Türkiye’nin En İlginç Doğal Mekanları -Güneydoğu Anadolu’daki 15 Doğa Harikası
Eğitim hayatına adımımızı attığımız günden beri hep Türkiye’nin nasıl cennet bir ülke olduğunu, dünyada nadir ülkenin bu kadar farklı mevsimsel özelliklere, coğrafi mekanlara ev sahipliği yaptığını öğrenirdik. Büyüyüp de bu güzellikleri yerinde görmeye başlayınca o öğretmenlerimizin ve çevremizdeki insanların ne kadar haklı olduğunu görmeye başladık. Şu ana kadar sitemizde ülkemizdeki doğal ve tarihi güzelliklere dair bir çok yazı yayınladık. Bu sefer de adını çok duymadığınız belki de gördüğünüz zaman ” Türkiye’de böyle yerler mi varmış?” diyebileceğiniz yerleri derledik. Tabi çok yer olunca bunları bölge bölge ayırıp bir yazı dizisi olarak yayınlamaya karar verdik. İşte karşınızda Güneydoğu Anadolu’daki 15 Doğa Harikası
1. Mardin Traventerleri – Mardin
Mardin’de Pamukkale gibi bembeyaz olmasa da traventerler olduğunu biliyor muydunuz? Asıl adı Başdeğirmen Şelalesi olan Mardin Traventerleri, 4 dağ arasına gizlenmiş, ilkbahar ve sonbaharda sarı ve yeşilin envai çeşit tonlarına bürünerek ziyaretçilerini ağırlıyor. Özellikle bisikletli gezginlerin favori noktalarından. Yaz aylarında aşırı sıcaklardan dolayı şelale kuruyor. Civarda da bir kaç tane görülmeye değer tarihi mekan mevcut. MardiN Traventerleri Konumu
2. Bırkleyn Mağaraları – Diyarbakır
Diyarbakır’a yaklaşık 100 km uzaklıkta ve Lice ilçesi yakınlarında bulunan ve 10.000 yıllık arkeolojik geçmişe sahip olan bu Mağaralar, hem insanoğlunun geçmişine ışık tutması hem de sunduğu muhteşem doğal hazinelerle görenleri şaşkına çeviriyor. Mağaranın içine akan su Antik çağlarda “dünyanın bittiği yer olarak” tanımlanmış. Pilinius bu geçidi “ölülerin yer altı dünyasına geçtiği yer” olarak tanımlamış. 900 metrelik büyüleyici tünelin yanı sıra diğer mağaralarda çeşitli dönemlere ait kitabeler bulunuyor. Hatta Büyük İskender’in doğu seferi sırasında ordularını bu mağarada konaklattığı söyleniyor.
3. Eğil Kalesi ve Gölet – Diyarbakır
Diyarbakır’da bulunan doğal güzelliklerle yazımıza devam ediyoruz. Bu sefer tarih ve doğanın harmanlandığı muhteşem bir mekan var. Barajlar sayesinde bazen tarihi mekanlar daha popüler hale gelebiliyor. Bunlardan biri de Diyarbakır’a 52 km uzaklıkta bulunan Eğil ilçesinde bulunan kral mezarları ve Dicle Baraj Göleti. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen peygamberler Hazreti Zülkifl ve Hazreti Elyesa ile birlikte 6 Nebi’nin kabirlerinin bulunduğu bu alan baraj sularının da dolmasıyla muhteşem bir manzaraya sahip oldu. Mekan, kurumların turizmi canlandırma adına yaptıkları çeşitli çalışmalar sayesinde su sporları ve tekne ile gezi imkanlarına da sahip olan bir yer haline geldi. Diyarbakır’da Jet Ski Keyfi
4. Beyaz Su – Mardin
Şimdi biraz da Mardin’e bakalım. Mardin’in en meşhur doğal mekanı olan Beyaz Su, çöldeki bir vaha gibi. Mardin’in Midyat ilçesine 15 km uzaklıkta bulunan Beyaz Su Deresi boyunca oluşan doğal alan gerçekten muhteşem bir ambiyansa sahip. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinleyip yüzebileceğiniz, dere boyunca açılmış yeme içme mekanlarında yemek yiyebileceğiniz bir yer.
5. Deliklitaş – Siirt – Güneydoğu Anadolu’daki 15 Doğa Harikası
Yüksekten manzaraları izlemeyi sever misiniz? İşte Deliklitaş bu tarz manzara izleme meraklıları için muhteşem bir yer. Siirt merkeze 4 km uzaklıkta bulunan ve Botan çayına 350 metre yükseklikten bakma imkanı sağlayan bu mekan muhteşem bir doğal oluşuma sahip. Tepede bulunan 2 mağarayı birleştiren kaya kütlesi arasında oluşan devasa delikten manzarayı izlemek gerçekten de doyumsuz.
6. Çelikhan Yüzen Adalar – Adıyaman
Sırada eşine az rastlanan ve ülkemizde Bingöl ile birlikte Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinin sahip olduğu doğal bir mekan var. Çat barajı üzerinde bulunan ve boyutları 100-1000 m2 arasında değişen 80 tane yüzen kara parçasına sahip olan bu bölge gerçekten ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeken bir yer. Baraj civarında bulunan yüzlerce bitki ve hayvan türü de ortamın ambiyansına ayrı bir güzellik katıyor.
