İran Gezilecek Yerler 2024 | Arkadaşlarla sohbet ederken hani o soru gelir ya birinden – peki favori ülken hangisi oldu, en çok hangi ülkeyi sevdin diye. Ben bu zamana kadar olanları değerlendirdiğimde kutsal 3’ümü sayıyorum. İspanya, İran, İskoçya. Sıralamasını yapmadığım için veya içlerinden birini seçemediğim için bu üçü çok ayrı bende. Eee o zaman ben de bu üçlüden ilkiyle başlayayım anlatmaya. İran..
İran Hakkında – İran Gezilecek Yerler
İran İslam Cumhuriyeti’nin konumu Güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrili. Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye, Türkmenistan, Pakistan ve Afganistan olmak üzere 9 ülke ile kara sınırına sahip. Başkenti Tahran. Resmî dili Farsça. Ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise Şiiği’dir.
İran dünyanın en kadim uygarlıklarından biri. Millattan Önce 4000’lere dayanan tarihiyle ve günümüzde halen ayakta kalmış eski yerleşim yerleri ile dünyadaki en eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir ülke. Jeopolitik konumu itibariyle her zaman büyük öneme sahip olmuş. Dolayısıyla da birçok devletin ve uygarlığın fethetmek istediği bir yer olmuş. Emevîler, Gazneliler, Selçuklular, Harzemşahlar, Moğollar, Medler, Ahamenişler, Sasani İmparatorluğu ve Safevîler gibi birçok devleti topraklarında barındırmış. Zengin bir tarihi kültüre sahip olmuş.
Kendi tarihimiz boyunca gerek coğrafyası gerekse halkı ile sosyal hayatımızda, dilimizde, edebiyatımızda yer etmiş bu güzel memleketle nihayet 2019’da tanıştım. Şimdi sizlere izlediğim rotayı ve kafalarımızdaki soruların cevaplarını yazıyorum.
Pasaportta İran Damgası Sorun Oluşturur Mu ?
İleride Amerika hayalim olduğu için İran’a gidersem Avrupa ve Amerika vizelerinde sorun yaşar mıyım kaygısı çok olmuştu ve internette olup olmayacağı ile ilgili net bir şey bulamayınca risk aldım ve İran’a gittim.
“Karayoluyla geçerken damga vurmuyorlar, havayolunu kullanmayın” gibi bilgiler vardı ve karayolu en az maliyetli olacağı için biz de deneyelim dedik. Fakat beklediğimiz gibi olamadı ve damga vuruldu maalesef o zaman bu biraz canımızı sıkmıştı. Fakat sonraki süreçte yaklaşık üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen herhangi bir sorun ile karşılaşmadım.
Sonrasında İngiltere’ye ve Avrupa ülkelerine vize başvurularım olumlu sonuçlandı. Ben bir sorun yaşamadım tabii ki her şeyin garantisi yok fakat İran’ı gezdikten sonra iyi ki geldim dediğim için damga konusu önemsiz hal aldı bende.
Karayolu ile İran’a Geçiş ve Ulaşım
İran’a 2019 Ağustos’ta gittim ve karayoluyla geçtim. Van Kapıköy-Razı sınır kapısından 4 arkadaş olarak yola çıktık. Sınır kapısından çok rahat şekilde İran tarafına geçtik, memurlar neden İran’a gittiğimizi sorduklarında merak ettiğimizi söyleyip kolayca çıktık.
Sınırın diğer tarafında taksiler bekliyordu. Çok fazla taksi vardı ve İran para biriminin o dönemde dolar karşısındaki kaybı ile çok uygun fiyata Van sınırından Tebriz şehrine kadar taksi ile gittik. Taksilerde bol bol pazarlık yapın hatta İran’da her şeyde pazarlık yapın muhakkak. İran ucuz bir ülke ve yüksekten başlayıp pazarlıkla çok kolay fiyatı düşürüp rahat gezebilirsiniz.
