İsveç Kiruna Gezi Notları | Kuzey ışıkları hayali ile yanıp tutuşanlar, toplanın. Birkaç gün önce gerçekleşen bu hayalim ile ilgili deneyimlerimi sizlere sıcağı sıcağına aktarıyorum. Kuzey ışıkları, bir insan evladının dünya üzerinde görüp göreceği en ilginç doğa olaylarından bir tanesi. Hatta bana kalırsa en ilginç ve nefes kesici olanı. Çünkü (en azından bizler için) bu fenomene ulaşmak, maddi manevi zor. Yaşadığımız coğrafya, bu fenomen ile karşılaşabileceğimiz bir coğrafya değil. Dolayısıyla ne olursa olsun yer değiştirmek ve para harcamak mecburiyetindeyiz.
Peki nereye gitmek daha mantıklı. Evet, en nihayetinde kuzey ışığı görebileceğimiz yer sayısı az. Ama tek bir tane de değil. Aslına bakarsanız oldukça geniş bir coğrafyayı kapsayan bir alanda kuzey ışıklarını görmek mümkün. Ama bunların bazıları ulaşması diğerlerine göre daha zor ve pahalı yerler. Örneğin Alaska. Bana sorarsanız, eğer ABD veya Kanada’da yaşamıyorsanız kuzey ışıkları için gidebileceğiniz en son yer burası. İsveç Kiruna Gezi Notları
Türkiye’da yaşayan standart bir vatandaşın, kuzey ışıkları hayalini gerçekleştirmek için gidebileceği Avrupa kıtasından çok da uzaklaşmasına gerek yok. Svalbard’ından tutun Murmansk’ına kadar çok geniş bir bölgeye yolculuk yapmak için her türlü imkan var. Ama kuzey ışıklarını görmek için nokta atışı bir yer söyle derseniz cevabım kesinlikle Kiruna olur.
Neden Kiruna? | İsveç Kiruna Gezi Notları
Aslında bunun birden fazla cevabı var. Fiyat-fayda dengesi, kuzey ışıklarını görmek için elverişli iklim yapısı, daha az kalabalık, bozulmamış doğa bunlardan bazıları. “İstanbul’dan direk uçuşla Rovaniemi’ye gidilebiliyorken neden aktarmalı uçuşla Kiruna’ya gideyim ki” diyen varsa, aşağıda nedenleri tek tek açıklıyorum
Evet ulaşım Rovaniemi’ye göre daha zor. Ama Kiruna, Rovaniemi’nin aksine pek de turistik bir şehir değil. Koca İsveç Lapland’ı bölgesinin otel kapasitesi sadece 2500 yataktan ibaret. Dolayısıyla gereksiz insan kalabalığı yok. Bu da fiyatların Rovaniemi’ye göre daha uygun olması demek.
“Şahane doğası ile bu kadar ünlenmiş bir Norveç dururken neden İsveç peki?” derseniz ona da cevabım hazır 😀. Çünkü İsveç Lapland’ı “Last wilderness of Europe” olarak biliniyor. Yani Avrupa kıtasının en değmemiş son doğal bölgesi. Norveç, her ne kadar el değmemiş doğası ile turizm sektöründen kendini çok iyi tanıtıyor olsa da (güzel olduğu konusunda asla lafım yok) İsveç bu konuda gizli bir hazine. Çünkü Norveç’in kuzey bölgelerinde, doğa tertemiz ve bozulmamış olsa da, yapılaşma çok fazla 😁. Bu da insan ve bina kalabalığı anlamına geliyor.
Bu bina kalabalığı ve az bile olsa şehirleşme, ışık kirliliği anlamına geliyor. Kuzey ışıklarını görebilmek için ihtiyacımız olan ilk şey ise karanlık ortam. Norveç ve Finlandiya’da, yapılaşma yoğunluğu nedeniyle karanlık yer bulmak, İsveç’te karanlık yer bulmaktan çok daha zor.