7. Sinek Çayı Kanyonu – Diyarbakır
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Sinek Çayı ve Kanyonu son yıllarda özellikle doğa sporları tutkunları için oldukça popüler bir yer haline geldi. Buraya yakın yerde bulunan ve efsanevi hikayeye sahip ve Kapadokya’yı andıran doğal yapılara da ev sahipliği yapan Gelincik Dağı, özellikle kaya tırmanışı yapmak isteyenler için harika bir yer.
8. Takoran Vadisi – Şanlıurfa
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan ve yöre halkı tarafından saklı cennet olarak da bilinen Takoran Vadisi yaklaşık 20 km’lik bir alanı kaplıyor. Vadi boyunca uzanan kral mezarları, doğal bitki örtüleri, şelaleler, değirmenler ve diğer tarihi yapılar ziyaretçilerine bir çok açıdan görsel bir şölen yaşatıyor. Özellikle karasal iklimin yoğun olarak hissedildiği bu bölgede Takoran Vadisi sahip olduğu farklı ambiyans ile son yıllarda yoğun ilgi çekiyor.
9. Aygebire – Batman – Güneydoğu Anadolu’daki 15 Doğa Harikası
Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan en güzel mesire alanlarından biri olan Aygebire, yaz aylarında 47 dereceye varan sıcaklıkla bunalan bölge halkı için nefes almayı sağlayan bir yer. Özellikle piknik yapmak isteyenlerin yaz aylarında yoğun ilgisine maruz kalan bir yer. Bu yüzden tavsiyem bu mekanı hafta içi ziyaret etmeniz.
10. Şeyhandede Şelalesi – Diyarbakır
Diyarbakır’ın doğal mekanlar açısından en zengin bölgelerinden biri olan Çermik ilçesinde bulunan bir diğer doğal oluşum olan Şeyhandede Şelalesi adeta saklı bir cennet. 30 metrelik şelale altında oluşan devkazanı sayesinde burada doğal bir yüzme havuzu oluşmuş. Halen pek kimse tarafından bilinmediğinden dolayı doğasını korumayı başarmış ender yerlerden biri.
11. Rumkale – Gaziantep
Burası da tıpkı Diyarbakır’da bulunan Eğil Kral Mezarları ve Baraj gölü gibi barajların etkisi ile ününe ün katmış bir yer. Roma dönemine uzanan geçmişi, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinden taşıdığı izlerle ziyaretçilerini tarihsel bir yolculuğa çıkaran Rumkale, civarında bulunan Halfeti ve Savaşan Köyü ile birlikte zümrüt yeşili sularda tek turları ve su sporları yapmanızı sağlayan bir yer. Rumkale ilgili daha detaylı bilgi için: Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
12. Hani Aynkebir – Diyarbakır
Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Seren Köy’ünde bulunan Aynkebir dondurucu ve masmavi kaynak suyu ile adeta cennetten bir parça gibi. Mağara diplerinden akan buz gibi ve berrak suya girip de uzun süre dayanabileni tebrik ediyorlar. Hani Dağının eteklerinde doğan ve 9 kemerli bentlerden çıkarak oluşan havuza 7 gözden su akıyor. Burayı M.Ö 2000 yılında Huriler tarafından yapıldığına dair kanıtlar var.
13. İnbaşı – Şanlıurfa – Güneydoğu Anadolu’daki 15 Doğa Harikası
Bir diğer keşfedilmemiş dünya üzerindeki cennette sıra. Bozova ilçesinde bulunan, doğa ve tarihin harmanlandığı bu mekanda bulunan mağaralar ve Fırat nehrine karışan buz gibi su ile ziyaretçilerini şaşırtan bir güzelliğe sahip. Atatürk Barajı’nı görmek için rota oluşturduğunuzda burayı da görmenizi tavsiye ederim ama henüz yol çalışmaları yapılmadığı için yolu biraz kötü.
14. Kasrık Boğazı – Şırnak
Ülkemizin en bakir şehirlerinden biri olan Şırnak bazı doğal mekanlara da ev sahipliği yapıyor. Yıllardır terörün en çok hasar verdiği yerlerden biri olmasından dolayı bir çok doğal güzelliğe halen ulaşım güç. Ancak son zamanlarda popüler bir mekan haline gelen Kasrık Boğazı misafirlerini bekliyor. Doğal bir sit alanı olan boğazda 18 bitki, 141 tane de hayvan türü bulunuyor.
15. Beytüşşebap – Şırnak
Listenin son sırasına tüm ilçeyi dahil etmek istedim. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi gerçekten doğası ile insanı büyüleyen bir yer. İlçenin 4 bir yanında bulunan Yaylalar, irili ufaklı göller, raftinge müsait akarsular ve en önemlisi henüz adı bile konulmamış 50 metrelik şelalesi ile doğa turizmi meraklılarına sonuna kadar hitap eden bir yer. Aslında buraya Güneydoğu’nun Karadeniz’i demek yeridir.
Ülkemizin dört bir yanı muhteşem mekanlara ev sahipliği yapıyor ama maalesef sosyal medyada bir yer meşhur olmadıkça oraları görmek için bir çaba sarfetmiyoruz ya da kendimiz keşfetmeye çalışıyoruz. Sürekli Marmara-Akdeniz-Ege arasında gidip gelen bir tanıtım patlaması var. Ülkemizin topyelun turizm alanında kalkınması için hem halk olarak hem de kurum ve kuruluşların üzerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor.
İyi seyahatler.