İzmir Merkez Gezi Rehberi | Şehir Merkezinde Görülmesi Gereken 7 Yer
Müthiş, kültürel birikimi nedeniyle birçok kişinin gönlündedir bir gün İzmir’e yerleşmek.
Ben de bu kişilerin arasındayım. Bir önceki İzmir Çevresi Gezilecek Yerler yazımda sizlere Efes, Şirince, Seferihisar ve Sığacık’tan bahsetmiştim. Şimdi sizlere İzmir’in semtlerini gezdirmek istiyorum. İşte İzmir’de Gezilecek Yerler
Tarihi Asansör Binası ve Dario Moreno
Ben İzmir’in Ürkmez köyünde konakladım. Metro, izban ve minibüsler sizi gitmek istediğiniz yere ulaştırıyor. 776 numaralı otobüse binip soluğu İzmir’de aldım. Planımız önce Tarihi Asansör, İzmir Saat Kulesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi.
İzmir’de, huzurun olduğu bir yer olan Tarihi Asansör 1900’lü yıllarda Musevilerin yoğun olarak yaşadığı semt Karataş’ta bulunuyor. Genellikle binalarda merdiven çıkmamak için kullanılan asansör, Konak’ta iki semt arasındaki mesafeyi de kısaltıyor.
Tarihi Asansör yolu kısaltmak amacı ile İzmirli Musevi iş adamı Nissim Levy tarafından yaptırılıyor.
‘Asansör çıkmaz sokağı’ olarak bilinen Dario Moreno Sokağı karşılıyor. Yahudi asıllı gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu şarkıcının, 1940’lı yıllarda 4 kardeşi ve annesi ile yaşadığı evin bulunduğu Asansör Çıkmazı Sokak 1992’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Dario Moreno Sokağı olarak değiştirildi. Sokakta sanatçının heykeli yer alıyor.
Asansörün çevresinde sanat galerileri, kafeler ve restoranlar, atölyeler bulunuyor.
Asansör fobim olmasına rağmen, zaman tüneline binmiş ve tarih kokan asansör eski İzmir’in fotoğrafları bir yandan çalan nostalji müzik beni benden almıştı.
Tarihi Asansöre Nasıl Gidilir? – İzmir Merkez Gezi Rehberi
Tarihi Asansör İzmir’in Konak ilçesinde bulunmaktadır. Konak Vapur İskelesi ve Konak Metro İstasyonu en yakın toplu ulaşım noktaları arasında. Konak meydan’dan taksiye binerek en fazla 10 dakika’da Asansöre ulaşabilirsiniz. Ben Konaktan 2 Km. uzaklıkta olan bu tarihi yapıyı keyifli bir yürüyüş ile 20 dakikada ulaştım.
Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
Tarihi Asansör’den sonra benim en çok sevdiklerim arasında olan müze ziyaretleri geliyor. İzmir Arkeoloji Müzesi ile Etnografya Müzesi aynı bahçe içerisindeler.
Etnografya Müzesi
1831 yılında vebalılar için St.Roch hastane ve manastır olarak Fransızlar tarafından inşa edilmiş.Cumhuriyetin ilk yıllarında yetimhane 1978 yılında ise Turizm Bakanlığına devredilmiş ve Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanmış.
Yok, olmaya yüz tutmuş, çömlekçilik, tahta bıçakçılık, halı dokumacılığı, iğne oyaları, el sanatları ise mankenlerin üzerinde canlandırılarak tanıtılmış.
Bu müzeyi ücretsiz dolaşabilirsiniz.
Arkeoloji Müzesi – İzmir Merkez Gezi Rehberi
Müzenin giriş katı olan bu katta mermerden yapılmış heykel ve büstler ile heykel başı portreler sergileniyor. Salonlarda bulunan 8 adet vitrin içerisinde, yine mermerden yapılmış küçük boyutlardaki eserler kendi aralarında gruplandırılarak teşhir edilmiş. Müzede en çarpıcı eserler arasında ‘Androklos Heykeli’ nin Efes’in Kurucusu Androklos’a ait olduğu düşünülüyor.
