Kırşehir Gezi Rehberi – Kırşehir’e Hoş Geldiniz!
Ankara’ya 186 km, Kayseri’ye 139 km ve Nevşehir’e 96 km mesafede bulunan Kırşehir yaklaşık 158.000 kişilik nüfusuyla Türkiye haritasının tam orta noktasında yer alıyor. Kırşehir gezi rehberi yazımızda sizlere Kırşehir’de geçirdiğim 9 yıllık tecrübeme bağlı olarak kısa zamanda yüksek performansla yapabileceğiniz şeyleri sunmak istedik.
Kırşehir’in Tarihi
İç Anadolu Bölgesi’nde Kızılırmak etrafında kurulan Kırşehir yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinmekte. Hititler döneminde Akua Saravena (Su Şehri), Persler döneminde (Kapadokya-Güzel Atlar Ülkesi), Roma döneminde Makissos, Bizans döneminde Justinianapolis, Anadolu Selçuklu döneminde ise Gülşehri adını almış.
1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı sonrası Moğollar tamamıyla Anadolu’ya hakim olmuşlar. Bu dönemde Kırşehir’e vali olarak atanan Cacaoğlu Nureddin; Moğollara karşı barışçı bir siyaset güderek Kırşehir’i bayındır bir duruma getirmiş. Bahsi geçen dönemde Türk Kültür Merkez’lerinin en önemlilerinden biri haline gelen Kırşehir; Aşık Paşa, Caca Bey. Ahi Evran, Süleyman Türkmani, Ahmedi Gülşehri, Hacı Bektaş-ı Veli gibi Türk İslam şair, düşünür ve mutasavvıfları yetiştirmiş. Zaman içinde çeşitli beyliklerin egemenliği altında sık sık el değiştiren Kırşehir; en son II. Murat zamanında tam ve kesin olarak Osmanlılar yönetimine girmiş.
İlk başlarda Konya eyaletine bağlı bir sancak olan Kırşehir; 19. Yüzyılın ikinci yarısında önce Konya vilayeti Niğde sancağına bağlı bir kaza, ardından da Ankara vilayetine bağlı bir sancak durumuna getirilmiş. 1921 yılında ise bağımsız bir sancak durumuna gelebilmiş. 1954 yılında Nevşehir il, Kırşehir de Nevşehir iline bağlı bir ilçe haline getirilmiş. 1975 yılında kabul edilen bir kanunla Kırşehir tekrar il haline getirilmiş.
Kırşehir’in Ozanları
Müzik eğitimi altyapıları olmadığı halde Türk Halk Müziğine ölümsüz eserler bırakan ozanların en bilineni 2012 yılında hayata gözlerini kapayan Neşet Ertaş’tır.
”Gönül kimi severse aşk onda güzeldir.”, “Kendi kendisinden utanmayan, yeryüzünde hiç kimseden utanmaz. Kendini bilen, bilmeyenin kusuruna bakmaz.”, “Denizi seyretmek gibidir bozkırda gökyüzünü seyretmek.” gibi birbirinden güzel sözlerle hayatımıza dokunan Neşet Ertaş’ın kabri Kırşehir’de Bağbaşı Mezarlığı’ndadır. Neşet Ertaş’ın dışında yine oldukça değerli ozanların yetiştiği Kırşehir’de listeye Şemsi Yatsıman, Muharrem Ertaş, Aşık Musa, Aşık Said, Aşık Seyfullah, Aşık Boyacı, Aşık Hasan, Aşık Dursun Kaya, Çekiç Ali’yi ekleyebiliriz.
Kırşehir’e Ne Kadar Zaman Ayrılmalı?
Oldukça küçük bir şehir olan Kırşehir’e 2 gün ayırmanız gayet yeterli olacaktır.
Kırşehir’de Gezilecek Yerler – Kırşehir Gezi Rehberi
- Ahi Evran-ı Veli Külliyesi
- Cacabey Gökbilim Medresesi
- Aşık Paşa Türbesi
- Kalehöyük Arkeoloji Müzesi-Japon Bahçesi
- Seyfe Gölü Kuş Cenneti
- Kesikköprü
- Kesikköprü Kervansarayı
- Hirfanlı Baraj Gölü
- Yeraltı Şehirleri
- Kentpark
- Güzler Piknik Alanı ve Evcil Hayvan Parkı
- Masal Parkı
- Aşıkpaşa Tabiat Parkı
Ahi Evran-ı Veli Külliyesi
1171-1261 yılları arasında yaşayan ve Ahiliğin kurucu babası olarak da bilinen Ahi Evran-ı Veli’nin türbesinin yer aldığı cami; 1482 yılında Kırşehir’de inşa edilmiştir.
Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana ile aynı dönemlerde yaşamış olan Ahi Evran-ı Veli; 1205 yılında Ahilik teşkilatını kurmuştur. Günümüz Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nin temeli olarak da nitelendirilebilen Ahilik Teşkilatı; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin ve yardımseverliğin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Bacı ise ilk kadın teşkilatı olan “Bacıyan-ı Rum” teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği’ni kurmuştur.
Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında merkez Kırşehir olmak üzere tüm illerde Ahilik Haftası kutlamaları gerçekleştirilir. Cami ve türbeyi çevreleyecek şekilde yapımı planlan Ahi Evran-ı Veli Küllliyesi Projesi 2013 yılında Kırşehir Belediyesi tarafından inşa edilmeye başlanılmış olup külliyenin büyük bir kısmı tamamlanmıştır.
Külliye; Kırşehir il merkezinde, Ahi Evran Mahallesinde yer almaktadır. Bu arada Ahi Evran-ı Veli Türbesi Unesco Geçici Dünya Mirası listesindedir.
Cacabey Gökbilim Medresesi
Şehrin en önemli simgelerinden birisi olup şehrin tam merkezinde Cacabey Meydanı’nda yer almaktadır. 1272 yılında dönemin Kırşehir valisi olan Nureddin Cibril bin Cacabey (1240?-1301) tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen bir medrese olarak yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu Medreseleri başlığı altında Unesco Geçici Dünya Mirası listesine alınmıştır.
Eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneş sistemindeki gezegenleri sembolize eden iç sütunçeleri, rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi ile dikkatleri çeken Cacabey Gökbilim Medresesi, astronomi eğitimi veren ilk merkezlerden biri ve belki de en önemlisidir. Günümüzde cami olarak kullanılan medresenin 3 ayrı yerinde bulunan ve rokete benzeyen sütunçeleri, yapının astronomi merkezi olarak faaliyet gösterdiğinin delili sayılmaktadır.
Aşık Paşa Türbesi
Ankara-Kayseri yolu üzerinde (Ankara’dan Kayseri istikametine giderken solda kalıyor) Aşıkpaşa mahallesinde bulunmaktadır.
1272-1333 yıllarında yaşayan Aşık Paşa önemli şair ve mutasavvıflardan biri olup din ve tasavvuf bilgilerini Şey Süleyman Türkmani’den öğrenmiştir. Aşık Paşa’nın 10613 beyitlik “Garipname” adlı eseri Türkçe yazılmış olmasıyla önem arz etmektedir. Türbesi Beylikler dönemi mimarisinde mermerin kullanıldığı nadir eserlerden birisidir.
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi -Japon Bahçesi
Kırşehir ili Kaman ilçesinde bulunan müze; merkeze yaklaşık olarak 55 km mesafede olup ulaşımı araçla ortalama 40 dakika sürmektedir.
Kaman Kalehöyük, Büklükale ve Yassıhöyük’te Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu elde edilen eserler sergilenmektedir.
Müze ile aynı alan içerisinde yer alan Japon Bahçesi ise 1993 yılında Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın Kalehöyük kazılarını başlatması anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı yaratmak amacıyla yapılmıştır. Japonya sınırları dışında bulunan en büyük Japon Bahçesi olması sebebiyle de ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmekte.müze detaylı bilgi
Seyfe Gölü Kuş Cenneti – Kırşehir Gezi Rehberi
Kırşehir ili Mucur ilçesinde bulunan Seyfe köyünde yer alan göl tuzlu bir iç göldür. Gölde çevresinde 187 çeşit kuş türü tespit edilmiştir. Kırşehir merkeze 36 km uzaklıktadır.
Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölü özellikle bahar aylarında ziyaret ederseniz çıplak gözle flamingoları izleyebilirsiniz. az bilinen göller
Kesikköprü
Orta Anadolu’daki Selçuklu köprülerinden olup Kırşehir-Aksaray yolunda merkeze 20 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Kızılırmak’ı 13 gözle aşan köprünün kitabesinde Keyhüsrev oğlu Keykavus zamanında Atabeg İzzüd-Din Muhammed tarafından 1248 yılında yapıldığı yazılıdır.
Kesikköprü Kervansarayı
Tarihi Kesikköprü’nün hemen bitişiğinde bulunan, 1248 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Kırşehir emiri Nurettin Caca tarafından yaptırılan kervansaray, son olarak 1989 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek bugünkü şeklini almıştır.
Hirfanlı Baraj Gölü
Orta Anadolu’nun denizi olarak da bilinen göl eşsiz manzarası, plaj ve sosyal tesisleri ile dikkat çekmektedir.
2004 yılında büyük bir bölümü turizm merkezi ilan edilen baraj gölünde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2014 yılında hizmete açılan Gençlik Kampı ve İzcilik Eğitim Merkezi ülkemizin her köşesinden gelen gençlere hizmet vermektedir.
