En Güzel Konakların Şehri – Safranbolu Gezi Rehberi
Karabük ilimizin şirin turistik bir ilçesi olan Safranbolu denilince, o muhteşem mimariye sahip açık hava müzesi tadında evlerini aklına getiriyor insan. Ancak Safranbolu’nun Türkiye ve Dünya kültürel Mirası‘nda aslında çok ayrı bir yeri var. Tüm bilgiler Safranbolu Gezi Rehberi ‘mizde…
Türkiye‘de “kent” ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası Listesin‘deki tek yer olma özelliğiyle, Safranbolu, hem ülkemizden hem de Dünya’dan oldukça fazla misafir ağırlıyor. Özellikle Asya bölgesinden her yıl binlerce turist sadece Safranbolu’yu görmek için geliyor.
Safranbolu’nun bu mimarisi ve harika kent yapısını 18, 19 ve 20.yy’da da koruması nedeniyle, 17 Aralık 1994’te UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne dahil edilmiş. Ve kentte 1200’den fazla kültürel yapı tamamen koruma altındadır.
Tabi bu ünvanı aldıktan sonra ilçenin çehresi de hızlıca değişmiş. Bizans ve Osmanlı döneminden kalan evler, hanlar ve eski yapılar hızlıca restore edilerek topluma kazandırılmış.
Eskiden ağırlıklı yerli halkın yaşadığı ve çok fazla turistik faliyetleri bulunmayan Safranbolu’da artık her ilkbahar yaz sezonu oldukça hareketli geçiyor.
Hatta yerli yabancı ziyaretçi sayısı yılda 1milyon olduğu dönemler bile olmuş.
Bu kültürel aktivitenin bence en önemli yanı, yerel halkın kültürel yapısının korunması sağlanmış ve el sanatlarının da kaybolmasını engellemiş. Her dükkanda, evde, konak girişlerinde eski at arabası tekerleri, bakır işlemeler, ahşap kapılar ve bir çok antika ürün adeta kasab da kültürel şölen yaşatıyor.
Safranbolu Tarihi
Safranbolu adını “Safran” bitkisinden alır. Kuruluş tarihi ile ilgili çeşitli rivayetler olsa da, MÖ 3000 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir. Safranbolu, Kızılırmak ile Filyos Irmağı arasında kalır ve bölgede, Hititler, Firigler, Persler,Pondlar, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği sürmüştü.
https://www.instagram.com/p/Bl0uVmxl_h5/
Türklerin kesin egemenliğine ise 1196 yılında geçmiştir. 1927 yılında Zonguldak ilçesi olan Safranbolu, Karabük’ün il olmasıyla 1995 yılında Karabük iline bağlanmıştır.
Safranbolu ve Kültürel Yaşam
https://www.instagram.com/p/Bl0uVmxl_h5/?utm_source=ig_web_copy_link
Dünya Kültür Mirasına dahil olup sit alanı ilan edilen eski şehir merkezinde 1.200 adet tarihi eser tescil edilmiştir. Bunlar; 1 özel müze, 25 cami, 5 türbe, 8 tarihi çeşme, 5 hamam, 3 han, 1 tarihî saat kulesi, 1 güneş saati ile yüzlerce ev ve konaktır. Bunların dışında höyükler, tarihî köprüler ve kaya mezarları da bulunmaktadır.
Yunanistan’ın Skydra ile kardeş şehir olarak kültürel etkileşimi devam ettirmektedir. Öyleki Skydra’da Safranbolu adıyla, sokak, meydan, kulüp ve marketler bile kurulmuştur.
Safranbolu‘da her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında Uluyayla Şenlikleri, Eylül ayında da Altın Safran Belgesel Film Festivali düzenlenmektedir.
Ayrıca Safranbolu Motosiklet Festivali ilk olarak 2015 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilmiş.
Safrabolu’ya Nasıl Gidilir?
