Kayseri Lezzet Durakları – Kayseri Yeme İçme Rehberi
Gittiğim şehirlerde yöresel yemekleri denemek en büyük hobilerimiz arasında. Özellikle eşimin yemek yemeyi sevmesi beni de biraz etkiledi diyebilirim:) Hep aynı şeyleri ve bildiğim lezzetleri tatmaktansa bilmediğim yerlerde bilmediğim yemekleri tatmayı yeğliyoruz. O yüzden de yemek içme olarak size yöresel lezzetlerini anlatmak istiyorum.
Kayseri mutfağının mantı ve pastırmadan ibaret olduğu düşünülüyorsa en baştan anlaşalım ki yanılıyorsunuz! Oldukça zengin bir yöresel yemek kültürüne sahip. Harikalar yaratan mutfağıyla Türkiye’nin gurme turu rotasyonlarından biri olarak adını daha fazla duyuruyor.Kayseri’de yemeye başladınız mı genelde yağlı yemeklerin ve hamur işinin hep ön planda olduğunuz görebilirsiniz. Gitmişiz yemeyelim mi? 🙂 Hepsinin tadına baktık elbet. Ne, nerede yenir hadi birlikte bakalım.
O zaman patlayıncaya kadar Kayseri Yeme İçme Rehberi başlıyooor.
1. Pastırma
Kayseri sınırlarına girdiğiniz andan itibaren pastırma ile dolu dolu bir seyahat sizi bekleyecek. Hatta bir çok bölgede o muhteşem çemen kokusunu alacaksınız. Bu şehre gelip de pastırma almadan ya da pastırma içeren herhangi bir ürün yemeden olmaz. Şehrin dört bir yanında pastırma alabileceğiniz mekanlar mevcut ancak biz kalitesinden şüphe etmediğimiz Ahmet Abi’nin yanına gittik. Sağolsun normalde öyle bir hizmeti olmamasına rağmen bize şahane bir esnaf kahvaltısı da hazırladı.
Pastırma – Sucuk Kayseri markasıyla Cumhuriyet Meydanı’nında hizmet veren bu firmadan ürünlerinizi gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Şunu da belirtmeliyim ki Ahmet Abi ülkenin birçok ünlü restoran ve şefine de pastırma gönderiyor. Onlar da ürünlerinde bu pastırmaları kullanıyor. Online sipariş ve iletişim için Pastırma Sucuk Kayseri – Ahmet Doklar
2. Develi Cıvıklısı – Kayseri Yeme İçme Rehberi
Aklınıza ne kadar ilk olarak mantı gelmiş olsa da ben olayı Kayserinin Develi ilçesinden adını alan Develi Cıvıklısından başlamak istiyorum.
Kayserinin favorilerimizden biri olmayı başardı. Kuşbaşı etli pide hem de çıtır çıtır. Biraz Karadeniz pidesine de benziyor.
Bizi Kayserinin yerlileri Emmioğlu Restoranı önerdi. Erciyesten develiye dönerken yol üzerinde kalıyor. Kayak dönüşünde buraya uğrayabilirsiniz.
Develi Cıvıklısı : 20 TL
Emmioğlu Develi Cıvıklısı Adres ve İletişim
Cumhuriyet Meydanı Elbir Cad. Develi / Kayseri
Çalışma Saatleri: 11:00 – 22:00
NOT : Deneyimleme fırsatımız olmadı ama lezzetiyle ün yapmış iki restoranı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Yol üzerinizde hangisi daha kolay olacaksa onu deneyimleyebilirsiniz.
Bereket Develi Cıvıklısı,
Lezzet Develi Cıvıklısı
2. Yağlama – Kayseri Yeme İçme Rehberi
İnce açılmış hamurun arasına kat kat serpilen kıymadan oluşan muhteşem bir yemek! Lahmacundan daha yumuşak ve ıslak bir yapısı var. Aslında bolca yağlı da diyebiliriz. Şimdi kiloları düşünme zamanı değil dönünce düşünürüz . Kendine has bir yeme şekli var. Yoğurdu dilimin ortasına bir şerit olarak sürdükten sonra yağlamanın o katını lahmacun gibi dürüyor ve ısırıyorsunuz.
parmaklarınızı yeme garantili: )
Yöresel Kayseri yemeği konusunda en iddialı adreslerden biri Çemen’s Mutfak’da deneyimledik. Tüm yöresel yemeklerini denedik ve çok başarılıydı.
Kayserililerin ilk önerdiği yerlerden biri Elmacıoğlu. Kayserinin yemek konusunda ki marka mekanlarından.Şehirde hem yerli halkın hem de gezginlerin en uğrak mekanlarından birisi. Aynı zamanda Kayseri iskender de de meşhurmuş. Biz iskender deneyimleyemedik vaktimiz yoktu. Ancak sizin vaktiniz olursa deneyimleyip bizimle paylaşabilirsiniz çok çok iyi olduğu söyleniyor 🙂
Yağlama : 32 TL (2021 itibariyle)
3. Tepsi Mantısı – Kayseri Yeme İçme Rehberi
Tepsi Mantısı, mini mini taneleri yan yana orta boy bir tepsi içine dizilerek fırınlanmasıyla yapılan mantı çeşidi. Üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor. Şu görüntünün üzerine bir şey söyleyemeyecek kadar güzel 🙂
Kayseri’de “Mantı Nerede Yenir?” diye soracak olursanız, alacağınız ilk cevap muhtemelen Kaşık-la olacaktır. Biz Çemen’s Gurme ve Mutfak da deneyimledik. Muhteşemdi !
