PARK İÇİNDEKİ ŞEHİR KİEV
Kiev Seyahat Rehberi
Vizesiz, kimlikle girilebilen ve halen bizim için ekonomik seyahat yapabileceğimiz bir şehir olan Kiev ile ilgili ilk yazım bu şehre yapılacak seyahat öncesinde bilmeniz gerekenleri, şehir ile ilgili genel bilgileri, dikkat etmeniz gerekenleri, Kiev’deki yaşam pahalılığı gibi konuları içeriyor. Kiev Seyahat Rehberi ile daha kolay bir seyahat gerçekleştirmenizi dilerim. Bu arada Kiev ile ilgili 2. yazım olan Kiev’de Gezilecek Yerler ve Rotalar yazısı da yayında.
ÖNCE KISA BİR GİRİŞ
Birçok blogda ve yazıda Goethe’nin bu sözünü okumuşsunuzdur. Ben de ona atıfta bulunarak Kiev Seyahat Rehberi ‘ne giriş yapmak istedim. 5. yy’dan beri varlığını sürdüren, efsanelere göre 4 kardeşin kurduğu bu şehir adını kardeşlerin en büyüğünden almış. Sovyetler dağılmadan önce Kiev bu ülkenin en büyük 3. şehri iken Ukrayna’nın bağımsızlığı ile birlikte bu ülkenin başkenti ünvanını almış. Belki de tarihte en çok acı çekmiş toplumlardan biri olan orta yaş ve üstündeki Ukraynalılarda bu acıların yüzlerini görmeniz mümkün ancak gençler cıvıl cıvıl. Zaten kadınlarını anlatmaya gerek yok. Erkekleri ise tipik bölge erkekleri yani iki cinsiyetin güzelliği arasında uçurum var 🙂 Yani kısaca Ukrayna birçok açıdan göze hitap eden bir şehir.
3 milyona yakın nüfusa sahip bu şehir çok geniş bir alana yayılmış. Bu yüzden yürüyüş mesafesi biraz fazla. Tıpkı Roma ve İstanbul gibi Kiev de 7 tepe üzerine kurulmuş. Gezilecek yerlerin birçoğu farklı tepelerde olduğundan gezerken biraz zorlanacaksınız.
Ukrayna’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Ukrayna her ne kadar bize çok yakın olsa da vizesiz hatta kimlikle girilen bir ülke olduğundan maalesef bilet fiyatları açısından özellikle yerli firmalarımızın suistimal ettiği ülkelerden biri. THY ya da diğer firmalarımızda ucuz bilet bulmak oldukça zor. Kampanyalı dediği biletler bile yabancı firmalardan pahalıya geliyor. Odessa, Kharkiv gibi yerlere yine Pegasus’tan uygun biletler bulunabiliyor ama Lviv ve Kiev biraz zor. Bu şehirlere gitmeniz için en güzel yol Ukrayna Havayollarının kampanyalarını takip etmek olacaktır. 1 sene sonrasındaki biletler için bile satışa çıkıyorlar. Ben 170 TL’ye İstanbul’dan Kiev’e 11 ay öncesinden bilet almıştım. Bir sıkıntı olmazsa gideriz demiştik, çok şükür de olmadı gittik geldik. 11 ay öncesi olmasa da 6-7 ay öncesinden de çoğu zaman bulabilirsiniz.
Bu kadar ucuz olması doğal olarak birçok eksiyi yanında getirmiyor değil ancak gezmeyi seven biriyseniz, kısa bir seyahatle birkaç şehri görürüm diyorsanız bence ideal bir firma. Hem 2 saatlik bir yolculuk için neden 2-3 kat daha fazla para ödeyesiniz ki? Şimdi şu eksileri biraz açıklayalım
Bagaj – Kiev Seyahat Rehberi
Ukrayna Havayollarının bahsettiğim o çok ucuz biletleri sadece kabinde yanınıza alabileceğiniz, 7 kilogramı geçmeyen 20 x 40 x 55 cm ölçülerini geçmeyek şekilde bir çanta kullanmanız gerekiyor.