Ben günü birlik arabayla İstanbul’dan gittim. Gün doğmadan yola çıkarsanız eğer güzel bir köy kahvaltısını Safranbolu’da yapabilirsiniz.
Ayrıca otobüs ve tren yolculuğu ile de Safranbolu’ya ulaşabilirsiniz. Son zamanlarda popüler olan tren seyahati bence mutlaka denenmeli.
Safrabolu’da Konaklama ?
Konaklama tavsiyesin de bulunmayacağım çünkü konaklamadım. Ancak siz malum sitelerden kendi tercihinize uygun seçenekleri araştırabilirsiniz. Zaten eski Türk konaklarından başka çok fazla seçeneğiniz yok. Ancak seçeceğiniz konaklar mutlaka manzaralı olsun. Vadiyi görenler eminim çok güzel manzaralar görmenizi sağlayacaktır.
Günü birlik İstanbul’dan gidecekler için araçla yorucu olabiliyor. O yüzden mutlaka bir gece de olsa tadını çıkarmak için kalmanızı tavsiye ederim.
Safranbolu’da Gezilecek Yerler
En sevdiğim bölüm aslında burası. Bir fotoğrafçı gözüyle böyle tarihi şehirleri gezmek konusunda ki hevesimi biliyorsunuz. Bu yüzden eğer siz de fotoğrafçılık amacıyla Safranbolu’ya gidecekseniz mutlaka yüksekleri fethetmeniz gerekiyor.
Bu yüzden bu listeyi sırayla hazırladım.
1. Hıdırlık Tepesi
Kent Merkezinde Safranbolu’yu tamamen panoramik olarak görebileceğiniz bir konumda ve yeme içme dinlenme vakitlerinizi de burada değerlendirebilirsiniz. Gün batımına kalmadım ama eminim çok güzel manzaralar çıkacaktır.
2. Kristal Teras
Ben gitmedim ancak mutlaka görülmesi gerekiyormuş. Doğa fotoğrafları çekmeyi sevenler ve manzara tutkunları mutlaka gitmeli.
3. Kent Tarihi Müzesi
Burası da Hıdırlık Tepesi’nin tam karşısında yine Safranbolu’yu yukardan gören diğer bir açıya sahip. Müzeyi mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Safranbolu’nun tarihini görmek oldukça keyif verici olacaktır.
4. Cinci Hanı ve Hamamı
Eskiden kervansarayların konaklaması için kullanılırmış. İçeri girerken sembolik bir ücret ödüyorsunuz ve gerçekten gezmeye değer. Hanın içi pırıl pırıl ve içerisin de gezerken eski filmlerde ki hayatlar yaşamlar bir an olsun gözünüzün önüne geliyor ve tarifsiz duygular yaşatıyor.
Şuanda hanın alt katında hediyelik eşya dükkanları ve kafeler var. Mutlaka burada bir süre vakit geçirmenizi tavsiye ederim.
5.Tokatlı Kanyonu
Benim fırsatım olmadı gitmeye ancak mükemmel bir manzaraya sahipmiş. Camdan yapılan bir terası var ve doğa ayaklarınızın altında resmen.
6. Yörük Köyü
Safranbolu merkeze 20km kadar uzaklıkta eski bir Türk köyü. Burada ki evlerde ahşaptan ve yığma yapılardan oluşan, sokakları taşlı Cumalıkızık’ı andıran bir köy. 300 yıllık tarihi var ve bu köyde koruma altında. Adeta zamana karşı direniyor. Mutlaka görülmeli.
Son Söz;
Dünya’nın ve Türkiye’nin en önemli değerlerinden olan Safranbolu’yu hala görmediyseniz umarım bu yazı size vesile olacaktır. Eğer ziyaret ederseniz; Safranbolu’dan dönerken dostlarınıza üç şey almayı ihmal etmeyin: Safran, Çavuş Üzümü ve Lokum.
1 Yorum
Safranboluyu tanıtan kısa ve öz yazınız için teşekkürler Çağlar Sarıkoç.