleri yakınlarında bulunmaktadır. Kurulduğu tarih tam olarak bilinmemektedir. Yakınlarında yerleşim yeri olmasına rağmen çok iyi korunmuş olan kentte güvercin yuvası şeklindeki kaya mezarları, ev veya lahit şeklindeki mezarları ya da hamam ve kilise kalıntıları gibi birçok tarihi kalıntıları görebilirsiniz.
Likya Yolu Rehberi | Likya Yolu Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey adlı yazıma ulaşmak için: Tıklayın
Likya Yolu | Likya Yolu’nun En Favori 4 Etabı yazıma ulaşmak için: Tıklayın
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak ya da Instagram profilimden sorabilirsiniz…