Kg olarak bakmıyorlar ama özellikle Kiev havaalanında bakıp eğer bu ölçüleri bariz bir şekilde aştığınızı görürlerse sizden ödeme alabiliyorlar ve bagaj fiyatı da oldukça fazla. Biraz seyahat alışkanlıklarımızı değiştirip az eşya rahat gezme mantığını yakalarsak bir sorun yaşamazsanız. Bagaj Kuralları
Check In – Kiev Seyahat Rehberi
Check-in sürecini 24 saat öncesinden uçuşunuza 2 saat kalaya kadar önceden halletmenizi tavsiye ederim. Eğer havaalanından yapayım derseniz 15 € ücret alıyorlar. Yola çıkmadan önce evde ya da iş yerinde check in yapıp, telefonunuza kare kodu gönderin. Ne olur ne olmaz çıktıyı almanız bile yeterli. Çıktı şeklinde olması gümrük kapısında önemli çünkü gümrük memurları telefona bakmaz. Koltukları kafasına göre veriyor sistem. Ancak aynı bilet numarasından birkaç bilet alınmışsa hepsini yanyana veriyor.
Uçak İçi Yeme-İçme
Uçuşlarınızda içme suyu ücretsiz ama diğer herşey ücretli. Ancak uçak içinde yemek fiyatları oldukça hesaplı 4 €’ya kocaman bir sandviç ve içecek alabiliyorsunuz. Ama buna da gerek yok diyenler kuru gıdalarını rahatça getirip yiyebilir.
Kiev’e Hangi Mevsimde Gidilmeli
Kiev kış mevsimi dışında kalan tüm aylarda gidilebilecek bir şehir. Soğuk ve kar yağışı sevenler tabiki gidebilir ama kar yağışı doğal ortamlarda güzeldir, büyük şehirlerde çileden başka birşeye sebep olmaz. Nisan Ayından Ekim Sonuna kadar Kiev’in en güzel zamanları diyebiliriz. Ağustos ve Eylük haricinde yine bu dönemde yağış alma oranı yüksek. Bu yüzden şemsiye ya da yağmurluğunuzu yanınızda götürmeyi unutmayın
Kiev’de Konaklama
Kiev konaklama açısından diğer Ukrayna şehirlerine göre biraz pahalı bir yer. Ancak biletinizi aldığınız andan itibaren erken davranıp otelleri ya da evleri çok ucuza kiralayabilirsiniz. Sonradan iptalli olarak kiralarsanız bir sorun yaşamadan iptal de edebilirsiniz. 2 kişi ve daha fazla kişiseyseniz kesinlikle Ev kiralamanızı öneririm. Harika evleri günlük 150-300 TL arasında kiralayabilirsiniz. Hepsi Booking ya da Airbnb’de mevcut. Konaklama Rehberi ile ilgili yazımın linkini de aşağıya bırakıyorum. Konaklama Rehberi
Eğer balayı, romantik bir seyahat için ya da üst segment bir yer bakıyorsanız, size kesinlikle kaldığım Vozdvyzhensky Butik Otel’i öneriyorum. Bu otelle ilgili detaylı bir yazı yazacağım ama şimdiye kadar kaldığım en iyi otellerden biriydi. Erken rezervasyon ile böylesine şık bir yerde kalabilirsiniz. Biraz pahalı olsa da harcadığınız her kuruş değecektir. Vozdvyzhensky Butik Otel
Shevchenkivskyi, Podil, Pecherskyj, Solomjanskyj bölgeleri konaklama açısından Kiev’deki en güzel bölgeler. Özellikle Andreevsky Yokuşu ve diğer birçok önemli ikonik eseri barındıran Shevchenkivskyi de konaklamanızı öneririm. Podil biraz daha renkli ve yeme-içme imkanlarının bol olduğu bir bölge.
Kiev Havaalanları ve Şehir Merkezine Ulaşım
Ukrayna Türkiye’den vize istemeyen ve kimlikle girebileceğimiz bir ülke. Tek yapmanız gereken kimliğinizi, bilet çıktılarınızı, otel rezervasyonlarınızı, nakit paranızı da alıp yola çıkmak.
Bakın burası çok önemli. Pasaport kullanmamalısınız. Bir gün Rusya’ya gitmek isterseniz vize alma konusunda sıkıntı yaşarsınız. En güzeli kimlikle giriş yapmak.
Gümrük kapısına geldiğinizde masa üzerinde bulunan 2 bölümlü kartları doldurun. Bu kartlarda otel bilginizi, pasaport numaranızı, uçuş numaranızı doldurmanız gerekecek. Sonra gişedeki memura kimliğiniz ile verip, size vereceği parçayı saklayarak gezmeye başlayabilirsiniz. Dönüşte o parçayı ibraz edeceksiniz.
Havalanları
Kiev’de Borispol ve Zhulyany adında 2 havaalanı var. Zhulyany havaalanı Low Cost olarak nitelendirilen Pegasus gibi ucuz havayolu şirketlerinin kullandığı şehir merkezine 7 km uzaklıktaki havaalanı. Diğer havaaalanı da THY, Ukrayna Havayollarının ve diğer birçok uluslararası firmanın kullanıdığı ve 35 – 40 km mesafede bulunan Boryspil Havaalanı. Her ikisine de direk metro seferi yok.