İran’da Ulaşım – İran Gezilecek Yerler
İran’da ulaşım olarak tren, uçak ve otobüs ile istediğiniz şehre kolayca gidebilirsiniz. Biz bazı şehirlerarası yolculukta otobüs, bazısında ise taksi kullandık. 4 kişi gezdiğimiz için masrafı bölüşünce çok cüzi bir miktara geliyordu ve o sıcakta canımız çok tatlı geldi. Tavsiyem sizde birkaç kişi birlikte gezerseniz masrafları bölüşerek gezmek maliyeti baya azaltıyor.
İran’da Konaklama
Konaklama için ise couchsurfing kullandık. Fakat İran’da bu site yasak bu yüzden gitmeden ayarladık ve ev sahiplerinin iletişim numaralarını aldık. Ülkeye gidince zaten VPN değişikliği ile yasak olan sosyal medyalara da girişi yapabilmiştik. Konaklamayı bu şekilde yapınca haliyle kahvaltı ile akşam yemeğini zaten misafirperver İran halkı sonuna kadar bize sundu.
Yaklaşık 2 haftalık İran seyahatimde 2019’da 100 Dolar harcayarak yurda döndüm. Aslında daha az olacakken maalesef İsfahan’da hastalandım ve harcamamın çoğu hastaneye gitti. Yaz dönemi gittiğimiz için ve midemden rahatsız olduğum için İran yemekleri bünyeme ağır geldi ve güneş çarpması ile birleşince maalesef İsfahan’ı sadece hastalığımla hatırlıyorum.
Yaz dönemi gitmeyi planlayan arkadaşlar için uyarım çok sıcak, mutlaka serin tutacak şeyler alın yanınıza ve güneşten korunun. Şimdi sizi daha fazla tutmadan rotamı yazıyorum. Ben bu rotayı kendi ilgilerime ve zamanıma göre oluşturdum.
İran’daki Rotamız
Zamandan yana sıkıntımız olmadığı için Kocaeli’den çıkıp Van’a kadar gezerek gelip, sınır kapısına geldikten sonra taksi ile Tebriz’e gittik. Tebriz’de kalmadan direkt otogara gidip oradan Tahran’a geçtik. Tahran’da gezip, rotamızı Kashan’a çevirdik. Kashan’ı gezip burada çöl turuna da katılıp Kashan’dan İsfahan’a geçtik. İsfahan’dan sonra Yezd. Burada Shiraz ve buradan da taksi ile Persopolis daha sonra da kuzeyden güneye indikten sonra tekrar başlangıç noktamız olan Tebriz’e geçtik. Tebriz’i de gezdikten sonra buradan Van sınır kapısına gidip, yurda dönüşümüzü yaptık.
1. Tahran – İran Gezilecek Yerler
Tahran deyince aklıma motosiklet geliyor. Sabah gün ışımadan Tahran’a indiğimizde ilk rotamız olan Azadi Kulesi ile gözlerimizi açtık ama oraya giderken gördüğüm o trafik ve beklediğimden çok motosiklet beni adeta bir film sahnesinin içine koydu.
Kesin ya araba ya motor çarpacak diye yolun ortasında ölümümü beklerken acemiliği üzerimden atmam çok kolay oldu. Sanırım coğrafyamızın kaderini burada lehime çevirdim. Gelişmiş ülkelere gitsem de gelişmekte olan ülkelere gitsem de çok kolay adaptasyon sağlıyorum.
Simalar, yemekler, o samimiyet zaten sizi komşunuza gittiğinize ikna ediyor. Tahran rotası rahat ettiğim bir rotaydı, rüzgarda veya fotoğraf çekilirken başörtümü açmam ya da başörtüsünden saçımın görünmesi Tahran’da o dönem pek sorun oluşturmadı bu konuda. İran’ın kuzeyi güneyine göre daha rahattı. Rotamızda güneye indikçe, başörtüsü ve giyim kuşam konusundaki uyarılar artınca elbisemin altına taytı giyip başımı düzgün kapatarak riski en aza indirdim.
