Gümüşler Manastırı | Kapadokya bölgesine akın akın hem yerli hem yabancı turist gidiyor. Ama nedense Kapadokya Bölgesinin Nevşehir dışında kalan kısımları sadece tecrübeli ve tutkulu gezginler tarafından geziliyor. Buna bir dur demenin zamanının geldiğini düşündüğüm için, Kapadokya bölgesinin en güzel ama en gizli kalmış manastırı ile ilgili bir yazı yazmayı kendime görev edindim 😁. Nereden mi bahsediyorum? Tabi ki Gümüşler Manastırı.
Gümüşler Manastırı Hakkında
Kapadokya bölgesi bildiğimizden çok daha büyük ve kapsamlı bir yer aslında. Bunun en iyi ispatı da Gümüşler Manastırı. Her ne kadar çoğu Kapadokya yolcusu sadece Nevşehir sınırları içinde kalan yerleri gezse de, Kapadokya bundan çok daha fazlasına sahip
Çok ansiklopedik olmadan Gümüşler Manastırı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Çünkü burayı gezerken gerçekten tüylerim diken diken oldu. Beni etkileyen çok farklı bir ambiyansı var buranın. Benzerlerine Kapadokya bölgesinde çokça rastlamak mümkün olsa da dediğim gibi buranın havası çok farklıydı.
Gümüşler Manastırı’nı sizlere daha iyi aktarabilmek için öncelikle Kapadokya bölgesindeki yapıların mimari özelliklerinden biraz bahsetmek gerekiyor. Bu bölgede, avlulu ve yemekhaneli olmak üzere iki farklı mimari yapı tipi var. Gümüşler Manastırı, avlulu tipte olan yapı grubuna çok güzel bir örnek.
Kapıdan girdiğiniz zaman sizi harika bir avlu karşılıyor. Avlunun ortasında durup etrafınızda yükselen dört duvara baktığınız zaman ise kendinizi epey ufak hissediyorsunuz.
Gümüşler Manastırı, yekpare bir kayaya oyularak yapılmış. Oldukça büyük bir tüf kaya kitlesini oymuşlar. Kapadokya bölgesinin en büyük manastırlarından da bir tanesi. Bu kadar büyük bir yapıyı nasıl oyduklarını gezerken aklım hiç almadı. Ayrıca sadece çukur şeklinde oydukları bir avlu değil, buraya bağlı pek çok başka yaşam alanı da var yapı içerisinde. Sadece yekpare çukur şeklindeki avlu ve manastırı değil, ona bağlı olan yer altındaki yaşam alanlarını da gezdiğiniz zaman ne kadar büyük olduğu daha net şekilde görülebiliyor.
Manastır, aynı zamanda Bizans sanatının da en güzel örneklerinden bir tanesi.
Bu Kadar Farklı Kılan Ne Peki? | Gümüşler Manastırı
“Bu kadar övdün ama burayı diğerlerinden ayıran şey ne?” diye soracak olursanız cevap çok basit. Yapının doğu kısmında yine kayalara oyulmuş bir kilise var. Tıpkı Kapadokya’daki diğer kiliselerde olduğu gibi de duvarları inanılmaz resimler ile kaplı.
Fakat Gümüşler Manastırının kilise duvarlarındaki resimler onu diğerlerinden ayırıyor. Çünkü duvar resimlerinde av sahneleri ve hayvan tasvirleri var. Ve bu tipte duvar resimleri Kapadokya bölgesinde sadece bu kilisede var. Yani özetle duvar resimlerinin bir benzeri bu bölgede yok. Gümüşler Manastırı’nı bu kadar farklı kılan işte bu duvar resimleri.
Kilisenin üst katında yer alan ve koca bir duvarı boydan boya süsleyen resim dışındaki duvar resimleri, Kapadokya bölgesinde sıkça rastladığımız vaftiz sahneleri, Meryem Ana, çocuk İsa ve koruyucu melekler gibi ögeler içeriyor.
Resimlerin üzerinde 3 farklı ressamın çalıştığı düşünülüyor.
Giriş Ücreti
2022 yılı giriş ücreti 20 TL. Fakat Müzekart varsa giriş ücretsiz.
Ben Müzekart’ı tüm gezginlerin cüzdanında taşıması gereken bir demirbaş olarak görüyorum. Bu yüzden kendiminkini her yıl yeniliyorum. Sizlere de tavsiye ediyorum. Müzekart hakkında daha detaylı bilgi almak ve hangi müzeleri bu kart ile ücretsiz gezebileceğinizi öğrenmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Gümüşler Manastırı Ulaşım
Ulaşım için araç maalesef şart. En azından benim gördüğüm ve öğrendiğim kadarıyla toplu taşıma seçeceği yok gibiydi.
Araç ile ulaşım için de birden fazla seçeneğiniz var. Eğer İzmir, İstanbul gibi şehirlerden ulaşım sağlayacaksanız, önce havayolu ya da otobüs ile Kayseri, Nevşehir, Adana ya da Aksaray’a ulaşmanız gerekiyor. Havayolu için seçenekleriniz Adana ya da Nevşehir ya da Kayseri.
Aşağıya yakın çevreden manastıra ulaşım için süre ve mesafeleri listeliyorum.
- Kayseri’den 1 saat 40 dakika 126 km
- Nevşehir’den 1 saat 5 dakika 77 km
- Aksaray’dan 1 saat 15 dakika 115 km
- Adana’dan 2 saat 186 km
Bu şehirlere ulaşım sağladıktan sonra araç kiralayarak manastıra rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Araçla gelecek olanlar için otopark sıkıntısı da yaşanmıyor. Yol kenarına dilediğiniz gibi park edebilirsiniz.
Aşağıda bu mekanı detaylıca paylaştığım Youtube videomu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/r7mFJNOVE90
Ayrıca hazır Niğde’ye gitmişken mumya da göreyim derseniz bu linke tıklayarak Niğde Müzesi ile ilgili detaylı yazımı da okuyabilirsiniz.