Hayalet Şehir Kapalı Maraş Gezisi | Düşünsenize… 1970-1974 yıllarında dünyanın o zamanlardaki en gözde turizm şehirlerinden birinde yaşıyorsunuz. İki katlı – üç katlı evinizin balkonundan sokağınızı izlerken şehrin hareketliliği gözlerinizi kamaştırıyor. Diskolar, casinolar, dünyaca ünlü insanlar ve en lüks otomobiller… Hatta bu sizin için alışılagelmiş bir durum. Yaşadığınız şehir öyle bir yer ki Marliyn Monroe’dan Sophia Loren’e kadar birçok dünya yıldızı tatil amaçlı buraya geliyor hatta buraya daha sık gelebilmek için buradan ev bile alıyorlar. Sonra bir gün; siren sesleri, kaos ve karmaşa içerisinde evinizden hiçbir şey almadan çıkartılıyorsunuz. Geri döneceğinizi bildiğiniz için önemli birkaç parça hariç, apar topar evinizi ve o güzel sokağınızı terk ediyorsunuz. Sonrasında ise bir daha asla ama asla geri dönemiyorsunuz.
Kapalı Maraş’ın Hikayesi| Hayalet Şehir Kapalı Maraş Gezisi
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda ele geçirilen; savaş sonrasında yapılan anlaşmaya göre tarafsız bölge haline getirilmiş, sivil halk için yerleşmeye kapatılıp çürümeye terk edilen hayalet şehir. Kapalı Maraş.
Kıbrıs’ta yaşanan Rum-Türk savaşları sonucunda 1974 yılında yerleşime kapatılan Kıbrıs’ın Maraş şehri son iki senedir ‘dark turizm’ (hüzün turizmi) olarak turistlere açılmış vaziyette. Bir zamanlar turizm ve mimarisi nedeniyle dünya yıldızlarının uğrak mekanı olan Maraş, Akdeniz’in Los Angeles’ı olarak anılırdı. Dünyanın en lüks otomobilleri, pahalı evleri, ülkenin en iyi plajları oradaydı. O zamanlar Türkiye’de bile olmayan Mitsubishi, Subaru, Alfa Romeo, Toyota gibi firmaların ana galerileri ve dönemin yüksek teknoloji mağazaları bulunmaktaydı. En teknolojik aletler, siyah beyaz televizyonlar, otomatik çamaşır makinaları, buzdolapları… İçerisinde bir raylı sistem bile bulunan, dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli sayılan Golden Sands Hotel, İngiliz Kraliyet ailesi tarafından Maraş’ta yaptırılmıştı.
Olaylar Nasıl Başladı? | Hayalet Şehir Kapalı Maraş Gezisi
13 Ağustos 1974 yılında İkinci Kıbrıs Harekatı ile Rum kesiminin hazırlıksız yakalandığı çıkarmada Maraş sakinleri tüm eşyalarını bırakarak bölgeyi terk etti. Sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi ve anlaşmalar sonrası bölge yerleşime kapatılıp askeri bölge ilan edildi. O günden bugüne her şey 1974’te bırakıldığı gibi duruyor.
İnanılmaz etkileyici ve hikayesinden kaynaklı bir o kadar karamsar bir havası vardı. Onca yıl önce yapılan evlerin mimarisi, teknolojisi, sokakların düzeni ve konumlanmasının böylesine büyük bir yıkımdan sonra bile aslında ne kadar ileri düzey olduğunu o sokaklardan geçerken fark ediyorsunuz. Üzerinden neredeyse 50 yıl geçmesine ve savaş görmesine rağmen birçok binada şaşırılacak düzeyde çökme ve hasar yoktu desem yeridir. BM askerleri tarafından özel koruma altına alınan ve düzenli olarak bakımı yapılan üç binanın haricinde tüm binalar terk edilmiş vaziyettedir.
Kapalı Maraş, Kıbrıs’ın diğer şehirlerine nazaran yağma problemi ile en az karşılaşan alan çünkü ordu tarafından tüm potansiyel yağma olaylarına karşı Eylül ayında mühürlenmiş. Pencerelerden içeriye baktığınızda asılmış çamaşırları, yarısı içilmiş küflenmiş bardakları, yerde bırakılmış oyuncakları görebiliyorsunuz. Sanki 1970’lere zaman makinası ile gidilmiş gibi her şey bırakıldığı yerde, son haliyle hala aynı şekilde duruyordu. Kaderine terk edilmişliğini iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Açıkçası Kapalı Maraş’a gidene kadar çok bir fikrim yoktu ve Maraş hakkında pek araştırma yapmadan sadece temel bilgiler edinerek gezmeye gittim. Sonrasında ise rehberimiz Turgay Bey’in de güzel anlatımı ile çok etkilendim ve araştırmaya başladım. Dünya’daki en büyük otellerden biri olacağı söylenen otelin açıldığı gün Kıbrıs Barış Harekatı patlak vermiş ve otelin sahibi intihar etmiş. Harekat öncesi, Maraş’taki birçok otelin dolu olduğu rezervasyon defterlerinin 2000’li yıllara, 7 yıldızlı Golden Sands otelinde ise 2015 yılına kadar İngiliz kraliyet ailesi tarafından doldurulmuş olduğu görülmüş.
Kapalı Maraş’ta Dikkat Etmeniz Gerekenler! | Hayalet Şehir Kapalı Maraş Gezisi
Kapalı Maraş’ın kısmi açılma kararından sonra faaliyete geçen bisiklet yolu sayesinde Turistler Maraş’ı gezmek için genelde bisiklet tercih etmişti. Rehberimiz ile Kapalı Maraş’ı gezerken yer yer telefonları cebimize koymamızı ve kendisi aksini söyleyene kadar asla fotoğraf çekmememizi tembihledi. Birinci derecede askeri yasak bölge olarak belirtilen yerlerde telefon elimizde olmasa bile sanki bir suç işliyormuş gibi nefesimizi tutarak geçtik. Sokaklarında dolaşan birçok insan olmasına rağmen bazen binaları ve çevreyi dikkatle inceleyerek bazen sadece ayak seslerimizi duyarak sokaklarında ilerledik. Filmlerde gördüğümüz terk edilmiş yerlerin aslında hiç de abartı bir betimleme yapılmadığını anladım.
Daha fazlası için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Diğer yazılarım için ise Tıklayınız
2 yorum
Yazdıkların çok etkileyici Melikeciğim. Okurken tıpkı senin gibi zaman makinesiyle orala ışınlandım. Gezilebilir olmasına da ayrıca sevindim. Harika bilgiler derlemişsin. Günüm, dimağım aydınlandı. Emeğine yüreğine sağlık canım
Yüreğine sağlık çok beğendim