İnsan çeşitliliği fazla ve birinin sorun etmediğinin diğeri sorun edebilir. Yabancı bir ülkede risk almaya hiç gerek yok. Bu arada tanıştığım çoğu kişi zaten baskılardan dolayı İran’daki inancın azaldığından bahsetti ne kadar doğru bilemiyorum.
Gün sayınız sınırlıysa Tahran’a 1 gün yeterli ve ziyaret edebileceğiniz noktalar bu şekilde, kendi ilgi alakanıza göre ekleme veya çıkartma yapabilirsiniz Tahran ve diğer şehirler için. Sokaklarında gezerken Türk dizilerinden öğrendikleri Türkçe ile size Türkiye hakkında bir sürü soru sorabilirler, kuzey kısmı zaten Azerbaycan Türklerinin yoğun olduğu bölgeler ve Türklerle her yerde karşılaşabilirsiniz. Tahran’da gezilecek noktalar şu şekilde:
Tahran Gezilecek Yerler
- Gülistan Sarayı
- Ulusal Mücevher Müzesi
- Niavaran Sarayı
- Tahran Çarşısı
- Tecriş Pazarı
- İran Ulusal Müzesi
- Sadabat Sarayı
- Azadi Kulesi
- Tahran Çağdaş Sanat Müzesi
- İran Halı Müzesi
- Darakeh
- Darabad
- Iranian Artists Forum
- Seyhoun Art Gallery
- Assar Art Gallery
2. Kashan
Kashan’da 1 gece konakladık ve biz Couchsurfing üzerinden bir hostelde kaldık ilginç bir deneyim oldu. Dünyanın farklı yerlerinden gezginlerle tanışıp hostelin düzenlediği çöl turuna katılıp çölde gün batımını izledik. İlk çöl deneyimimi İran’da yaşadığım için burası benim canım memleketim Sivas’ın bir tık ince kumlu hali gibi geldi.
Bir daha İran’a gitsem çöl turuna katılmam, çünkü Fas’ta katıldım ve asıl çöl ‘Sahara’. Kesinlikle çöl deneyiminde Sahara’yı tavsiye ederim. Kashan’da camiileri gezerken tesettürlü olmamıza rağmen bizim tesettürümüzü kabul etmeyip onların çador dedikleri geleneksel İran kıyafetini camii girişinde üzerimize giyip gezdik. Çok fotojenik bir şehirdi. Bizim rotamız ise şu şekildeydi:
Kashan Gezilecek Yerler
- Kaşan Çarşısı
- Bozorg Ağa Cami ve Medresesi
- Ameriha Hotel
- Tabatabei Konağı
- Sultan Amir Ahmad Hamamı
- Fin Bahçesi
- Sialk Tepesi
3. İsfahan
İlber Ortaylı’nın da bahsettiği ülkelerden biri olan İran’da en çok vurguladığı şehirlerden biri de İsfahan’dı. Kitabında İran için şöyle diyor “İsfahan’dan başlayın. İlk görülmesi gereken hat Tebriz-İsfahan hattıdır. İkinci hat ise Tahran’dan başlayan ve İsfahan’a giden hattır. Kaşan ve Kum görülür. Sonra Yezd. Eski İran’ı görmek istersen de Şiraz. İranlılar, şehirlerini bozmaz. Ben de kültürlerini koruyanları severim.