Çemen’s Gurme ve Mutfak ulusal ve yerel lezzetlerden oluşan bir menüye sahip.Kendi içinde fırını olması ayrı bir avantaj ve lezzet sağlıyor.Eğer Kayseri’de yöresel lezzet tatmak istiyorsanız burası en doğru yerlerden bir tanesi. Servisi hızlı ve güleryüzlüydü. Ortam da gayet şık,ferah akşam yemeği için ideal bir mekan.
Tek Kişilik : 40 TL (2021 itibariyle)
Çalışma saatleri:
4. Yöresel Yemek – Şarap ve Kahvaltı – Sunolus Butik Otel
Sizi muhteşem bir bağ evi / butik otel ve şarap evi deneyimi ile tanıştırmak istiyorum. Kayseri şehir merkezinden 16 km uzaklıkta bulunan bu tesis aslında muhteşem bir butik otel ve 15 yıllık Vinolus Şaraplarının üretildiği yer. Ancak bu bağ evinde konaklama da yapmadan kahvaltı – akşam yemeği – şarap deneyimi gibi imkanlardan da yararlanabilirsiniz.
Gerçekten Kayseri’ye oldukça farklı bir değer katmış bir yer. Servis edilen ürünlerin çoğu kendi üretimleri ve organik. Zaten tüm organik tarım ürünlerinin tarlaları, bağlar vs. bu alanda bulunuyor. Hem kafa dinlemek hem de gastronomi açısından farklı bir deneyim arayanlar için oldukça iyi bir seçenek olacaktır. Rezervasyon ve Detaylı Bilgiler için Tıklayın
5. Pastırmalı Pide
Pastırmayı eklemedikleri bir yemek yok gibi 🙂 Pastırmalı pide bize sunum olarak pizzayı anımsatsa da pidelerin taş fırında yapılıyor. Çemen’s Gurme ve Mutfak da gitmişken mutlaka deneyin.
6. Sucuk İçi
Pastırma ve sucuğuyla ünlü Kayseri’de üretilen ‘sucuk içi’ sofraların baş tacı diyebiliriz. Kıyma ve baharatın buluşmasının ardından kavrularak sofralara geliyor.
Gittiğiniz her yerde deneyimleyebilirsiniz.
7. Izgara – Et Yemekleri | Hacı Steak House
Yöresel lezzetlerin dışında şehirde son derece şık ve lezzetli ürünler sunan bir çok yerel ya da zincir restoran da var. Ben bu kısımda tercihimi Hacı Steak House’dan yana kullandım. Talas’da bulunan bu şık mekanın birçok ürününü deneme fırsatı buldum. Özellikle Kocaeli’nde üretilip sadece Kayseride servis edilen Buratta Peyniri’ne bayıldım.
Başemel Soslu ve Pastırmalı Börek, Cheddar Soslu Kaburga – Soslarla Taçlandırımış Bonfile Etler enfesti. Ekmeği, yemek yanında servis edilen domates kurusu ezmesi ve salatası bile sıra dışıydı. Steak çılgınlığının iyice yoldan çıktığı şu günlerde kaliteli bir Steak Restoranını deneyimleyebildiğim için çok memnun olmuştum. Hacı Steak House
8.Nevzine Tatlı
Nevzine, Kayseri de meşhur tatlılarından biri. Önemli günlerde önemli misafirlere yapılıyormuş. Yöresel olan bu tatlı İrmik ve pekmezin karışımıyla ortaya çıkıyor. Restoranların menülerinde kolayca rastlayabilirsiniz.
9. Aside Tatlısı
Kayseri yöresinin en özel tatlısı içinde hiç şeker yok. Her mekanda farklı kıvamlarda görebilirsiniz. Bize pek hitap etmedi. Ama deneyin, belki siz beğenirsiniz.
10. Tahinli Katmer
Tahinli olarak geçen bu yöresel tat aslında bir restoranda veya seyyar satıcı da satılmıyor. Yerlileri bu katmeri genelde kendi evlerinde yapıyorlar yada fırında yaptırıyorlar. Yöresel ve bir o kadar lezzetli olan bu tadı mutlaka denemelisiniz. Gittiğiniz herhangi bir fırında veya yöresel kahvaltı mekanlarında deneyimleyebilirsiniz.
Kayseri’ye gitmişken sucuk,pastırma almadan dönmek olmaz. Kapalı çarşının içinde alabileceğiniz bir çok yer var. Herhangi bir katkı maddesi olmadan, kıyma, baharat ve güneşte kurumayla elde edilen evlik sucuklar baya lezzetli. Biz yine yerlilerinin güvenilir ve iyi olduğundan emin olduğu yer olan İmamoğlu’ nu tercih ettik. Evet fiyatlar Kayseri genelinde biraz tuzlu. Ancak lezzet konusu tartışılmaz güzel.
Kayseri yeme içme notlarımın böylece sonuna geldik. Eğer Kayseri gezilecek yerler yazımızı okumak isterseniz linki şöyle bırakıyorum 🙂https://reshontheway.com/kayseri-gezi-rehberi-kis-tatili/
Soru ve merak ettikleriniz varsa yorumlarda buluşalım 🙂
İnstagramdan bana ulaşmak isterseniz de https://www.instagram.com/gezceyy/
Sevgi ve Sağlıkla kalın