Üst katta Seramik Eserler Salonu, Prehistorik(İnsanlığın ilk ortaya çıkışından M.Ö. yaklaşık 10.000 yıl öncesi) Çağlar’dan Bizans dönemine kadar çok sayıda eser sergileniyor.
Ege Denizi’ndeki batıklardan çıkan ‘Bronz Koşan Atlet Heykeli’ ve ‘Bronz Demether Heykeli’ müzenin en ilgi çeken eserlerinden.
Üst kat salonda Klazomania lahitleri oluşturmakta. Klazomania’da üretilmiş pişmiş lahitler renkli ve zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Birde lahitin içinde ölmüş bir bebekte bulunmakta.
Önemli not; Kulaklı rehberler müze resepsiyonundan ücretsiz temin edebilirsiniz.
Müzekart ile giriş yapabilirsiniz.
Yaz Dönemi giriş saati 08.30-19.00
Kış Dönemi giriş saati 08.00-17.00
İzmir Saat Kulesi – İzmir’de Gezilecek Yerler
İlk gittiğimde kendimi Taksim Meydanı’nda hissettim. Sanırım İzmir’in kalbi. Yürüyerek birçok yere yakın. Meydanın tam ortasında yer alan, şehrin simgesi İzmir Saat Kulesi 1901’de İzmirlilerin Padişah II. Abdulhamid’e tahta çıkışının 25. Yılı armağanı olarak yaptırılmış. 25 metre boyundaki 4 çeşmeli kulenin saati ise Alman İmparatoru II. Wihelm’in hediyesi.
Saat yapım tarihinden bugüne kadar hiç durmadan çalışıyor. Bir de meydanda İzmir’in güzel camilerinden,18.yüzyıldan kalma sekizgen mimarili Konak Yalı Cami ise göz alıcı Kütahya çinileri ile meydanın başka bir yıldızı.
Kemeraltı Çarşısı
İzmir, gezilecek yerler denince akla gelmesi gereken ilk yerlerden. Şehrin tarihi, kültürel ve mimari ögeleri, hanları, hamamları, camileri ve eski İzmir evleriyle eski şehrin dokusunu yaşatan bir semt burası. Kemeraltı’nın önemli tarihi yerlerinden Kızlar Ağası Hanı‘nı başlı başına gezin. Üst katına çıkın antikacılara, sahaflara, plakçılara ve diğer dükkanları gezin. Uzun ve keyifli bir gezintiden sonra mutlaka hanın avlusunda, kumda pişirilen kahveyi yudumlamalısınız. Kızlar Ağası Hanı, bitişiğindeki Hisar Camisi’ni görmelisiniz. Kemeraltı’nın sonunda Havra Sokağı’nı gezip Agora’ya geçin.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçeleri arasında İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı mutlaka görmelisiniz. Çiğli Sasalı’da 2008’de hizmete giren park 425 bin metrekare yeşil alanda 130 tür ve 1500 yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Ulaşımı izban ile yapıp aktarma merkezinden 751 numaralı otobüse binip ulaşabilirsiniz.
Kış Dönemi 09.00-17.00
Yaz Dönemi 09.00-19.00
Ücreti Yetişkin 8 TL
Öğrenci 3,5 TL
İzmir Alsancak’ta Ne Yenir?
Tüm gün dolaştıktan sonra, tatlı krizim tutunca mutlaka uğramam gereken bir yer vardı. Yaş pastaları mükemmel yapan ama bir tanesi öne çıkan; Pavlova
Bu pastayı en iyi yapan Sevinç Pastanesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Pavlova tatlı sevenler için malzemesi bol ve enfes kreması ile unutulmayacak bir tat.
Çok meşhur olan Bomba’yı Çelebi Unlu Mamullerinden yemelisiniz.
Bir söz var ‘Hayattan kaçmak için değil, hayatı kaçırmamak için yola çık.‘
Başka bir yol gezimde görüşmek üzere 🙂
3 yorum
İzmir hakkında gerçekten de harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık.
Teşekkür ederiz 🙂
Teşekkür ederim 🙂