Unuttuğumuz Türkçenin kökü de oradadır, konuşurlar. Münevver bir halktır. Şiir ve tarihten uzak yaşayan bizim yeni nesillere göre İran’ın farkı budur’’ Ortaylı böyle bahsediyor. Her bir şehri birbirinden bağımsız başka bir alem olan İran’da İsfahan inci gibi parlıyor. Yolunuz İsfahan’a düşerse görmeniz gereken yerler şu şekilde:
İsfahan Gezilecek Yerler
- Nakşi Cihan Meydanı
- Mescid-i Şah
- Şeyh Lütfullah Camii
- Âli Kapı
- İsfahan Çarşısı
- İsfahan Ulu Camii
- Shahrestan Köprüsü
- Si-o-se Pol Köprüsü
- Khaju Köprüsü
- 10.Chubi Köprüsü
- 11.Çehel Sütun Sarayı
- 12.Culfa
- 13.Vank Katedrali
- 14.Armani Carpet Store
4. Yezd
Yezd deyince aklıma gelen ilk şey sessizlik kuleleri. Tüm tarihe meydan okuyam ihtişamıyla sizi karşılıyor. Yezd şehrinin diğer adı ‘ölüler şehri’. Nedeni ise zedüşt inancından kaynaklı, sıcakta kulelere tırmanışı göze alabileceğimiz bir atmosferi var.
Zerdüşt inancına göre ölü bedenlerin 4 elementi kirletmemeleri için akbabalara sunulduğu bu tepeler siz adım atar atmaz kendinizi sevdiklerini akbabalara sunan zerdüştleri hayal ederken buluyorsunuz.
Yezd Gezilecek Yerler
- Mescid-i Cuma
- Amir Chakhmaq Cami Kompleksi
- Yezd Tarihi Şehir Merkezi
- Ateskedah
- Yezd Sessizlik Kuleleri
- Su Müzesi
5. Şiraz
Eğer İran edebiyatına meraklıysanız zaten hangi şehirde hangi şairin kabri vardır acaba sorusu aklınıza gelen ilk soru oluyor. Destanların, masalların, şiirlerin ülkesi İran tüm bu zenginliği ile her bir şehrinde ayrı ozanıyla sizi bekliyor.
Shiraz ise Şair Hafız, Şair Sadi ve İrem Bahçeleri ile Shriaz sizi bekliyor. İran’da müzelerde giriş ücreti yerli halka ve turiste farklı, tarihi camiilere girişler ise ücretli. Biz Nasir Al-Mülk camii için bu şehri gözümüze kestirmiştik ve camiiye gelene kadar çok fazla camii gezip sıcaktan etkilenmemize rağmen bu camii bambaşkaydı. Kesinlikle rotanıza ekleyip pişman olmayacağınız bir yapı.
Şiraz Gezilecek Yerler
- Hâfıziye
- Sa’di-yi Şirazi Türbesi
- İrem Bahçesi
- Nasır el-Mülk Camii
- Vekil Cami
- Vekil Çarşısı
- Kerim Han Kalesi
- Pasargad
- Persepolis
- 10.Nakş-ı Rüstem
6. Tebriz – İran Gezilecek Yerler
Büyük beklentilerle gittiğim Tebriz maalesef bende tam bir hayal kırıklığı oldu. Diğer şehirlerin ihtişamı yanında Tebriz gariban kalmıştı. Bunun en büyük nedenlerinden biri de deprem bölgesinde olması. Şehir her depremden sonra yeniden inşa edildiği için sanırım diğer şehirlerle kıyaslayınca daha sönük kaldı bende. Tebriz’de en çok beğendiğim yer mavi camii oldu. Tebriz’e 1 gün ayırmanız yeterli ve gesilecek noktalar şu şekildeydi:
Tebriz Gezilecek Yerler – İran Gezilecek Yerler
- Mavi camii (göy mescid)
- Behnam evi
- El gölü
- Azerbaycan müzesi
Bu muhteşem ülkeyi bir an önce görmenizi tavsiye ediyorum.
Daha fazla seyahat paylaşımı için: Yolda Konuşuruz instagram hesabımı takibe beklerim.
İran Hakkında Dikkat Etmeniz Gereken 8 Şey yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.