İstanbul’daki Parklar Bölüm 1
Hepimizin doğaya yöneldiği bu zamanlarda İstanbul’daki Parklar‘ı gezdim ve nerede ne var, hangisini neden tercih etmeli detaylı bir yazı hazırladım. Şimdiden keyifli okumalar.
En bilinenden başlayalım.
Belgrad Ormanı – İstanbul’daki Parklar
İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alıyor. Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli kaynakken, günümüzde yetersiz kalıyor. Orman adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad köyünden almaktaymış.
Denizden yüksekliği fazla olmamasına rağmen yoğun yağış alan bir bölge olduğu için, Orta Avrupa ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş özelliği gösteriyor ve bu niteliği ile farklı bitki türlerinin aynı alanda iç içe büyümesine olanak sağlıyor. Okuduğum bilgilere göre ormanın bitki varlığı genel olarak kışın yaprağını döken ağaç ve çalılardan oluşmakla birlikte sapsız meşe, ormandaki baskın ağaç türü olarak geçmekte.
Su varlığı bakımından da oldukça zengin, irili ufaklı pek çok akarsuya ev sahipliği yapıyor. Bu akarsulardan bazılarının önüne Osmanlı döneminde bentler kurulmuş. Bunu da bir sonraki park başlığımızda işleyeceğiz.
İstanbullular haftasonu kendilerini Belgrad Ormanı’na atıyor. Bu sebepten erken saatte gitmekte fayda var. Benim Belgrad rotam 3 km’lik parkurda yürüyüş, ardından tahta masalarda keyif molası olarak sıralanabilir. 5500 hektarlık doğal bir orman düşünün, içerisinde farklı büyüklükte parkurlar var, kamp yapanlar, piknik yapanlar her amaçlı insan ile karşılaşmanız mümkün.
Giriş otomobil 13TL (2020 fiyatları), yaya ücretsiz.
Bentler Tabiat Parkı – İstanbul’daki Parklar
Belgrad Ormanı içerisinde yer alıyor. 11.07.2011 tarihinde 16,30 ha’lık alanı ile Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla birbiri ardına inşa edilen 7 adet bentten Valide Sultan Bendi (1796), Sultan Mahmut (II) Bendi (1839) ve Topuzlu Bend (1750) bu bölgede bulunuyor ve tabiat parkının adı buradan gelmekte.
Bend nedir?
“Karadeniz üzerinden kuzeyden esen rüzgarların beraberinde getirdikleri yağışı ilk olarak bıraktıkları Belgrad Ormanı, Haliç’i besleyen iki ana dereden biri olan Kağıthane Suyu’nun kaynağıdır. Bu kaynağı oluşturan tali derelerden bazılarının vadilerinin önü yüksek duvarlarla kapatılarak yapay göller oluşturulmuştur. Bu yapılar “bend” olarak adlandırılmışlardır. Bir yerin bend yapmak üzere seçilebilmesi için, vadinin yan duvarlarının, su derinliğinin fazla ve buharlaşma yüzeyinin az olacağı şekilde yüksek olması gerekmektedir.
İstanbul’da bendlerin yapılmasının 2 nedeni vardır: Bunlardan ilki, şehrin günden güne artan su ihtiyacı, ikincisi ise özellikle kışın yağan yağmur ve kar sularının çevredeki köylere ve tarlalara zarar vermesidir. Suların fazla gelip bendleri doldurması durumunda ise su, bendin üstünde açılmış olan deliklerden çıkarak künkler ve demir borularla su yoluna aktarılır. Her bendin aşağısında bulunan demir kapı içinde ise suların taksim edildiği tertibat bulunmaktadır.”
Bu teknik bilgiden sonra gelelim nasıl gidilir sorusuna. Belgrad Ormanı’na nasıl gidiliyorsa burasıda aynı. Belgrad Orman kapısından girdikten sonra tabelaları takip ettiğiniz zaman sizi Bentler Parkına çıkarıyor. Bu bölümde de piknik alanları, yürüyüş alanları mevcut. Ve giriş ücreti Belgad Ormanı kapısından ödeniyor. Otomobil 13TL (2020 fiyatları), yaya ücretsiz. İster Belgrad Ormanı’na isterseniz de Bentler Parkı’na gidin. Tek bir giriş ücreti ödüyorsunuz.
Atatürk Arboretum – İstanbul’daki Parklar
Burası da Belgrad Ormanı’na çok yakın. Otopark ücreti yok, giriş ücreti hafta içi: 7,5TL (2020 fiyatları), hafta sonu: 20TL. Bu parkın Belgrad Ormanından farkı burası aslında bir müze, bu sebepten koruma amaçlı çeşitli sınırlandırmalar ve uygulamalar mevcut. Örneğin piknik yapmak veya bisiklete binmek serbest değil. Burada güzelce yürüyüş yapabilir, bol bol resim çekebilirsiniz. Arboretum ne demek? Kelime olarak “arbor” ağaç demek, “etum” ise benzer türlerdeki bitkilerin yetiştirildiği ortam anlamına geliyor.
Diğer yazılarıma da göz atmanızı öneririm 🙂
İstanbul’un popüler semti Balat için; Balat Gezi Notları
Haftasonu İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenler için yakın rotalardan; Ormanlı Köyü ve Karaburun Yazısı
Kocaeli’nin en güzel koylarından dolan Sardala Koyu için; Sardala Koyu Kepke Kerfen Gezisi
Kırklareli’nin incisi İğneada’yı keşfetmek için İğneada Kırklareli Gezi Rehberi
Trendymelody instagram hesabımda parklarla ilgili resim ve videolara ulaşabilirsiniz.
Yazılarımın devamı gelecek özellikle İstanbul’da yaşayanlar için hafta sonu ya da günübirlik rotaları anlatmaya devam edeceğim.
Sağlıklı günler dilerim.