Göç Edebilir Miyim?- Kanada’da Yaşamak ve Çalışmak
Dönem dönem bunalımlarımız geçmemiş belli ki bir göç yazısı ile daha birlikteyiz. Bu başımızı alıp gitme isteği, yeni yerlerde yaşama fikrinin nasıl olacağını merak etme dürtüsü acaba sadece isteğimiz gerçekleştiğinde mi son bulacak? Yine oturduk, yine düşündük. Farklı bir mekânda, farklı bir hayat mümkün mü? Kanada‘da Yaşamak ve Çalışmak hayalleri olan bunu nasıl gerçekleştirebilir?
Bir önceki yazımızda Avustralya ve Yeni Zelanda’ya nasıl göç edilebileceğinden ve nasıl vize alabileceğinizden bahsetmiştim. Okumak isterseniz tıktık ? Valizinizi hazırlamaya başladıysanız ben de yeni ülkemizi ve istedikleri şeyleri sıralamaya başlayayım. Yalnız dipnot düşmek istiyorum bu bilgiler güncellenebilir veya sizin kişisel bilgilerinize göre daha ayrıntı istekler olabilir. Benim amacım sadece size küçük bir yol göstermek. Bugün evimiz olabilecek ülke: KANADA! Kanada’ya nasıl yerleşebilirim?
Kanada’ya Hoş Geldiniz! – Kanada’da Yaşamak ve Çalışmak
Öncelikle Kanada, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyindedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşuyor. 2 resmi dili bulunuyor: İngilizce ve Fransızca. Başkenti ve aynı zamanda ülkenin 4. Büyük şehri Ottawa’dır. Yapılan araştırmalara göre yine dünyanın en yaşanılabilir ülkeleri listesine giren bir ülke ile karşı karşıyayız. Ekonomisi muhteşem, vergiler düşük, suç oranı desen yine düşük, doğal güzellik ve temiz hava arşa değecek seviyede olunca tabii en yaşanılabilir ülkeleri listesinde başı çeker.
Ayrıca halkın yarısından fazlasının en az üniversite mezunu olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Yalnız doğruya doğru soğuğuna da diyecek bir şey yok. Ülkede her şey üst limitlerde olduğu gibi soğuğu da aynı şekilde. Tarihe geçmiş en soğuk zamanı Kanada için 1947 yılında -63 derece olarak kaydedilmiş. Eğer bütün güzellikleri için bu soğuğa rağmen göze alıp gitmeye hazırsanız vize çeşitlerini ve Kanada‘ya nasıl yerleşebileceğinizi konuşabiliriz. Resmi sitesi için tıktık 🙂
Turist Vizesi ile Gitmek – Kanada’da Yaşamak ve Çalışmak
Eğer amacınız sadece gezmek ve ülkeyi görmekse başvurmanız gereken vize türü turist vizesi. Fakat planınız yok ve Kanada’dan öyle pozitif enerji aldınız ki dönmek istemiyor ve iş bulmak istiyorsunuz diyelim. Maalesef diyemiyoruz çünkü Türkiye’ye geri dönüp vize şeklinizi ancak öyle değiştirebilirsiniz. Kanada sınırları içerisinde vize türünüz ile ilgili bir değişiklik üzgünüm ki söz konusu değil. Bu yüzden iyi düşünün.
Eğitim Amaçlı Gitmek – Kanada’da Yaşamak ve Çalışmak
Kanada eğitim için en çok tercih edilen ülkeler arasında. Yeni çıkan yasalarına göre eğitim süresince diyelim ki 2 yıl orada yaşadın ve okulun bitti sonrasında 2 yıl daha senin orada kalıp, iş bulmana müsaade ediyorlar. İş bulduğunda ise Kanada’da iş deneyimin olduğu için kolayca ‘express entry’ sistemine katılıp oturuma başvurabiliyorsun. Express entry ise birazdan uzuun uzun anlatacağım.
Express Entry ile Gitmek – Kanada’da Yaşamak ve Çalışmak
Şimdi bu Express entry ne ola ki diye düşünüyorsunuz ama tabii ki size anlatacağım şimdi. Öncelikle bu iki aşamadan oluşan bir sistem. İlk olarak sizin ‘eligibility’ yani yeterliliğinize bakıyorlar. Yine sizden puan toplamanızı istiyorlar anlayacağınız. Puanları neler etkiliyor derseniz tabii ki yaş, eğitim, meslek eğitimi, tecrübe, yabancı dil, karakter gibi temel şeyler.
Bu temel aranan özellikler nelerdir?
- 30 yaş üzerinde iseniz her geçen bir yıl size puan kaybettiriyor. Bu yüzden 30 yaş altındakiler, siz biraz daha şanslısınız.
- Veya size sorulan sorulardan biri eşiniz var mı sorusu. Evli misiniz demiyorlar yalnız. Eğer nişanlı veya ciddi bir ilişkiniz olduğunu düşünüyorsanız ve bunu onlara kanıtlayabilirseniz çift olarak başvuru yapabiliyorsunuz.
Fakat tek başvurma ile çift başvurma arasındaki fark var. Mesela a kişisi tek başına başvuruyor ve puanı 80, b kişisi çift başvuruyor onun da kişisel puanı 80. A kişisi büyüktür b kişisinden çünkü b kişisine diyorlar ki eşinde biraz gelişik olsun sen iyisin ama bu insan burada ne yapacak, nasıl uyum sağlayacak gibi. Yani b kişisinin puanını biraz da eşinin yükseltmesini istiyorlar.
- Dil seviyenizi ve öğrenim durumunuzu belgelemenizi istiyorlar. Bunun için de öncelik olarak IELTS’e veya TEF sınavına girmeniz gerek. IELTS İngilizce için, TEF ise Fransızca için puan alabilirsiniz. Tabii genelde IELTS tercih ediliyor daha hakim olduğumuz için. E girelim bakalım IELTS’e ama puanım nasıl olmalı diyecek olursanız link için tıktık 🙂
- IELTS puanınızı aldığınıza göre gelelim diğer kısma; öğrenim durumunuzu belgeleme. Bunun için ise lisans/lisansüstü/doktora gibi neyiniz var neyiniz yoksa WES üzerinden denklik almanızı istiyorlar. WES resmi sitesi için tıktık 🙂
Sonraki aşamada ise puanınıza göre sizi sıralamaya alıyorlar ve ‘invitation’ yani davetiye sistemiyle sizi davet ediyorlar. Bu arada puanınızı hesaplamak için: tıktık 🙂 Şimdi sizi davet ediyorlar ama bunun da çeşit çeşit yolları var. Hangisini seçeceğinizi ve Kanada‘ya nasıl yerleşeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Kısaca örneklendirecek olursak;
Federal Skilled Worker (Nitelikli İşçi Programı)
Aynı Avustralya – Yeni Zelanda ikilisi gibi nitelikli göçmen arıyorlar. Hayır insan diyemiyor da nitelikliyi herkes sever, sen beni niteliksiz bile sev diye. Bu arada Kanada en çok bu program üzerinden göçmen alıyor. Başvuruyu online yapıyorsunuz ve belgelerinizi tamamen online şekilde yüklüyorsunuz. Başvurmak için iş bulmanıza veya iş teklifi almanıza gerek yok. Puanınız uygun görüldüğü zaman Kanada’ya gitme imkanı kazanıyorsunuz. Sürecin nasıl izlediğine dair resmi site için tıktık 🙂
Provincial Nominee Program (Eyalet tarafından onaylanmış başvurular)
Bu programa başvurabilmek için ise sizin Kanada’da bulunan bir şirket tarafından iş teklifi almış olmanız gerekiyor ve bu sayede göçmen havuzunda bir adım öne geçiyorsunuz.
Canadian Experience Class (Kanada Deneyim Programı)
Bu programa başvurabilmek için Kanada’da çalışma deneyiminiz olması gerekiyor en az 1 yıl.
Start-up Programıyla Gitmek – Kanada’da Yaşamak ve Çalışmak
Diyelim ki muhteşem, harika, efsane bir fikriniz var ama maalesef paranız yok. İşte burada devreye Kanada hükümeti giriyor. Eğer fikrini beğenirse sana bütçe sağlıyor ve Kanada’da kendi işinizi kurmanıza yardımcı oluyor. Siz de size verilen bu bütçeyi aylık olarak Kanada hükümetine geri ödüyorsunuz. Yine kebapçı üzerinden gidelim. Muhteşem bir kebapçı fikriniz var ve kabul ettirdiniz diyelim. Kalkıp bana şu kadar bütçe lazım diyemiyorsunuz. Size verilecek olan bütçeye sizi destekleyen organizasyon karar veriyor. Resmi site için tıktık 🙂
Benim Kanada için anlatabileceklerim hemen hemen bunlar diyebiliriz. Umarım yeterince açık ve anlaşılır anlatmışımdır. Bir sonraki ülkede görüşmek üzere, belki uçakta karşılaşırız? Ama uçakta karşılaşmamız için sizin bilet almanız lazım. Nasıl ucuza bilet alacağınızı anlattığımız yazımızı okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz. tıktık 🙂 Bu işi de hallettiğimize göre şimdilik benden bu kadar.
Sevgi ile kalın,
Hasibe Betül Erdem