Son olarak iklim koşulları. Kuzey ışıklarını görmek için açık ve temiz hava şart. Yıldızları net şekilde seçebiliyor olmanı gerekli. Kiruna’ya 1 saat mesafedeki Abisko köyü, kuzey ışıklarını izlemek için Avrupa’daki net şekilde en iyi yer. Çünkü burada, kuzey kutbunun sert iklimini bertaraf edebilen bir mikroklima var. Etrafı dağlarla çevrili olan bu köy, Norveç’in aksine okyanustan gelen hava olaylarından etkilenmiyor. Dolayısıyla sezonun büyük kısmında Abisko’da hava açık. Bu da kuzey ışıkları için çok büyük şans anlamına geliyor.
Kiruna’ya Nasıl Gidilir?
Kiruna’ya ulaşmak çok zor değil, ama kolay da diyemeyeceğim. Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Ulaşım için en kolay yöntem, Türkiye’den direk uçuşla Stockholm’e uçmak. Buradan Scandinavian Airlines ya da Norwegian Air Shuttle ile Kiruna 1.5 saatlik uçuş mesafesinde. Her iki havayolu da ucuz değil, ama Norwegian Air Shuttle Scandinavian Airlines’a göre biraz daha hesaplı. Bir başka seçenek de uzun ama keyifli bir tren yolculuğu. Stockholm’den Björklinden’e giden trenler ile Kiruna’ya ulaşabilirsiniz.
Kiruna’da Konaklama
Yukarıda da bahsettiğim gibi Kiruna pek turistik bir bölge değil. Gelen turistler de sadece kuzey ışıkları odaklı kış turizmi için geliyor. Rovaniemi’deki kadar turistik aktivite ya da Norveç’teki kadar outdoor aktivite olmadığı için, turistik potansiyel çok düşük. Dolayısıyla otel sayısı az. Biz Camp Ripan’ı tercih ettik. Ve gerçekten çok memnun kaldık. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Bunun dışından önerebileceğim bir diğer otel de Scandic Otel. Biz bu ikisi arasında kaldık. Ama seçimimizden çok memnunuz. Scandic Otel için de bu linketıklayabilirsiniz.
Kiruna’da Neler Yapılır? | İsveç Kiruna Gezi Notları
Kiruna bahsettiğim gibi pek de turistik bir şehir değil aslında. Ama bu, şehrin sıkıcı bir yer olduğu anlamına da gelmiyor. Çünkü Kiruna, aslında gerçekten çok tatlı bir şehir.
Kendine has İskandinav mimarisi ve Nordik cofrafyada görmeye alışkın olduğumuz rengarenk evleri ile gözlere bayram ettiren bir şehir. Kar kalınlığı belli bir seviyeye ulaştığında, şehirde eğlenceli aktiviteler yapmanız da mümkün.
Geceleri kuzey ışıkları avına çıkıp, gündüzleri aktivite yapmaya mecaliniz kalırsa, ice fishing, snowmobile ya da ice climbing gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Bunun dışında bizim çok ilgimizi çeken bir diğer aktivite ise wilderness turları oldu. İsveç Lapland’ının el değmemiş ormanlarına karışıp, yaban hayvanlarını gözlemleyebilirsiniz. Afrika’da düzenlenen safari turlarının, buzlarla kaplı ve farklı hayvanları gözlemlemeli versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Bu turlarda ren geyikleri, kutup tilkileri, vaşaklar ve endemik kuşları gözlemleme şansımız oluyor.
Eğer Sami ırkı ile ilgili gözlem yapmak isterseniz, Nutti Sami Siida isimli bir açık hava müzesini ziyaret edebilirsiniz. Burada aynı zamanda bir de geyik çiftliği var. Ren geyiklerini sevebilir ve besleyebilirsiniz.
Son olarak, dünyada sayılı yerde bulunan İce Hotel’lerin bir tanesi de burada. İce Hotel gerçekten çok ilginç bir deneyim. İmkanınız varsa sadece gezmekle kalmayın, bir gece de burada uyuyun. Her biri farklı sanatçıların ellerinden çıkma buzdan heykeller ile kaplı ve bütün mobilyaları buzdan yapılmış bu ilginç otel, Kiruna’da mutlaka görülmesi gereken şeylerden biri.
Diğer yazılarımı okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.