Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası Gezi Rehberi
Dünyanın en güzel mağaralarından biri Mersin’de desem, ne düşünürsünüz? Belki abarttığımı ya da sırf Türkiye’de diye milliyetçilik yaptığımı bile düşünebilirsiniz ama 15 yıldır dünyanın bir çok ülkesini gezen ve bir çok mağarayı gören biri olarak size bunun garantisini verebilirim. Mersin’in Aydıncık ilçesine 7,5 km uzaklıkta bulunan ve içinde bulunan göl sayesinde ziyaretçilerini şaşkına çeviren bu mağarayı kesinlikle görülecek yerler listenize eklemelisiniz. Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası Gezi Rehberi yazımda bu mağaraya nasıl gideceğinizi ve diğer tüm önemli detayları bulabileceksiniz.
Gilindire Mağarasına Nasıl Gidilir?
Mersin’e 170 km uzaklıkta bulunan Aydıncık ilçesine varmadan 10 km geride olan Gilindire Mağarasına maalesef toplu taşıma ile gitme şansınız yok. En iyi ihtimal ana yol ağzında inip 3 km’yi aşan ara yoldan yürümek ya da otostop çekmek olacaktır. Kendi aracınızla ise gayet kolay ulaşabilirsiniz. Mersin-Antalya kara yolunda devam ederken mağaranın olduğu bölgeye yaklaştıkça dev tabelalar sürekli karşınıza çıkacaktır. Yol ağzına geldikten sonra biraz kötü bir yoldan mağaranın bulunduğu tesise ulaşabilirsiniz. Bu arada yol boyunca uzanan manzaraya hayran kalacaksınız.
Gilindire Mağarası Hakkında Bilgiler – Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası Gezi Rehberi
- Yakın zamanda yapılan kule merdiven sayesinde ilk kısımda iniş çıkış daha kolay. Toplamda 560 basamak sonunda Aynalıgöl’ün bulunduğu terasa ulaşabiliyorsunuz.
- 1999’da hayvanları otlatan bir çobanın bir kirpiyi takip ederken fark etmesiyle ile keşfedilmiş.
- Mağaranın 4. Jeolojik zamanın başındaki iklim değişikliğiyle buzul sonrası döneme geçişte oluştuğu anlaşılmış
- Mağaranın bir kısmının sular altında kalması sayesinde yüzlerce sarkıt, dikit, damlataş, traverten ve duş başlığı günümüze kadar kalmayı başarmış.
- Mağaranın toplam uzunluğu 550 metre
- Gölün derinliği 47 Metre, genişliği 18-30, uzunluğu 140, tavan yüksekliği 35-40 metre.
- Mağaranın 570 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor.
- Buzul döneme ait atmosferik ve hidrolojik verileri içerisinde saklı tuttuğu tespit edilen mağara, bu özelliği ile Orta Doğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa’daki tek kayıt noktası olarak kabul ediliyor.
- Bu mağaranın bulunduğu bölgenin tarihteki adı Kelenderis ve buradaki antik mekanlara ait restorasyon çalışmaları 1987 yılından beri devam ediyor. Fenikeliler dönemine ait bir çok eser şu anda görülmekte.
- İçinde bulunan suyun ilk 15 metresi tatlı su, devamı acı/tuzlu su.
- Yıl boyunca içerideki sıcaklık 21-22 derece.
Tesis İle İlgili Bilgiler
- Mağaranın bulunduğu tesiste kafeterya, oturma yerleri, mescit ve tuvalet mevcut. Kafeteryada yeme içme fiyatları oldukça ucuz. Çok seçenek yok ama o yorucu yolculuktan sonra burada dinlenmek bayağı iyi geliyor.
- Temmuz, 2020 itibariyle içeriye giriş 7 TL ve müze kart geçersiz.
- Aracınızı ücretsiz park edebilirsiniz.
- Sıcak havada giderseniz, içeriye girdiğinizde bir anda serin bir hava ile karşılaşacağınız için, içeride giymek için bir hırka götürmenizde yarar var.
- Merdivenler ve yürüyüş yolları Cennet Cehennem gibi diğer mağaraların aksine kaygan değil ancak o kadar merdiveni rahatça inip çıkmak için spor ayakkabı ile gitmenizi öneririm. Eşsiz Mersin Websitesi
- Solunum güçlüğü çeken ya da kronik rahatsızlığı olanların mağaraya girişi tavsiye edilmiyor.
- İçeride flash ile fotoğraf çekmek yasak tamam kimse görmeyebilir ama lütfen çekmeyin.
Bölgede Bulunan Diğer Mekanlar
Buraya kadar gelmişken civarında bulunan doğal ve tarihi güzellikleri görmeden dönmeyin derim. Sonuçta mesafe açısından hem Mersin hem de Antalya’ya uzak bir nokta.
- Yanışlı Sahili ve Saklı Plajlar
- Kelenderis Antik Kenti
- Susanlık Kalesi
- Aydıncık Tabiat Parkı
- Boğsak Sahili
- Tisan Adası
- Akçakıl Plajı
- Barbaros Koyu
Bu güzel şehri bence daha detaylı incelemelisiniz. Mersinle ilgili yazılarımız ve videolarımız gelmeye devam edecek. Mersin İlçeleri Gezi Rehberi
İyi seyahatler. Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası Gezi Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası Gezi Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası Gezi