İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 8 Şey | İran gerçekten insanı büyüleyen bir ülke. Kültürel zenginliği, sıcak kanlı insanları ve büyüleyici mimarisi ile tekrar tekrar görmek isteyeceğiniz güzellikte bir ülke.
Gel gör ki bir ülkenin güzel olması, halkının sevecenliği ve bunun gibi şeyler her zaman o ülkede olmak için tek başına yeterli olmuyor. İran çok güzel, ama çok zor bir ülke. Dış dünyaya feci şekilde kapalı olması, geleneksel kültürünü ve yaşam biçimini korumasına en büyük katkıyı sağlayan şey olsa da, İran’ı gezmeyi de bir o kadar zorlaştırıyor. Bu yüzden ben de İran’a gitmek isteyenler için bu maddeleri paylaşıyorum ki İran yolculuğunuz daha keyifli ve kolay hale gelsin.
1- İran’da Türk Hatları İle İnternete Giriş Kısıtlı
Türkiye’de kullandığınız hatlar her ne kadar orada çalışıyor gibi görünse de aslında çalışmıyor. Arama yapmakta zorlanmayacaksınız, ama internete girişte felaket zorlanacaksınız. İkinci maddede olayı bir tık daha ileriye taşıyacağız 🙂
2- İran’da WhatsApp ve Instagram Çalışmıyor
Ülkenin geçtiğimiz yıllardaki gündemi hepimizin malumu. İran ne yazık ki baskıcı bir rejimle yönetilen bir ülke. Geçtiğimiz yıl yaşanan direnişler, yapılan protestolar vb şeyler sebebiyle yakın bir geçmişte ülkede sosyal medya ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kısıtlanmış. Çalışıyor gibi görünüyor ama asla bu uygulamalar çalışmıyor.
Bu durumun tek çözümü gittiğinizde hat ve VPN almak. Vpn’i Türkiye’den gitmeden de satın alabilirsiniz. Ama çalışmayabilir. En iyi yöntem oraya indiğiniz zaman herhangi bir telefoncuya gidip size hat vermesini ve VPN kurmasını istemek. Ben tur ile gitmiştim ve gittiğim tur herkes için 1 adet hat ve VPN getirmişti. İsteyenlere 15 Usd gibi fahiş bir fiyata satmış ve VPN’imizi kurmuştu. Pahalıya patladı ama internet ile çok işiniz varsa bunu yapmak zorundasınız. Gmail bile çalışmıyor çünkü.
3- Kadınların Başörtüsü Takması Hala Zorunlu Ama Denetimler Eskisi Gibi Değil
Yine yaşanan son olaylar ile bağlantılı olarak İran’da günlük hayatta baş örtüsü takma zorunluluğunun güncel durumuna değinelim. Turist olarak gitmiş olsanız dahi, İran’ın kılık kıyafet kısıtlamalarına tabi oluyorsunuz. Yani yerli kadınlar gibi başınızı örtmeniz ve bol kıyafetler giymeniz gerekli.
Eskiden bu kurala uymayanlar turist dahi olsa Ahlak Polisi tarafından tutuklanıp cezaya çarptırılıyordu. Şimdi yeni düzenlemeler ile bu kural tarihe karışmış. Ülkede hala Ahlak Polisi var. Ama kimseyi tutuklama yetkisine sahip değiller artık.
Fakat bu sizin kurallara uymanızla ilgili bir değişiklik yaratmıyor günlük hayatta. Hala bazı müzelerin girişlerinde ya da havalimanları gibi yerlerde başınızı örtmediğiniz durumda size hizmet vermeyi reddeden kıl görevliler var. Onlardan da öte, halk hala o muhafazakar kafadan kurtulamamış. Ne düğü belirsiz insanlar gelip sizi “başını ört” “kıyafetini kapat” gibi uyarılarda bulunabiliyor. Ve bundan hiç çekinmiyorlar. Bu durum beni inanılmaz rahatsız etmişti.
4- Sivil Polisler Olay Çıkarmak İçin Size Sataşabiliyor
Sıfır şaka. Yaşandı bu olay. Turdaki arkadaşımızın birine durup dururken gelip birisi sataştı. Küfürler etti, bağırdı ve sakinleştirmeye çalıştıkça arkadaşımızı kovalamaya başladı. Gittikçe üstüne gitti. “Burası İran, defol git” gibi çok saçma şeyler söyledi ve kavga çıkarmaya çalıştı. Sonra işin içine askerler karışınca öğrendik ki, adam sivil polismiş. Belki de biz onun kışkırtmalarına karşılık verip sataşsak ya da dövmeye falan kalksak kendimizi karakolda bulacaktık. Bu sivil polisin her gün bir sürü turiste aynı şeyi yaptığını, her gün mutlaka olay çıkardığını ve turistlerle ciddi kafayı bozmuş olduğunu söylediler.
Biz bu olayı ucuz atlattık ama dediğim gibi eğer biz de tepki gösterseydik olay çok başka yerlere giderdi. Bu yüzden siz siz olun bu ülkede biri size sataşsa bile siz ona sataşmayın.
5- Ülkede İki Para Birimi Var
Sebebini anlamadığım ve bir türlü hesabını kafamın basmadığı iki para birimi var ülkede. Biri Tümen, diğeri Riyal. Biri bol sıfırlı. Ülkede ikisi ile de alışveriş yapılabiliyor. Cebinizde hangisi olduğu önemli değil. Boşuna kafanızı karıştırmayın 🙂
6- Bizim Kredi Kartlarımız İran’da Çalışmıyor
Ülkenin bankacılık sistemi uluslararası sisteme kapalı. Bu yüzden Türkiye’de ve dünyanın geri kalanında kullanabildiğimiz kredi ve debit kartları İran’da çalışmıyor. Ülkenin kendi bankalarından alınan kartlar çalışıyor sadece. Dolayısıyla herhangi bir durumda bir ATM’den para çekmeniz imkansız. Kredi kartınızı da kullanamayacağınız için ortada kalıverirsiniz. Bol miktarda nakit para ile gelin.
7- Ülkeye Sadece Havayolu İle Girişte Pasaporta Damga Basılmıyor – İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 8 Şey
Ülkeye girişte pasaporta damga olayı çoğu gezginin en çok merak ettiği konu. Merak etmeyin basılmıyor, ama sadece havayolu ile girişlerde basılmıyor. Karayolu ile ülkeye girişlerde gözünüzün yaşına bakmadan damgayı yapıştırıyorlar.
8- Pasaportta İsrail Vizesine Asla Giriş İzni Yok
İsrail bu konuyu pek takmıyor ama İran feci takıyor. Pasaportunuzda İsrail vizesi varsa, damgası olmasa bile o pasaportla İran’a giremiyorsunuz. Ben bu yüzden ikinci pasaportum ile ülkeye giriş yaptım. Bu konu önemli dikkat edin.
İran gezim ile ilgili Youtube videomu bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz. Diğer yazılarıma da buradan göz atabilirsiniz.