KARADENİZ LEZZETLERİ
Karadeniz lezzetleri, Karadeniz mutfağı gerçekten farklı tatların buluştuğu bir zenginliktedir. Kıyı ile iç kesimleri, doğusu ile batısı arasında lezzet farklılıkları vardır. Çeşitli otları, balığı, tereyağlı yemekleri, el yapımı hamur işleri ve, turşu kavurmaları ile gastronomik bir tur da Karadeniz gezisinde size eşlik edecektir.
Kış döneminde olduğumuz bu günlerde Karadeniz ayrı güzeldir. Doğası, denizi, havası, yaylaları, renkli insanları ile bir bütündür bu yöre… Eğer yolunuz Karadeniz‘e düştüyse, ne yemeliyiz diye düşünmeyin diye sizlere güzel bir yazı derledik. Ayrıca bu yöre ile ilgili gezi yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. Karadeniz’den Ne Alınır?
1.KARADENİZ PİDESİ
Kesinlikle en favorim olan lezzet; tereyağlı çıtır çıtır “Karadeniz Pidesi” Taş fırında incecik hamuru ile pişirlen; açık – kapalı, yumurtalı – yumurtasız, uzun-yuvarlak gibi farklı türevlerde hazırlanan bu pideyi yerken lezzetine hayran kalacaksınız.
2.TURŞU KAVURMALARI
Karadeniz ile turşu kavurmaları ünlenmiştir. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız bu lezzetler bu bölgede her evde yapılmaktadır. Çay ve mısır ekmeği tamlaması ile de ayrı bir tat ortaya çıkar.
Kiraz turşusu olur mu demeyin. Burası Karadeniz, her şeyin turşusunu yapmaları mümkün. Bu bölgede yetişen beyaz-sarı kiraz ve taflan denilen karayemiş meyvelerinin turşuları kurulup, daha sonrasında turşu kavurması gibi lezzetlere dönüştürülüyor. Beyaz lahana turşusu ve fasulye turşusu kavurmalarında yaygın diğer lezzetlerdendir.
3. OT KAVURMALARI
Çeşitli otlarıda pişirerek mutfaklarına eklemiş Karadenizliler. Kaldirik (hodan), Merulcan, Hoşgıran, Pazı gibi farklı ot kavurmaları da farklı bulacağınız tatlardan. Orta Karadeniz‘de yetişen Merulcan, dikenlerin ucunda yetişen bir ot türevi aslında.
4. KAYGANA
Kaygana, tavada yapılan omlete benzer bir lezzet. Fakat içerisine farklı otlar, yeşillikler konularak değişik türevleri yapılmaktadır. Pazı, kaldirik otlu kaygana, yeşil bezelye kayganası, hamsi kayganası bu yöre de yaygın lezzetlerden.
5. KARA LAHANA ÇORBASI VE SARMASI
Karadeniz‘in milli yemeği gibidir kara lahana çorbası ve sarması, diğer adı pancardır. Her evde muhakkak pişen bu çorba içerisinde yok yoktur! Son zamanda diyetlerinde gözdelerinden biridir bu yemek.
Kara lahana sarması ise, mısır unu ile muska şeklinde yapılan bir dolmadır.
6. MIHLAMA
İşte karşınızda mısır unu, tereyağ ve özel Trabzon peynirinin mükemmel buluşması ve eşsiz bir lezzet !
7. MISIR EKMEĞi – TRABZON EKMEĞİ – PİLEKİ EKMEĞİ
Tüm Türkiye’ye yayılmış olan meşhur ekşi mayalı, dışı ve alt tabanı iyi pişen VakfıKebir Trabzon Ekmeği ve mısır ekmekleri bu yörenin ana besin kaynaklarından biridir. Eğer bu ekmeğe alışmış iseniz gerçekten o lezzeti arıyorsunuz. Örneğin benim babam gibi ekmek seven birine Karadeniz dışında ekmek beğendiremiyorsunuz.
Pileki Ekmeği ise Artvin yöresinde yaygın olan, mısır unu ve defne yaprağı ile yapılan bir ekmek çeşididir.
8. AKÇABAAT – HAMSİ KÖFTESİ
Köfte severler buraya! Akçabaat Köftesi, odun kömüründe pişirilmesi ve bu yörede beslenen hayvanların etleri ile yapılması nedeni ile kendine has bir lezzeti vardır.
Hamsi Köftesi ise adından geldiği gibi Hamsi ile yapılan değişik bir köftedir.
9. SİRON – ÇAYELİ FASULYESİ
Aslen Gümüşhane yöresine ait Siron, kuru yufka, yoğurt, terayağla yapılan bir yemektir. Kıymalı ve tavuklu çeşitleri de yapılmaktadır.
Rize‘nin ilçesi olan Çayeli yöresine ait bu kuru fasulye Türk milletinin en sevdiği yemeklerden biridir. Çayeli kuru fasulyesi biraz daha tombul iken, süt ile yapılması en önemli özelliğidir.
10. LAZ BÖREĞİ – PEPEÇURA – KABAK SÜTLACI – FINDIKLI BÖREK
Bir klasiğimiz olan tatlı yiyelim tatlı konuşalımı yine en sona bıraktım. Karadeniz’de tatlı yok mu diyenlere seçeneklerimiz var tabiki.
Laz böreği tuzlu değil, muhallebi dolgulu çok lezzetli şerbetli bir tatlıdır aslında.
Pepeçura, siyah üzüm ve mısır unu ile yapılan Rize bölgesine ait bir muhallebidir.
Kabak sütlacı ya da kabak sütlüsü; Artvin, Rize yöresine ait olup siyah kabak ile yapılan farklı, hafif bir tatlıdır.
Fındıklı börek ise, adından da belli olduğu gibi fındığın merkezi olan bu yörede bayağı ünlüdür. Çekilmiş iç fındık ve şekerle yapılan harcın yufkaların arasına serpilerek tereyağı ile tavada ya da tepside yapılmaktadır.
Birbirinden farklı lezzetlerin bulunduğu bu yörede, hepinize güzel bir gezi ve tadım diliyorum… Karadeniz lezzetleri, Karadeniz lezzetleri, Karadeniz lezzetleri,
Sevgiler
2 yorum
Laz böreği favori
Pidesi gerçekten enfes
Ama kara lahana için aynı yorumu yapamayacağı
Karadenizi görmeden bu lezzetleri taşmadan olmayın bence
Evet Laz böreği kesinlikle çok lezzetli. İnsanlar başta tuzlu sanıyor ama tatlı olduğunu görünce şaşırıyorlar. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. 🙂