Yeraltı Şehirleri
Roma döneminde M.S. 2. Yüzyılda Kapadokya bölgesinde 3. Ve 4. Yüzyıllara ait Hristiyanların korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehri ortaya çıkmıştır.
Kırşehir ili Mucur ilçesi Merkez Solaklı mahallesinde Mucur yeraltı şehri, yine Mucur ilçesine bağlı Kepez köyünde Kepez yeraltı şehri, şehir merkezine 50 km uzaklıkta yer alan Dulkadirli köyünde ise Dulkadirli yeraltı şehri yer almaktadır.
Kentpark
2014 yılında yapımı tamamlanan Kırşehir İkizarası Kentpark sayesinde amaçlandığı gibi hem Kılıçözü deresinin ıslah edilmesi hem de Kırşehir’in sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmesi sağlandı. 2 adet yapay ada ve suni göletlerden oluşan projede gözlem kuleleri, konser alanı, sportif faaliyet alanları, cafe ve restoranlar, satış birimleri, parklar ve kameriyeler yer alıyor.
Her daim keyifle yürüyüş yapabileceğiniz bu parkta özellikle bahar aylarında peyzajında kullanılan güllerin kokusu eşliğinde yürümek size iyi hissettirecektir.
Güzler Piknik Alanı ve Evcil Hayvan Parkı
Güzler piknik alanı ve evcil hayvan parkı; içinde restoran & cafe, seyir terası, piknik alanları, market ve hayvanat bahçesi içeren bir sosyal alan.
08:00-22:00 arasında hizmet veren parka giriş ücreti yetişkinler için 3 ₺, 6 yaş üzeri ve öğrenciler için (kimliği ibraz etmek şartıyla) 1 ₺, 6 yaş altı ücretsiz. Eskiden restorana geldiğinizi söylemeniz halinde giriş ücreti alınmıyordu ancak şimdi alınıyor.
Covid-19 kapsamında alınan önlemlere bağlı olarak ateş yakmak, mangal yapmak yasak ancak evinizden getirdiğiniz yiyeceklerle piknik yapabilirsiniz.
Masal Parkı – Kırşehir Gezi Rehberi
Çocukların eğlenceli vakitler geçirebileceği park içinde atlı karınca, masal treni, oturma alanları kameriyeler, açık amfi, restoran ve çeşitli masal kahramanlarının heykelleri yer almakta.
Aşıkpaşa Tabiat Parkı
Ankara-Kayseri yolu üzerinde (Ankara’dan Kayseri istikametine giderken solda kalıyor) Aşıkpaşa mahallesinde bulunan park 1.300 dekarlık bir alana sahiptir.
Yapımı halen daha tamamlanmamış olmasına rağmen kapısı ziyaretçilerine açık ve giriş şu an için ücretsiz.
Kırşehir’de Nerede Konaklayabilirsiniz?
Kaplıcalarıyla da ünlü olan Kırşehir’de 5 yıldızlı otel olan Armas Termal Resort&Spa’da ya da 4 yıldızlı oteller olan Hotel Grand Terme ve Grand Kırşehir Otel’de konaklayabileceğiniz gibi polisevi, öğretmenevi gibi kamu misafirhanelerinde de konaklayabilirsiniz.
Kırşehir’de Yeme-İçme Rehberi
Kırşehir Belediyesi çatısı altında hizmet veren; Hılla Gölü Kütük Evi ve Restoranı ile Ağalar Konağı Kültür Evi ve Restoranında yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Hılla Gölü Kütük Evi ve Restoranı
Kırşehir Bahçelievler mahallesinde yer alan, zengin menüsü ve farklı lezzetleriyle hizmet veren ve tamamen ahşaptan yapılmış olan kütük ev, yanındaki nilüferlerle bezeli gölü ile huzur dolu bir ambiyansa sahip.
Ağalar Konağı Kültür Evi ve Restoranı
Ağalar Konağı 1938 yılında yapılmış olup Kırşehir’deki Cumhuriyet Dönemi sivil mimarinin örneklerinden biridir. Kırşehir kültürünün yansıtıldığı ve yaşatıldığı bir kültür evi olarak düzenlenmiş olup aynı bahçede yer alan restoranda da yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Bunların dışında ise Aşıkpaşa Mahallesinde yer alan, Urfa’lı bir işletmecinin açıp hizmet verdiği ve enfes ciğeri ve kebapları olan Ciğerci Bahri (Aşıkpaşa Türbesi çapraz karşısında) ile orijinal pizzaları olan Carizma Lifestyle’ı (Masal Parkı yanında) tavsiye ederim.
Kırşehir’den Hediyelik Ne Alınır?
Hammaddesi Kırşehir’in Mucur ilçesi, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi ve Tokat’taki mermer ocaklarından sağlanan onyx taşının işlenmesiyle elde edilen birbirinden güzel ürünlerin satıldığı Arı Onyx’ten kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın…