Ülkelerin Kahvaltı Kültürü |11 Ülkeye Özgü 11 Farklı Kahvaltı
#Evdekala kala acıktınız mı? Sabahları çok mu vaktiniz oluyor? Gelin beraber 11 farklı ülkeye özgü 11 kahvaltı inceleyelim ve deneyelim. Harika mutfaklara sahip 11 ülke kahvaltı kültürünü burada topladık. İşte Ülkelerin Kahvaltı Kültürü |11 Ülkeye Özgü 11 Farklı Kahvaltı
1. Fransa – Croque-madame
Dünya mutfağının en üstünde gösterilen Fransızlar kahvaltıları daha geçiştirme şeklinde yapıyorlar. Çoğunlukla çikolatalı kruvasan ve kahve olarak yaptıkları kahvaltılarda bazen de baget ekmeği ve reçel tercih ediyorlar. Ama ünlü tostlarını unutmamak lazım ki buraya bir Croque-madame (diğer deyişle Croque Monsieur) tarifini sizler için bırakıyorum.
Atlamadan, French Eggs Benedict de bir dünya harikasıdır.
2. İsrail – Shakshuka
İsrailliler ise kahvaltı yönünden bizimle oldukça benzer geleneklere sahip, ama özellikle yedikleri bir lezzet var ki size çok tanıdık gelecek: shakshuka diye adlandırdıkları menemene oldukça benzeyen domates, biber ve iri doğranmış soğanların üzerine yumurta kırılarak yapılan bu yemeğin tadından yenmiyor tabi ki!
3. İspanya – Pan con Tomate
İspanyollar da diğer Güney Avrupalılar gibi sabah kahvaltılarında sütlü kahve ya da cortido dedikleri bir çeşit espresso’yu tercih ediyorlar.
Bunun yanında ekmek üstü zeytinyağı ve iberia dedikleri zeytinli ekmekleri de sıkça tüketiyorlar. Bu ekmeklere genellikle reçel, balık füme, zeytin ve sarımsak eşlik ediyor.
Ama Pan con Tomate dedikleri bir alışkanlıkları var ki (bazen Pan a la Catalana olarak da geçiyor), alıştığınızda bırakamayacaksınız. Taze sarımsak ve domatesli ekmeği tuz ve zeytinyağı ile karıştırıyorsunuz ve üzerine taze peynir, jambon gibi malzemeleri ekliyorsunuz. Bunun benzerini balkanlarda (özellikle Bulgar Göçmenleri iyi bilirler) da prinsesa olarak bulabilirsiniz.
4. İngiltere – Klasik İngiliz Kahvaltısı
Dünyanın en ünlü kahvaltı tabaklarından olan İngiliz kahvaltısı hemen hemen her ülkenin (özellikle otellerinde) menüsünde karşımıza çıkıyor. Bulamayacağınız yer yok diyebiliriz.
Tavada yumurta, Lincolnshire ve ya Cumberland tipi sosis, ızgara mantar ve domates, kızarmış ekmek, siyah puding ve pişmiş fasulye. Ve yanında tabi ki İngiliz çayı.
Görüp görebileceğiniz en sıcak kahvaltı, İngiliz işçi sınıfının bütün gün enerjilerinin bitmemesi için yapılırmış fakat sonrasında yaygınlaşarak bir ritüel halini almış. Tabi zaman zaman acelesi olanlar mısır gevreğiyle geçiştiriyor.
5. Amerika – Pancake ve Waffle
Meyveler (özellikle yaban mersini) ve çeşitli şuruplarla birlikte servis edilen krepler ve waffle’lar yanını domuz pastırması, yumurtalar, marmelatlar süslüyor. Bunlar dışında da hızlı kahvaltıcılar tarafından sıkça tercih edilen mısır gevrekleri ve donutlar ilk sıraları çekiyor.
İçecek olarak ise portakal suyu, süt ve filtre kahve öne çıkanlardan.
6. Azerbaycan – KyuKyu
Yemek kültürü açısından bize oldukça yakın olan Azerilerin de kendilerine özel lezzetleri de yok değil. Kahvaltıda yenilen KyuKyu da bunlardan birisi. KyuKyu; Kişniş, Dereotu, Nane ve Pırasa gibi sebzeler katılarak yapılan bir çeşit omlet. Sıcak ve ya soğuk yenebiliyor ve yanında yoğurt ve domates ile servis ediliyor.
7. İskandinav Kahvaltısı
Sağlıklı beslenen İskandinavlar kahvaltıda ne mi yiyor? Üzümlü ekmek, yaban mersini reçeli, soslu somon, soslu alabalık ve crisp adını verdikleri (wasa benzeri) kıtır ekmekleri tüketiyorlar. Tabii, coğrafi konumları gereği deniz ürünleri kahvaltıda da fazlasıyla yer alıyor. Açık sandviç dedikleri bir kültürde, ekmek üstü deniz ürünleri tüketiliyor. Ama bunlarla o soğuğa nasıl dayanılır derseniz, bunların yanında tereyağlı çörekleri bir o kadar ünlü.
8. Meksika – Huevos Rancheros
Meksika’da kahvaltı deyince akıllarına chilaquiles geliyor, biz de size bir çeşidini önereceğiz: Huevos Rancheros. Geleneksel Meksika kahvaltısı tortilla parçalarının salsa veya quacamole sosa bulanıp, peynir ve yumurta ile süslenmesiyle oluşan chilaquilessiz olmaz.
Meksikalılar günün ilk yemeğini de akşamdan çok farklı olmayacak şekilde rafadan yumurtayı acı sosla ve guacamole ile harmanlayıp yiyorlar. Yanını da avokado ve peynirle süslüyorlar. Aslında oldukça besleyici ve evde yapması kolay.
9. Almanya – Bagel
Fransız ve İtalyanlar zarif kahvaltıcılardandır, peki ya Almanlar?
Birçok farklı bölgesel peynir, soğuk/sıcak etler, çoklu reçel ve bal, haşlanmış yumurta, meyve ve sebze, tütsülenmiş balık ve tabii ki her türlü bagel, pretzel veya ekmek çeşidi. Liverwurst ve Schlackwurst gibi çeşitli Alman salamları da bu kahvaltıların vazgeçilmezlerindendir.
Almanların kahvaltısı bizim kahvaltımızı aratmayan cinsten. Hatta Almanların bu konuda bir sözü bile var: İyi bir Alman kahvaltısının anahtarı fazla olmasıdır!
10. İtalya – Lena Braciole
Zarif ve fresh beslenen İtalyanların kahvaltıları daha hafif geçiştirmelik cinsten. Çoğu zaman Kahve (Espresso ve ya cappucino) ve kruvasan onlar için yeterli oluyor. Ama tabi ki daha ritüel bazlı kahvaltı yapmak isteyenleri için farklı tarifleri de mevcut. Fresh sebzeli pizza dilimleri, tramezzini isimli tost ekmeklerinin yanlarına mozarella peyniri, fesleğen, domates, füme salam gibi ürünler eşlik ediyor.
Güney İtalya için ise durum biraz daha farklı ünlü bir Sicilya kahvaltısı tarifi olan Lena Braciole, biftek, domatesli sos, kuş üzümü ve zeytinyağının mükemmel bir bileşimi!
11. Rusya – Syrniki
Ruslar coğrafi konum gereği deniz ürünlerini sık tüketen bir millet olarak, kahvaltıda da bunu uyguluyorlar.
Balık çeşitleri, havyar ve“’Wolga-Schnitte”’ diye isimlendirilen lakerdalı esmer ekmeğin yanında yumurta ve sütlü çay tercih ediliyor.
Bunun yanında kefir ve peynir ile yapılan bir pankek çeşidi olan Syrniki’ler Rus kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olarak sofralarda yerini alıyor.
Tüm bunların yanında Polonya’nın lezzetli Pączki’lerini ve Bulgarların damağımıza uygun Banitza’larını da es geçmemek gerekir.
Türkiye illerine göre en popüler yemeklere ulaşmak için sizleri buraya alalım. Eğer 11 ülke kahvaltı yazımızla ilgilendiyseniz, Dünya mutfağından 6 lezzetli salata yazımıza da göz atmanız için tık tık.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.
2 yorum
Bilgilendirici yazı olmus tesekkurler
Teşekkür ederiz. Her zaman bekleriz