Boryspol Havaalanı için 4 seçeneğiniz var.
1- Uber / Uklon / Taksi: Korsan ya da normal bir çok taksici sizi kapıda bekleyecektir. Önce 30 euro gibi uçuk bir fiyat söyleseler de 10-15 Dolar arasına kadar pazarlık yapıp kullanmanız size bağlı. Ben başarmıştım korsan taksiyle pazarlık yaparak. 1’den fazla kişiyseniz en mantıklı yok bu. Taksi ile uğraşamam derseniz Uber ya da Uklon uygulamasını telefonunuza indirerek ve indiğiniz anda havaalanında bulunan ücretsiz wifiye bağlanarak bir araç çağırabilirsiniz. Genelde taksiden daha ucuz. Üstelik para bozdurmanıza da gerek kalmadan sisteme bağladığınız kredi kartı ile çekim yapabilirsiniz. Şehir içini de havaalanlarını da gezmenin en güzel yolu gerçekten. Bununla ilgili detaylı bir yazı yakında yayında olacak. Dönerken de Uber kullanmıştık ve 12 Euro tutmuştu.
2- Skybus: Bu tipik havayolu servisi. Tem 3 euro civarında bir ücretle hemen kapıda bulunan servislere binip 1 saatlik yolculuğun ardından merkezi tren garına ulaşabilirsiniz. Orası da bir hayli uzakta olduğu için metro ya da yine taksi ile istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Tek kişi için oldukça hesaplı.
3- Marshurutka: Bunlar bildiğiniz dolmuş yine 3 euro karşılığında sizi şehir merkezine yakın bir konuma kadar 1 saatlik yolculuğun ardından getiriyorlar.
4- Şehir İçi Otobüsler: Bunlar da terminal kapısı civarından kalkıyor ve sizi metro istasyonlarından birine götürüyor. Oradan da yine metro biletinizi alarak dilediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Metro bileti çok ucuz 1,5 TL’ye falan geliyor.
Zhulyany Havaalanı için;
1- Uber / Uklon / Taksi: Buras şehir merkezine daha yakın olduğunda çok daha ucuza ulaşabilirsiniz. Ben Uberci olduğumdan heryerde Uber kullanırım. Çok rahat gerçekten
2- Şehir İçi Otobüsler: 302 Nolu otobüs ile en yakın metro istasyonuna ulaşabilirsiniz oradan da dilediğiniz noktaya gidebilirsiniz.
3- Marshurutka: Dolmuşları burada da hizmet veriyor.
Kiev’de Kullanılan Para Birimi ve Yaşam Pahalılığı
Ukrayna’da Grivna (UAH) kullanılır.
29 Mayıs 2019 İtibariyle:
- 1 TL: 4.41 Grivna
- 1 USD: 25,52 Grivna
- 1 EURO: 29,60 Grivna
Havaalanında da bozabilirsiniz paranızı çok büyük kur farkı yok ama yine de azıcık bir fark da olsa şehir merkezinde bozana kadar sizi merkeze atacak kadar miktar bozsanız yeterli.
Ülkede yaşam şartları Türkiye ayarında. İçki ve ulaşım hariç diğer tüm kalemler Türkiye ile aynı fiyatta ya da biraz daha pahalı geliyor. Maalesef halen savaşta olan Ukrayna karşısında bile paramız hızla erimiş. 2 sene önce 10 katı değerliyken şu anda 4,4 kat değerli ama yeme içmede bile o fark önemli olmuyor.
Restoran Fiyatları (Ort) | Fiyatı – Grivna |
Yemek ( Ucuz Restoranlar) | 50-150 |
Orta Sınıf Restoran 2 Kişi -3 Çeşit Yemek | 400-600 |
Mc Donalds Menü Ortalama | 100 |
Yerli Bira (0.5 lt) – Restoran | 18-30 |
İthal Bira (0.33 lt) – Restoran | 40 |
Kahve (regular) – Restoran | 15-30 |
Coke/Pepsi (0.33 lt) – Restoran | 13-14 |
Su (0.50 lt şişe) – Restoran | 10-12 |
Kiev’de Restoranlarında Ortalama Fiyatlar – Kiev Seyahat Rehberi
Market Fiyatları | Fiyatı – Grivna | |
Su 1,5 lt | 12 | |
Süt 1 lt | 24 | |
Şarap (Orta Sınıf) | 100 | |
Yerli Bira (0.5 lt) | 19 | |
İthal Bira (0.33 lt) | 35 | |
Sigara (Marlboro) | 38 |
Kiev’de Market Fiyatları – Kiev Seyahat Rehberi
Ulaşım | Fiyatı – Grivna |
Tek Yön Bilet | 8 |
Aylık Pass | 350 |
Taksi Başlangıç Fiyatı | 50 |
Taksi 1 km | 7 |
Taksi 1 saat bekleme | 80 |
Benzin 1 lt | 29-30 |
Kiev’de Ulaşım Fiyatları Tablosu – Kiev Seyahat Rehberi
Kişisel Bakım | Fiyatı – Grivna |
Tylenol, Frenadol, Coldrex gibi İlaçlar | 109 |
1 Kutu Antibiotik | 210 |
15 dakika Doktor Muayenesi | 410 |
1 Kutu Tampon | 70-75 |
Diş Macunu | 39 |
Şampuan | 70-80 |
Deodorant | 50-55 |
Eğlence | Fiyatı – Grivna |
2 kişilik Tiyatro Bileti (En iyi Koltuklar) | 1000 |
Kokteyl (Barda) | 146 |
Ön Ödemeli Telefon Araması (1dk) | 1,50 |
1 Paket Sigara (Malboro) | 38 |
Kiev’de İnternet ve Telefon Kartı
Kiev’de 3 adet telefon firması hizmet veriyor. Vodafone, Lifecell ve Kiyvstar’ın çeşxitli kampanyalarının bulunduğu simcardlar şehrin birçok noktasında satılıyor. Tamamen tak kullan mantığında, hiçbir ekstra işlem yapmanıza gerek yok. En azından ben Vodafone aldım ve onda öyleydi. 4 gb interneti ve Ukrayna içinde arama ve mesajlaşma hizmeti olan hattı 70 grivnaya aldım. 4-5 gün boyunca yetti. İnternet her yerde çok iyi. Vodafone’un yurtdışını arama paketleri de var 120 grivna civarında o da. Diğer firmaların da birçok seçeneğe sahip kartları var. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kiev’de Şehir İçi Ulaşım – Kiev Seyahat Rehberi
Kiev oldukça geniş bir şehir, gezilecek yerlerin büyük bir kısmı Shevchenkivskyi, Podil, Pecherskyj bölgelerinde toplanmış ancak bunların arasında yolculuk yapmak biraz yorucu. Özellikle Motherland bölgesi bir hayli uzakta. Size tavsiyem 2-3 kişiyseniz her zamanki gibi UBER olacaktır. Metro sistemi çok gelişmiş olmasa da bazı önemli noktaların yakınına gidiyor. Aşağıdaki metro haritası gibi bir haritayı varınca edinip, planınızı yaparsınız. Metro bileti 8 grivna (1,6 TL civarı) . Günlük kartlara bakmanıza gerek yok çünkü sürekli metro ile gezebileceğiniz bir şehir değil. Bu kısmı 2. yazım olan Kiev Gezi Rehberi ve Rotalarda detaylı açıklayacağım. Metro’ya ihtiyacınız yoksa bile mutlaka birkaç istasyonu görün. Yerin 200-400 metre altındaki bu eski sığınaklardan yapılmış metro istasyonları sizi hayrete düşürecek. Bunların dışında zaten bol bol yürüyün. Yürürken sıkılmayacağınız bir şehir.
Kiev’de Nerede Ne Yenir?
Burayı ayrı bir yazıda anlatacağım. Ancak birkaçından bahsetmek gerekirse. Madame Josy, Chicken Kyiv, Kanapa Restoran ve Vozdvyzhensky Otelin Terrace Restoranı en çok beğendiğim mekanlar oldu.
Vozdvyzhensky Terrace Restoran: Kaldığım otelin restoranıydı. Hem 1 kez akşam yemeğini ve sabah kahvaltılarını deneme fırsatım oldu. Tripadvisor’da neden bu kadar fazla puan aldığı belli. Özellikle Borsh Çorbası ve Kiraz Soslu Biftek şahaneydi. Vozdvyzhensky Terrace Restoran
Madame Josy: Burada Kahvaltı, Salata , Kiş ve Tatlıları deneyebilirsiniz. Ana meydana çok yakın ve fiyatlar ortalama. Madame Josy
Chicken Kyiv: Adıyla özleşmiş tavuğun servis edildiği çok şık bir restoran. Fiyatlar güzel, Kiev Cake ve tavuk yemekleri enfes. Biraz merkezden uzak ama gitmeye değer. Chicken Kiev
Kanapa: Burası geleneksel Ukrayna Mutfağını Moleküler Gastronomi ile harmanlayan bir yer. Ürünleri gerçekten çok farklı. Deniz ürünü sevenler için özellikle tavsiye ederim. Andreevsky Yokuşu’nda bulunuyor ve fiyatları biraz pahalı. Kanapa
Kiev’den Ne Alınır?
Kiev’de nedense hediyelik eşyalar çok pahalı. Yani yaşam şartları ile kıyaslayınca bu pahalılık garip geldi. Magnetler bile 1-2 dolardan başlıyor. Tekstil ürünleri inanılmaz pahalı. Yöresel kıyafetleri 1000 Grivna civarı. Neye elinizi atsanız 4-5 dolar . Yani bu konuda Avrupa’dan bile bence pahalı. Ama yine de buraya yönelik bir şeyler almayı düşünürseniz aşağıdaki listeye bir göz atın.
- Pysanky – Boyanmış Tahta Yumurtalar (3-50 $ )
- Ukranya Kilimi (Rug) – Yöresel Kilimler (60-100 $)
- Mational Tekstil Ürünleri – Masa Örtüsüleri ve Danteller (2 – 100 $)
- Tahta İşlemeli Sandıklar – (10-30 $)
- Ukrainian Matryoshka/Babushka – Bildiğimiz iç içe geçen Matruşkalar (Seti 5 $)
- Motanky – Bez Bebekler – (25-100 $)
- Chemise (Ukrayna Geleneksel Kıyafetleri) – (40-600 $)
- Lviv Chocolate (Ünlü Ukraynalı Çikolatalı Zinciri) – (Her bir çikolata – 8 Grivna)
- Karpatya Tahta Takıları (5-40 $)
- Antika Eşyalar – Eski Paralar – 2. Dünya Savaşından Kalma Eşyalar
- Magnet- Maskot – İçki Bardağı – Kupa
Her hafta sonu Andreevsky yokuşunda yüzlerce hediyelik eşya tezgahı açılıyor ve fiyatlar rekabetten dolayı nispeten daha da ucuz oluyor. Pazarlık mutlaka yapın.
Ayrıca Besarabsky Pazarı da taze sebze, meyve, kurultulmuş et, tatlı vs. gibi gıda ürünlerini en ucuz ve leziz bulabileceğiniz tarihi bir kapalı pazar. Oraya da gitmeyi ihmal etmeyin.
Ukrayna’ya ve Kiev’e yapmak istediğiniz ya da planladığınız seyahatten önce aklınıza takılabilecek tüm konuları anlatmaya çalıştım. Bu şehirle ilgili 2-3 yazı daha yayınlayacağım. Özellikle Gezi Rehberi ve Rotalar yazısı daha ilginizi çekecektir.
Ayrica Kiev gezimizi Youtube’tan izlemek için linkleri aşağıya bırakıyorum..
Ukrayna Kiev’de Gezilecek Yerler ve Rotalar – 1. Bölüm
Ukrayna Kiev’de Gezilecek Yerler ve Rotalar – 2. Bölüm
İyi seyahatler
гарні подорожі
6 yorum
Arkadaşım harika ve çok kıymetli deneyimler bunlar. Eminim okuyan herkesin çok işine yarayacak bilgiler. Ben pasaport konusunu bilmiyordum. Ülkeye yeşil pasaportumla girdim. Umarım Rusya’ya gitmek istediğimde bir zorluk yaşamam ?
Çok teşekkür ederim arkadaşım. İnşallah 1-2 seneye kadar Rusya ile yine vizeler kalkarsa zaten endişe edecek birşey kalmaz.
çok detaylı süper bilgi verici aklımızda bir sürü soru vardı özellikle başka şehirden istanbul’a uçacak olan biz yani eşim ve ben için ekstra uçuş masrafı ama 170 tl dediniz bizde bakınalım emeğinize sağlık?
Yok zaten ben de Gaziantep’te yaşıyorum o kısmı katmadım. İstanbul Kiev arası o uçuşu almıştık. Yarın da gezilecek yerler Rehberini YAYINLAYACAĞIZ. Biletinizi aldıktan sonra ona da bakmayı unutmayın ?
Çok detaylı yazmışsınız, elinize sağlık. Kişisel sayfanızdan paylaşayım dedim, biraz baktım, göremedim. Bunun linki kopyalanıp paylaşılabilir tabii ama o arada Adıyaman yazısı çarptı gözüme, ben de onu paylaştım. = )
Çok teşekkürler efendim ❤️. Yazıları paylaşmanız bize destek olacaktır. Beğenmenize sevindim. YouTube hesabımızda da birçok video olacak yakında. Reshontheway hesabına abone olursanız mutlu oluruz ?